Вертебро-базилярна недостатність

У вас з'явилася хронічний головний біль, весь світ навколо бачиться як розмитий кадр, ніби не вдається навести фокус в фотообъективе, а запаморочення призводить до нестійкості в ходьбі? Найчастіше ці симптоми говорять про те, що у людини вертебро-базилярна недостатність (ВБН). Дуже важливо своєчасно діагностувати це захворювання, тому що ігнорування симптомів, нехтування лікуванням у багатьох випадках призводить до інсультів і летальності.

Причини виникнення ВБН

До вроджених першопричин вертебро-базилярної недостатності відносяться патології, які виникли під час внутрішньоутробного розвитку (аномалії будови базилярній або хребетної артерії, генетичні фактори, гіпоксія плода) або внаслідок родових травм, що призвело до порушення цілісності судин дитини. При ранній діагностиці вертебро-базилярний синдром у дітей легко коригується.

Частіше виникнення цієї недуги – наслідок інших захворювань або травм, коли нормальна базилярна артерія була змінена внаслідок порушення кровообігу і процесів кровонаповнення. Синдром вертебро-базилярної артеріальної системи може спостерігатися:

  • при атеросклерозі судин, що постачають головний мозок;
  • на тлі шийного остеохондрозу (такі хворі дуже схильні до ВБН);
  • при тромбозі хребетної артерії;
  • у людей з високим артеріальним тиском і виникають на його тлі гіпертонічними кризами;
  • при запаленні стінок судин (васкуліті, артриті).

Класифікація хвороби у відповідності з МКХ-10

У світовій практиці діагностики ця недуга внесений у систематизовану Міжнародну класифікацію хвороб 10-го перегляду і називається «Синдром вертебро-базилярної артеріальної системи». Згідно з цим офіційним документом, затвердженим Всесвітньою організацією охорони здоров'я, ВБН відносять до класу судинних захворювань, пов'язаних з нервовою системою.

Симптоми і ознаки захворювання

У неврології до проявів клінічних ознак вертебро-базилярного синдрому відносять:

  • часті головні болі в потилиці, пульсуючі або тиснуть;
  • напади запаморочення, що при розвитку захворювання доходять до непритомності, посилюються після довгої нерухомості шиї (сон, сидяча робота), іноді супроводжуються нудотою;
  • чітко проявляється дискомфорт, відчуття затікання в шиї;
  • поява шуму у вухах, який з плином захворювання стає постійним;
  • порушення зору: розмиті контури, туман або мушки перед очима;
  • порушення рівноваги, нестійкість при ходьбі.

Діагностика

Щоб перевірити кровопостачання головного мозку та встановити діагноз ВБН, неврологи в спеціалізованих клініках проводять низку діагностичних процедур:

  • ультразвукове дослідження судин;
  • рентген хребта;
  • томографію (комп'ютерну та магнітно-резонансну);
  • біохімічний аналіз крові;
  • ангіографію (досліджуються стінки і просвіт артерії головного мозку).

Лікування вертебро-базилярної недостатності

У разі, якщо захворювання є придбаним, негативні зміни, що відбулися в організмі, повністю оборотні. Лікування ВБН не можна відкладати, тому що це пряма дорога до ускладнень – ГПМК у вертебро-базилярном басейні, транзиторної ішемічної атаки і до інсульту, що завдає непоправної шкоди здоров'ю і часто призводить до смерті людини.

На початкових етапах захворювання лікар призначає лікування амбулаторно. Комплекс заходів для терапії вертебро-базилярного синдрому підбирається індивідуально для кожного пацієнта, він поєднує використання медпрепаратів та фізіотерапії. Спостереження фахівцями в стаціонарі необхідно на гострій стадії захворювання, коли важливо попередити появу інсульту.

Сучасні методи

Медикаментозна складова терапії вертебро-базилярного синдрому передбачає застосування таких груп препаратів:

  • судинорозширювальні ліки (наприклад, Нікотинова кислота);
  • засоби, що зменшують здатність крові до згортання і тромбоутворення (Ацетилсаліцилова кислота, Тиклопідин);
  • ліки, що поліпшують функції мозку – (Церебролізин, Кавінтон);
  • засоби для регулювання артеріального тиску (Каптоприл, Еналаприл);
  • препарати для зняття симптомів – нудоти, запаморочення, знеболюючі (наприклад, Кавінтон, Валокордин).

Дізнайтеся, як вибратисудинорозширювальні препарати для головного мозку.

