Причини зниженого рівня гемоглобіну в крові - ознаки і наслідки, лікування препаратами і дієтою

Якщо в жінок, дітей, людей похилого за підсумками аналізів у крові виявляється низький гемоглобін, потрібно робити його корекцію. Цей показник говорить про вміст заліза в кров'яних тільцях. Зі зниженням гемоглобіну людина почуває себе погано, йому важко виконувати просту роботу, починається задишка, блідість покривів. Після звернення до лікаря потрібно пройти курс лікування, щоб не допустити серйозних порушень і ускладнень.

Що таке гемоглобін

У медицині під гемоглобіном розуміється з'єднання заліза і складного білка, що знаходиться в червоних кров'яних тільцях – еритроцитах. Функцією речовини є насичення органів і тканин киснем. З'єднання захоплює кисень з легенів, окислює його і передає структурам. Низький рівень гемоглобіну небезпечний тим, що у організму починається нестача кисню, а це відбивається на поганий функціональності.

Знижений гемоглобін

Щоб відбувалася вироблення еритроцитів, потрібно прийом железосодержащей їжі і забезпечення її нормального всмоктування в тонкому кишечнику. Продукти харчування повинні містити вітаміни групи В, фолієву кислоту. Нормою гемоглобіну в крові у чоловіків вважається показник 130-160 г/л, у жінок – 120-147 г/л, у вагітних – 110-140 г/л. Відмінність пов'язано з високою концентрацією андрогенів у чоловіків і більш активним використанням заліза при виношуванні дитини.

Знижені характеристики говорять про залізодефіцитної анемії (у 90% випадків), від якої страждає приблизно третина населення світу, частіше хворіють жінки, діти, літні. До 18 років нормальні показники гемоглобіну відрізняються залежно від віку, але не залежать від статі. Зразкові показники синтезу гемоглобіну:

Вік

Рівень гемоглобіну, г/л

2 тижні

135-195

До року

125-165

Рік

110-130

6-7 років

115-135

11-14

120-145

Симптоми

Ознаки зниженого гемоглобіну на перших порах проявляються астенічними симптомами: відчувається слабкість, швидке стомлення, сонливість, часто паморочиться в голові, болить, серце прискорює чи сповільнює ритм, тиск падає, можливі непритомність. Якщо причиною зниження концентрації гемоглобіну є недолік заліза, шкіра стає сухою, у кутах рота з'являються тріщини, нігті ламаються, волосся випадає. Можуть з'являтися проблеми з нюхом і порушенням смаку.

Причини низького гемоглобіну

У більшості випадків причини низького гемоглобіну у жінок і чоловіків полягають у наявності одного з захворювань:

  • хронічна залізодефіцитна анемія, дефіцит фолієвої кислоти;
  • крововтрати;
  • витончення слизової оболонки шлунка;
  • хронічне захворювання атрофічним гастритом, ентеритом;
  • запалення кишечника, дисбактеріоз;
  • перенесені операції;
  • аутоімунні захворювання (вовчак, ревматоїдний артрит, гломерулонефрит);
  • гепатит, гастроентероколіт, туберкульоз, пневмонія, запалення нирок;
  • рак крові (лейкемія), ШКТ;
  • регулярне донорство крові;
  • вегетаріанство без прийому вітамінів Ст.

У жінок

Симптоми низького гемоглобіну у жінок проявляються при явних або прихованих крововтратах. До перших належать рясні тривалі менструації, геморой, поранення, травми, операції. З других виділяють захворювання шлунково-кишкового тракту, кісту яєчників, міому матки. До короткого життя еритроцитів і ознаками низької концентрації призводять інфекції, спадкові та аутоімунні захворювання.

При вагітності плід росте і тягне до себе залізо з організму матері. Якщо виношується два або більше плоду, ймовірність дефіциту вітамінів істотно зростає. Нормою при вагітності вважається 110 г/л, легке недокрів'я – при 90-110, середня – при 70-90, важке – менше 70 г/л. Небезпеками дефіциту заліза вважаються гіпоксія, гестоз (пізній токсикоз), переривання вагітності, народження дитини з низькою вагою, післяпологова смерть.

У дітей

Чому падає гемоглобін у дітей, залежить від незбалансованого харчування, бідного на необхідні дитячому організму вітаміни, мінерали. До залізодефіцитної анемії можуть призвести приховані кровотечі, вроджені захворювання, злоякісні патології крові. На рівень заліза в крові може вплинути постійний недолік гемоглобіну у матері під час виношування, нестача вітамінів передається дитині.

