Як схуднути на вівсянці

Ефективне схуднення з закріпленням результату можливо тільки при правильному харчуванні, заняттях спортом, очищенню організму від шлаків. Всі ці три пункти повинні бути збалансовані і не заважати один одному. Для цих цілей краще всього підходить вівсянка для схуднення, яку можна назвати справжнім джерелом корисних мікроелементів, клітковини, джерелом енергії. Вона допомагає очистити кишечник від токсинів, шлаків, застояної води, її обов'язково включають в дієту при всіх хворобах шлунка.

Яка вівсянка краще для схуднення

Головна причина, по якій вівсянку включають в раціон при схудненні – нормалізація обміну речовин. Це один з головних етапів на шляху до зниження ваги без повторного набору. На прилавку в магазині ви помітите різні види вівсянки, тому необхідно розібратися, яка краще підходить для схуднення. Обов'язково зверніть увагу, щоб упаковка з продуктом була герметична, інакше є ризик, що вона ввібрала вологу і зіпсувалася. Найпоширенішими стали каші «Геркулес» та «Екстра». Вони поділяються на:

  1. Вівсянка «Екстра 3». Добре підходить маленьким дітям, людям з чутливим шлунком. Пластівці мають тонку структуру, швидко варяться, перетворюючись в кашу, яка легко перетравлюється.
  2. Вівсянка «Екстра 2». Готується трохи довше (близько 10 хвилин), але теж має тонку структуру і легко засвоюється. Складається ця каша з різаної крупи.
  3. Вівсянка «Екстра 1». Виробляється з цільного зерна, містить багато вуглеводів, має більш щільну структуру. На приготування ви витратите близько 15-ти хвилин, каша вийде густий, смачною.
  4. Вівсянка «Геркулес» має самі товсті пластівці, готується довше інших сортів каші, але в підсумку ви отримаєте густий і смачний сніданок.

Як правильно приготувати вівсянку

Користь вівсянки для схуднення багато в чому залежить від того, наскільки є натуральним продуктом, а також від правильності її приготування. Більш вдалим варіантом буде каша з цільних зерен вівса, які будуть готуватися довше щодо інших сортів. Позитивний ефект для вашого організму від неї більш значний. Перед варінням обов'язково ретельно промийте пластівці або зерна вівса під проточною водою. Для приготування використовуйте рецепти наведені нижче.

На воді

Один з найбільш простих, доступних і зручних варіантів приготування вівсянки на воді. Каша все одно вийде густа, поживна, корисна. Рецепт використовується як альтернатива варіанти вівсянки на молоці, тому що калорійність і жирність страви в цьому випадку нижче. Часу на приготування витрачається менше відносно інших варіантів. При бажанні можна додати сухофрукти для смаку. Знадобляться:

  • цільні зерна вівса або пластівці – 1 ст.;
  • масло вершкове – 50 г;
  • сіль за смаком;
  • вода – 2 склянки.

Приготування:

  1. Промиваємо вівсянку проточною водою, замочуємо її.
  2. Висипаємо кашу в каструлю, заливаємо водою, ставимо на повільний вогонь.
  3. По мірі закипання знімаємо пінку, щоб страва потім не горчило.
  4. Варити кашу 10-15 хвилин, помішуючи, щоб не підгоріло.
  5. Після зазначеного часу знімаємо і вимикаємо вогонь, залишаємо кашу під кришкою на 10 хвилин, щоб вона настоялася.
  6. Вершкове масло додаємо при подачі для смаку.

На молоці

Якщо схуднення у вас не стоїть на першому місці, то краще готувати її не на воді, а на молоці. Ви полюбите смачну, ситну вівсяну кашу. Варіант приготування покращує обмін речовин, просто кількість калорій буде вище. Така каша дуже подобається дітям, і вони погоджуються на неї набагато охочіше. Для приготування нам знадобиться:

  • молоко – 2 ст.;
  • вівсянка – 1 ст.;
  • масло вершкове – 50 г;
  • сіль за смаком;
  • цукор – 4 ст. л.