Іноді, щоб зменшити тиск голови на шийний відділ хребта, рекомендовано носіння спеціального корсета. Для більшої ефективності лікування захворювання, швидкого досягнення результату пацієнту призначають ЛФК і фізіотерапевтичні процедури:

  • масаж для поліпшення кровообігу;
  • рефлексотерапію, коли за допомогою голковколювання, каміння, металевих кульок або п'явок лікар точково впливає на тіло хворого з метою зняття м'язових спазмів.

У найбільш складних випадках прояви синдрому вертебро-базилярній артеріальної системи необхідна хірургічна операція. Для відновлення нормального кровообігу в залежності від показань проводять ангіопластику (в хребетну артерію вживляють спеціальний стент, що підтримує просвіт артерії) або ендартеректомії (з артерії видаляють атеросклеротическую бляшку). Для стабілізації хребта роблять мікродискектомію (видаляють частину диска, ураженого грижею).

Ефективні народні засоби

Лікування вертебро-базилярного синдрому народними методами слід використовувати тільки після консультації з неврологом, як додатковий профілактичний метод. Позитивний ефект для розрідження крові дає дієта з вживанні продуктів, багатих вітаміном С. Наприклад, лимони, ківі або ягід смородини, калини, малини, полуниці, обліпихи, журавлини. Важливо стежити за раціоном (є менше солоної, смаженої, копченої, гострої їжі) і пити достатню кількість чистої води – так легше підтримувати нормальні показники густоти крові і кровопостачання організму.

Дієвим народним засобом для зниження згортання крові при синдромі ВБН є часникова настоянка:

  1. Треба перемолоти 3 головки часнику.
  2. Отриману масу на 3 дні відправити у прохолодне затемнене місце.
  3. Потім віджати одержаний сік, додати до нього мед і свіжовичавлений сік лимона в рівних кількостях.
  4. Суміш пити по 1 ст. ложці на ніч, зберігати в холоді.

При захворюванні ВНБ корисно пропити протягом місяця судинорозширювальні засоби:

  • Настій з глоду. 20 гр. плодів залити 1 ст. окропу, 5 хв. потримати на водяній бані і настояти півгодини. Пити 1 ст. ложку кошти тричі на день за 20 хвилин до їжі.
  • Настій з сухих трав (суміш інгредієнтів в рівних частинах): ромашки аптечної, березових бруньок, деревію, безсмертника, звіробою. На день взяти 1 ст. ложку отриманої суміші і залийте її 0,5 л. окропу. Укутати ємність і настояти півгодини. Розділений на 2 частини настій приймати перед сніданком і вечерею за 30 хв. до їди.

Профілактика захворювання

Щоб придбаний вертебро-базилярний синдром не зіпсував якість життя, загальною рекомендацією для кожної людини є дотримання режиму рухової активності і використання спеціальної розминки. Гімнастика для профілактики захворювання ВБН виконується плавно, без напруги. Заняття добре робити вранці після сну, не поспішаючи розминаючись. Періодично проходьте курси розслабляючого масажу і фізіотерапії.

Найбільш небезпечні пози для гімнастики хворих вертебро-базилярным синдромом – голова закинута назад, положення лежачи на животі (і спати при цій хворобі так не можна) і кругові обертання голови з великою амплітудою. Ефективні вправи для зменшення проявів захворювання – це розминка з нахилами і витягуванням голови. Кожну вправу потрібно повторювати по 10 разів, потім переходити до наступного. Ось цей комплекс:

  • нахиливши голову вперед, дотягніться підборіддям до грудної клітини, через кілька секунд поверніться в початкове положення;
  • нахиляйте голову вправо і вліво, дотягуючись до плеча;
  • повільно обертайте головою по колу, спочатку в одну, потім в іншу сторону;
  • витягайте голову повільно вперед, потім поверніться у вихідне положення;
  • підтягніться верхівкою вгору, зафіксуйте положення голови на кілька секунд, розслабтеся.

Після цього скористайтеся комплексом для розминки всього тіла, також повторюючи вправи по 10 разів:

  • повертайте корпус вправо і вліво, потягуючись у бік повороту;
  • стоячи прямо, підніміть руки, з'єднавши долоні, і ненадовго зафиксируйтесь в такому положенні;
  • постійте на одній нозі як можна довше, змініть ногу.

Відео: що таке синдром вертебро-базилярної недостатності

Цей синдром дуже підступний, він може порушити кровообіг у мозку і привести до інсульту. Тим не менше, ви можете повністю усунути хвороба вертебро-базилярна недостатність, розібравшись з її першопричинами. Подивившись відео нижче, ви зрозумієте механізм виникнення ВБН, дізнаєтеся про фактори, що заважають лікуванню хвороби, та заходи профілактики для забезпечення оптимального самопочуття.

Проблеми кровообігу. Вертебробазилярный синдром

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!