Ерозія шийки матки - симптоми появи

Ерозивні зміни маткової шийки полягають у пошкодженні структури її слизових оболонок. Такий стан у багатьох випадках протікає без виражених симптомів, але загрожує розвитком небезпечних наслідків (розвитком запалень, появою новоутворень). Тому гінекологи рекомендують жінкам регулярно проходити планові огляди.

Види патології

У гінекології виділяють два основних види ерозій маткової шийки – дійсну і помилкову (звану ще псевдоэрозией або ектопією). Обидва ці стани загрожують такими несприятливими наслідками для здоров'я жінки як розвиток хронічного запального процесу, поява на його тлі кіст, поліпів та інших новоутворень, порушення репродуктивних можливостей, початку розвитку онкологічного захворювання. Основні відмінності різних типів ерозії представлені в таблиці:

Вид патологіїХарактерні ознакиПричини виникнення
СправжняПошкодження слизової оболонки, що супроводжуються злущування епітелію і запальним процесомМеханічне пошкодження
ЕктопіяЗміщення циліндричного епітелію в області піхви, зі збереженням цілісності слизовоїГормональний збій або перебудова, вроджена особливість будови

Симптоми

При появі ерозії будь-якого типу жінка практично не зазнає ніяких змін свого загального стану і самопочуття, захворювання, як правило, виявляється на профілактичному гінекологічному огляді. Іноді з-за розвитку патології жінку можуть турбувати такі неспецифічні симптоми:

  • кров'янисті або гнійні виділення з піхви (при розвитку запалення);
  • свербіж у промежині (при приєднанні інфекції);
  • ниючі або гострі болі, локалізація – нижня частина живота;
  • дискомфорт або біль після статевого акту.

При вагітності

Ознаки ерозії під час вагітності не мають характерних особливостей. Небезпека стану полягає у ймовірності приєднання інфекції, що загрожує серйозним запаленням і ймовірністю викидня на ранніх термінах (через зростання ймовірності гормонального збою). Жінці слід проконсультуватися з лікарем і пройти обстеження при наступних симптомах:

  • виділення слизу, гною з піхви;
  • біль і виділення сукровиці після статевого акту.

Під час клімаксу

Гормональна перебудова в період клімаксу нерідко провокує розвиток таких патологічних станів, як дисплазія епітелію або виразкові патології маткової шийки. У цей період дисфункціональні процеси особливо небезпечні вірогідним появою онкології, тому жінці рекомендується планово відвідувати гінеколога, навіть якщо її нічого не турбує. Симптоми ерозії шийки матки практично не виражені, можуть спостерігатися такі явища:

  • піхвові виділення;
  • болі в нижній частині живота.

Відео

Ерозія шийки матки. Причини, симптоми і лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!