Народні засоби для боротьби з довгоносиком на полуниці

Комаха довгоносик на полуниці – біч повноцінного врожаю культури. Шкідники здатні зменшити кількість плодів на 60-70%. Відкладаючи яйця всередині бутонів, самки завдають непоправної шкоди полуниці. З'явилися на світ личинки харчуються ніжною частиною квітки, що перешкоджає розвитку плода. Відклавши яйця, самка надгризает цветоножку, щоб потомство виявилося ближче до грунту, перебуваючи в такому бутоні. Багато заводчики полуниці воліють боротися з довгоносиком народними засобами.

Обробка полуниці від довгоносика навесні

Боротьба з довгоносиком ефективна навесні на етапі бутонізації полуниці. Якщо пропустити цей момент, розплодилися шкідники перекинуться на малину та інші ягідні культури. Старанні городники використовують ручний збір комах. Цей метод є трудомістким, але приносить хороший результат. Під кущ стелять газету і струшують його рукою. Довгоносики падають на папір, після чого її згортають і спалюють. Обробку ягідної культури від шкідників настоями за народними рецептами проводять 1 раз на тиждень до повного знищення паразитів.

Ефективні засоби боротьби з полуничними довгоносиками:

  1. З гіркого перцю. Розрізати стручки (0,5 кг) навпіл, всипати в киплячу воду (10 л). Розчин настоювати 2 доби під кришкою. Перед застосуванням процідити.
  2. З цибулевої лушпиння. 10-літрову каструлю заповнити на 1/3 сухими лусками лука. Залити кипевшей водою, перемішати і залишити настій під кришкою до повного охолодження. Для обприскування необхідно використовувати проціджений розчин.
  3. З чистотілу. Вступати як описано в попередньому рецепті, тільки замість цибулиння використовувати подрібнене цілюща рослина.
  4. З пижма. 1,5 кг щойно зірваної трави залити 5 л окропу. Настояти розчин 4 дні. Процідити і додати розчинену у воді стружку коричневого господарського мила (200 г).
  5. Розчин марганцівки. У 10 л води розчинити 5 г кристалів.
  6. Йодний розчин. До 10 л теплої води додати 2 чайні ложки йоду і розмішати.

Обробка розчином з гірчицею

Довгоносики не переносять гірчицю. Для приготування народного засобу проти шкідників знадобиться 1 стакан сухого гірчичного порошку і відро води. Рідина не повинна бути холодною, тому що вона може привести в шок кущі полуничної культури і сповільнити її розвиток. Гірчицю розчиняють у воді, наполягають розчин 2 години, проціджують і обприскують ним грядки з полуницею до початку активного цвітіння рослини щотижня по 1 разу.

Нашатирний спирт

Ефективним народним засобом від довгоносика у весняний час є водний розчин нашатирного спирту. У відрі води розчинити 2 ст. ложки нашатирного спирту. Всі маніпуляції з нашатирем необхідно проводити дуже обережно, адже його парами можна обпалити слизову оболонку носоглотки. Перед тим як зняти пробку ємності з нашатирним спиртом, необхідно набрати повітря в легені і не дихати. Швидко відміряти необхідну кількість речовини, влити його у воду і щільно закрутити кришку. Обприскувати полуницю розчином в суху безвітряну погоду 1 раз в тиждень.

Настоянка часнику

Різкий запах часнику відлякує комах, тому цілюща рослина з великим вмістом ефірної олії використовують як народний засіб проти шкідників на. Для приготування настою подрібнюють 100 г очищених часникових зубков, додають 100 мл води. Суміш наполягають в темному місці 5 днів і проціджують. Отриману рідину вливають у відро води, додають 350 мл хвойного екстракту і 2 ст. ложки борної кислоти (без гірки). Обприскують грядки з полуницею не частіше 1 рази в тиждень.

Зола

Деревна зола – чудовий засіб від шкідників на полуниці. Якщо помічені характерні дірочки на листках рослини, які вигризають дорослі особини шкідника, потрібно негайно провести обробку народним засобом. Важливо виконати цю процедуру до формування бутонів. Комахи залишають грядки з ягідною культурою, якщо землю навколо кущів густо засипати попелом. Вогнетривкий залишок деревини є джерелом калію і фосфору, тому одночасно послужить добривом.

Відео

Боротьба з довгоносиком на полуниці народними методами

Відгуки

Катерина, 47 роківБорюся з довгоносиками на полуниці шляхом спорудження пасток. Змішую цукор з пресованими дріжджами в пропорції 2:1, додаю трохи води і залишаю суміш бродити. Коли починається активний процес бродіння, розливаю в 200-грамові баночки на 1/3 і виставляю між грядками полуниці. Легкий і дієвий спосіб. Рекомендую!
Наталя, 55 роківЩоб уберегти врожай полуниці від довгоносиків, висаджую на міжрядді цибулю і часник (не густо). Такого сусідства шкідники не виносять. Для більшого ефекту іноді обриваю пір'я культур і кидаю між кущами. Пробувала різні способи боротьби з довгоносиками, але використання рослин-помічників сподобалося найбільше.
Юлія, 48 роківХочу поділитися дієвим методом боротьби з довгоносиками. Довгий час мої грядки з полуницею атакували ці шкідники. Дізналася, що довгоносики бояться папороті. Садиба наша знаходиться біля лісу, де росте це прекрасне рослина. Розкладаю гілки папороті між рядами полуниці перед тим, як утворюються бутони. Спробуйте. Допомагає!
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!