Як поліпшити обмін речовин народними засобами і препаратами, щоб схуднути

У багатьох випадках причиною виникнення зайвої ваги у людини стає слабкий обмін речовин. Під час цього процесу, яка потрапляє в організм їжа, розщеплюється на елементи, з неї виробляється енергія для нашої життєдіяльності. Якщо швидкість переробки їжі низька, то частина її залишається в якості жирової прошарку. В таких випадках стає питання, як прискорити метаболізм для схуднення? Існує для цього спеціальна дієта, рекомендації щодо зміни способу життя, вживання вітамінів, препаратів і трав.

Як прискорити обмін речовин в організмі для схуднення

Причиною уповільнення метаболізму в організмі виступають різні причини, але фахівці розробили ряд рекомендацій, як розігнати обмін речовин. Важливо підвищити фізичну активність, регулярні тренування, які покликані посилити процес спалювання жиру. Причому бажано збільшити загальну м'язову масу, тому що на її підтримання та харчування йде калорій більше, ніж на жирову. Чим об'ємніше м'язи, тим більше буде витрачатися калорій за будь-якої фізичної діяльності, що прискорює обмін речовин.

Обов'язково висипайтеся, хороший сон збільшує вироблення гормону росту, він робить вплив на швидкість обміну речовин. Під час глибокої фази сну відбувається відновлення клітин мозку, що впливає на прискорення метаболізму. Сонце і свіже повітря корисні для організму, роблять на нього позитивний вплив, тому постарайтеся частіше виходити на вулицю. Не забувайте пити більше води, потрібно споживати мінімум 2 л негазованої рідини.

Щоб поліпшити метаболізм і схуднути, уникайте стресових ситуацій, вони провокують вивільнення жирних кислот і подальше їх осідання як жирового прошарку. Для зміцнення нервової системи організму відмінно підходить контрастний душ. Голодувати не варто, для прискорення обміну речовин прийомів їжі повинно бути 4-5 в день з проміжком в 3-4 години, головна умова – контролюйте порції, вони повинні бути маленькими. Більш докладно про деякі способи, як прискорити метаболізм для схуднення далі.

Продуктами прискорюють метаболізм

Які продукти прискорюють обмін речовин

Назва

Дія

Морепродукти

Містять багато омега-3, білка, знижують рівень лептину, прискорюють метаболізм

Імбир

Підвищує ефективність травлення завдяки спеціальному ферменту у складі, що прискорює обмін речовин

Кориця

Цей продукт здатний знизити показник глюкози в крові, це допомагає посилити метаболізм і виробляти енергію з жирових відкладень

Бобові

Містять рослинний білок, залізо, клітковину, калій

Червоний перець

Має у складі елемент капсаїцин, який прискорює обмін речовин, спалювання жиру

Кава

Кофеїн відноситься до легких стимуляторів, які при вживанні 3 чашок на день прискорює метаболізм на 5%

Зелений чай

Теж містить кофеїн, катехіни, які збільшують рівень термогенеза, що стимулює спалювання калорій

Молоко

При низькокалорійній дієті цей продукт не дає сповільнитися обміну речовин. Допомагає припинити накопичувати і почати обробляти жировий прошарок в енергію

Препаратами, що поліпшують обмін речовин

Крім дієт і окремих продуктів, прискорення метаболізму можна домогтися, використовуючи препарати різного походження: вітаміни, трав'яні настої, медикаменти. Всі вони переслідують одну мету, але володіють своїми позитивними і негативними сторонами. Наприклад, для нормалізації обміну речовин використовують китайський лимонник, женьшень, рожеву радіолу, ехінацею пурпурову – всі ці кошти мають рослинну основу. Нижче описані інші варіанти ліків для прискорення обміну речовин.

Таблетками

  1. L-тироксин – підсилює роботу щитовидної залози.
  2. Гормони (наприклад, хром).
  3. Стимулятори (кофеїн).
  4. Анаболічні стероїди – часто застосовуються бодібілдерами при збільшенні м'язової маси.

Всі ці препарати синтетичного походження прискорюють обмін речовин в організмі, приймати їх слід лише після схвалення лікаря. До побічних дій стимуляторів відносять наркотичне звикання, анаболіки – порушують гормональний фон, L-тироксин викликає гіпертиреоз з подальшою тахікардією, безсонням, підвищенням роздратованості. Якщо є можливість розігнати метаболізм для схуднення іншими способами, обов'язково скористайтеся нею.

Вітаміни

Поліпшити обмін речовин в організмі можна, вживаючи вітаміни групи В. Проведеними дослідженнями доведено, що тіамін з вітаміну В1 і ніацин з В3 допомагають налагодити обмін речовин. Визначити дефіцит цих речовин в організмі можна за таких проявів: зниження м'язової функції, млявість, швидка стомлюваність, збільшення порушень роботи нервової системи. Ці процеси безпосередньо впливають на швидкість обміну речовин.

