Стиль гранж в чоловічому і жіночому одязі

Поношений одяг, безформні сукні, розтягнуті светри, дірки на джинсах – все це відноситься до стилістики гранж. Він викликав у одних неприйняття і відразу, а в інших захват після показу в 1993 році колекції відомого модельєра Марка Жакоба (Marc Jacob). Це одяг бідних сиріт з притулку, бомжів, данина вуличної моді, зручності, заперечення гламуру, розкоші, пафосності, моди. Стиль гранж – це виклик вуличних підлітків: хлопчиків і дівчат авторитету, загальноприйнятому порядку.

Що таке гранж

Термін означає щось неприємне, відразливе. Назва прийшла з американської рок-музики. Новий напрямок, що зародився у 80-ті роки в Сіетлі, відрізнявся демократичністю, порівняно з іншими рок-групами. Виконавці носили на сцені поношений одяг, заперечуючи всі підвалини і загальноприйняті норми. Пізніше термін перекочував в світ моди. Він став символом протесту, самовираження, бажання виділитися, заперечення модних тенденцій. Послідовники напрями створили оригінальну субкультуру заперечення моди, змішування несумісного, відкидання стереотипів.

Історія появи

В кінці 80-х з'явився новий напрямок в рок-музиці – сиэтлский саунд. Відособленість явища сталася від закритості, ізольованості рок-груп Сіетла. Їх творчість мало висвітлювалося в засобах масової інформації і не мало зв'язків з іншими музикантами, що дало самобутності напрямку. Вперше термін вжив рок музикант Marc Arm, написавши про своїй групі. Але воно закріпилося за всім напрямком альтернативного року з Сіетла, представниками якого є групи Nirvana, Soundgarden.

"Маргінальний шик" у світі високої моди

У світ моди стиль гранж перекочував в 90-х. Його поява пов'язана з ім'ям дизайнера Марка Жакоба (Marc Jacob), який для народження нового образу черпав натхнення на вулиці, вивчаючи манеру одягатися молоді, бомжів, бідняків. В 1993 році була створена і показана його молодіжна, вулична колекція, названа пізніше «Маргінальний шик». Враховуючи неординарність, провокаційність, неоднозначність напрямки, критики висловлювалися презирливо, що не завадило молоді взяти і з задоволенням носити ці речі.

Сучасні напрямки стилю гранж

З 90-х гранж зазнав зміни, з'явилися нові напрямки:

  • М'яка еклектика Софт-гранжу вже не така бунтівна. Комфортний одяг для тих, хто не замислюється, що надіти.
  • У стилі Грем-гранж змішується непоєднуване, протилежне – класичний гранж і гламур. Жіночний Стиль, з додаванням чисто гламурних ноток, таких як кольорові принти і рожевий колір.
  • Нео-гранж. Це модний сучасний напрям, в основі якого лежить традиційний гранж 90-х, але він більш сучасний, витончений, з лоском, перетворений дизайнерами в «Маргінальний шик».

Софт-гранж

Пом'якшений варіант, не такий непримиренний, зухвалий, шокуючий. Можна використовувати спідниці, в'язані речі. Взуття не обов'язково важка, груба, можливі різноманітні варіанти. Ставлення до кольору стало м'якше: в одязі використовуються не тільки темні, але і яскраві кольори. Важливий елемент – багатошаровість. Кілька надягнутих речей повинні трохи стирчати одна під інший. Прекрасно вписується в стиль гранж поєднання різних фактур, наприклад, шифону та вовни.

Щоб скласти образ у стилі софт-гранж, не можна забувати про витоки. Образ створюється за допомогою штучно постарених, потертих речей:

  • рваних класичних джинсів;
  • розтягнутих зі спущеними петлями светри крупної в'язки;
  • затертих вылинявших футболок, картатих сорочок, бажано фланелевих;
  • потертих джинсових або шкіряних курток;
  • суконь темних і вільного крою;
  • коротких шкіряних, трикотажних спідниць, поєднаних з речами стилю casual.

Одяг в стилі гранж виражає не тільки протест, але в таких речах ще й зручно. Тому взуття підбирають без каблука, на грубій платформі або з стійким каблуком, чоботи з широкою халявою. При виборі черевиків варто віддати перевагу моделі зі шнурівкою, штучно зістарені, типу берців. Туфлі переважно на платформі без декору. В якості аксесуарів підійдуть рюкзаки, сумки у вигляді мішка, різні великі прикраси: шкіряні або дерев'яні браслети, кільця, плетені фенечки.

