Як мотивувати себе на схуднення - поради психологів, передачі, фільми та фото для сильного стимулу

Скидати вагу людини, особливо жінки, часто заважає не почуття голоду, а відсутність гідної причини дійти до кінця, але як знайти мотивацію для схуднення, в описах дієт ніхто не говорить. Сила волі, за словами лікарів, виробляється навіть у самого на вигляд морально слабку людину, якщо є гаряче бажання досягти мети. Так якою ж повинна бути причина, яка змусить зайнятися собою, позбутися від зайвих кілограмів і не розслабитися після досягнення мети?

Що таке мотивація для схуднення

Шлях до успіху починається з формування чіткої мети і перерахування причин, які вимагають від людини пройти відкрилася перед ним дорогу. Знайти відповідь на питання «чому я повинен це зробити» – знайти стимул: внутрішнє розуміння всіх «навіщо» і «чому», про яке розбиваються сумніви в необхідності роботи, особливо якщо вона буде довгою і важкою.

Психологи виділяють два види мотивації для схуднення:

  • Підтримка – допомога з боку (коханого чоловіка, батьків, подруги і т. д.) часто робить те, чого не можуть фото струнких дівчат і обіцянки почати нове життя завтра. Якщо поруч ніхто не створює причин зірватися, особливо це стосується харчування, дієта проходить легше. Похвала з боку, при досягненні перших позитивних результатів – відмінний стимул йти далі.
  • Осуд – методика жорстка, особливо якщо це не внутрішня критика, а виходить від оточуючих. Проте для деяких людей - це дуже дієво і спонукає до негайних дій.

Як мотивувати себе на схуднення

Перш ніж намагатися знайти те, що не дасть померти бажанням поліпшити якість тіла, потрібно чітко визначити – чи потрібно вам схуднення. Лікарі стверджують, що дівчатам з нормальною вагою знайти мотивацію важче, оскільки вони мають менше підстав бути незадоволеними собою, ніж особи з ожирінням. Останні постійно відчувають тиск ззовні, яке є одним з видів жорсткої мотивації, але навіть без цього у них більше причин зайнятися собою. Якщо ваша фігура не потребує дієти, вам доведеться знайти мотивацію до тренувань, підтягуючим форми, а не до втрати кілограмів.

Пошук стимулу

Знайти те, що вам недоступно зараз, але буде доступне після схуднення – хороший мотивуючий варіант, особливо якщо потрібно позбутися від декількох десятків зайвих кілограмів, а не від пари сантиметрів на талії. Для жінок стимул знайти легше, ніж для чоловіків, оскільки мотивацією може стати сама незначна річ. Психологи пропонують такі варіанти для схуднення:

  • Придбати нову сукню на кілька розмірів менше вашого. Бажано, щоб наряд був куплений не спонтанно, а був тим, який вам давно подобався, і щоб ви бачили себе в ньому після зниження ваги.
  • Купити красивий купальник і квитки на відпочинок біля моря: якщо не хочеться просидіти на пляжі, загорнувшись у щільне парео, доведеться схуднути.
  • Знайти заняття, для якого стрункість у перевазі. Як варіант – танці, особливо парні.
  • Посперечатися з подругою, коханим чоловіком або навіть з мамою – важливо, щоб думка другої сторони мало для вас значення. Якщо нагорода за виграш і бажання підтвердити свої сили високі, цієї мотивації вистачить, щоб схуднути.

Боротьба з лінню

Якщо вам знайоме бажання перенести перший крок до схуднення на примарне «завтра», пора знайти ефективне зброю проти ліні. Така ситуація трапляється, навіть коли мотивація до схуднення вже знайдена, але процес тягнеться мляво через порушення харчування та/або тренувань. Це можна подолати, якщо встановити жорсткі терміни, за які потрібно досягти конкретних параметрів. Враховуйте, що слід тверезо оцінювати власні можливості, а загадувати "зниження ваги на 20 кг за місяць" - це не реально.

