Овуляція - що це, як розрахувати дні. Визначення овуляції

Жіночий організм – складна система, для якої властиві різні процеси. Один з таких – овуляція, під час якої в рази збільшується шанс завагітніти. Якщо пара хоче завести дитину, варто навчитися визначати цей період і планувати на нього близькість. Як не пропустити сприятливий час для зачаття та чи можна розпізнати ознаки?

Що таке овуляція

Так називається етап менструального циклу, який припадає приблизно на 14-й день і триває всього 24-48 годин. Що таке день овуляції? Овуляція – що це? Це час, за який відбувається вихід яйцеклітини з яєчника, рух по матковій трубі до матки. Зачаття відбувається, якщо на її шляху зустрічається сперматозоїд, починає формуватися ембріон, якщо ні, подібні процеси підготовки до вагітності запускаються знову і знову.

Не завжди описуваний процес починається в середині циклу – зустрічаються відхилення, які вважаються нормою. Періодичність, тривалість фаз залежить від діяльності гормонів гіпофіза, яєчників. У здорової жінки налагоджений процес припиняється після настання вагітності або погіршення менструальної функції. Сприятливі моменти для зачаття – до виходу яйцеклітини з яєчника або відразу після.

Коли відбувається овуляція

Більшість жінок не помічає, коли настає овуляція, тому що процес не супроводжується явними ознаками. Вважається, що при 28-денному менструальному циклі яйцеклітина дозріває на 14-й день, але у багатьох вона виходить з яєчника трохи раніше чи пізніше в залежності від багатьох факторів. Життєвий цикл яйцеклітини – не більше 24 годин. Якщо вона за цей час не запліднюється, швидко гине.

Як відбувається овуляція

На першому етапі менструального циклу відбувається дозрівання фолікула, всередині якого знаходиться яйцеклітина. Поки остання знаходиться всередині, настання вагітності виключено. Термін розвитку яйцеклітини може варіюватися від 8 до 30 днів, в середньому – близько 14 днів. До середини менструального циклу під впливом лютеїнізуючого гормону фолікул лопається і звільняє жіночу статеву клітину. Процес овуляції займає мить, вихід яйцеклітини може відбутися в будь-який час доби. Всі наступні за цим процеси називаються овуляторним періодом.

Що відбувається після

Потрапивши в черевну порожнину, яйцеклітина живе не більше 24 годин. Якщо за кілька днів до її виходу або під час її просування був повноцінний статевий акт, великий шанс зачаття. Коли яйцеклітина залишається незаплідненої, в організмі знижується рівень статевих гормонів, результатом чого є руйнування слизової оболонки матки. Після овуляції овуляторний цикл триває 36-48 годин. Далі, через 2 тижні, настає менструальна протягом, а в яєчниках до цього часу починає дозрівати нова яйцеклітина.

Ознаки овуляції

Що таке дні фертильності? Так називаються кілька днів до виходу яйцеклітини і день виходу, коли жінка може завагітніти. Сприятливий час можна дізнатися, обчислити або здогадатися про його настання за певними ознаками. Симптоми овуляції суб'єктивні, проявляються по-різному у кожної жінки. Деякі з них:

  1. Посилення сексуального потягу під час днів фертильності. Так природа подбала про те, щоб не перервався людський рід.
  2. Різкі перепади настрою, плаксивий стан, зміна смакових пристрастей, пов'язані з гормональним збоєм.
  3. Підвищення базальної температури. Щоб помітити зміни, необхідно вести графік і відслідковувати температуру щодня. За кілька днів до описуваного процесу і деякий час після нього стає помітним підвищення на кілька десятих градуса.
  4. Болючість молочних залоз. Ознака з'являється через діяльність гормонів, що готують тіло до потенційної вагітності, але не є точним показником (крім цього, з'являється безпосередньо перед початком менструації).
  5. Кристалізація слини. Симптом виявляється при наявності спеціального мікроскопа. Якщо подивитися в нього, можна побачити, що до овуляції слина нагадує іній на склі.

