Як зменшити шлунок в домашніх умовах і хірургічним шляхом

Причиною зайвої ваги часто є розтягнутий шлунок, з-за чого не виходить харчуватися невеликими порціями. Постійне відчуття голоду не дає вести нормальне життя, сприяє поганому самопочуттю і зривів. В такому випадку обов'язково потрібно знати способи, як звузити шлунок. Привести розтягнутий орган в норму вам допоможуть поради нижче.

Обсяг шлунка

Через переїдання поступово збільшується місткість шлунка. Спочатку орган розтягується від зайвої їжі, а потім вже вимагає її все більше і більше. Зменшення шлунка для схуднення основним критерієм визначає якраз обсяг органу. Процес скорочення може зайняти кілька місяців, особливо у разі розтягнутості до максимальної позначки в 4 л. Для початку варто дізнатися про анатомічні особливості даного органу – який обсяг він повинен мати і наскільки може бути збільшений.

Обсяг шлунка дорослої людини

Визначити нормальний розмір шлунка дорослої людини дуже просто – необхідно скласти два кулака разом. Це і буде приблизний об'єм їжі, який може бути з'їдений дорослим за раз. В нормі він становить 500-600 мл або 250 р. Якщо переїдати, їсти тільки 1-2 рази в день і часто без почуття голоду, запивати їжу водою, то шлунковий мішок поступово буде трансформувати, поки не досягне критичної позначки в 4 л.

Розтягнутий шлунок

Максимальний об'єм, до якого відбувається розтягнення шлунка, становить 4 л. Але ця позначка загрожує не всім, адже крім неправильного харчування існує ще ряд факторів, що призводять до такої ситуації:

  • генетична схильність;
  • вік і стать;
  • тип статури.

Як зменшити обсяг шлунка

Якщо розтягнути шлунковий мішечок, то нормальної тарілки з 250 г їжі для насичення буде мало. Внаслідок цього систематичне переїдання стає звичним, що і призводить до подальшого збільшення органу. Існує безліч способів, як зменшити обсяг шлунка природним шляхом. Це і гімнастика на діафрагмальному диханні, і різні дієти і просто ефективні поради для повсякденного життя. Радикальні методи, як скоротити обсяг шлунка – хірургічні операції.

Як зменшити шлунок в домашніх умовах

Якщо розтягнути шлунковий мішечок можна дуже швидко, то процес приведення його в норму займе трохи більше часу. З цієї причини важливо налаштуватися психологічно, що результат не з'явиться на наступний день. Зменшення шлунка без операції в домашніх умовах являє собою безліч способів і методик. Всі вони засновані на кількох простих правил:

  1. Частота. Необхідно харчуватися 4-5 разів на день по 250-300 р. Головне, щоб ви не відчували почуття голоду протягом довго часу, яке й змушує людину переїдати.
  2. Переїдання. Відчуття ситості приходить тільки через 20-30 хвилин після того, як почалася трапеза. З цієї причини варто ретельно і повільно пережовувати кожен шматочок. Розмірене трапеза вгамує голод ще під час їжі.
  3. Апетит і нудьга. Їх потрібно відрізняти один від одного. Стреси, тривога або просто незнання, чим зайнятися, не повинні примушувати зайвий раз перекусити.
  4. Вода. Запивати їжу не можна, адже вона створює додатковий обсяг, куди поміститься ще пару ложечок їжі. Пити необхідно за півгодини до і через 45-60 хвилин після трапези.

Вправи для зменшення шлунку

Допомогти шлунковому мішечку зменшуватися можуть і деякі вправи в домашніх умовах. Утримувати його від розтягування покликані м'язи преса, які і потрібно привести в тонус. Існують різні дихальні вправи для зменшення шлунку. Одне з них - вакуум, який роблять так:

  • встати прямо, зробити глибокий вдих;
  • далі максимально видихнути і підтягнути живіт до спини, наскільки це можливо;
  • стиснути м'язи на 5-6 секунд, після чого повернутися до нормального дихання;
  • повторити втягування ще 3-4 рази.

Як зменшити апетит і шлунок

Для нормальної діяльності людському організму потрібно зовсім небагато їжі. Якщо вчасно не приборкати свій «запал», можна розтягнути шлунковий мішечок до критичних розмірів. У цьому випадку дуже важливо взяти себе в руки. Зменшити апетит і шлунок допомагають різні приправи, фрукти і овочі. Головне - вибрати правильні з них. Тоді питання, як зменшити шлунок, вирішується легко. У список продуктів включають:

  1. Водорості ламінарії. Вживати по столовій ложці до їжі. Водорості набухають, тим самим заповнюючи обсяг.
  2. Ялівець. Відвар на основі цієї рослини можна вживати до 3 склянок за день. Потрібно просто залити подрібнений ялівець окропом.
  3. Лляне насіння. Теж володіє властивістю набухання, даючи відчуття ситості. З ранку до сніданку потрібно взяти 1 чайну ложечку насіння.
  4. Фенхель. З цієї рослини теж готується відвар – 1 ч. л. сушеної або свіжої трави на склянку окропу.
  5. Молочко магнезії. Його необхідно випивати по 1 ст. л. щодня.
  6. Чорний чай. Навіть цей звичайний напій допомагає у вгамуванні голоду. Краще пити його з лимоном і обов'язково без цукру.
  7. Імбир. Корінь цієї рослини подрібнюють, заливають окропом, а через пару хвилин додають до нього мед, трохи мінералки і лимонний сік. Пити можна при відчутті голоду.

Дієта для зменшення об'єму шлунку

Існує спеціальна дієта для зменшення об'єму шлунку. Вона має цікаву назву – «5 столових ложок». Судячи з відгуків, вона допомагає в питанні, як скоротити шлунок і схуднути при цьому. Правила дієти такі:

  • на блюдце може бути тільки 5 столових ложок їжі (200 г);
  • їсти через кожні 2-3 години;
  • виключити солодощі, цукор, газовані напої, фастфуд;
  • не запивати їжу водою.

Операція зменшення шлунку

При відсутності результатів від дієти і гімнастики застосовують радикальний метод. Це операція зменшення шлунку. Вона показаний людям з індексом маси тіла вище 40. Проводиться наступними методами:

  1. Баллонирование. Полягає у введенні в орган балона з рідиною, який займає до 40% об'єму.
  2. Бандажування. Орган перетягується кільцем. Зменшувати так шлунковий мішечок допомагає фізрозчин. Його вводять в кільце через 2 місяці.
  3. Шунтування. Допомагає шлунковому мішечку зменшуватися на 60%. Їжа йде в обхідну. Тільки менша її частина потрапляє в шлунок.
  4. Поздовжня резекція. Видаляється бічна частина органу, за рахунок чого він може зменшуватися майже на половину.

Відео

Як зменшити обсяг шлунка

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!