Талкан - що це таке, користь і шкоду, рецепти приготування та відгуки про вжиття

Багатьох людей, які воліють корисні харчові продукти, цікавить питання: талкан – що це таке, де купити, в чому користь і шкоду? Відгуки людей, які споживають талкан, свідчать про цілющі властивості продукту - підвищення працездатності, тонусу, насичення організму мікроелементами і вітамінами.

Що таке талкан

Злаки володіють високою харчовою цінністю, з них готують безліч смачних, корисних страв. Популярний талкан – це продукт з пророщеного зерна ячменю, вівса, пшениці, які подрібнюють до стану борошна, і використовують для приготування каші, напоїв, інших страв.

Продукт «Талкан» має відмінні смакові якості і корисні властивості, завдяки пророщеним зернам, які входять в склад. Спочатку складової продукту був ячмінь, відомий, як основна посівна культура в поселеннях Алтаю ще до 19 століття. У Хакасії талканом називали ячмінь і навчилися готувати на його основі ситні, легкі страви.

Користь і шкода талкана

У чому ж полягає користь і шкода талкана? Страви із злаків багаті клітковиною, харчовими волокнами, тому їх прийом рекомендований для поліпшення травлення. Міститься у великій кількості в злаках рослинний білок краще засвоюється організмом, ніж тваринний, а мікроелементи і вітаміни допомагають відновлювати витрачену енергію, підтримувати здоров'я. Використання пророщених зерен корисно, адже поживні речовини, що містяться в них, набувають біологічно доступну форму: з білків утворюються амінокислоти, глюкоза – з крохмалю.

Вживання цієї цілющої борошна допомагає вирішити не тільки проблеми травлення , але і покращує стан шкіри, нігтів, волосся. Її використання допомагає ефективно очищати кишечник, виводити токсини, омолоджуючи організм. Тому «Талкан» рекомендований для дієтичного, лікувального харчування, так і повсякденного споживання людьми, що ведуть активний спосіб життя.

Міститься в борошні калій покращує роботу серця і серцево-судинної системи, нормалізує склад крові, допомагає вивести солі з організму, розчиняти холестеринові бляшки. Варто обережно вживати продукт людям, у яких є алергія, краще пробувати борошно з пророщених зерен невеликими порціями. В борошні міститься велика кількість клітковини, тому споживання страв з неї може викликати метеоризм. Варто утриматися від прийому продукту при загостренні захворювань шлунка.

Талкан ячмінний

Користь талкана ячмінного в тому, що приготований відвар містить багато слизу, яка обволікає шлунок, кишечник, захищаючи від подразнення. Міститься в ячмені протеїн, вітамін В3 чудово впливають на шкіру, беручи участь у метаболізмі жирів, білків, амінокислот, пуринів, тканинному диханні. Це по достоїнству оцінили жінки, тим більше, що корисні властивості ячменю проявляються в регуляції менструального циклу, зменшення негативних проявів клімаксу, при схудненні.

Талкан пшеничний

Не менш популярний талкан пшеничний, на вигляд як звичайна крупа. Пророщена пшениця є визнаним рекордсменом у вмісті вітаміну Е, тому продукт незамінний при хворобах, пов'язаних з обміном речовин, у тому числі і при ожирінні. Часто пшенична каша з пророщених зерен випускається з приправами – корицею, мускатом, ваніллю, що не тільки покращує її смак, але і підвищує корисні функції. Високий вміст вітаміну сприяє повноцінній роботі нервової системи.

Талкан для схуднення

Завдяки високому вмісту мінералів, вітамінів, клітковини використовується талкан для схуднення. Правильно приготовані в домашніх умовах страви з пророщених зерен допоможуть поліпшити перистальтику, знизити відчуття голоду, прискорити процеси відновлення м'язової тканини. Для зниження ваги продукт вживають за такою схемою: 1 ч. л. розчиняють у склянці води, п'ють за 30 хвилин до їжі.

Як правильно вживати талкан

Лікарі радять, як правильно вживати талкан – це є його сирим. Так краще засвоюються корисні речовини, активізуються обмінні процеси організму. Розмішують дві чайні ложки порошку в склянці води або кефіру, отриманий густий напій вживають вранці натщесерце. Такий сніданок або вечерю не калорійний, містить всього 295 ккал. Для позбавлення від зайвої ваги лікарі радять замість повноцінного сніданку і вечері вживати кашу або коктейль із злаків.

Як приготувати талкан

Можна приготувати талкан різними способами, при бажанні виходять навіть смачні десерти. З ячмінної суміші середнього помелу готується каша талкан:

  1. Закип'ятити 0,5 склянки води, повільно додавати 1,5 склянки крупи.
  2. Трохи підсолити, варити до м'якості, крупа буде розбухати.
  3. Якщо готується не дієтичний варіант каші, додати молоко або вершки, а в готову кашу – вершкове масло.
  4. Залишити кашу, укутавши рушником настоятися 5-10 хвилин.

З ячмінної суміші готують алтайський чай:

  1. В 100 мл теплої води додати 1-2 столові ложки суміші.
  2. Після заварювання, дати настоятися 5 хвилин. Вживати з медом або молоком.

Відгуки лікарів про талкане

Професійні відгуки лікарів про талкане свідчать про ефективність впливу продукту на обмінні процеси, роботу шлунково-кишкового тракту. Його загальнозміцнюючі, судинорозширювальні, протизапальні властивості дозволяють призначати продукт для лікувально-профілактичного харчування після хвороб. При дієтичному харчуванні для схуднення талкан показаний для вживання замість сніданку, вечері, переважно в сирому вигляді, розведеним у воді або кефірі.

Ціна на талкан

Порівняння цін на талкан свідчить, що цей продукт можна купити від 135 до 150 рублів за упаковку (400-500 грам). Ціни на продукцію вище в спеціалізованих экомагазинах. Деякі виробники додають добавки та спеції до складу, що також незначно впливає на вартість:

Назва магазину

Ціна (рублів)

Примітки

Талкан

150

Без добавок, 400 г

Російське коріння

145

Без добавок, 400 г

Аллтай

145

З корицею, ваніллю або з анісом, мускатом, 400 г

Відео: користь талкана

Талкан

Відгуки

Наталя, 26 роківНаслухавшись про диво-каші з пророщених зерен, почала пити по 1 ч. л. порошку на день, запиваючи водою. Волосся менше випадають, шкіра помітно очистилася. На фігурі вживання каші ніяк не позначилося, але я не обмежувала себе в харчуванні. Планую продовжувати прийом цього засобу, буду ще ходити на фітнес і відмовлюся від солодкого, жирного, мучного.
Ігор, 44 рокиУ мене цукровий діабет, лікар порадив приймати талкан. На смак сподобалася каша з маслом і молоком. Спочатку пив суміш, розмішавши у воді, потім прочитав, що можна варити каші, і з тих пір на вечерю готую цю страву. Почуваю себе непогано, дійсно пророщені зерна здатні знижувати рівень цукру.
Галина, 36 роківМені на смак талкан зовсім не сподобався, але я взагалі не люблю каші, тому приймаю його сухим по 1 чайній ложці, запиваю водою або соком. Разючих результатів не помітила, але ж це натуральний засіб, що треба довго приймати. Подруга хвалить продукт, каже, що стали менше ламатися нігті і випадати волосся. Далі Буду приймати.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!