Як приймати спортивне харчування, щоб схуднути

Якщо людина починає включати в свій розклад тренування для корекції фігури, інструктор може порадити йому використовувати і спортивне харчування, щоб схуднути швидше, але який препарат буде ефективніше і за рахунок яких речовин він працює, пояснюється не завжди. Чи можна самостійно підібрати хороший продукт і як його приймати, щоб отримати позитивний результат?

Що таке спортпит для схуднення

Харчові добавки, що розрізняються за своїм складом і принципом дії за рахунок цього, об'єднані лише метою – ось що являє собою спортивне харчування. В залежності від використаних для їх створення компонентів, вони можуть:

  • сприяти поліпшенню показників витривалості;
  • допомогти організму легше переносити силові навантаження;
  • провокувати зростання м'язової маси;
  • розганяти метаболізм.

Єдиною спільною рисою всього спортивного харчування є його спрямованість: ці харчові добавки розраховані на осіб, що піддаються фізичним навантаженням. При відсутності тренувань вони не працюють, або можуть давати зворотний результат, що часто трапляється з тими, хто використовує спортивне харчування для спалювання жиру, не займаючись ні в залі, ні вдома.

Чи можна схуднути на спортивному харчуванні

Ряд препаратів, орієнтованих на спортсменів, має властивість зменшувати кількість жирової маси, але «схуднути» і «знизити вагу» в даному випадку не синоніми, оскільки у більшості представників категорії спортивного харчування додатково є функція нарощування обсягу м'язів. Однак схуднення серед цих препаратів дійсно присутні і являють собою окрему категорію, цілеспрямовано допомагає схуднути. Інші варіанти спортивного харчування працюють інакше: пригнічують відчуття голоду або прискорюють розщеплення надходять нутрієнтів.

Як діє спортивне харчування при схудненні

Принцип роботи таких продуктів і добавок залежить від складу і спрямованості: серед спортивного харчування можна знайти класичні схуднення, блокатори апетиту, прискорювачі розщеплення нутрієнтів і т. д. Існують і варіанти, призначені для заміни прийомів їжі без шкоди здоров'ю: це поживні комплекси з хорошою калорійністю, але без мікроелементів, які заважають схуднути (як приклад – протеїни). Спортивна їжа для схуднення може мати вигляд батончиків, сумішей для приготування супів і коктейлів, гелів.

Для спалювання жиру

Ключовими властивостями даних препаратів, призначених для зменшення кількості жирової маси, є розгін метаболізму, сповільнення всмоктування вуглеводів і зниження рівня рідини. Додатковим якістю, що допомагає схуднути, є їх здатність перетворювати молекули жиру в енергію. Робити свою роботу спортивні схуднення починають тільки під час фізичного навантаження, якому піддається людина, тому без тренувань не результативні.

Серед цих видів спортивного харчування, що допомагає схуднути, виділяють:

  • термогеники – розігріваючі речовини;
  • ліпотропікі – розщеплюють жир;
  • блокатори калорій.

L-карнітин

Альтернативне назва даної добавки – левокарнітин. Це основний жіросжігателя в спортивному харчуванні, яким цікавляться всі, кому хочеться безпечно схуднути. L-карнітин є речовина, що продукується головним мозком і нирками, однак достатню його кількість утворюється тільки у людей, які дотримуються здорового харчування з упором на тваринний білок. Якщо людина націлився схуднути за допомогою жорсткої дієти, лікар може призначити додатковий прийом L-карнітину в капсулах, щоб заповнити його дефіцит.

Даний препарат – не стільки спортивне харчування, скільки харчова добавка, яка:

  • допомагає організму транспортувати жирні кислоти до зони розщеплення;
  • потрібна для того, щоб людина могла схуднути природним чином, оскільки дефіцит L-карнітину призводить до ожиріння;
  • перетворює жири в енергію;
  • сприяє зниженню рівня холестерину;
  • не дає утворюватися новим жировим відкладенням.

Як правильно приймати спортивне харчування для схуднення

Всі ці засоби, що допомагають схуднути, будуть працювати тільки при знанні 2-х правил. По-перше, потрібно дотримуватися дієти, тобто забути про шкідливу їжу (прості вуглеводи, канцерогени) і рясно пити чисту воду. По-друге, ви повинні тренуватися, інакше худнути ви не будете, а від деяких видів спортивного харчування можете почати набирати вагу. Інші нюанси визначаються тим, який продукт ви вирішили використовувати:

  • Приймати протеїнове спортивне харчування, щоб швидко схуднути, потрібно на ніч і замість сніданку або обіду. Можна використовувати протеїн як перекус, але порції повинні бути маленькими: по 15 р.
  • Спортивні замінники їжі використовуються переважно як перекуси і не можуть бути альтернативою класичній їжі.
  • Будь-спортивне харчування, щоб схуднути потрібно приймати згідно з лікарським інструкцій, не перевищуючи дозу ні на грам, яким би швидким та інтенсивним вам хотілося зробити цей процес.

Як підібрати спортивне харчування для схуднення

Особам, що володіють зайвою вагою (мається на увазі не 2-3 кг, а більше 10 кг), рекомендації з вибору і застосування спортивного харчування повинен дати лікар. Найчастіше спочатку їм радять схуднути стандартним правильним раціоном з введенням в нього комплексних препаратів з L-карнитином та ін мікроелементами, а після вже додавати високі навантаження і приймати спортивне харчування, щоб ефективно схуднути. Якщо ви вирішили самостійно вибрати такий засіб, вам потрібно ознайомитися з основними категоріями цих препаратів.

