Можна насіння на дієті - користь і шкода, склад і калорійність насіння гарбуза або соняшнику

У прагненні схуднути не варто обмежувати себе у всіх улюблених продуктах. Є група ласощів, які в помірній кількості не нашкодять фігурі. Відповідь на питання, чи можна насіння на дієті, позитивний, адже всього 20-30 грам ядер збагатять організм якісними білками, жирами і вуглеводами. Однак вам доведеться рахувати калорії, щоб забезпечувати такий необхідний для схуднення дефіцит енергії.

Корисні властивості насіння

У наших краях особливо популярно насіння соняшника та гарбуза, рідше льону, кунжуту, кмину. Користь насіння:

  • Швидко притупляють почуття голоду, оскільки відрізняються високою енергетичною цінністю – близько 500 ккал. Це властивість допомагає ефективніше боротися із зайвою вагою. Також з допомогою ядерець можна чисто психологічно вирішити проблему переїдання – краще повільно клацати це ласощі, ніж постійно жувати іншу їжу.
  • Приводять в норму роботу травної системи. Гарбузове насіння мають протипаразитарний властивістю, відповідають за очищення кишечника.
  • Ці калорійні ядерця корисно вживати при патології жовчовивідних шляхів, печінки, атеросклерозі.
  • Корисні речовини (білки, цинк, магній, вітамін Е, поліненасичені жири) роблять волосся і нігті красивими, здоровими, сильними, регулюють діяльність нервової системи, потрібні для росту м'язів.
  • Борються з поганим настроєм, є антистресовим продуктом. Багато людей, що кидають палити, знаходять відраду в ядрах соняшника.
  • Шкідливі насіння для фігури? Так, якщо їх частка в раціоні занадто велика. Якщо ж ви з'їдаєте всього 20 г ядер, враховуючи добову калорійність свого меню, то нічого страшного не станеться.

Хімічний склад насіння соняшнику

Можна гризти насіння під час дієти, ви вирішите самі, дивлячись на співвідношення БЖУ, енергетичну цінність, насиченість вітамінами, макро - і мікроелементами. Жменя продукту може замінити сніданок або перекус в першій половині дня. На вечерю краще вибрати іншу їжу. Хімічний склад насіння соняшнику (на 100 г):

  • Білки – 21 г, жири – 53 г, вуглеводи – 11 р.
  • Вітаміни: Е (208% від добової норми), В1 (123%), РР (79%), В6 (67%), В9 (57%), В2, В4 і В5 – незначна кількість.
  • Мікроелементи: магній (79% від добової норми), фосфор (66%), кальцій (37%), калій (26%), натрій (12%).
  • Мікроелементи: марганець (98% від добової норми), селен (96%), цинк (42%), залізо (34%).

Хімічний склад насіння гарбуза

Цей смачний продукт теж є джерелом корисних для здоров'я речовин. Ядра гарбуза благотворно впливають на обмін речовин, загальне самопочуття, процеси травлення. Склянками з'їдати їх не варто, а трохи поласувати можна. Хімічний склад насіння гарбуза (на 100 г):

  • Білки – 30 г, жири – 49 г, вуглеводи – 11 р.
  • Вітаміни: РР (25% від добової норми), В1 (18%), В5 (15%), В9 (15%), Е (15%), В2, В4, В6, С, К – менше 10%.
  • Макроелементи: фосфор (154% від добової норми), магній (148%), калій (32%), кальцій (5%).
  • Мікроелементи: марганець (227% від добової норми), мідь (134%), цинк (65%), залізо (49%). Настільки важливих для організму йоду і кремнію в насінні гарбуза немає.

Можна їсти насіння при схудненні

Під час втрати ваги організм як ніколи потребує корисних речовинах, які допомагають системам нормально функціонувати. Щоб не набрати надлишкову масу тіла, слідкуйте за енергетичну цінність раціону – число калорій має бути на 10% менше енерговитрат організму. Хочете їсти насіння при дієті, враховуйте їх внесок у добову калорійність їжі. Краще вживати ядра до обіду, щоб отримана енергія не перетворилася в жирову масу.

Насіння соняшника при схудненні

При надмірній вазі у харчуванні повинні переважати білкові продукти, овочі і складні вуглеводи. Можна насіння на дієті, чи принесуть вони користь? Соняшникове ядра з'їжте в сирому вигляді, а смажений продукт залиште до кращих часів. Ви не будете одужувати від насіння, якщо його кількість не перевищить 20-30 г на день. Ядра перетравлюються близько двох годин, завдяки чому на цей час ви можете забути про почуття голоду.

Насіння соняшника для схуднення виступають підтримує продуктом. Популярна смакота і в сфері бодібілдингу. Ядра багаті амінокислотою аргінін, яка стимулює постачання м'язів кров'ю. Продукт містить чимало бетаїну, який відповідає за здоров'я суглобів і печінки. Якщо ви інтенсивно займаєтеся спортом, обов'язково включайте соняшникове ядерця в раціон, щоб домогтися здорового схуднення.

Калорійність насіння соняшника

За цим показником продукт прирівнюється до плитці шоколаду, 750 г відвареного рису або макаронів. Чи можна поправитися від насіння соняшнику? Посудіть самі, дивлячись на енергетичну цінність продукту. Калорійність насіння соняшнику в сирому вигляді становить 520 ккал. Жменю смаженої продукту буває «важче» свинячого шашлику – до 700 ккал/100 р. Про струнку фігуру тут мови не йде.

Гарбузове насіння при схудненні

Обмежуючи себе в улюблених шкідливих ласощах, ви зможете скинути вагу, але ризикуєте бути в поганому настрої на весь період дієти. Гарбузове насіння при схудненні можуть поліпшити ситуацію. Вони містять амінокислоту L-триптофан, яка розщеплюється на серотонін і ніацин. Ці дві речовини відповідають за хороший емоційний стан і якісний сон. Відгуки знаючих людей стверджують, що неспішне лузання насіння гарбуза допомагає на час забути про бажання наїстися заборонених продуктів і підтримує стабільне почуття ситості.

Калорійні чи гарбузове насіння

Вживайте продукт з шкіркою – в ній містяться всі корисні компоненти. Навіть невелика кількість ядер забезпечить добову норму фосфору, марганцю, міді. Можна погладшати від насіння? Зміни фігури в гіршу сторону стануть помітні, якщо ви будете регулярно з'їдати більше 50-100 г ядерець за добу. Калорійність гарбузового насіння:

  • сирих – 357 ккал/100 г;
  • сушених – 541 ккал/100 г;
  • смажених – 600 ккал/100 р.

Дієта на насінні

Найкраще на цьому продукті влаштовувати розвантажувальні дні, так можна схуднути без ризику для шлунково-кишкового тракту. Фахівцями ще розрекламована так звана семечковая дієта. Це монодієта, під час якої ядра дозволяється їсти без обмежень. Тривалість курсу – максимум тиждень, в ідеалі – не більше трьох днів. Втрата ваги складає 5-7 кг. Більш щадна дієта допускає вживання злакових каш на сніданок. Правила схуднення:

  • Вживайте велику кількість води ‒ мінімум 2 л.
  • На обід їжте ядра соняшника, на вечерю – гарбузові. Віддавайте перевагу сирому або посушенному в духовці продукту.
  • При виході з насіння дієти додавайте в раціон по одному овочу кожен день. На сьому добу вводите ягоди, фрукти. З 10-го дня дозволено їсти м'ясо.

Відео: насіння при схудненні

Схуднути на насінні соняшнику або як скинути вагу на семках!

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!