Глем-гранж

В основі глем-гранжу – принцип жіночності. Це поєднання гламуру і недбалості, створення яскравого індивідуального образу без гламурної солодкуватості. Прийнятні ажурні панчохи або колготки, спідниці, високі підбори, яскраві принти, навіть з додаванням гламурного рожевого кольору в поєднанні з традиційними гранжевыми речами. З аксесуарів підійдуть важкі прикраси, ремені з заклепками, шийні хустки.

Нео-гранж

Надзвичайно творча тенденція. Романтика свободи, пригод, доріг. Внутрішня свобода виражається у зовнішній невибагливість образу. Носять традиційні гранжеві сорочки в клітку, але не з фланелі, а шифону. Також актуальні зав'язані на талії сорочки. Спідниці з яскравими малюнками, мішкуваті штани, майки-безрукавки, поєднання різних принтів, шийні хустки, широкі ремені.

Як одягатися в стилі гранж

Прихильники напряму моди – люди, які байдуже ставляться до думки оточуючих, внутрішньо вільні, далекі від стереотипів. Щоб правильно підібрати гардероб, потрібно внутрішньо розслабитися, дозволити собі одягати, що хочеться, а не те, чого потребує суспільство. Щоб створити модний лук, буде потрібно знання кількох правил:

  • Речі повинні бути об'ємними, на кілька розмірів більше звичайного. Наприклад, светр оверсайз і довга спідниця тонка, доповнена туфлями на платформі.
  • Вайлуватий вигляд, помятость, ефект неохайність, неохайність акцентують увагу на зневазі до зовнішнього вигляду.
  • Дірки на джинсах, обтріпані краї, витягнуті петлі на светрах. Щоб речі виглядали заношенными до дір, їх спеціальним чином обробляють, наприклад, механічно, шляхом руйнування тканини наждачним папером, виварювання або пранням з камінням. Можна зробити дірки на джинсах, висмикуючи кольорові нитки через прорізи, залишаючи білі. З «дірявими» джинсами можна поєднувати ажурні панчохи, які злегка видно в штучно створені прорізи.
  • Зовні стиль гранж поза моди. Тому можна поєднувати непоєднуване, речі з різних напрямків об'єднувати в ансамблі. Стиль гранж чудово поєднується зі стилем кежуал, вінтаж. Зручні светри та футболки підійдуть до рваних джинсів, кедів і балеток. Вінтажна сукня буде стильно виглядати з шкіряною курткою в заклепках.
  • Поєднання з речами в стилі мілітарі. Простота і функціональність, навмисна грубість не суперечить недбалості, поношеності речей. Можна надіти тонке плаття і грубі черевики, армійську куртку шкіряну міні-спідницю.

Гранжевый стиль в одязі для дівчат

В основі класичного гранжу – темні відтінки одягу, взуття та аксесуарів. Але епоха класичного напряму стилю залишилася в минулому, а колірна гамма стала більш різноманітною. У глем-гранже застосовуються поєднання темних відтінків з рожевими. Ефект зістарювання – основоположний принцип філософії моди застосовують на бавовняної тканини. Джинси, футболки діряві, мають застиранный, вилинялий вид – це речі, які в тренді у всі часи.

Сукні в стилі гранж

Сукні переважно вільного крою з натуральних тканин, неяскравих природних кольорів, мішкуваті, об'ємні, можливо з квітковим, етнічним малюнком, в клітку, горох. Чудово поєднуються з грубими черевиками стилю «мілітарі», туфлями на товстій високій підошві. З аксесуарів до сукні підійдуть рвані джинси, кеди, широкий металевий пояс.

Джинси і сорочка

Джинси і сорочка – це класичний ансамбль. Якщо раніше на початку історії стилю сорочка була виключно фланелева, то сучасні дівчата воліють шифон або органзу, можливо з пришитими латками. Принти можуть бути різноманітними: квітковими, у вигляді букв або тексту. Жіночі джинси повинні бути з дірками, краю спеціальним чином оброблені, з вытрепанными лахміттям.

Взуття в стилі гранж

Вибір взуття визначається принципами зручності і заношенного виду. Найактуальнішими будуть армійські черевики в стилі гранж на шнурівці і грубій підошві з неоднорідного матеріалу, туфлі на платформі і кеди. Недбалий вигляд можна показати неправильної шнурівкою. Кеди і кросівки можуть мати брудний вигляд як після футболу у дворі. Шкіра туфель – з потертостями. Лаконічний дизайн без декору, блискіток, лаку, стразів.