Ефективні жіросжігателі

Сьогодні асортимент препаратів такого типу величезний, але ключовим моментом залишається їх натуральне походження. За рахунок них жиросжигающее спортивне харчування для схуднення для чоловіків і жінок однакова, і дівчатам не потрібно підбирати собі окремі комплекси. Зі слів лікарів, максимальну результативність забезпечують:

  • гуарана;
  • кофеїн;
  • нарингін;
  • тирамін;
  • допамін.

Амінокислоти bcaa

Схуднути з цим видом спортивного харчування вдасться не так явно, як із згаданими вище жиросжигателями – переважно BCAA працюють на ріст м'язів і надають антикатаболічну дію. На відміну від інших амінокислот вони не утворюються в організмі самостійно. Зміст BCAA наступне:

  • ізолейцин;
  • лейцин;
  • валін.

Як спортивне харчування, щоб схуднути, купити амінокислоти глютамін використовується рідко, оскільки дія цих амінокислот на жирові відкладення науково не доведено. Про збільшення силових показників і навіть зростання м'язової маси фахівці теж сперечаються. Єдиним плюсом BCAA є підвищення результатів від прийому ін. видів спортивного харчування, тому їх використовують як додатковий елемент, а не основний.

Купити для схуднення та набору м'язової маси

Згідно зі статистичними даними, найпопулярніше спортивне харчування, щоб швидко схуднути – протеїн. Це єдина добавка, прийом якої допомагає досягти всіх цілей – від росту м'язів і підвищення витривалості до антикатаболического ефекту. У складі протеїну – білкові суміші, необхідні м'язової тканини і не тільки. Кількість функцій, які вони виконують в організмі вирішив схуднути людини, дуже велика, тому при наявності конкретної мети необхідно вибирати окремий тип протеїнового живлення:

  • Тим, хто хоче схуднути, бажано вживати сироватковий протеїн або казеїн: останній відносять до групи повільних білкових, які засвоюються протягом 8 год. Деякі фахівці згадують соєвий протеїн, однак ефективність даного виду спортивного харчування оспорюється.
  • Для росту м'язів теж використовують сироватковий протеїн, але активніше, ніж щоб схуднути. Натуральним і ефективним варіантом називають і м'ясний білок.

Прийом l-карнітину

Зі слів лікарів, використовувати спортивне харчування, щоб схуднути, потрібно тільки в комбінації з фізичними навантаженнями, однак L-карнітин – виняток: його дозволено приймати навіть людям, які не знайомі зі спортом. Схеми прийому розрізняються в залежності від цього чинника:

  • Спортсменам і тим, хто відвідує фітнес (і ін. аеробні навантаження), щоб схуднути лікарі радять використовувати до 1200 мг L-карнітину за день. Зазначене кількість ділять на 2 частини: 600 мг розбивають на 3 прийоми, кожен з яких – перед їжею. Решта 600 мг потрібно прийняти перед фізичним навантаженням (за півгодини), бажано, щоб вони були з ампули, а не капсули.
  • Якщо спорту у вашому житті немає, але ви пробуєте різні спортивні добавки для схуднення, дозування L-карнітину буде нижче: не більше 6 капсул на добу, по 2 до кожного прийому їжі. Підвищення дозування, щоб ефективно схуднути, дозволено тільки особам з надмірною вагою – їм можна пити до 12 капсул.

Вітамінно-мінеральний комплекс

Самим безпечним, але одночасно самим менш дієвим є кошти, що представляють собою комплекси вітамінів і незамінних для організму мікроелементів, призначені для заповнення потреби в них при жорстких дієтах. Це не ефективні спортивні схуднення, а харчові добавки, які допомагають правильному функціонуванню організму, щоб не траплявся застій ваги. Для жінок і чоловіків такі препарати потрібно підбирати окремо.

Плюси і мінуси спортивного харчування для схуднення

Ключовим позитивним моментом від прийому таких засобів є те, що людина може схуднути, не втрачаючи якість тіла – всі види спортивного харчування навіть при наявності жиросжигающего ефекту не надають негативного впливу на м'язову тканину. У порівнянні з аптечними «жиросжигателями», переважно є проносними препаратами, вони б'ють безпосередньо по жировим відкладенням, не засмучують травлення, однак теж не безпечні.

Основними ж їх мінусами лікарі називають велику кількість побічних ефектів:

  • L-карнітин викликає активізацію апетиту, т. к. провокує прискорення обмінних процесів, тому людині, націленому схуднути, доводиться робити до 6-ти прийомів їжі і обов'язково включати в раціон складні вуглеводи.
  • Частий прийом протеїнового спортивного харчування, що може сприяти розвитку патогенної мікрофлори в кишечнику і погіршувати роботу печінки, провокувати запори.

Відео: Спортивні добавки для схуднення для жінок

L - Карнітин Жіросжігателя | Властивості, Як брати, Правда | СПОРТИВНЕ Харчування

Відгуки

Регіна, 29 роківТвердо маючи намір схуднути, придбала фітнес-абонемент. Після 2-х місяців почала вводити силові тренування, і тренер порадив для більш явного ефекту використовувати спортивне харчування. Пила lipo-6X (капсули): самий потужний, дорогий (2500 рублів). Мінус – надлишок кофеїну, часті головні болі. Однак схуднути допомагає.
Тетяна, 22 рокиЗа порадою свого тренера, вирішивши схуднути, я почала пити протеїн: хотілося добити 2,5 кг, підкреслити м'язи. Додатковим фактором «за» протеїн стало моє вегетаріанське харчування, т. е. білка майже немає. Пила Matrix – комплексний, недорогий. Втратила свої кілограми за 1,5 місяці, тренування 3 рази на тиждень.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!