Приготування:

  1. Після ретельної промивки зерен під водою можна залишити їх замачиваться, щоб скоротити тривалість готування.
  2. Заливайте молоко в каструлю (без каші), ставте на тихий вогонь. Доводьте його до кипіння. Стежте, щоб молоко не втекло.
  3. Додати вівсянку в кипляче молоко, добре перемішуєте, варіть протягом 20 хвилин. Знімаєте з вогню.
  4. Накриваєте кришкою, щоб страва настоялося 5 хвилин.
  5. Додати вершкове масло, накриваєте кришкою і дати настоятися каші ще 5 хвилин.

На кефірі

Якщо у вас немає молока, а готувати вівсянку на воді не хочеться, то можна використовувати в якості основи кефір, який сам по собі надає позитивну дію на наш організм. Виходить смачний, ситний сніданок або вечеря з низькою калорійністю. Спільна дія кефіру і вівсянки покращує роботу шлунка, кишечника. Для приготування нам знадобиться:

  • вівсянка – 40 г;
  • густий кефір – 1 склянка;
  • половинка банана;
  • цукор або мед за смаком;
  • заморожені ягоди – 150 г;
  • мелена кориця за смаком;
  • горіхи (для прикраси).

Приготування:

  1. Якщо у вас щільні пластівці типу «Геркулес», їх необхідно подрібнити за допомогою блендера (але не в борошно).
  2. Заливаєте їх кефіром, перемішуєте, дати настоятися 10 хвилин. Якщо ви все ж використовуєте щільні пластівці, то краще дати їм настоятися ніч у холодильнику.
  3. Додати за смаком цукор або мед, для аромату ваніль або корицю.
  4. Заморожені ягоди ретельно промиваєте, очищаєте від гілочок, додаєте в вівсянку.
  5. Банан нарізати дрібними скибочками або разминаете його до стану кашки, додають у страву.

Рецепти страв з вівсянки для схуднення

Крупа дарує можливість готувати не тільки корисні, але й смачні страви. Люди придумали безліч рецептів з цією кашею, які сприяють схудненню, що дарує можливість робити це смачно. Вівсянка містить багато вуглеводів, які є основним джерелом енергії для людини, тому у вас під час дієти завжди будуть сили на заняття спортом. Рекомендується спробувати страви за рецептами, які описані нижче.

Кисіль

Сніданок – найважливіший прийом їжі як для дорослих, так і для дітей. Більшість людей похапцем випивають чашку чаю або кави, заїдаючи бутербродом. Після такої їжі вже через годину знову хочеться перекусити, а користі жодної. Кисіль з вівсянки – поживний напій, який вгамує надовго почуття голоду, зарядить вас енергією на цілий день. Для його приготування вам знадобиться:

  • вівсянка «Геркулес» – 250 м;
  • холодна вода – 3 ст.;
  • скоринка чорного хліба.

Приготування:

  1. Заливаємо пластівці з вечора холодною водою, кладемо скоринку хліба, тільки чорного – інші види не підходять. Залишаємо бродити мінімум протягом доби.
  2. Проціджуємо рідина через друшляк. Набряклі пластівці перетираємо з допомогою сита в ту ж рідина.
  3. Отриману закваску ставимо в холодильник і використовуємо для приготування киселю.
  4. 1 склянку молока або води нагріваємо, додаємо 1 склянку квасу.
  5. Постійно помішуємо, доводимо кисіль до кипіння, солимо його за смаком.

Дізнайтеся більше рецептів, як приготувати кисіль з вівсянки.

C медом

В силу того, що вся вівсяна дієта замислюється з метою схуднути, необхідно стежити за кількістю солодкого в своєму раціоні. Цукор – далеко не найкращий помічник у даному випадку, тому потрібно використовувати або цукрозамінник, або мед. Класти його багато не можна, інакше страва вийде нудотним. Вівсянка з медом для схуднення більш кращий, смачний варіант. Для приготування цієї страви нам знадобиться:

  • пластівці – 0,5 ст.;
  • мед – 1 ст. л.;
  • вода - 1 ст.

