Дієта Углова - меню на 10 днів з результатами та відгуками

Автором системи харчування є лікар-довгожитель, який продовжував оперувати аж до 103 років. Ім'я практикуючого лікаря, професора і академіка, якому належить авторство дієти Углова, було занесено в Книгу рекордів Гіннесса. Він вважав, що збалансоване, натуральне харчування і рухливий спосіб життя допомагають уникнути різних захворювань, прискорити лікування вже наявних патологій і продовжити життя на кілька десятків років.

Що таке дієта Углова

Відомий хірург вважав непомірність в їжі і зайва вага основними причинами багатьох хвороб, які можна було вилікувати або запобігти, не доводячи до операційного втручання, якби пацієнти вчасно перейшли на звичайний раціон харчування (без надмірностей). Дієта Углова – система харчування, яка передбачає виключення з меню солінь, солодощів та алкоголю, при цьому перевага повинна віддаватися натуральним, свіжим продуктам.

У людей з надмірною масою тіла знижується імунітет, падає працездатність, змінюється склад крові (збільшується частка холестерину), починаються патології суглобів. Проблему зайвої ваги, яка посилюється в літньому віці, Кутів вважав особливо важливою, оскільки через нього гальмується обмін речовин, що сприяє розвитку патологічних станів в організмі людини.

Для зниження маси тіла Кутів радив дотримуватися дієти, яку називав «східна». На думку медика, вона допомагає скинути до 5 кілограмів ваги, легко переноситься і чудово очищає організм. Таку систему харчування можна віднести до категорії щадних, оскільки вона прекрасно збалансована, не вимагає суворого підрахунку калорій і дуже легко переноситься. Хірург рекомендував харчуватися за графіком, роблячи рівні часові проміжки між прийомами їжі, при цьому дієту можна адаптувати до будь-якого денного розпорядку. Перевагами такої системи харчування є:

  • приблизно за 10 діб можна позбутися від зайвих 3-5 кг;
  • за допомогою дієти нормалізується робота кишечника;
  • продукти, дозволені до вживання, недорогі і доступні повсюдно.

Недоліки дієти:

  • обмеженість раціону;
  • необхідність поєднувати правильне харчування з гімнастикою, пробіжками та іншими видами фізичної активності;
  • суворий режим харчування.

Правила дієти

Система живлення російського хірурга ідеально підходить для зниження ваги без шкоди для здоров'я. Основні правила дієти Углова:

  • їжте за графіком, при цьому слід дотримуватися тимчасові проміжки між прийомами їжі;
  • вечеря повинна проходити хоча б за 2-3 години до сну, але не пізніше 8 години вечора;
  • після їжі не можна лягати відпочивати, а негайно приступати/повертатися до роботи;
  • потрібно повністю відмовитися від згубних звичок;
  • необхідно висипатися (сон повинен тривати не менше 7-8 годин), більше рухатися, гуляти на свіжому повітрі;
  • з-за столу потрібно виходити з легким відчуттям, що ще не зовсім наїлися;
  • слід пити більше чистої води, причому робити це в проміжках між їжею.

Протипоказання

Доктор не згадував про наявність яких-небудь протипоказань до системи живлення, тим не менш, як і будь-яке обмеження раціону, дієта Федора Углова вимагає попереднього схвалення вашого лікуючого лікаря. Фахівець оцінить ваш стан здоров'я і або схвалити, або ж, навпаки, порадить відмовитися від цієї ідеї. Основні протипоказання дієти Углова – це хронічні захворювання органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту і нирок.

Меню дієти Углова

Доктор радив їсти різноманітно, але при цьому дотримуватися помірності. До числа самих здорових продуктів хірург відносив:

  • нежирне варене або приготоване на пару м'ясо (яловичина, курятина, індичка, тощо);
  • яйця;
  • рибу;
  • сухофрукти (чорнослив, курага, тощо);
  • фрукти будь-які (яблука, апельсини, тощо) ;
  • сирі і тушковані овочі (капуста, морква, буряк, картопля, тощо);
  • кефір, кисле молоко і інші кисломолочні та молочні продукти.

Меню дієти Углова передбачає вживання великої кількості рідини (вода, зелений або чорний чай, узвар, свіжі домашні соки, трав'яні відвари, натуральну каву в невеликій кількості). Відмовитися доктор радив від цукру, солодощів та білого хліба (чорний їсти можна, але в невеликих кількостях – до 150 г за добу). Виключити з меню потрібно, крім того, солону їжу і копченості, алкоголь. Харчування краще зробити дробовим: їсти часто, але порції повинні бути маленькими.

Дієта доктора Углова на 10 днів

Головне достоїнство збалансованого харчування – це поліпшення роботи кишечника та інших органів ШКТ, що позитивно відображається на загальному стані здоров'я людини. Дієта доктора Углова на 10 днів передбачає вживання простих, недорогих продуктів. Приклад щоденного меню:

  • 8.00-9.00 – чашка чаю або заварної кави з ложечкою меду або цукру;
  • 10.00-11.00 – відварене яйце, 6-8 ягід чорносливу, попередньо отмоченных у воді;
  • 13.00-14.00 – порція пісного м'яса (до 200 г), відварна капуста або морквина і 1 апельсин;
  • 16.00-17.00 – сир твердий нежирний (2 скибочки), яблуко;
  • 19.00-20.00 – склянка кефіру або натурального йогурту без додавання зерен або ягід.

Відео: дієта доктора Углова

Дієта доктора Углова

Відгуки

Ганна, 31 рікЯ дотримувалася принципів харчування доктора Углова протягом 2 місяців, при цьому намагалася строго дотримувати режим – їла кожні дві години, відмовилася від солодкого повністю, виключила алкоголь, солоні продукти. Мій результат, на який також вплинули заняття спортом двічі на тиждень (біг і стрибки зі скакалкою) – мінус 4,7 кг
Ольга, 46 роківМене режим харчування за Углову повністю влаштовує, так як я домогосподарка і можу їсти здорову, домашню їжу часто, дотримуючись розклад, а от чоловікові на роботі важко виділяти час кожні пару годин на перекус. Сніданок у нас – це або вівсяна каша з сухофруктами, горіхами, або сир. Далі протягом дня п'ємо багато води, їмо овочі, фрукти, м'ясо.
Юрій, 32 рокиЦе одна з найлегших і на мій погляд збалансованих дієт – потрібно відмовитися лише від алкоголю, солодкого, ковбас, інших шкідливих продуктів. Дотримуюсь системи живлення Углова вже рік або трохи більше, без спорту (але при щоденних тривалих прогулянках) схуд на 5 кг, при цьому значного зайвої ваги у мене немає, інакше результат був би більш значним.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!