Після операції

Під час хірургічного втручання організм відчуває серйозний зовнішній вплив, який може впливати на кількість еритроцитів. Причинами нестачі і їх низького рівня після операції стають:

  1. Крововтрати – геморагічна анемія внаслідок втрати великої кількості крові. Відновлення відбувається шляхом переливання плазми.
  2. Загальна анестезія – під наркозом змінюються функції тіла, відбувається стрес, пригнічується робота серця, температура може впасти. Штучно потрібно знизити тиск, що веде до зміни складу, мікроциркуляції крові.
  3. Операції на шлунку, товстому, тонкому кишечнику – призводять до уповільнення всмоктування заліза, порушення синтезу фолієвої кислоти.
  4. Анемія до операції – несприятливий результат піднімається на 40%. При концентрації гемоглобіну менше 100 г/л (дуже низький показник) втручання заборонені.

Наслідки

Крім неприємних симптомів, низька концентрація еритроцитів веде до зниження роботи імунітету, що підвищує ризики ускладнень навіть при простій застуді. У вагітних знижений гемоглобін веде до гіпотонії матки, неправильне розташування плаценти, гіпоксії, затримки розвитку або смерті плода. Новонароджений може бути низької маси, недорозвинений, у нього знаходять порушення дихальної та нервової системи, в майбутньому він виростає з відставанням розумово, фізично, його м'язи, органи неправильно розвиваються, атрофуються.

Діагностика

Щоб поставити діагноз і визначити, гемоглобін знижений або немає, слід звернутися до лікаря. Після огляду і вислуховування скарг той направить пацієнта на повний аналіз крові з пальця. Діагностика визначає середній вміст гемоглобіну в еритроцитах (норма 0,81-0,85), середній обсяг і діаметр червоних тілець (7-7,8 мкм), кількість ретикулоцитів (4-12%). З вени кров перевіряється на концентрацію заліза у сироватці (норма 12-26 мкмоль/л), загальну железосвязывающую здатність (42,3-66,7).

З додаткових процедур для визначення причин низької концентрації в крові гемоглобіну виділяють наступне:

  • фіброгастроскопія;
  • огляд хірурга на наявність геморою;
  • ректороманоскопія, фіброколоноскопія;
  • іригоскопія – рентген тонкого кишечника;
  • обстеження гінеколога для жінок – огляд на міому матки, полименорею, кистоз яєчників;
  • консультація гематолога – означає складні випадки.

Лікування

Для вирішення проблеми лікарі призначають комплексне лікування, що складається з таких примірних етапів:

  1. Залізовмісні препарати призначають додатково з вітаміном С. При їх вживанні варто виключити з раціону молочні продукти, які перешкоджають засвоєнню заліза. До популярних препаратів заліза відносяться Ферретаб композит, Сорбифер дурулес, Тотема, Фенюльс. Можуть призначатися ампульні кошти для внутрішньом'язового і внутрішньовенного введення – уколи можна робити тільки в стаціонарі з-за високого ризику розвитку алергії.
  2. Проводяться курси ін'єкцій вітаміну В12, допускається приймати препарати ферментів для підтримки функції всмоктування.
  3. Вживання фолієвої кислоти, її препаратів.
  4. Протеїнова дієта.
  5. Якщо втрати крові сильні, різкі, значить потрібно переливання, яке проводиться за життєвими показаннями.

Харчування

Низький гемоглобін можна запобігти і усунути правильним харчуванням, що включає їжу, багату залізом, фолієвою кислотою та вітаміном В12. Рекомендується вживати продукти, які в достатній мірі ефективні. Це:

  • чорна ікра;
  • сушена курага, родзинки, чорнослив, волоські горіхи – суміш з лимоном, медом;
  • настій шипшини;
  • гранати і сік з них;
  • зелені яблука, гарбуз;
  • риба, м'ясо, печінка, нирки, серце, біле м'ясо птиці;
  • гречка, квасоля, сочевиця, горох;
  • томати, молода картопля, цибуля, салат;
  • петрушка, шпинат, кріп, листя кульбаби;
  • банани, абрикоси, персики, сливи, хурма, айва;
  • буряковий, морквяний сік;
  • морепродукти;
  • горіхи, чорний шоколад;
  • чорна смородина, цитрусові, ківі, суниця.

Лікування народними засобами

На фоні дієти, багатої на залізо і протеїнами, проводиться лікування залізодефіцитної анемії та відновлення нормальних показників крові народними методами:

  1. Прийом настою з фітосбори листя кропиви, деревію, плодів шипшини, горобини – при рясних місячних, мікрогематурії, носових кровотечах. Пити по половині або третині склянки двічі-тричі за день.
  2. Два лимони з шкіркою подрібнити у блендері, змішати зі склянкою меду, пити тричі на день по столовій ложці.
  3. Щодня на сніданок є дві столові ложки пророщеної пшениці з медом.
  4. Пити по половині склянки соку буряка, моркви щоранку натщесерце, або фреш з яблук, журавлини з буряковим соком. Курс лікування – до поліпшення показників крові.
  5. Робити настій з 20 г сухих конюшини, ожини, звіробою, глухої кропиви, пити по склянці на день протягом місяця.

Відео

Низький гемоглобін - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!