Ще 3 методи:

  • Контролювати себе і давати відстежувати хід схуднення зовнішнього світу: фотографуйте свою фігуру в дзеркалі щотижня і викладайте в соціальну мережу. Такі звіти, особливо в инстаграме, популярні навіть у зірок і добре уберігають від зривів.
  • Завести щоденник. Відміну від попереднього пункту – не обов'язково публікувати зроблені записи, але вони повинні бути детальними і регулярними. Ви будете бачити всі харчові похибки і динаміку. Візуалізація прогресу стане вашим стимулів у боротьбі з лінню, а причини того, що він не такий швидкий, як міг би, допоможуть прискорити процес.
  • Після закінчення короткого відрізка часу робити собі маленькі подарунки-винагороди. Не впоралися за виставлений термін – нічого не отримуєте.

Мотиватори для схуднення

Знайти те, що буде змушувати вас рухатися по шляху втрати зайвої ваги, можна скрізь. Фахівці радять використовувати кілька видів мотиваторів – зовнішні і внутрішні, щоб вплив було максимально ефективним. Зовнішні переважно є доповнюючими, тобто повинні додаватися до мети, яка зумовлена внутрішніми чинниками: бажанням відчувати себе легкої і здорової, тяга до виконання мрії про носіння модного одягу або навіть примірки новій для себе ролі фотомоделі.

Передачі

Якщо намагатися знайти мотивацію серед телевізійних програм, то варто звернутися до передач про здоров'я. Це можуть бути будь-які випуски, присвячені правильного способу життя, або розкривають те, що відбувається в організмі людини з надмірною вагою. Корисними, зі слів лікарів, є і програми, що розповідають про вплив шкідливих продуктів – простих вуглеводів, канцерогенів, насичених жирів. Особливо цінними ці передачі будуть для осіб з надмірною вагою, діабетиків, оскільки у них загроза здоров'ю висока, аж до появи ракових клітин.

Мотивуючі картинки

Кумедні ілюстрації і слогани (класичний приклад: «Хочеш їсти? Бери яблуко! Не тягне до яблуку? Не голодна!») більше працюють як додаткова мотивація на схуднення, яка не дає результату без наявності конкретної і чіткої мети. Такі картинки можна використовувати на заставці мобільного телефону або особистого комп'ютера, повісити перед ліжком, щоб бачити при пробудженні, приклеїти до дзеркала або навіть до дверцят холодильника. Важливо, щоб цей зовнішній варіант мотивації ви могли знайти очима в будь-яку хвилину, коли промайне думка про зрив.

Фільми

Згідно думку психологів, внутрішні бажання більшості жінок формуються під впливом того, що вони спостерігають протягом тривалого терміну. Особливо це стосується найкращої, ідеальної життя, адже прагнення вгору – природно для обох статей. Знайти мотивацію, щоб схуднути, можна навіть у фільмах і серіалах, які абсолютно не пов'язані з даною метою, але демонструють красиві жіночі образи. Переважно це фільми про індустрії моди, які роблять ставку на естетику картини: дам в тілі там не побачити, а всі стрункі дівчата викликають бажання виглядати так само.

Фото струнких дівчат

У деяких жінок найкраща мотивація для схуднення – порівняти себе з ідеальним чином на фотографії і зрозуміти, скільки ще роботи передбачається. Якщо у вас є якийсь еталон фігури, ви можете використовувати її знімки навколо себе, щоб пам'ятати про власному прагненні. Однак тут важливо не забути про свою конституції: якщо у вас фігура-яблуко, ви навіть при активних тренуваннях і жорстких дієтах не отримаєте пісочний годинник. Розташовувати фотографії, службовці натхненням, потрібно аналогічно згаданим раніше картинок.

Натхнення

У читанні чужих історій схуднення теж можна знайти джерело мотивації, особливо якщо ви не просто подивіться фото до і після, а встановіть паралелі зі своєю ситуацією. Як варіант – дізнаєтеся, як люди долали тягу до солодкого або вечірній голод, як домагалися схуднення живота і т. д. По можливості з цими людьми стоїть поспілкуватися, особливо якщо вони до цих пір знаходяться в стадії корекції фігури – ви станете підтримкою і будете мотивувати один одного.

