Чому на ранніх або пізніх термінах вагітності кидає в жар - причини і як полегшити стан

Зародження нового життя обумовлює перебудову організму на новий ритм. Всі внутрішні органи отримують сигнали, що попереджають про те, що їм доведеться функціонувати з подвійним навантаженням. Будь-які зміни є наслідком того, що в період виношування малюка його мама відчуває різні відчуття, що безпосередньо її часто кидає в жар.

Чому вагітним жарко

Підвищення температури у вагітних жінок або прилив – це не відхилення, а норма, обумовлена різким коливанням рівня гормонів, тому панікувати і звертатися до лікаря немає необхідності, якщо відмітка на градуснику перевищила звичний показник. Чому вагітним жарко? Зниження рівня такого гормону, як естроген, викликає великий стрес, сприяє виробленню адреналіну, як результат – збільшується кровообіг, підвищується артеріальний тиск і температура тіла.

Приплив у вагітних супроводжується не тільки різким раптовим відчуттям тепла, стрімко розповсюджується по тілу, але і серцебиттям, рясним потовиділенням. Виникає відчуття, що область шиї, грудної клітки, обличчя і всієї верхньої частини тіла горять, не вистачає повітря, майбутня мама починає рясно потіти. Тривалість припливів до 5 хвилин, а їх частота може бути різною. Температура тіла при припливі у вагітних підвищується до тридцяти семи і восьми градусів.

Слід розрізняти приплив і лихоманку, яку може викликати будь-яка вірусна інфекція. В яких ситуаціях доречно звернутися за консультацією до фахівця:

  • якщо температура підвищена значно (перевищує показник тридцяти семи і восьми градусів);
  • якщо висока температура довгий час не падає і не збивається;
  • якщо вагітна відчуває головний біль, сильну слабкість, першіння в горлі, запаморочення, інші фізіологічні розлади.

Припливи під час вагітності – нормальне явище, як на ранніх термінах, так і незадовго до пологів. Вони тривають не більш 5 хвилин, після чого стан майбутньої мами повністю нормалізується. Приливи при вагітності на ранніх термінах і перед пологами мають різну частоту, це пояснюється тим, що кардинально змінюється гормональний фон. У перші дні і тижні організм більш чутливий до фізіологічним змінам, тому яскравіше і активніше реагує на них.

Кидає в жар на ранніх термінах вагітності

Не тільки припливи можуть зумовити погіршення стану і поява різних негативних відчуттів. Є й інші причини, що викликають жар при вагітності на ранніх термінах:

  • збільшення розмірів матки;
  • прискорення обмінних процесів;
  • посилення кровообігу;
  • стимуляція функціонування потових залоз;
  • підвищена активність тепловіддачі організму.

Не варто турбуватися, якщо на ранніх стадіях вагітності у майбутньої мами незначно підвищується температура. Поряд з іншими симптомами постійно підвищена (субфебрильна температура є ознакою того, що в цьому циклі відбулося зачаття. Майбутніх мам кидає в жар при вагітності, оскільки починається гормональна перебудова, потові залози працюють активніше, починає рости груди, збільшується матка, наливається молочна залоза. Підвищена температура, коли кидає в жар, частіше спостерігається до 12-го тижня виношування малюка.

Кидає в жар на пізніх термінах вагітності

Коли починає кидати в жар, стає душно, важко дихати, не вистачає повітря, паморочиться голова, виникає нудота на 30-й тижні виношування малюка, не варто панікувати завчасно. Припливи – цілком нормальне явище не тільки на ранніх стадіях, але і в другому, третьому триместрі. Якщо кидає в жар на пізніх термінах вагітності, немає необхідності приймати які-небудь спеціальні препарати, слід обмежитися вживанням протягом дня негазованої води, щоб уникнути зневоднення з причини підвищеного потовиділення.

Кидає в жар при вагітності вночі

Дуже часто у майбутніх мам з'являється різке раптове відчуття тепла вночі. Щоб привести в норму свою загальний стан, рекомендують вмиватися холодною водою, провітрити приміщення. Основна причина того, чому кидає в жар при вагітності вночі – це коливання гормонів, їх надмірне вироблення. Рекомендації, які допоможуть поліпшити стан під час припливів:

  • необхідно вибирати одяг, виготовлений з натуральних матеріалів;
  • замість однієї товстої кофти одягати кілька тонких, щоб при відчутті спека і надмірного тепла можна було зняти щось зайве;
  • спальня перед сном повинна бути добре провітрена;
  • влітку бажано менше бувати на сонці, носити головний убір;
  • коли горить особа при вагітності на ранніх термінах або безпосередньо перед пологами, рекомендується зробити компрес із холодної води на лоб і область шийної зони.

Часто кидає в жар внаслідок зневоднення організму. Щоб уникнути чергового нападу поганого самопочуття, необхідно завжди (на будь-якому терміні виношування) пити до двох літрів води без газу. Якщо постійно підтримувати нормальний водний баланс, припливи будуть відбуватися рідше.

Відео

Жити здорово! Три тесту, якщо весь час жарко.(29.06.2016)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!