Ерозія шийки матки - лікування ефективними методами

Проблеми в роботі статевої сфери у жінок загрожують безпліддям, тому відвідувати гінеколога для профілактики потрібно 1 раз в 6-12 місяців. Ерозія – поширена причина дисфункції репродуктивної системи. Хвороба розвивається у дорослих жінок і дівчат, які не народжували, вимагає лікарського участі. Лікування шийки матки залежить від вогнища патології, специфіки організму.

Припікання

При такому захворюванні лікар наполягає на висіченні проблемної зони одним з хірургічних методів. Операція безпечна для здоров'я, а на її виконання потрібно не більше 20 хвилин. Багато жінок при наявності вогнища патології цікавляться, як припікають ерозію, проте насамперед варто цікавитися, як підготуватися до цієї важливої процедури. Послідовність дій пацієнтки докладно викладена нижче:

  1. Першим ділом потрібно пройти гінекологічний огляд, на якому лікар бере мазок з піхви, щоб виключити присутність інфекційних і запальних процесів сечостатевої системи.
  2. Якщо з аналізами все в повному порядку, пацієнтка приходить на другу консультацію до гінеколога, де фахівець проводить кольпоскопію і біопсію для виключення присутності і поширення ракових клітин. Це інвазивні методи діагностики, які супроводжуються болем в момент взяття біоматеріалу для майбутнього дослідження в лабораторних умовах.
  3. Якщо протипоказання відсутні, а здоров'я жінки в повному порядку, гінеколог рекомендує припікання ерозії. Лікування ефективне і надійне, а отриманий терапевтичний ефект зберігається на багато років, назавжди. Залишається тільки вибрати метод хірургічного втручання у сучасній гінекології.

Кріодеструкція

Перш ніж лікувати ерозію шийки, потрібно поговорити з гінекологом, визначити найбільш ефективний і одночасно щадний для свого організму спосіб. Як варіант, це може бути класичне припікання вогнища азотом. Процедура триває не довше 10 хвилин, не вимагає спеціальної підготовки, вогнище заморожується за допомогою рідкого азоту, потік якого проводиться через криозонд.

Сеанс проводиться в будь-якому віці, рекомендований народжували і нерожавшим жінкам при зазначеному діагноз. Здорові тканини під час лікування не зачіпаються, рубець на вогнищі патології не утворюється. Процес регенерації заморожених тканин займає не більше 3 місяців, після закінчення зазначеного строку жінка може планувати вагітність.

Припікання радіохвилями

Радіохвильовий метод не менш популярний, ніж його попередник, оскільки теж виключає хворобливі відчуття в ході проведення процедури і ускладнення в післяопераційному періоді. Операція проводиться за допомогою спеціального апарата – олівця з проводом і металевим кінцем. Останній елемент стикається з ураженими тканинами, що сприяє їх швидкому випаровуванню. При цьому здорові клітини не зачіпаються, відсутні рубці на матці.

Радіохвильове лікування вогнища, який утворився на шийці, за бажанням пацієнтки проводиться за участю місцевої анестезії, однак частіше вистачає виконання ін'єкції Лідокаїну перед початком сеансу. Процедура проводиться на 5-7 день після початку місячних, при цьому скорочує ризик ускладнень, неприємних наслідків для здоров'я жінки. Радіохвильовий метод лікування можуть однаково вибирати нерожавшие жінки і вже досвідчені матусі.

Діатермокоагуляція

Вражений епітелій можна видалити струмом, проте важливо розуміти, що такий метод більш тривалий, при цьому на жіночому органі залишає опік. Коагуляція таким способом триває порядком півгодини, при цьому лікар попередньо використовує місцеву анестезію. В ході проведення операції беруть участь два електроди – активний і пасивний. Другий вкладається під сідниці пацієнтки, а перший використовується вагінально. При подачі струму відносно низької частоти відбувається взаємодія полюсів, в результаті чого пошкоджені тканини січуться.

Таким методом лікують справжню ерозію шийки матки, однак для успішного завершення сеансу необхідний досвід гінеколога. Діяти доводиться інтуїтивно, тому не виключені ускладнення, тривалий реабілітаційний період. Сеанс проводиться відразу після завершення менструації, залишає в пам'яті не самі позитивні спогади, має тривалий період реабілітації.

Припікання лазером

Яким має бути хірургічне втручання, підкаже лікуючий лікар. Використання лазера вважається відносно новою розробкою сучасних медиків. При цьому така інновація користується серед жінок підвищеним попитом. Відразу варто виділити два основних напрямки ефективного лікування лазером – лазеровапоризация і лазерокоагуляция. Обидва методи ефективні, але мають наступні особливості:

  1. Лазеровапоризация – це безконтактне припікання вогнища лазером, яке займає 15-20 хвилин. Попередньо лікар обробляє вогнище патології оцтовою кислотою, щоб виключити появу спазмів при взаємодії з пучком лазера. Після використовується йод, щоб окреслити межі патології, які потребують обробки. Після припікання рекомендується користуватися протизапальними свічками, дотримуватися рекомендацій гінеколога.
  2. Лазерокоагуляция проводиться при мінімальній кількості протипоказань на 5-7 день менструального циклу. Процедура проводиться з участю лазера, не вимагає спеціальних підготовчих заходів. Цей метод особливо актуальний, якщо в організмі розвивається псевдоерозія – контакт з ураженими клітинами відсутня.