Болі при овуляції

Під час виходу яйцеклітини жінки можуть відчувати невеликий дискомфорт, відчувати легку хворобливість внизу живота. Деякі дізнаються про сприятливому часу з тягнучим, кістками болів з тієї сторони, звідки виходить яйцеклітина. Нездужання може тривати від декількох хвилин до 2 днів. Зміна гормонального фону призводить до набухання грудей, посилення метеоризму. На замітку – якщо сильно болить живіт під час овуляції, суб'єктивний ознака необов'язково пов'язаний з просуванням яйцеклітини.

Виділення перед овуляцією

Для кожної фази циклу характерна своя консистенція цервікальної рідини. Коли немає можливості запліднення, вона може бути відсутнім або бути липкою, густий. Які виділення під час овуляції? Вони стають більш помітними, тягучими, як яєчний білок. Іноді можливі кров'яні виділення. На огляді гінеколог відзначає зміни в шийці матки – вона сильніше відкривається, стає більш пухкою.

Як вирахувати день овуляції

Вищеописані симптоми є суб'єктивними – їх наявність частіше свідчить про факт виходу яйцеклітини. Для тих, хто не планує вагітність, такий метод не підходить. Оскільки у різних жінок спостерігається величезна різниця в настанні описуваного процесу, точні терміни вгадати складно. Як розрахувати овуляцію для зачаття? Є перевірені методи: використання тестів, ведення графіка базальної температури, УЗД, аналіз крові.

Тест овуляції

Якщо не довіряєте відчуттів, то як перевірити овуляцію? Використовуйте тести. При постійному циклі слід застосовувати їх щодня за один-два тижні до передбачуваної дати. До тестування бажано утриматися від сечовипускання хоча б 4 години, від надмірного споживання рідини. По можливості бажано використовувати метод в певний час доби. Найпростіший вид тестів – паперовий. Для отримання результатів необхідно зібрати сечу в чистий посуд, опустити туди тест, почекати 5-10 хвилин. Якщо тест показує 2 яскраві, виражені смужки, дівчина готова до зачаття.

Температура тіла при овуляції

Найпростіший, безкоштовний і дієвий метод, щоб виявити овуляцію і визначити її тривалість. Для отримання правильної картини необхідно щодня кілька місяців робити вимірювання базальної температури. У першій половині циклу показники тримаються на рівні 36,2-36,5 градусів, в середині відбувається різкий стрибок. Температура тіла при овуляції дорівнює 36,8-37 градусів, знижується після виходу яйцеклітини. За цими показниками дуже просто вирахувати настання сприятливого моменту.

УЗД на овуляцію

Не завжди можна відчути настання сприятливого періоду – під час процесу жінка може чудово виглядати, бути в гарному самопочутті. Якщо не виходить самостійно дізнатися дату виходу яйцеклітини, варто зробити ультразвукове дослідження. УЗД для визначення овуляції – достовірний метод, що використовується при плануванні вагітності. Обстеження допоможе спостерігати за збільшенням фолікула, пересуваннями зрілої яйцеклітини, наростанням ендометрія в матці, виявити підходящий для зачаття період.

Як стимулювати овуляцію в домашніх умовах

Добре, коли дозріває яйцеклітина, організм щомісяця готується до ймовірності зачаття, регулярно наступають місячні. На жаль, у деяких овуляція відсутня тривалий час, і її доводиться стимулювати. Методи:

  1. Індукція медикаментозними гормонами. Після проведення обстежень лікар призначає ліки, складає календар (графік) їх прийому, здачі аналізів. Як правило, для стимуляції дозрівання яйцеклітини і появи овуляційного періоду виписують Клостилбегіт. Коли дозріває фолікул, призначають одночасний прийом Прегнила.
  2. Стимуляція народними методами. Рекомендовані відвари борової матки, пелюсток троянд, червоною щітки, шавлії. Крім цього, народна медицина пропонує пити соки алое, айви, вживати муміє.

Дізнайтеся більше методів, як визначити овуляцію.

Відео: як визначити овуляцію

Як визначити день овуляції

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!