Як відіпрати жирне пляма на одязі і забруднення

У житті кожної людини рано чи пізно виникає проблема жирних плям на одязі і резонне питання: як їх відіпрати в домашніх умовах. Сьогодні існує безліч способів, які допоможуть позбутися від свіжих і старих масляних слідів доступними засобами.

Як прибрати свіжу пляму з одягу

Вивести свіжа пляма набагато простіше, ніж застаревшее. Для цього підійдуть різні засоби побутової хімії, засоби для виведення плям і деякі інші ефективні методи. З їх допомогою можна прибрати жирні сліди з будь-якої тканини. Важливо це зробити вчасно, щоб жир не встиг поширитися по сусідніх ділянок одягу.

Засобом для посуду

Миючий засіб для посуду має властивість руйнувати жир. При цьому воно діє дбайливо, не завдаючи шкоди волокнах тканини.

Такий спосіб можна застосовувати для того, щоб відіпрати жирні сліди з шифоновою блузки, болонєвій куртки, щільних штанів та іншого одягу. Якщо річ світла, то краще використовувати білий або прозорий гель.

Щоб відіпрати свіжа пляма, налийте засіб на жирний ділянку, втирайте в волокна, залиште так на 15-20 хвилин. Після виперіть річ в теплій, навіть гарячій воді. Якщо тканина дуже щільна, то на забруднене місце можна налити окріп.

Нашатирним спиртом

Один з найбільш агресивних методів виведення. Перед тим, як почати обробляти одяг, протестуйте засіб на виворітній стороні. Нашатирний спирт відмінно справляється з масляними слідами на синтетичних і натуральних тканинах будь-якого відтінку. Цей засіб також добре справляється із залишками воску, які потрапили на делікатні тканини, наприклад, шовк.

Щоб відіпрати пляму, з'єднайте в пропорції 2:1 нашатир і воду. Нанесіть розчин на масляний ділянку, витримайте 15 хвилин. Альтернативний спосіб використання нашатирного спирту виглядає наступним чином: розведіть у склянці води 1 год. л. нашатирю. За допомогою вати або ватного диска обробіть жирний слід. Зверху покладіть світлу бавовняну тканину, пропрасуйте теплою праскою.

Важливо відзначити, що нашатир має їдким запахом. Пари цієї речовини можуть порушити роботу дихальної системи. Попадання нашатирного спирту на шкіру або слизові оболонки призводить до хімічного опіку. При використанні нашатирю слід надіти рукавички і забезпечити гарну вентиляцію в кімнаті.

Виведення плям з тканини сіллю

Назавжди видалити жирну пляму з одягу з делікатної тканини допоможе звичайна поварена сіль. Присипте нею забруднену ділянку, трохи втирайте в волокна. Коли сіль вбере весь жир, струсіть її руками або щіткою. Повторіть описані вище дії при необхідності. Після сольової обробки виперіть річ в машинці, якщо одяг можна прати таким способом, то протріть ділянку ватним диском, змоченим в етиловому спирті.

Хорошою альтернативою солі послужить сода, тальк (дитяча присипка), крейда, картопляний або кукурудзяний крохмаль. Всі перераховані речовини є гарними абсорбентами. Наносячи їх на одяг, жир вбирається сухими частинками. З допомогою цих абсорбентів можна легко видалити жирні сліди з делікатних, світлих тканин, у тому числі з шифону та шовку.

Господарським милом

Щоб відіпрати масляні сліди на одязі з будь-яких видів тканини, можна використовувати 72% господарське мило. Спочатку необхідно замочити виріб в теплій воді, потім намилити пляма, залишити в такому вигляді на 8-10 годин. Після слід змочити водою тільки забруднену ділянку, знову намилити, помістити річ у поліетилен і залишити ще на 12 годин. Потім змочіть пляма, намильте, насипте зверху трохи цукру, через 10-15 хвилин обробіть щіткою.