Припікання струмом

Цей вагінальний метод відомий вже не перше десятиліття, проте більшість сучасних пацієнток вважають його надто болючим, недовговічним. Якщо відбулося припікання струмом, необхідна реабілітація, оскільки на місці уражених тканин формується опік з наступним перетворенням в рубець. Стінки шийки стають менш еластичними, тому лікарі не призначають таке лікування нерожавшим жінкам. Краще вибирати вапоризацію, оскільки в цьому випадку все відбувається без ускладнень.

Як вилікувати ерозію без припікання

Багато жінок вважають консервативні методи інтенсивної терапії, побоюючись будь-якого хірургічного втручання на репродуктивну систему. В таких випадках проблема, як вилікувати ерозію без припікання дещо затягується, а позитивна динаміка частіше нестійка, посередня. Основна мета медикаментозної терапії – прибрати запалення, знищити патогенну флору, прискорити обмінні процеси в тканинах і забезпечити швидке відновлення ураженої ділянки. Тому, якщо виявлено вогнище, лікування включає застосування вагінальних свічок.

Свічки для лікування

Лікуватися медичними препаратами теж актуально при характерному недугу, однак така терапія затягується у хворих жінок на кілька місяців. Лікар настійно рекомендує використовувати вагінальні свічки від ерозії, які знімають запалення, прискорюють відновлення пошкоджених ділянок матки. Оскільки причиною патології є запальний процес, придушити його допоможуть наступні ліки для вагінального застосування:

  • Тержинан;
  • Солковагил;
  • Депантол;
  • Супорон;
  • Метилурациловые свічки.

Лікування народними засобами

Використання рецептів альтернативної медицини актуально при багатьох хворобах по-жіночому. Серед таких дисплазія матки, лейкоплакія, ектопія, виділення з піхви невідомої природи. Не стала винятком ерозія шийки матки, адже прибрати настільки неприємний діагноз можна без операції. Призначати рецепт повинен гінеколог, щоб поверхневим самолікуванням не ускладнювати клінічну картину. Частіше народні засоби вважаються лише допоміжними заходами, що сприяють швидкому одужанню пацієнтки.

Спринцювання

Якщо виникла така проблема, вирішувати її важливо негайно. Лікарі рекомендують в домашніх умовах щодня виконувати спринцювання, використовуючи для цих цілей лікувальні відвари ромашки, календули, омели білої, евкаліпта на вибір. Необхідно провести до 10-12 процедур, а після знову обстежитися. Спринцювання содою при ерозії, яка виявлена на шийці, не рекомендовано, цей метод більше допомагає при молочниці.

Обліпихова олія

Це успішна альтернатива тій же радиокоагуляции, яка дає позитивні результати вже після першого пройденого курсу. Обліпихова олія при ерозії можуть використовувати всі жінки з такою проблемою, причому список протипоказань, побічних явищ мінімальний. Лікарі рекомендують щодня ставити просочені масляною основою тампони у піхву на ніч, кількість процедур – 10-12.

Тампони з алое

Це ще один ефективний засіб проти ерозії, яке збирає позитивні відгуки серед пацієнток. Тампони з алое прискорюють загоєння ранки на матці, активізують процес регенерації пошкоджених тканин. Кожен раз використовувати свіжу порцію натурального соку, діяти за аналогією обліпиховою тампоном. Курс лікування ерозії – до 12 сеансів.

Лікування медом

Якщо виникає проблема, вирішити її можна за допомогою продуктів життєдіяльності бджіл. Лікування ерозії медом за відгуками надихає, але важливо, щоб у пацієнтки не було алергії на такий натуральний продукт. Якщо протипоказання відсутні, тоді у склянці води розчинити чайну ложку меду, перемішати. Готовий склад використовувати для спринцювання.

Відео

13 методів лікування матки народними засобами

Відгуки

Марія, 26 роківМені давали різні поради, як лікувати ерозію шийки матки в домашніх умовах, але я вибрала припікання аргоном. Нічого не відчула, більше переживала. Процедура тривала 15 хвилин, результатом задоволена. Ніякі трави не потрібні, краще відразу звертатися за допомогою до фахівця. До цього пробувала свічки Депантол – повна нісенітниця.
Світлана, 34 рокиМені ерозію видаляли апаратом Сургитрон – швидко і ефективно. Я тоді дуже переживала, що народити важко буде в подальшому. Це були лише дівочі страхи. Вже двічі мама, і ніякої ерозії лікар більше не спостерігає. Так що всім раджу Сургитрон, і краще не займатися домашнім самолікуванням – тільки втрата часу.
Яна, 25 роківМені запропонували припекти ерозію Сургитроном. Поки сумніваюся. Ще не народжувала, дуже переживаю, щоб шийка матки не втратила свою еластичність. Лікар заспокоює і рекомендує, щоб у майбутньому проблем по-жіночому не було. Батьки кажуть не поспішати, можна і після пологів припекти. Не знаю, як правильно вчинити, може народними засобами.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!