Травами

  • Спаржа лікарська. На 0,5 літра окропу візьміть 60 г подрібненого коріння спаржі, зробіть повільний вогонь і дайте прокипіти 15 хвилин. Наполягайте засіб 45 хвилин, процідіть. Для прискорення метаболізму вживати одну ст. л. 3 рази за день.
  • Настій з кульбаби. Візьміть ст. л. листя цієї квітки, залийте окропом, дайте настоятися 60 хвилин. Прийом три рази на добу по 1/3 гуртки перед вживанням їжі прискорить ваш обмін речовин.
  • Листя волоського горіха. Залийте 250 мл окропу 10 г сухого листя. Варіть на тихому вогні чверть години. Вживайте 3 рази в день по одній столовій ложці для прискорення метаболізму.
  • Цикорій звичайний. У склянці гарячої води розчиніть 2 ст. л. кошти. На повільному вогні 20 хвилин кип'ятіть. Дайте настоятися 25 хв. Процідіть через ситечко, пийте 0,5 гуртки 3 рази в день для прискорення обміну речовин.

Дієта для прискорення метаболізму

День

Прийом їжі

Сніданок

Перекус 1

Обід

Перекус 2

Вечеря

1

Вівсянка з медом, банан

1 яблуко запечене

Яловичина або куряча грудка, помідори з листовим салатом

2 ківі

Курка і перловка

2

Каша рисова, груша

1 яблуко запечене

Перловий суп, курка

Половинка банана, 3 ківі

Рис і морепродукти

3

Омлет без жовтків, овочі

Курка 80-100 г

Тунець у власному соку, салат з огірка, помідора

Курка 80-100 г

М'ясо 150-200 г, зелень

4

Овочевий салат, шинка

Курка 80-100 г

Відварний картопля, курка

Шинка-30 г

Курка і салат з капусти з горошком

5

3 яйця, каша пшоняна з медом і вершковим маслом

Салат з огірків

Варені на пару овочі, м'ясо

Салат з нуту, авокадо

Плов

6

Тост з маслом, свіжі ягоди

Горіхи 10 шт.

Бутерброд з сиром, лососем

Половинка авокадо

Рулетики. Загорнути В лаваш авокадо, курку, помідор і огірок

7

Половинка банана, обсмажений з яйцем тост

1 яблуко запечене

Рис (4 ст. л.) 300 г риби

Пропускаємо

Запечене м'ясо в горщику з овочами

Як поліпшити травлення

  1. Їжу потрібно ретельно пережовувати, щоб прискорити метаболізм. Розщеплення відбувається погано, якщо їжа потрапляє в шлунок великими шматками, обмін речовин сповільнюється. Щоб схуднути, їжа повинна засвоюватися швидко.
  2. За день має бути 5-12 прийомів їжі дрібними порціями, що прискорить метаболізм.
  3. Не пийте під час їжі воду. Вона послаблює дію шлункового соку, що погіршує процес засвоєння їжі, знижує обмін речовин.
  4. Якщо вам складно змусити себе поїсти вранці – зробіть 10-хвилинну зарядку. Це допоможе запустити необхідні процеси в організмі. Регулярність таких тренувань прискорить обмін речовин, привчить травну систему працювати з самого ранку.
  5. Не переїдайте. Не плутайте часте, але дробове харчування з обжерливістю. Ті, хто шукає варіанти, як прискорити метаболізм для схуднення, радіють частим перекусу, але не варто старатися і набивати шлунок.

Дізнайтеся більше інформації про те,як відновити обмін речовин в організмі.

Відгуки

Ігор, 27 роківПісля інституту почав набирати вагу і став шукати варіанти, як відновити обмін речовин в організмі. Їв по п'ять разів на добу дрібними порціями, спочатку були домашні тренування на скакалці, кардіо краще підходить для прискорення метаболізму. Через кілька тижнів почав виходити на пробіжки. Поліпшення почалися через місяць, а через два я скинув 8 кг, але коли припинив дієту, вага не повернувся.
Марія, 30 роківВ останні роки обмін речовин став значно гірше, що одразу ж позначилося на фігурі. Щоб нормалізувати його, вирішила зайнятися спортом. Без дієти нічого не вийшло, потрібно було змінити раціон, переписала дозволені продукти і їла тільки їх. Метаболізм прискорився, за місяць пішло 3 кг зайвої ваги!
Аня, 33 роківУ мене сидяча робота, але їм я відносно небагато. Коли почала набирати вагу здивувалася, бо не любитель мучного. Виявилося, що сповільнилося метаболізм, організм не встигав переробляти їжу в енергію. Харчувалася я правильно, тому розгін обміну речовин отримала легко за рахунок занять спортом, щоб схуднути.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!