Гірчичним порошком

Розведіть гірчичний порошок водою, щоб вийшла суміш, що нагадує по консистенції сметани. Нанесіть засіб на жирний ділянку, залиште на півгодини. Засохлу суміш зчистите щіткою. Виперіть річ в машинці. Цей метод відіпрати масляні плями з одягу не бажано використовувати для світлих тканин, інакше може залишитися характерний жовтий слід.

Як вивести старе жирне пляма

Відіпрати старі масляні плями, яким кілька днів, тижнів і навіть місяців, можна тільки з допомогою агресивних засобів, наприклад, застосовуючи бензин або скипидар.

З цими речовинами потрібно бути дуже обережними, так як існує ймовірність нашкодити своєму здоров'ю та зіпсувати одяг.

Такі агресивні методи підійдуть для щільних неяскравих тканин.

У разі делікатних предметів одягу потрібно якомога швидше позбутися від плям способами, які були вказані раніше, або скористатися засобами на основі гліцерину, оцту або кока-коли. Методи їх застосування в домашніх умовах описані нижче.

Гліцерином

Речовина гліцерин відноситься до спиртів, тому він добре розчиняє ліпіди. Його можна наносити на такі делікатні тканини, як шифон, шовк, тонкий трикотаж. Щоб вивести жирну пляму з одягу, капніть на нього трохи гліцерину. Залиште на півгодини, після зачистите вологим ватним диском.

Бензином

Очищений бензин теж добре розчиняє жири. З його допомогою можна відіпрати не тільки сліди від вершкового і рослинного масла, але і від мастильних матеріалів. Засіб підходить для обробки щільних натуральних тканин, у тому числі вовни.

Налийте трохи бензину на клапоть тканини, підкладіть під жирний ділянку. Змочіть в речовині ватний диск, протріть їм забруднення зверху. Після ретельно прополощіть і виперіть річ. Добре просушіть одяг на повітрі, щоб вивітрився запах бензину.

Ще один дієвий спосіб вивести застаріле пляма з застосуванням бензину – вимочити в ньому тирсу, після насипати їх на забруднене місце. Потрібно дочекатися повного висихання стружки, потім видалити її рукою або щіткою і провести ручне або машинне прання.

Видалення жирних плям скипидаром

Ефективно видалити старі плями, наприклад, з плюшевої тканини, можна за допомогою скипидару. Для цього потрібно протерти забруднену ділянку ватою, змоченою у скипидарі. Після чого одяг потрібно випрати. Ще один спосіб вивести старий жирний слід – поєднати в рівній пропорції скипидар і нашатир. В отриманій суміші потрібно змочити ватний тампон і прикласти до жирного сліду на 3 години.

Оцтом

Добре справляється з виведенням застарілих жирних плям на будь тканини оцтовий розчин. Змішайте в пропорції 1:1 воду і оцет. Опустіть у розчин одяг на 15 хвилин. Після чого виперіть річ в машинці або вручну, щоб позбутися характерного оцтового запаху.

Кока-колою

Відіпрати масляні плями на темному одязі можна за допомогою напою Coca-Cola. Для цього налийте солодку воду на забруднену ділянку, залиште на 2-3 години, після виперіть. Для світлих речей сміливо можна використовувати такі газовані напої, як Schweppes або Sprite.

Як вивести жирну пляму з плащової тканини

За відгуками досвідчених домогосподарок, відіпрати жирні плями в домашніх умовах можна за допомогою таких методів, які легко застосовувати в домашніх умовах:

  1. Добре допомагає відіпрати плями з плащової тканини гірчичний порошок. Для цього потрібно розвести його водою до стану густої сметани і нанести на жирний слід. Після процедури виріб слід добре випрати.
  2. З хімічних речовин відмінно справляються із завданням чотирихлористий вуглець і плямовивідник уайт-спірит. Підкладіть під будь-яку забруднену ділянку пухкий папір, наприклад, паперовий рушник, щоб не було розлучень. Змоченим в рідині ватним диском обробіть пляма, рухаючись від центру до країв.
  3. Якщо жоден з перерахованих способів не спрацював або ви просто боїтеся зіпсувати одяг, то завжди можна скористатися послугами хімчистки.

Відео

Як вивести жирну пляму. Прості способи видалити жирну пляму

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!