Фіранки для дачі

Заміський будинок – це віддушина для жителів мегаполісу, місце, де можна повноцінно відпочити і розслабитися. Красивий і затишний інтер'єр налаштовує на правильну хвилю і допомагає забути про суєту. Важливу роль у створенні завершеною картинки грають штори. Якого дизайну віддати перевагу, залежить від навколишньої обстановки.

Які вибрати штори для дачі

Вибираючи штори для дачі, орієнтуйтеся на наступні поради:

  • Купуйте практичний в експлуатації полотно. Воно не повинно вигоряти на сонці, швидко бруднитися, м'ятися. Оптимальні тканини – ситець, бавовна, льон. Також вони забезпечують хороший повітрообмін.
  • На сонячну сторону вішайте довгий щільний матеріал – так ви збережете прохолоду в жаркий час року. Для північної сторони підуть короткі фіранки, наприклад, тюль на половину вікна.
  • Якщо вам потрібні штори на веранду на дачі, зверніть увагу на вологонепроникну тканина (ПВХ).
  • Не варто обтяжувати дачні фіранки важкими ламбрекенами, кільцями, масивними гардинами. Цей елемент декору повинен створювати атмосферу легкості.

Штори на дачу в середземноморському стилі

Дизайн втілює в собі ніжність італійських і грецьких морських пейзажів. Особливі риси стилю:

  • великі вікна;
  • світлі кімнати;
  • напівпрозорі і прозорі хвилясті тканини;
  • монотонний матеріал, рослинні орнаменти;
  • холодні відтінки фіранок (синій, білий, блакитний) для грецького стилю, теплі (пісочний, жовтий, оливковий, бежевий) ‒ для італійського.

Штори в стилі кантрі

Фіранки для дачі в цьому оформленні стануть родзинкою інтер'єру. Спосіб дуже простий, але привабливий. Штори зроблені з натуральних тканин: бавовни, льону, ситцю, шовку, батисту. Матеріал має простий візерунок – смужку або клітку, а в обробці вітаються різні елементи декору: аплікації, мережива, банти і шнури. Моделі в стилі кантрі наповнюють простір затишком, створюють відчуття тепла. За ціною такі фіранки виходять недорогими.

Головне завдання декоратора – зберегти близькість до природи, відчуття простоти, ліричний настрій. Вибирайте тканини зелених, ніжно-блакитних, білих, коричневих кольорів. Дуже практичними будуть короткі штори в стилі кантрі до середини вікна, можна зупинитися на шторах-кафе з ламбрекеном. Такий варіант оптимальний для кухні. Спробуйте поекспериментувати з контрастними кольорами: зелений верх поєднуйте з білим низом, декоруйте монотонні тканини яскравими стрічками і вставками.

Фіранки на дачу в стилі прованс

Ще один чудовий спосіб, який дозволяє віддалитися від міської суєти і повністю зануритися в атмосферу сонячної французької провінції. Інтер'єр провансу демонструє велику кількість натурального текстилю: батіста, ситцю, льону. Вони представлені в світлих холодних відтінках. Штори на терасу на дачі пошиті з ніжно-фіолетових, білих, блакитних матеріалів, на яких зображені квіти, грона винограду, гілочки лаванди, дрібні трояндочки. Вони вдало поєднуються з оббивкою меблів, скатертинами, серветками та іншими елементами декору.

Довжина фіранок для дачі може бути самою різною. Це і дуже короткі матеріали, що прикривають ¾ вікна (підходить для маленьких отворів), і полотна середнього розміру, і тканини до самої підлоги. Креативні фіранки прикрашені бахромою, китицями, перев'язані звичайними петлями або бантами. Підходять під стиль прованс тканини в середню і дрібну клітку. Ціна на фіранки своїми руками може вийти зовсім маленькою, а готові варіанти не будуть дешевими, особливо ексклюзивні роботи.

Штори в сільському стилі

Відомо, що сільський стиль – той же кантрі, тільки з російським національним колоритом. Йому притаманна простота бабусиної затишної хатинки. Штори для відкритої веранди на дачі і для житлових кімнат представлені однотонним ситцем, домотканими матеріалами з дрібним малюнком, вишивкою. Дуже популярна вишивка хрестиком із зображенням людей, птахів, рослин. Готові штори для дерев'яного будиночка нерідко імітують розпису під хохлому, гжель. Такі зразки не можуть бути дешевими, але висока ціна себе виправдовує.

Об'єднані штори

Хороший варіант фіранок для дачі – комбіноване оздоблення вікон. Такі штори зроблені з різних за кольором і фактурою тканин. Вони підходять для будь-якої кімнати. Перевага комбінованих фіранок – їх можна зшивати з старих полотен, залишків тканини. Завдяки цьому декор вікна обійдеться вам зовсім недорого, якщо не безкоштовно. Експериментувати можна як завгодно – для дачі всі варіанти гарні. Приклади поєднань:

  • Тканини однієї колірної гами. Використовується два і більше суміжних кольору.
  • Контрастні матеріали. Вибирайте яскраві відтінки, які не зливаються один з одним. Вони створюють в кімнаті живу атмосферу і незвичайні колірні ефекти.
  • Тканини різного типу. Це ситець, льон або бавовна з великими мереживними вставками, рюшами, добірками. Актуально, якщо у вас є відріз полотна, якого не вистачає на повноцінне штору. В такому випадку більша частина фіранки може бути представлена одним видом тканини, а нижня оборка зроблено з іншого матеріалу, контрастного кольору.

Ціни на штори для дачі

У точках продажу текстилю та інтернет-магазинах можна знайти як готові фіранки, так і тканини для самостійного пошиття. Найдешевшими є монотонні відрізи натуральних матеріалів, а ціна штор з візерунками, принтами, великою кількістю елементів декору висока. В таблиці наведена приблизна вартість фіранок і тканин для дачі:

Товар

Ціна

Готові штори

Від 600 рублів (проста однотонні фіранки) до 10000 рублів (комплект штор для дворядного карниза)

Бавовна

Від 1500 р./м

Льон

Від 2500 р./м

Батист

Від 1400 р./м

Як зшити штори своїми руками

Невеликий майстер-клас допоможе вам самостійно зробити недорогі, але оригінальні фіранки. Спробуйте відкрити в собі талант швачки та внести в інтер'єр своєї дачі родзинку! Як зшити штори в середземноморському стилі (найпростіший варіант)? Вам знадобляться такі матеріали:

  • підходить по дизайну тканину;
  • ножиці;
  • рулетка/сантиметрова стрічка;
  • нитки, голка, шпильки;
  • швейна машинка.

План дій:

  1. Виміряйте ширину вікна. Тканини знадобиться в два рази більше.
  2. Визначте довжину фіранки. Закріпіть верхній край полотна і уявіть, де буде закінчуватися штора. Додайте до отриманого значення ще 15-20 см на припуски.
  3. На підлозі або великому столі зробіть викрійку – так ви полегшите собі задачу. Потім з тканини виріжте необхідну фігуру.
  4. По всім сторонам полотна, виключаючи верхній край, зробіть підгин, подколи їх шпильками.
  5. Зробіть намітки від руки, потім прострочіть краю на машинці.
  6. Верхній край загніть до виворітній стороні, зафіксуйте шпильками і прострочіть – вийде підгин для фіксації штор на карнизі.
  7. За бажанням приховати тасьмою зовнішню частину шва.
  8. Зробіть підхоплення із залишків тканини або товстих канатів.

Відео: ідеї для штор на дачу

ВЕСЕЛЕНЬКІ ШТОРИ НА ДАЧІ для Будь-якого СТИЛЮ

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!