Сильна мотивація

Хорошим засобом зробити вибір на користь дії, а не пасивного очікування вирішення проблеми зайвої ваги «чари», є тривога за наслідки від її посилення. Пара найбільш результативних варіантів:

  • Страх втратити свого чоловіка чи не бути поміченою об'єктом обожнювання. Усі твердження про те, що «чоловік не любить кістки», відносяться тільки до осуду зниження ваги до анорексії, однак жінки з надмірною вагою теж не приваблюють. Крім естетичного питання постає і проблема здоров'я, яка може вдатися майбутній дитині.
  • Розуміння серйозних наслідків від зловживання шкідливими продуктами або наявності надлишкової ваги, особливо якщо підкріплені прикладами знайомих людей, а не просторовими статтями про те, як це погано. Побачити раз або випробувати те, чим лякають, коштує сотні міркувань про це ж.

Жорстка мотивація

Існують і хворобливі з психологічної точки зору прийоми, якими можна змусити людину дійти до поставленої мети. Однак до того, як їх розглянути, потрібно уточнити – для деяких це не мотивація схуднути, взявши себе в руки, а причина повністю розчаруватися в собі і залишити всі спроби до зміни фігури. Перелічені нижче методи можна практикувати тільки на людину, який не схильний від будь-якого жорсткого слова закриватися в панцир і падати в депресію, оскільки ці прийоми засновані на сильному тиску і ударах по больових точках.

Найрезультативніші варіанти мотивації:

  • Критика фігури. Вам не подобається звисаючий живіт або занадто об'ємні стегна? Нехай оточуючі при будь-якій можливості згадують про них, але це повинно бути помірковано, без знущань. Мотивація – спроба спростувати все сказане, що змушує почати для цього схуднення.
  • Критика харчування. Якщо ви їсте не в самоті, а в їжі схильні до погрішностей – великі порції, шкідливі продукти, є сенс, щоб оточуючі постійно вказували вам на це. Даний прийом зручно використовувати вашим домашнім, які можуть бачити навіть «цукерку з-під подушки».

Поради психолога

Порив до схуднення не буде короткостроковим, якщо ви визначитеся, навіщо вам це потрібно. Однак навіть так сила волі може дати слабину, коли правильний раціон і кефір ввечері наб'ють оскому і заміняться шоколадкою. Психологи дають кілька рекомендацій, як підтримувати свою мотивацію до схуднення:

  • Знайти захоплення, яке займе мозок, відволікаючи від бажання щось пожувати – емоційний голод сильно заважає схудненню.
  • Зважуватися кожен ранок для контролю динаміки зниження ваги.
  • Відвідувати сауну/басейн з подругами: бажання виглядати краще інших - у жінок відмінно працює.
  • Нехай вас непомітно знімуть на відео, можна потанцювати під музику.Дзеркало спотворює картинку і не дає об'єктивної інформації про красу фігури.

Відео: правильна мотивація для схуднення

Як мотивувати себе при схудненні?

Відгуки

Наталя, 22 рокиДля мене головним демотиватором до схудненню коли стало зображення своєї фігури в купальнику, прилепленном на дзеркало. Заміна раді є, надівши тільки білизну, перед дзеркалом, т. к. це було незручно. Подивилася на цей жах і відразу перехотілося пхати в себе «шкідливості». Поруч розвішані фото спортивних фігур такої мотивації не давали.
Поліна, 29 роківПерше завдання при пошуку мотивації – візуалізувати мета схуднення. Так її буде легше виконати. Я знайшла свої студентські фото, щоб почати вже робити вправи (дієти мені вже мало давали результату). Стимул до правильного харчування знайти важче, досі є зриви, т. к. не можу харчові звички змінити повністю.
Олена, 32 рокуПісля пологів питання, як знайти мотивацію для схуднення, мучило мене більше року. Чоловік любить, всі переконують, що, поки годую, краще не намагатися скидати вагу або займатися спортом. Якщо б випадково не побачилася з подругою, яка після народження сина назад стала тростиною, то самостійно мотивувати себе на схуднення я б не змогла. Порив довести, що і я можу, допоміг схуднення на 15 кг
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!