Як позбутися від чешуйницы в квартирі за допомогою хімічних або народних засобів

Невеликі (до 2 см завдовжки) паразити чорного, коричневого кольору або прозорі заводяться на складах, в підвалах та житлових приміщеннях. З'являються такі комахи від вогкості в квартирі. Частіше мешкає чешуйница у ванній або на кухні, але може оселитися в книжковій шафі або на полицях з одягом.

Загальні правила боротьби з чешуйницей

Позбутися від комах і не допустити їх повторної появи в квартирі допоможуть профілактичні заходи. Рекомендації для боротьби з чешуйницей:

  • Регулярне проведення генерального прибирання:
    1. Намагайтеся щодня протирати пил, частіше пилососити квартиру – сильний потік повітря, що вдихається здатний витягти з невеликих щілин дорослих особин, молодняк і яйця комах.
    2. Не рідше одного разу в тиждень якісно проводите прибирання ванної та санвузла, обробляючи стіни, підлоги, важкодоступні місця миючими хлорвмісними засобами і розчином мідного купоросу.
    3. Прибирання кухні слід здійснювати без хімічних речовин. Викиньте продукти, в яких влаштувалися комахи (крупи, борошно, цукор). Обробивши полиці мильним розчином або чистою вологою ганчіркою, просушіть шафки вентилятором або феном.
  • Зниження вологості приміщення. Уникайте утворення конденсату на стінах ванної: просушуйте і провітрюйте приміщення, витирайте калюжі на підлозі, користуйтеся електричним полотенцесушителем, намагайтеся надовго не залишати мокрі речі в приміщенні.
  • Забезпечення доброї вентиляції. Бажано провітрювати кімнати мінімум 2 рази в день.
  • Позбавлення від щілин, які використовуються комах для відкладання яєць. Тріщини в стінах та підлозі можна зашпаклювати. Не забувайте своєчасно здійснювати подклейку шпалер, ремонт відійшли плінтусів.
  • Позбавлення чешуйницы джерел живлення. Зберігайте сипучі продукти в щільно закритих контейнерах або банках, документи і книги на полицях, в сухих, періодично вентильованих шафах, а невживану одяг – в поліетиленових або вакуумних пакетах.

Хімічні засоби

Дезінсекцію квартири можна провести самостійно. Існує декілька ефективних хімічних препаратів, які слід застосовувати після генерального прибирання і просушування приміщення:

Назва

Спосіб застосування

Запобіжні заходи

Порошкоподібна борна кислота

Засипати сумішшю борної кислоти з стовчене крейдою (1:4) на 1 тиждень кути, підлоги, місця скупчення комах.

Через 6-7 днів вимести порошок або зібрати її пилососом разом із загиблими чешуйницами.

Повторити процедуру ще 2-3 рази (подальша обробка підлоги знищить молоде покоління комах та їх яйця).

  • Дотримуйтесь пропорції;
  • після контакту з борною кислотою ретельно мийте руки.

Діатоміт

Рясно посипати диатомитовой борошном підлогове покриття в місцях скупчення комах на ніч. Вранці добре підмести або пропилососити.

  • Використовуйте при роботі одноразову медичну маску;
  • після процедури ретельно вимийте руки.

Карбофос

Розпорошити розчин пульверизатором на поверхні (кутів, плінтусів, підлоги), через 2 доби провести ретельне вологе прибирання.

  • Нанести препарат в гумових рукавичках;
  • не використовуйте в приміщеннях, де перебувають діти або домашні тварини.

Нафталін пакетований

Розкласти пакетики по периметру кімнати і в місцях скупчення чешуйниць. Через 2-3 години прибрати препарат, провітрити приміщення.

  • При роботі користуйтеся респіратором або маскою, гумовими рукавичками;
  • не залишайте нафталін в приміщеннях, де перебувають діти або домашні тварини.

Пиретрин (рідкий або аерозоль)

Засіб від чешуйницы слід розпилити (рідкий пиретрин – пульверизатором) в місцях скупчення комах. Через 1,5-2 години гарненько провітрити.

  • При розпиленні пиретрина користуйтеся респіратором або маскою і гумовими рукавичками;
  • не розпорошуйте аерозоль на масляній основі поблизу відкритого вогню, розжарених предметів;
  • не застосовуйте препарат у місцях перебування дітей, домашніх тварин, зберігання харчових продуктів.

Раптор, гель

Завдавши препарат на шматок картону, розмістити на підлозі поруч з місцями проживання чешуйниць (краще на ніч), промазати щілини.

  • Працюючи з Раптором, користуйтеся гумовими рукавичками.

Народні способи

Якщо в будинку знаходяться діти, домашні тварини, або обробка проводиться на кухні, бажано використовувати нехімічні засоби. Народні способи позбутися від чешуйниць:

Засіб

Спосіб застосування

Цедра цитрусових фруктів

Знявши дрібної теркою цедру, розкладіть стружку біля плінтусів, через тиждень замініть свіжою. Такий спосіб тільки відлякує комах, але не знищує їх.

Спеції (лавровий лист, кориця, шавлія, гвоздика), часник

Розкладіть ароматні спеції і часникові часточки по попередньо вимитим, просушеним кухонних шафок і полиць. У книжкові і платтяні шафи можна помістити палички кориці або зірочки гвоздики.

Ефірне масло

Чудово відлякують комах спреї на основі масел лаванди і цитрусових. Додайте кілька крапель у воду, нанесіть склад розпилювачем поруч з місцями проживання чешуйниць.

Суміш з тютюну, соди, пекучого перцю

Розмішати в 1 л води харчову соду, подрібнений тютюн і червоний мелений перець (по 3 г кожного компонента). Отриманий склад розпорошити пульверизатором поруч з місцями скупчення комах. Через 8-9 годин ретельно промити підлогу і стіни розведеним у воді хлоровмісних засобом.

Свіжий огірок

Відлякати комах допоможуть скибочки свіжого огірка, розкладені поруч з місцем проживання чешуйниць.

Пастки

Принцип роботи окремих пристроїв по затриманню чешуйниць засновані на нездатності комахи долати вертикальні перешкоди. Використовувати пастки слід до повного знищення комах. Способи, застосовувані в побуті:

  1. Скляна банка. Залиште літрову скляну тару на ніч на підлозі, помістіть в неї приманку з шматочка хліба або цукру. Саму банку слід попередньо обмотати зовні ізолентою, по бортику якої шкідники сховаються всередину. Вибратися вони не зможуть.
  2. Газета. Злегка змочити водою скручений в рулон газету. Краї згортка скріпіть бухгалтерськими гумками. Помістіть такі пастки у ванній і на кухні до ранку. Чешуйницы сховаються всередину, т. к. волога папір являє собою ідеальне середовище проживання цих паразитів. Вранці газету слід викинути або спалити.
  3. Магазинні. Липкі пастки і пастки для тарганів, всередину яких поміщають шматочок хліба, підійдуть для відлову чешуйниць, хоча вони вважаються малоефективними.

Відео

Чешуйница під мікроскопом

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!