Грейпфрут - користь і шкоду для схуднення, грейпфрутова дієта з меню і результатами

Природний гібрид між апельсином і помело, він володіє корисними властивостями, містить харчові волокна, мінерали. Цікавий факт, вживання цього фрукта разом з лікарськими препаратами, що зменшують тиск, приносить шкоду. Грейпфрут при взаємодії з ліками підвищує його лікувальну дію до рівня токсичності. Потрібно детально розібратися, якими корисними властивостями володіє грейпфрут – користь і шкоду для схуднення організму при включенні плода в щоденне меню.

Що таке грейпфрут

Плід має й іншу назву, грейпфрут – це виноградний фрукт, відноситься до роду цитрусових. Поєднує в собі соковиту м'якоть апельсина і гіркоту недозрілого помело. Плоди при дозріванні збираються в грона, ось тому він і отримав таку назву. Зростає екзотичний гібрид на вічнозелених деревах, які можуть досягати 15 м у висоту. Збір врожаю в тропічних країнах розпочинається з 2 лютого. Селекціонери вивели близько 20 сортів цієї екзотичної рослини, зовні вони можуть бути з зеленою шкіркою або з помаранчевої, смак залежить не тільки від стиглості гібрида, але і від сорту.

Чим корисний грейпфрут

Наші предки не тільки відкрили корисні властивості грейпфрута, але й рослина використовували в лікувальних цілях і для схуднення. Фрукт багатий на такі корисні речовини:

  • антиоксиданти;
  • вітаміни групи B, E, a, C, D;
  • мікроелементи;
  • макроелементи;
  • органічні рослинні кислоти;
  • ефірні масла;
  • нарингін;
  • жири;
  • білки;
  • вуглеводи;
  • харчові волокна.

Дієтологи радять грейпфрут при схудненні, він добре засвоюється, низькокалорійний, з допомогою наргина – речовини, що додає гіркоти плоду, спалюється холестерин, виводяться шлаки. Вітамін C не тільки зміцнює імунну систему, але і перешкоджає старінню, тому плід корисно їсти чоловікам і жінкам різного віку. Природні антиоксиданти попереджають багато небезпечні захворювання – це злоякісні пухлини, цукровий діабет, ожиріння, жовчо і сечокам'яні хвороби.

Калорійність грейпфрута

Для схуднення багато дівчата заводять щоденник харчування, де ведуть спеціальний облік калорій з'їденої їжі. Перед тим як включити в раціон харчування природний гібрид, важливо знати калорійність грейпфрута. Харчова цінність 100 грам червоного плоду складає 42 ккал. Зміст БЖУ (білків 16%, жирів 17%, вуглеводів 67%), найкраще їсти його на сніданок, він запускає роботу травної системи, сприяє хорошому самопочуттю, вміст корисних поживних речовин у червоної м'якоті грейпфрута благотворно діє на всі органи, сік з плоду сприяє схудненню.

Вітаміни у грейпфруті

Не всім відомо, як можна зміцнити здоров'я в період авітамінозу, особливо тим, хто сидить на дієті. Щоб більш детально зрозуміти, чим корисний грейпфрут для схуднення, важливо знати, яку роль відіграють вітаміни, які містяться у виноградному плоді:

  • Продукт містить вітамін A, який допомагає не тільки у формуванні кісткової тканини, зміцненню зубів, волосся, він покращує зір.
  • Вітамін B1 відіграє провідну роль в обміні білків, жирів, вуглеводів, допомагає проводити нервові імпульси в м'язах.
  • Вітамін В2 бере участь в утворенні клітин крові, у регуляції росту, сприяє розвитку репродуктивних функцій.
  • Вітамін B3 відповідає за здоровий вигляд шкіри, регулює обмінні процеси, стимулює вироблення шлункового соку.
  • Вітамін B5 бере участь у виробленні гормонів, регулює роботу тонкого і товстого кишечника, сприяє регенерації тканини.
  • Вітамін B6 є природним сечогінним засобом, він контролює процеси утворення нуклеїнових кислот, нормалізує роботу нервової системи.
  • Вітамін с допомагає запобігти багато простудні захворювання.
  • Вітамін е має антиоксидантні властивості. Відіграє роль у формуванні імунітету.
  • Вміст вітамінів у грейпфруті, плюс мінерали: калій, кальцій, фосфор, цинк, натрій, магній, залізо, допомагають повноцінно працювати всіх життєво важливих внутрішніх органів і їх систем.

Чи є грейпфрут на ніч

Тим людям, хто погано переносить різні дієти, і відчуття голоду не відпускає в період усього дня, потрібно з'їсти грейпфрут для схуднення на ніч. Низькокалорійний продукт добре засвоюється і притуплює відчуття голоду. Як варіант альтернативою може бути свіжовичавлений фреш з м'якоті, цілющий напій варто розвести водою. Скільки калорій спалює грейпфрут, і чи варто включати в своє щоденне меню при схудненні?

Доступний і недорогий заморський гібрид недарма користується популярністю серед людей, які мріють схуднути. Грейпфрут регулює рівень інсуліну, гормон не тільки знижує кількість глюкози в крові, але і відповідає за жирові запаси в організмі людини. Він винуватець зайвих кілограмів, щоб вплинути на гормон, потрібно регулярно їсти половину грейпфрута після їжі, плід буде сприяти схудненню.