Стиль одягу гранж для чоловіків

Для чоловічого одягу характерні мішкуватість, багатошаровість, поношенность. Ідеально підійдуть комфортні об'ємні светри, класичні фланелеві рубашкив клітку. Якщо хочеться надіти піджак, то обов'язково з латками. Светри, толстовки, штани, футболки в кольорах мілітарі в осетчании з черевиками на грубій підошві, кросівками.

Як створити зухвалий образ

Щоб правильно створити образ, дотримуйтеся певних правил:

  • Загальний гранж-образ створюється з деталей - все эелементы не повинні вибиватися із стилю. Заношеність, вылинялость – це «ефекти» на одязі, вона не повинна бути поношеного, брудної, несвіжої.
  • Важка армійська взуття, черевики на підошві з протектором, обов'язково зі шнурівкою прекрасно доповнять плаття або комплект з спідницею. Можна вибрати кеди або кросівки, обов'язково поношеного виду, туфлі на платформі.
  • Аксесуари доповнюють, надають завершеність образу. З сумок варто звернути увагу на рюкзаки, сумки у вигляді мішка. Добре вписуються в стиль гранж шийні хустки. Прикраси – масивні, важкі металеві, дерев'яні або шкіряні. Одним з атрибутів є окуляри нетривіальною форми, незвичайні капелюхи, шапки.
  • Для формування правильного способу потрібна відповідна зачіска. Головне в даному випадку природність, легка недбалість. Розпатланий пучок або хвіст з вилізлими пасмами, не зафарбовані коріння волосся, асиметрична стрижка.
  • Завершальний штрих – макіяж в стилі нюд. Шкіра має бути світлою, блідою, без рум'ян. Можна нафарбувати очі в темних відтінках, але губи залишити без помади або, навпаки, – акцент на яскраво-червоних або темних губах при відсутності макіяжу очей.

Зовнішній протест в зачісці та макіяжі

Макіяж і зачіска відрізняються природністю, недбалістю, деякою розпатланістю. Акцент робиться на помаду, темну або червону. Очі залишаються не нафарбованими, або мінімально використовується туш при дуже світлих віях і бровах. Колір обличчя - блідий, без засмаги, без рум'ян. Тон можна використовувати дуже світлий для придбання виснаженого образу.

У зачісці пріоритет віддається природному кольору волосся або блонду. Для більшої недбалості можна залишити не зафарбованими відросло коріння волосся. Волосся повинні бути без укладання, трохи розпатлане. В ідеалі волосся довге, розпущене або зав'язані в кінський хвіст або пучок, з яких будуть стирчати неслухняні пасма.

Брутальний стиль при виборі аксесуарів

Щоб виглядати стильно, продемонструвати свою прихильність до напрямку моди, варто розставити акценти аксесуарами. Стиль гранж передбачає використання широких ременів з заклепками і великими пряжками, шийних хусток. Шкіряні речі можуть декоруватися шипами. При виборі прикрас варто віддати перевагу масивним важким прикрас з каменів темного кольору, грубо обробленого металу. Об'ємні браслети можуть бути зроблені з дерева або шкіри. Підійдуть сумки, окуляри нестандартної форми, капелюхи, кепки.

Якісні речі з навмисним состариванием

Біля витоків стилю стояла бунтарська неохайність, заношеність речей. Светри і джинси дійсно носили «до дірок» в противагу всьому дорогому, гламурному, показуючи своє презирство до моди і взагалі закликаючи не сильно замислюватися, що надіти. Сьогодні всі спущені петлі, дірки, драні шви – це тільки акценти, ідеологія, створюють образ, а не ознака бідності або байдужого ставлення до одягу і своєму зовнішньому вигляду.

Сучасні тенденції стилю диктують, зберігаючи ці принципи, використовувати нові, обов'язково якісні речі з ефектом штучного старіння. Провідними брендами створюються цілі лінії одягу в популярному серед молоді напрямку моди. Щоб комплект не виглядав по-жебрацькому, всі речі повинні бути новими, якісними, якщо дозволяють фінанси – брендовими.

Гранж одяг і знаменитості

Багато відомі люди, популярні співаки, актори, ведучі телепрограм, топ-моделі є прихильниками стилістики. Всім відомий Джонні Депп — типовий прихильник цієї модної тенденції. Співачка Шакіра, актриса Кіра Найтлі, Дрю Беррімор, Ешлі Сімпсон. Втомлені від гламурного і елегантного дрес-коду «зірки» вважали за краще неформальний, комфртный стиль гранж в одязі. Модні будинки: Chanel, Versace, Prada давно випускають колекції в цьому стилі.

Фото grunge style

Відео

ВСЕ ПРО СТИЛІ ГРАНЖ в одязі! Lookbook + Базові речі! Grunge style!

Стиль гранж в одязі

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!