Як зв'язати кардиган Лало

Кардиган підійде як до романтичної сукні, так і до ділових штанів. Сьогодні на піку популярності знаходиться подібна модель одягу в стилі модерн від сестер Долідзе, одну з яких звуть Лало. Особливість її у в'язці, яка виконується у вигляді великих кос, причому з кольоровим градієнтом. Докладніше про те, як виконати в'язаний кардиган своїми руками, ви дізнаєтеся нижче.

Як зв'язати кардиган гачком

Якщо ви не хочете в'язати кардиган спицями, то скористайтеся наступним описом по виконанню такого візерунка гачком:

  1. Наберіть 12 повітряних петель (в. п.), провяжите 1 ряд стовпчиками з накидом (ССН), піднявшись на 3 в. п.
  2. Починайте і закінчуйте раппорт малюнка 1 ССН. У другому ряду по краях зробіть по 2 виворітних рельєфних стовпчика, а між ними – особові рельєфні стовпчики, яких має вийти 6.
  3. У подальшій в'язці на місці виворітних зв'яжіть лицьові рельєфні стовпчики і навпаки. Продовжуйте таке чергування і далі.
  4. На місці 6 центральних петель зробіть наступне – пропустіть перші 3 рельєфних стовпчика, далі провяжите 3 рельєфних виворітних стовпчика з 2 накидами, потім поверніться до пропущених і виконайте вже 3 особових з таким же числом накидов.
  5. Повторюйте дії з 2 по 4 пункти.

Кардиган великої в'язання спицями

Однією з особливостей лало-кардигани є вив'язування кос. За напрямом їх роблять від центру, тобто зліва річ має нахил ліворуч, а праворуч – навпаки. Ще один варіант кардігана Лало в'яжеться «азіатськими косами», за що він отримав назву «шиншила». Також популярним візерунком виступаю «соти», але він дрібніший, ніж коси. Друга важлива особливість лалокардиганов – це градієнт. Плавне перетікання одного кольору в інший у поєднанні з об'ємними косами зберігається в будь-якій схемі з в'язання цього елементу гардеробу.

Деякі майстрині додають при в'язці власні деталі, з-за чого готовий виріб навіть схоже на пальто. З цієї причини не варто дивуватися, що зустрічаються моделі з укороченими рукавами, широким поясом або тонкої гумкою на подолі. Добре виглядає такий елемент гардеробу навіть на дівчинці, причому дитячий варіант в'язати простіше і швидше. Крім того, в ньому дитина завжди буде в теплі.

Як зв'язати кардиган великою в'язкою

Стандартним числом петель для такого візерунка є значення 32, яке ділиться навпіл, тобто на 16 і 16. Перехлестывание відбувається на 30 ряду повторюваного малюнка. В цілому інструкція, як зв'язати кардиган Лало, повинна бути зрозуміла навіть чайникам в цій області. Вона включає такі етапи:

  • вив'язування гумки;
  • виконання основного полотна з певним чергуванням лицьового і виворітного в'язки;
  • перехлестывание кос за рахунок зняття та перенесення на неробочу спицю 16 петель;
  • вив'язування решти 16 петель і відразу за ними – знятих зі спиці.

Спинка

В'язання кардиганів Лало починається зі спинки. Виконують її у напрямку знизу вгору. Кількість кос дорівнює 6, кожна з яких складається з 32 петель. Від пройми поступово зменшують ширину, щоб в результаті нагорі залишилося 4 коси. На спинку необхідно набрати 204 петлі, з них:

  • 2 – кромочні по краях;
  • 10 виворітних – розподіляються по 2 між косами;
  • 192 – 6 кос за 32 петлі.

Покрокова інструкція, як зв'язати спинку кардігана Лало, наступна:

  1. Наберіть ланцюжок вказаної довжини. Зв'яжіть 4-5 рядів простий гумкою 3х3. Далі при в'язці вони не будуть рахуватися.
  2. В'яжіть до 30 ряду з чергуванням 2 виворітних і 32 лицьових петель, не забуваючи при цьому про кромочні.
  3. На 30 ряду зробіть перехльости всіх кос. Для тих, які в правій частині спинки, переносите зняті 16 петель перед роботою і навпаки.
  4. У кожному непарному ряду, починаючи з 97 і закінчуючи 115, зменшуйте петлі в наступному порядку– 4, 8, 10, 10, 10, 10, 8, 4, 4. Врахуйте, що потрібно прибирати з обох боків спинки.
  5. Довяжите до 120 ряду, зробіть перехльости, ще 7 закрийте залишився полотно.

