Перші ознаки лімфоми

Досягнення сучасної медицини надають безліч інноваційних способів лікування онкології. Перехід захворювання у фазу повної ремісії залежить від стадії його виявлення. Симптоми лімфоми часто протікають латентно, за винятком її агресивної форми. При виявленні аномальних процесів не варто піддаватися паніці: такий настрій тільки погіршить становище.

Які симптоми і ознаки лімфоми у дорослих і дітей

Лімфома – що це таке, як її відрізнити від інших захворювань? Перші ознаки онкологічного ураження крові схожі з вірусною інфекцією. Клінічна картина ракової «атаки» виявляється вже під час активного поширення патології. Збільшення шийних лімфовузлів у дитини без видимої на те причини (наприклад, тонзиліт) повинно насторожити батьків.

Лімфома у дітей має хороший прогноз, лікування маленьких пацієнтів значно відрізняється від методик, розроблених для дорослих. У період диссеминирования пухлини основними загальними симптомами раку лімфи можна вважати: збільшення лімфовузлів, підвищення температури до 390, рясне потовиділення. Разом з цим, існують місцеві ознаки, характерні для кожного окремого виду патології.

Раку лімфовузлів на шиї

Рак лімфатичної системи в більшості випадків заявляє про себе збільшенням шийних вузлів. Зовнішній огляд показує їх еластичність, безболісність, спокій шкірних покривів (без почервонінь і інфільтратів). У силу свого розташування шийні вузли легко іррадіюють метастази в надключичні, пахвові зони скупчення периферійних органів лімфатичної системи.

Лімфоми середостіння

Пухлинні процеси в середостінні характеризуються «проростанням в сусідні органи і тканини. Для початку лімфоми характерно поява сухого кашлю, що супроводжується тупими болями в грудній клітці. Хворі часто скаржаться на задишку, «тяжкість» в серці. Подальше прогресування хвороби може призвести до синдрому верхньої порожнистої вени відділу.

Кишечника або шлунка

Онкологія ШКТ внаслідок раку лімфосістеми зустрічається рідко. Симптоми заочеревинної лімфоми повідомляють про себе лише на останніх стадіях раку, коли патологія вже незворотно прогресує. Про пухлинному процесі можуть сигналізувати приватні запори, больові синдроми після вживання алкоголю навіть у незначних кількостях, метеоризм, оніміння попереку.

Головного мозку

Мозок людини забезпечений фізіологічним бар'єром, що забезпечує його захист від патогенних факторів. Лімфома головного мозку протікає безсимптомно, терапія цього захворювання ускладнена і часто має несприятливий прогноз. Важка клінічна картина проявляється на останніх етапах онкології і включає: епілепсію, сонливість, гідроцефалію, порушення мови, свідомості, координації, провали в пам'яті.

Шкіри

Онкологія шкірних покривів має довгу латентну доброякісну фазу, несподівано потім переходить у злоякісну форму. Зовні ознаки раку лімфи проявляються лише свербінням передній поверхні грудної клітки, голови, кінцівок, можливою зміною нігтьової пластини. Аналіз крові істотно полегшує діагностику захворювання.

Особливості симптомів раку лімфатичних вузлів

Онкологічні захворювання характеризуються индолентным течією і раптовим переходом в активну фазу. Профілактика є найефективнішим способом боротьби з чужорідними клітинами. Планові обстеження допомагають діагностувати різні типи лімфом на ранніх стадіях і вжити заходів за призначенням потрібних протоколів лікування.

Лімфоми Ходжкіна

Лімфогранулематоз виникає виключно у лімфатичних вузлах, а пізніше відбувається гематогенна дессиминация. Виявлення захворювання відбувається за допомогою гістологічного дослідження. Типовим цитологічним ознакою лімфоми, що відрізняє її від лімфосаркоми, є наявність великих клітинних структур Рід-Березовського-Штенберга.

Рак лімфи починається безсимптомно, супроводжується збільшенням шийних, надключичних та інших груп вузлів. Нерідко лімфоми ходжкинского типу випадково діагностуються під час планового рентгена грудної клітки. Ураження внутрішніх органів відбувається на пізніх стадіях хвороби. На жаль, навіть своєчасна терапія не гарантує довічної ремісії, симптоми рецидиву лімфоми розвиваються одночасно і вимагають повторного лікування.

Неходжинские лімфоми

Захворювання цієї групи включають в себе индолетные і агресивні пухлинні процеси. Лімфома Беркітта – наслідок інфекційного мононуклеозу, що є фактором її розвитку і формують схильність організму (часто дитячого) до появи пухлин. Клінічна картина неходжинских лімфом характеризується: повними паралічами, ураженнями внутрішніх органів та кісткової тканини. За умови ранньої діагностики хвороби можливий сприятливий прогноз.

Відео про симптоми захворювань лімфатичної системи

Лімфома – часто протікає безсимптомно форма раку крові. Внутрішні руйнівні процеси роблять свою чорну справу, не подаючи тривожних сигналів. Важка клінічна картина проявляється разом з останніми стадіями розвитку лімфоми. Особливу групу ризику складають діти та дорослі з ослабленим імунітетом, схильні до частих вірусних інфекцій.

Будь-які безпричинні зміни розміру лімфатичних вузлів, що супроводжуються наявністю субфебрильної температури – привід звернутися до фахівця. Своєчасна терапія ракових патологій у більшості випадків забезпечує хороший прогноз і повну ремісію захворювання. Дізнатися детально про симптоми раку лімфи і його лікуванні ви можете з цього відео.

Лімфома: симптоми і лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!