Як клеїти вінілові шпалери на паперовій основі

З розвитком технологій створення інтер'єрів з'явилося безліч різних видів шпалер. Сьогодні велику популярність придбав матеріал з вінілу, має паперову основу. Такі полотна мають високу щільність, довго не втрачають свого привабливого вигляду. Додати стінам гарний вигляд можна, знаючи, як коректно провести їх обклеювання.

Як правильно клеїти вінілові шпалери на паперовій основі

Вініл на паперовій основі приклеювати без підготовки поверхонь і самого матеріалу не рекомендується. Щоб метрові шпалери лягли красиво і рівно, довго трималися, потрібно зробити кілька підготовчих кроків:

  1. Спочатку очистіть стіни від попередніх покриттів: старого паперу і штукатурки.
  2. Поверхня, на яку потрібно приклеїти шпалери, що складаються з вінілу і папери, повинна бути рівною. Обов'язково вирівняйте її спеціальними матеріалами.
  3. Застосовуючи шпатлевочную суміш, заповніть тріщини і виправте нерівні ділянки.
  4. Виключіть ризик утворення цвілі, обробивши стіни грунтувальним засобом від грибків.
  5. Зверніть увагу, щоб у приміщенні не виникало протягів, не було включених кондиціонерів. Такі заходи потрібні, оскільки поклейка шпалер передбачає абсолютну сухість поверхонь.
  6. Наріжте шпалери на полотна необхідного розміру, залишивши по 10 см в запасі. Покладіть лицьовою стороною вниз, починайте наносити клей. Поверхня добре просочиться, якщо скласти відріз навпіл на деякий час клейкою сумішшю всередину. Якщо малюнок повторюється, пронумеруйте кожен шматок, щоб не зіпсувати візерунок.

Процес поклейки

Завершивши підготовку матеріалу та вирівнювання, грунтування поверхонь переходите до наклеювання. Зробити це правильно і рівно вам допоможе інструкція:

  1. Починати обклеювання потрібно від кута приміщення. Важливо на стіні накреслити рівну лінію, по якій слід клеїти першу смугу. Відзначити її можна, застосовуючи спеціальні інструменти: рівень і висок.
  2. Шпалерну смужку приклейте зверху і починайте вирівнювати вниз по вертикалі. Розгладьте поверхню полотна за допомогою валика в тому ж напрямку, щоб видалити бульбашки повітря і непотрібний клей.
  3. Здійснюючи руху інструментом від центру до меж відрізу, закріпіть краю.
  4. Виступив зайвий клейкий склад приберіть за допомогою чистої ганчірки. Якщо облямівка полотнища приклеїлася погано, промажте трохи тонким пензликом, вмочивши в клей.
  5. Шпалери, створені з вінілу, за аналогією з іншими тяжкими видами, треба клеїти встик.

Яким клеєм клеїти

При наклейці цих полотен рекомендується застосовувати тільки спеціальну суміш. На упаковці такого складу зазначено, що засіб призначений для вінілових або важких матеріалів. Готувати клейку масу потрібно, суворо виконуючи інструкцію. Важливо дотримувати правильне співвідношення порошку і рідини, щоб клей не вийшов занадто густим або рідким. Змішайте необхідну кількість вмісту упаковки з водою і дайте трохи набрякнути.

Хороший шпалерний склеювальний склад для вінілу можна вибрати за такими ознаками:

  • його легко розвести водою;
  • при приготуванні не виникає грудок;
  • має ледь вловимий, нерізкий запах;
  • клейка маса забезпечує ковзання, що допоможе легше вирівнювати відрізи при обклеюванні;
  • до складу входить компонент, що запобігає поява грибків під папером;
  • не провокує утворення плям;
  • може залишатися придатним для застосування до 2 тижнів.

На сучасних ринках клей для вінілових полотен представлений декількома відомими марками:

  • «Момент»;
  • «Експрес Вініл»;
  • «КМЦ-Н»;
  • Metylan;
  • Kleo;
  • Fintex.

Як клеїти шпалери в кутах

До виступаючих кутів в кімнаті відрізи прикріплювати не дуже важко. Для цього потрібно просто загорнути за виступ край полотна. Але така технологія підійде, тільки якщо кут має рівні краї. В іншому випадку потрібно закріпити смугу паперу на одній стороні стіни з припуском 3 див. Запас необхідно загорнути і прикріпити до протилежної частини кута. Закріплений припуск канцелярським ножем обріжте так, щоб залишилася невелика кромка. Наступне полотно клеять з нахлестом, який не повинен становити більше 5 мм.

Як наклеїти вінілові на внутрішній кут:

  1. Перше шпалерне полотно прикріпіть до стіни з припуском 5 см, який повинен розташовуватися на протилежній поверхні.
  2. Виступаючий шматочок промажте клеєм ПВА. Другу смужку приклеюйте, щоб вона не торкалася стіну поруч.
  3. Місце склеювання розгладьте спеціальної широкою кистю з пластику або валиком. Якщо клейкий склад буде виступати, зітріть його чистою ганчіркою.
  4. Коли клейова маса просохне, проріжте ножем для паперу одразу два шари паперу в напрямку знизу вгору.

Як правильно клеїти встик

Технологія, як клеїти вінілові шпалери на паперовій основі встик:

  1. Добре промазав клеєм відріз папери, прикладіть його строго по зазначеній з допомогою рівня лінії.
  2. Наклейку треба здійснювати так, щоб був запас паперу приблизно по 5 см, що розташовується зверху і знизу.
  3. Поклейка вінілу ускладнюється тим, що матеріал має здатність до стиснення під час висихання й високу розтяжність при поклейці. Тому, коли будете їх притискати і розгладжувати, уникайте натягу по ширині, щоб при просихання не утворювалися щілини.
  4. Наступний відріз клейте рівно до попереднього, щоб краї стикалися. Шви акуратно прокатайте невеликим валиком.
  5. Якщо після просихання ви виявили невеликі щілини, спробуйте усунути їх, трохи нахиливши краєчок полотна, промазавши його клеєм. Підтягніть мокрий вініл до межі стику.

Відео

Як правильно наклеїти вінілові шпалери [Leroy Merlin]

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!