Приготування:

  1. Воду доводимо до кипіння.
  2. Кладемо в неї вівсяні пластівці, доводимо до готового стану.
  3. Трішки солимо, додаємо за смаком мед.

З сиром і йогуртом

В якості приємного, корисного перекусу можна готувати собі коктейль з вівсянкою, сиром, йогуртом. При правильному режимі харчування для зниження ваги у вас має бути 4-6 прийомів їжі дрібними порціями. Це допомагає прискорити обмін речовин. Рецепт буде особливо корисний в якості пізнього сніданку або полуденку. Для приготування знадобиться:

  • вівсянка – 2 ст. л.;
  • йогурт – 150 мл;
  • сир – 3 ст. л.;
  • какао – 1 ч. л.;
  • заморожений фрукт (банан, яблуко);

Приготування:

  1. Вівсянку і йогурт кладемо в блендер, даємо настоятися протягом 5 хвилин, після чого збиваємо.
  2. Додаємо сир, нарізаний банан і ще раз збиваємо.

На сніданок запіканка

Ще один приклад смачного і корисного сніданку під час дієти – запіканка з вівсянкою. Відмінний варіант ранкової трапези для отримання заряду бадьорості, почуття ситості на першу половину дня. Готується блюдо швидко завдяки тому, що в рецепті використовується варіант вівсянки швидкого приготування. Страва не складне, і для його приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • вівсяна каша швидкого приготування – 6 ст. л.;
  • йогурт – 1 ст.;
  • сир – 400 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • сіль за смаком;
  • родзинки.

Приготування:

  1. В миску, додаємо йогурт, сіль, вівсянку, яйця і добре вимішуємо.
  2. Додаємо сир, ще раз ретельно вимішуємо.
  3. Змащуємо маслом форму для запіканки, присипаємо трохи вівсянкою.
  4. Викладаємо тісто у форму, прикрашаємо родзинками за смаком.
  5. Ставимо на 30 хвилин у духовку з температурою 180 градусів.
  6. Дістаємо, коли запіканка пропечеться всередині і стане рум'яною.

Смузі з вівсянки і яблук

Якщо ж ви любитель смузі, то приготувати його з вівсянки не складе праці. Для схуднення його необхідно пити вранці. Випитий ввечері він має прямо протилежний ефект. Для приготування:

  • у блендер залити тепле молоко;
  • покласти ягоди або фрукти за смаком, трохи меду, кориці;
  • додати 3 столові ложки вівсянки;
  • всі добре збити і вживати охолодженим.

Відгуки про результати схуднення

Антон, 20 роківПісля вступу в інститут почав різко набирати вагу. Вирішив спробувати частіше їсти вівсянку вранці. Не можу сказати, що я її люблю, але рецепти виявилися дуже смачними. Вага дійсно став йти повільно, але вірно. За місяць скинула 2 кг і навіть полюбив вівсяну кашу.
Лера, 24 рокиВже давно включила в свій раціон вівсянку, тому що більш смачну і корисну їжу складно придумати! Всім, хто збирається худнути, рекомендую почати з такої дієти, щоб не мучити себе і свій організм. Тільки не забувайте, що спортом треба обов'язково займатися для кращого ефекту.
Юлія, 18 роківКоли зранку часу мало, люблю запарити собі вівсянки на молоці. Виходить смачний сніданок при мінімумі витраченого часу. Є її щоранку не можу – набридає, тому чергуючи з іншими стравами. Але, якби була необхідність сісти на дієту, то їла б і кожен день.
Артем, 35 роківАктивно займаюся спортом, тому перед тренуванням обов'язково з'їдаю порцію страви з вівсянкою. Вона дає мені багато сил для занять, не перевантажуючи шлунок, позбавляє від неприємних відчуттів під час фізичних навантажень.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!