Чому у жінок сильно болить поперек

Відчуття, коли ломить поперек – не з приємних. В силу особливостей анатомічної будови тіла, дуже часто біль такого характеру проявляються у представниць прекрасної статі. Ознайомтеся з можливими причинами появи цього дискомфорту і дізнайтеся, консультація якого спеціаліста допоможе вам швидко зняти біль та полегшити стан.

Болі в спині в області попереку

Такі неприємні відчуття характеризуються різними проявами хворобливості: відчувається періодичний дискомфорт або гострий, пекучий біль, ломить поперековий відділ або ж больові відчуття як ніби оперізують. Різноманітна симптоматика пояснюється розташуванням в цій області, крім нирок, хребта, м'язів і зв'язок, органів жіночої репродуктивної системи. Зміни нормального стану сечостатевої системи дуже часто сигналізують про себе болем, яка віддає у поперек.

Чому спина болить в області попереку

Якщо ви помітили у себе регулярно спостерігаються больові відчуття в нижньому відділі спини, зверніться на прийом до фахівця. Не повинно йти мови ні про яке самолікування, тому що така симптоматика може вказувати на різні захворювання. Наприклад, так може проявлятися цистит, або біль може відчуватися після інтенсивного фізичного навантаження в спортзалі і навіть після сексу. Як норма ці відчуття можуть спостерігатися при вагітності, перед або під час менструації, але також вони вказують і на розвивається захворювання статевих органів.

Можливі причини

Однозначно відповісти відразу, чому ж у жінок болить поперек, не можна, оскільки такі неприємні відчуття можуть викликатися різними відхиленнями стану здоров'я. Для постановки точного діагнозу лікар, крім огляду пацієнта, може призначити додаткові аналізи та дослідження. Щоб орієнтуватися, яким захворювань часто супроводжує болючість нижнього відділу спини, розгляньте часто зустрічаються причини, із-за чого вона може проявлятися.

Під час менструації

Затримка рідини організмом в кінці циклу є провокуючим фактором, чому болить поперек під час місячних або за кілька днів до їх початку. Як результат цього процесу набрякають тканини органів сечостатевої системи, а напруга в тазової області виявляється тупим болем спини. Такі відчуття під час місячних можуть сигналізувати і про гормональних збоях жіночого організму. Якщо порушується баланс між виробленням прогестерону і простагландинів, скорочення матки під час менструального кровотечі стають сильнішими, що і є причиною сильних болів.

Під час вагітності

В організмі вагітної жінки в цей період зростає тиск на хребет через збільшення маси тіла і зміни центра ваги внаслідок росту плода. Це і є головною причиною, чому болить поперек при вагітності. Часто поява тягнуть поперекових болів одночасно з затримкою менструації свідчить про факт зародження нового життя – на перших порах матка швидко збільшується, і натяг маткових зв'язок викликає ці відчуття.

Важливо знати, що на ранніх термінах вагітності біль внизу спини може сигналізувати про загрози мимовільного викидня, тому, помітивши такий симптом, треба не зволікати з консультацією у гінеколога. Періодичні болі в попереку в середині вагітності можуть сигналізувати про ризик передчасних пологів. Найменше побоювань, але чимало дискомфорту завдають ці симптоми на останніх термінах вагітності – вони лише вказують на те, що в організмі йде підготовка до пологів. У більшості випадків після народження дитини така біль проходить сама, без будь-якого лікування.

Після пологів

Якщо у жінки до вагітності були проблеми з хребтом, то після пологів внаслідок проходження дитини по родових шляхах і можливого зміщення або защемлення хребетних дисків ниючий біль у попереку може нікуди не дітися. Довгий час проявляються хворобливі відчуття, коли при виношуванні дитини через занадто великого живота були постійно натягнуті і тому спазмувати м'язи спини. Коли дитина з'явилася на світ, не можна відкладати візит до лікаря – потрібно негайно поправити здоров'я хребта, тим самим попередити розвиток ускладнень.

Гінекологічні захворювання

Характерною особливістю такої групи недуг є те, що болючість виникає незалежно від фізичних навантажень, нерідко супроводжується виділеннями. Часто тягне поперек і ниє нижня частина спини при міомі матки, біль при цьому віддає в низ живота. Схожі больові відчуття можуть виникати при сальпінгіті, аднекситі і навіть при онкологічних захворюваннях статевих органів. Якщо ж біль різко проявилася, носить гострий характер, одночасно віддає в низ живота, це може вказувати на розрив яєчника або позаматкову вагітність – стани, загрозливі для життя жінки.

Проблеми з внутрішніми органами

Хворобливі відчуття в районі попереку можуть вказувати на різноманітні проблеми в роботі внутрішніх органів. Тягнути поперек може при захворюваннях шлунка, кишечника, сечового міхура. Такі ж прояви спостерігаються при нирковій коліці після того, як проходить гострий напад. Залежно від того, в лівому або правому боці ззаду знаходиться вогнище болю, лікар діагностує, з функціонуванням якої нирки виникли проблеми. Локалізація болю справа може свідчити і про запаленні апендикса.

Проблеми з хребтом

Однією з найбільш очевидних причин, чому у жінок болить поперек, є перетворення хребта. Вони можуть бути вродженими або з'явитися через запальних процесів і вікових змін у кістковій тканині. Хворобливі відчуття можуть з'являтися внаслідок травм, підняття важких предметів, тривалого сидіння або вранці, як результат неправильного положення тіла під час сну.

Деформаційні процеси призводять до здавлювання кровоносних судин і нервових стовпів, що викликає неймовірно хворобливі відчуття. Ще однією причиною болів, які проявляються як печіння, поколювання, віддають в самий низ спини, є проблеми з куприком. Відсутність належної медичної допомоги у випадках проблем з хребтом може призвести до важких неврологічних захворювань.

Що робити, якщо болить поперек

Порушень в роботі організму, які можуть виявлятися таким схожим симптомом, безліч. Чим швидше ви звернетеся до лікарів і чим раніше буде встановлено правильний діагноз, тим результативніше лікування. Нехтування медичною допомогою та самолікування веде до високого ризику важких, незворотних наслідків, наприклад, деформації хребетного стовпа. Виходячи з такої серйозності питання, зверніться до терапевта, а він вже при потребі направить вас на консультацію до гінеколога, ортопеда, невролога або іншому спеціалісту.

Згадайте, коли виникла біль. Якщо це було викликано інтенсивними фізичними навантаженнями, падінням, травмою – до походу до лікаря постарайтеся максимально розслабити поперек, більше лежати, не вставати з ліжка різко. Від гострого нападу болю можна позбутися анальгетиками, але пам'ятайте, що ці ліки тільки знеболюють, а не лікують хворобу. Підбір лікарських засобів і препаратів, що надають підтримуючу дію, наприклад, кальцію – це компетенція лікаря. Він же призначить і підтримуючу терапію: масаж, комплекс лікувальної гімнастики.

Відео

Болі в спині у жінок

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!