Що стосується введення нового кольору, то це залежить від кількості наявних у вас відтінків. Стандартно це робиться через 28-30 рядів, але при роботі з 3 нитками, здійснити заміну однієї з них можна вже на 15 рядку. Поміняти наступну варто через 10-15 провязанных ліній. Для 2 відтінків і 3-4 ниток рекомендується збільшити це значення до 30-35. Коси в 32 петлі підходять для 44-48 розміру одягу. Людям з 50 варто змінити цю кількість на 34, а з 40-42 – на 28.

Перед

Полички або передня частина в'яжуться теж у напрямку знизу вгору. Для лівої коси роблять з ухилом вправо, а правого – вліво. Одна поличка включає 4 кіски, які виконують з такими ж, що і у спинки. У цьому випадку кількість петель одно 138. З них:

  • 4 кромочні – по 2 з кожної сторони;
  • 6 виворітних – розподіляються між косами;
  • 128 лицьових – сам малюнок.

Ось як зв'язати поличку кардігана Лало:

  1. Виконайте таку ж гумку, як і на спинці.
  2. Зв'яжіть полотно до 90 ряду, на кожному 30-му роблячи пересади кос.
  3. Починаючи з пройми, тобто 97 ряду, зменшуйте петлі – для кожної полички потрібно прибрати по 1 косі.
  4. На 127-му закрийте петлі, але не всі.
  5. Петлі останньої коси у лівій і першої у правій не закривайте – там буде комір вироби.

Рукава

Для кожного рукава потрібно набрати вже 104 петлі. З них 4 кромочний, 4 – виворітними між косами, 96 – лицьовими для самого візерунка. В'язати необхідно наступним чином:

  1. Наберіть 104 петлі, знову зв'яжіть гумку.
  2. Виконуйте візерунок до 51 ряду, не забувши зробити перехльости на 30.
  3. 52 і 56 рядах додайте по 2 петлі з кожної сторони.
  4. У проміжку з 61 по 65 додайте ще по 2 петлі. Те ж повторіть 69-81.
  5. Зв'яжіть полотно до 90 ряду, зробіть перехльости візерунка.
  6. У кожному ряду, починаючи з 95 і закінчуючи 99, закрийте по 2 петлі. Те ж повторіть 100-102, тільки вже по 4. Знову 2 петлі закрийте 103 ряду.
  7. На 106-107 зменшіть петлі до 2 косички.
  8. Після 122 ряду закрийте залишилася в'язку.

Комір

На цьому етапі інструкції, як зв'язати кардиган Лало, потрібно повернутися до 2 незакритим косам поличок і зробити наступне:

  1. Зв'яжіть тим же візерунком обидві половини майбутнього коміра до потрібної довжини, тільки перенесення на одній стороні робіть перед полотном, а на іншій – за ним.
  2. Зшийте кінці і пришийте до спинки.

Скільки ниток треба на кардиган Лало

Кількість ниток залежить від того, скільки відтінків використовується при в'язанні. Ідеальне їх кількість дорівнює 4. Якщо пряжа вовняна або напівшерстяна в поєднанні з акрилом, то мінімальну необхідну кількість ниток становить 1,6 кг. В такому випадку беруться 16 мотків по 100 г: на один з них доводиться довжина близько 800 м. До такої пряжі відноситься Alize Lanagold 800.

Існують і інші нитки, де щільність значно вище, з-за чого зменшується довжина їх в мотку. Наприклад, у пряжі Brillant ця характеристика складає 380 м з розрахунку на 100г, тому її потрібно вже близько 1,8 кг. Кількість конкретного кольору залежить від того, зі скількох відтінків буде складатися ваш кардиган Лало – на це значення і потрібно розділити загальна кількість мотків, наприклад, 16 на 2, тоді вийде, що потрібно взяти по 8 штук кожного.

Яка підійде пряжа для кардігана Лало

Для класичного кардігана Лало використовують пряжу з натуральної вовни з додаванням акрилу і мохеру: їх процентне співвідношення має бути наступним – 40, 45 і 15. Інший варіант включає 55% мериносової вовни, 40% акрилу і 5 % кашеміру. У будь-якому випадку потрібно брати тонкі нитки, інакше красивого градієнта не вийде. Якщо ви не можете визначитися з конкретним виробником, то звертайте увагу на склад і купуйте ту пряжу, в якій вище відсоток вовни і акрилу.

Відео: як пов'язати модний кардиган спицями

[Майстер-клас] Як зв'язати Лало кардиган

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!