Як передати показання лічильників води на порталі mos.ru через особистий кабінет

Сьогодні існує багато сервісів, де можна віддалено вирішувати питання, пов'язані з ЖКГ. На прикладі передачі показання лічильників води, ми розповімо, як значно спростити отримання житлово-комунальних послуг на порталі mos.ru.

Стаття буде корисна навіть для просунутих користувачів порталу.

Де передавати показання лічильників

Щоб передати показання, необхідно попередньо зареєструватися на порталі mos.ru, вказавши адресу електронної пошти, ПІБ та номер телефону.

Після реєстрації в розділі «Послуги» виберіть категорію «Житло, ЖКП, двір», далі «Прийом показників лічильників води» або перейдіть по посиланню.

Передати показники води можна з 15 числа поточного
до 3 числа наступного місяця

ЛАЙФХАК: ЗБЕРЕЖІТЬ ДАНІ КВАРТИРИ В ОСОБИСТОМУ КАБІНЕТІ І НЕ ВВОДЬТЕ ЇХ КОЖЕН МІСЯЦЬ ВРУЧНУ

Збережіть у Особистому кабінеті дані про квартирі один раз, і згодом вам не доведеться вносити вручну. Залишиться тільки своєчасно вводити дані лічильників у форму на порталі.

Заповнити Особистий кабінет

ПЕРЕДАТИ ПОКАЗНИКИ

БЕЗ ЗАПОВНЕНИХ ДАНИХ

  1. Сторінка послуги «Прийом даних лічильників води».
  2. Натиснути «Отримати послугу».
  3. Знайти на ЕПД код платника.
  4. Ввести код платника.
  5. Ввести номер квартири.
  6. Ввести показання.
  7. Натиснути «Відправити».

З ЗАПОВНЕНИМИ ДАНИМИ

  1. Сторінка послуги «Прийом даних лічильників води».
  2. Натиснути «Отримати послугу».
  3. Натиснути «Продовжити» і внести свідчення.
  4. Натиснути «Відправити».

В яких ще послуги вам знадобляться дані квартири:

  • Отримання та оплата ЕПД.
  • Прийом показань і оплата електроенергії.
  • Перевірка і оплата домашнього телефону МГТС.

Які дані заповнити:

  • Назва квартири.
  • Адреса квартири.
  • Код платника (знаходиться у правому верхньому куті ЄПС).
  • Номер особового рахунку.
  • Номер приладів обліку.
  • Номер міського телефону.

Корисно!

Ви можете передавати показання лічильників води за ваших близьких.

Для зручності введіть дані
їх квартир в свій особистий кабінет.

  1. Зайдіть в ЛК, виберіть розділ «Мої дані»і вкладку «Оплата ЖКП».
  2. Заповніть запропоновані графи.
  3. Збережіть дані. Тепер ви можете передавати дані лічильників води.
    і не витрачати час на заповнення однієї і тієї ж інформації при кожній передачі ДАНИХ.
  4. Налаштуйте повідомлення в ЛК і тоді ви не пропустите терміни передачі даних (до 15 числа поточного до 3 числа наступного місяця) – нагадування про те, що настав час зняти показання, будуть приходити вам на пошту.

Правила установки лічильників

Багато москвичів вже щосили використовують прилади обліку води. І це цілком зрозуміло, адже ці прилади допомагають значно скоротити витрату води, що дозволяє вам не тільки економити грошові кошти, але й тримати під контролем споживання цінного природного ресурсу.

Якщо ж ви ще сумніваєтеся, чи варто вам встановлювати лічильники і як правильно це робити, ми дамо вам кілька порад.

  1. Спочатку потрібно вибрати лічильники. Головне не заплутатися в їх різноманітті, адже зараз у магазинах представлено безліч типів і моделей приладів обліку води. Вибирайте з тих, що затверджені Росстандартом. Їх можна знайти в держреєстрі засобів вимірювання. При найменших сумнівах звертайтеся за більш детальною інформацією в Керуючу компанію.
  2. Отже, ви придбали вибраний варіант приладу. Для його установки викличте фахівця. Тільки професіонал своєї справи здатний не просто встановити прилад, але і переконатися в його справності, опломбувати і оформити акт введення приладу в експлуатацію. Крім того, майстер укладе з вами договір на розрахунки по лічильнику.
  3. Далі необхідно віднести до Центру держпослуг отриманий акт введення приладу в експлуатацію та копії паспортів лічильників. Через кілька днів відомості потраплять до реєстру, що дозволить вам надалі передавати показання приладів і отримувати актуальні рахунку.

Яким чином знімаються показання приладів обліку води

Знімати показання однаково легко як для лічильника, що враховує споживання гарячої води, так і для лічильника, фіксуючого витрата холодної води.

Як всі ми знаємо, об'єм води вимірюється в літрах і кубічних метрах. Кубометр являє собою куб 100 х 100 х 100 см Один кубометр дорівнює тисячі літрів. Один літр, відповідно, становить 0,001 кубометра.

Прилад має вісім клітинок з цифрами – 5 чорних і 3 червоних. Чорні фіксують кількість цілих кубометрів витраченої рідини, червоні - кількість літрів. Припустимо, вам необхідно перевести 842 літрів в кубометри. Поділимо цю величину на 1000 і отримаємо 0,842 кубометра. Таким чином, 00017842 – це 17 842 літра води або 17, 842 кубічних метра. Передавати потрібно цифри з чорних клітинок, округляючи червоні до цілого значення. Наприклад, якщо ви побачили на лічильнику цифру 00017842, її необхідно округлити до 00018, вписавши в паперову квитанцію або електронну форму 00018.

Через місяць ви виявите на лічильнику іншу цифру. Наприклад, 012. Щоб порахувати місячний витрата рідини, що ви повинні цю цифру округлити до 00023 і виключити з неї витрата минулого місяця, тобто 23 - 18 = 5 кубічних метрів. Таким чином, ви за місяць витратили п'ять кубометрів води.

Чому не варто забувати про термін передачі показань лічильників

Розглянемо таку ситуацію: ви забули відправити дані приладів обліку рідини в рекомендовані дати. Що ж буде далі?

Відповідаємо: розрахунок здійснюють виходячи з середньодушового витрати рідини у вашому домі. Найчастіше, це в рази більше, ніж ті цифри, які ви бачите зазвичай. Але є і хороша новина - при наступній передачі даних вам проведуть перерахунок.

Якщо ви не зможете відправляти показання протягом трьох і більше місяців, можливість передачі показань лічильників через Особистий кабінет буде припинена. Для відновлення надання послуги вам доведеться особисто відвідати Керуючу компанію. КК повинна отримати від вас поточні показання приладів обліку рідини. В наступному місяці ви знову зможете скористатися Особистим кабінету. Перерахунок також буде проведений.

Обслуговування лічильників

Як і будь-який інший механізм, лічильник потребує постійної перевірки точності роботи. У деяких випадках може знадобитися його налагодження або навіть заміна. Проведення даних процедур є обов'язком Керуючої компанії. Тому, якщо настав термін перевірки обладнання, терміново викликайте фахівця КК.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!