Грейпфрутовий сік для схуднення

Якщо не подобається їсти м'якоть з допомогою ложечки, можна зробити фреш, завдяки рожевою соковитою серцевині можна вичавити багато соку. Важливо, щоб кісточки з часточок не потрапили в склянку з напоєм. Енергетичний грейпфрутовий сік при схудненні неймовірно корисний напій п'ють вранці або на вечерю, він добре засвоюється, а також зміцнює сон. Щоб отримати максимальну користь, потрібно вживати фреш свіжим. Важливо пам'ятати, що тим людям, у кого алергія на цитрусові, пити сік потрібно з обережністю.

Грейпфрутова дієта для схуднення

Користь грейпфрута при схудненні очевидна – це джерело вітамінів, навіть шкірка багата ефірними маслами, які благотворно діють на психоемоційний стан. Щоб користь грейпфрута при схудненні була ефективною, варто скористатися рецептом, який допоможе скинути до 10 кг:

  • Понеділок: ранок – випити склянку свіжоприготованого фрешу з екзотичного гібрида, плюс 25 г пісної шинки. Чай без додавання цукру або кави. Обід – 250 г салату з будь-яких коренеплодів і зелені, взбрызнутые соком лимона. Салат не повинен включати відварну картоплю, кукурудзу. З'їсти 1 грейпфрут, випити чашку свіжозавареного чаю, кави, але без меду або цукру. Увечері на вечерю – 150 г вареного м'яса птиці, салат з овочів з соком лимона, чай з 1 чайною ложкою меду.
  • Грейпфрутова дієта вівторка: сніданок – фреш з свіжовичавленого грейпфрута, 2 варених яйця, чай або кава без цукру. Обід – з'їсти грейпфрут, творог 0% жирності, його можна замінити 30% сиром. Вечеря – 200 г будь вареної риби, салат з коренеплодів і зелені з лимонним соком і 1 чайною ложкою оливкової олії, 20 г житнього хліба.
  • Середа: ранок – фреш з грейпфрута, 2 ст. ложки вареної вівсянки, додати трохи родзинок і 3 волоських горіха подрібнити, 1 ст. ложка йогурту 0% жирності. Обід – з'їсти грейпфрут, порція супу з овочів, 2 шматочки сухого хліба. Вечеря – 200 г вареної індички або курки, 2 запечених томатів, півгрейпфрута.
  • Четвер: ранок – 1 склянку фрешу з помідорів, яйце варене, чай з часточкою лимона. Обід – 1 грейпфрут, порція салату з моркви або інших коренеплодів, заправлених лимонним соком і 1 чайною ложкою оливкової олії, невеликий тост. Вечеря – салат з тушкованих овочів 400 г, чай, перед сном фреш з грейпфрута.
  • П'ятниця: сніданок – салат з цитрусових, яблук, екзотичного гібрида, чай з часточкою лимоном. Обід – 1 великий бульба вареної картоплі, 200 г салату зі свіжої капусти. Вечеря – 200 г м'яса птиці або яловичини, можна замінити вареною рибою, томатний сік, перед сном фреш з грейпфрута.
  • На вихідні продовжувати схуднення, вибрати меню кожного буднього дня. Дієта проводиться 1 раз в місяць.

Протипоказання

Принесе шкоду регулярне вживання грейпфрута при прийомі ліків, що знижують тиск. Ідеальний варіант – це консультація з лікарем, перед тим як сісти на грейпфрутову дієту. Протипоказання до вживання грейпфрута мають люди з такими захворюваннями:

  • Виразка шлунка, або захворювання кишечника.
  • Захворювання нирок.
  • При гепатиті.
  • Алергія на цитрусові.

Відео: користь і шкода грейпфрута для організму

Грейпфрут. Користь та протипоказання

Відгуки

Катя, 44 рокиМене завжди мучило питання, грейпфрут допомагає схуднути? Знаю, що від нього можна отримати шкоду, якщо поєднувати ліки і фреш. Вирішила спробувати скинути кілька кг, страждаю надмірною вагою. Мені дуже хотілося, щоб фігура була стрункою, тренування і правильне харчування не для мене, тому іноді сиджу на дієтах, стала регулярно пити фреш і схудла на 6 кг
Маша, 32 рокиЛюблю смачно поїсти, але іноді влаштовую розвантажувальні дні, ходжу голодна деньок. Чула від подруг про дієту на грейпфруті, вирішила спробувати. Сік специфічний, але можна і м'якоть їсти без шкурок. Спочатку незвично, але потім втягнулася, результат здивував, за місяць схудла на 7 кг, раджу грейпфрутову дієту.
Олена, 27 роківЧастенько вживаю в їжу фруктові салати, вирішила включити в раціон харчування фреш з грейпфрута. Це справжнє джерело вітамінів, а ще сприяють зменшенню ваги. Я дівчина неповна, але в тілі, мені було приємно, коли стала на ваги і побачила, що за тиждень пішов 1 кг. Я задоволена, всім раджу, хто хоче оздоровитися і заодно схуднути, їжте грейпфрут.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!