Лікування кісти яєчника без операції

Пухлина, що утворюється на «жіночому» органі, називають кістою яєчника. Її складно виявити самостійно через відсутність симптомів на ранніх стадіях. Виявити наявність освіти можливо тільки за допомогою УЗД-дослідження. Кісти відрізняються як за складом, так і за розміром. Запускати хворобу не варто. Сподіватися, що кіста розсмокчеться сама, безглуздо. Своєчасна допомога фахівця допоможе позбутися від недуги без наслідків і ускладнень.

Причини виникнення кісти лівого і правого яєчників

Навіть при сучасному рівні розвитку медицини визначити точні причини виникнення освіти вона не в силах. Існує ряд умов, при яких імовірність появи цієї недуги значно зростає. Але стверджувати, що вони є першопричиною не можна. Це, наприклад:

  • гормональні порушення;
  • запальні процеси;
  • ендокринні захворювання;
  • інфекції (передаються статевим шляхом);
  • психічні захворювання;
  • шкідливі і важкі умови праці;
  • ранній початок менструації.

Існує кілька різновидів кіст, тому причини, здатні викликати їх розрізняються:

Різновиди кіст та їх симптоми

  • Для ендометріоїдних: проблеми з імунною системою, гіпофіз, інші порушення вироблення гормонів, наслідки хірургічного втручання.
  • Для серозної кістоми: гормональний дисбаланс, запальні процеси, інфекції, що розвиваються в статевій системі, перенесені операції малого тазу.
  • Для фолікулярної кісти: ймовірна причина – гормональне перебудування організму.
  • Для кісти жовтого тіла: порушення, пов'язані зі статевими гормонами, запалення придатків.
    • Дермоїдна. Доброякісна пухлина. Має овальну або довгасту форму, в діаметрі може сягати 15 див. Вміст неоднорідне: м'язова, нервова, жирова тканина та інші органічні сполуки. Симптоми на початкових стадіях не проявляються. На більш пізніх – відзначена ускладнена дефекація.
    • Ендометріоїдна. Має щільні товсті стінки. Заповнена залишками крові і тому має коричневий колір. Розміри можуть варіюватися від 0,7 до 10 див. Симптоми: проблеми з зачаттям, при збільшенні розміру – біль (посилюється в період менструації).

    • Серозні кістоми. Така доброякісна пухлина здатна досягати в діаметрі 30 див. Склад - прозора рідина. Симптоми: температура, біль (характер її різноманітний), тиск на сечовий міхур.
    • Фолікулярна. Частіше зустрічаються у дівчат в період статевого дозрівання. В діаметрі не перевищує 7-8 див. Має тонкі гладкі стінки. Симптоми: кров'яні виділення, біль.
    • Кісти жовтого тіла. Після розриву фолікула залишається жовте тіло, з тканин якого утворюється кіста. Симптоми лютеїнові кісти: характерних немає, у поодиноких випадках – біль в області придатків, відчуття дискомфорту внизу живота.
    • Паровариальная. У групі ризику статевозрілі жінки у віці від 20 до 40 років. Збільшення відбувається повільно, розміри – 8-10 див. Розвивається з придатків яєчника. Симптоми: біль внизу живота, позиви до сечовипускання (помилкові), збільшення розмірів живота, порушення менструації.

    • Геморагічна – функціональний вид кісти. Ускладнюється наявністю крові в тканинах яєчника. Симптоми: болі внизу живота тягнучого характеру.
    • Цистаденоми. Небезпечні тим, що здатні перерости у злоякісну пухлину. При відсутності терапії пухлина досягає значних розмірів. Наповнена слизом. Симптоматика: біль в області придатків.

Безоперационниє методи лікування кісти яєчника

Що робити, якщо у вас кіста яєчника: лікування без операції із застосуванням альтернативних способів можливо, але необхідна консультація фахівця. При своєчасній діагностиці і незначних розмірах пухлини фахівець може призначити медикаментозну терапію. Існують і народні способи позбавлення від недуги. Але не варто захоплюватися самолікуванням.

Консервативне медикаментозне лікування

Що ж вибрати, якщо лікар поставив діагноз кіста яєчника: або лікування без операції, або хірургічне втручання? При дермоидном, эндометриоидном, муцинозном або паровариальном характер у більшості випадків призначається операція. В інших випадках медиком можуть бути призначені наступні препарати:

  1. «Джес», «Клайра», «Рігевідон». Гормональні протизаплідні препарати. Призначені для контрацепції, але застосовуються і для боротьби з кістами. Нормалізують цикл менструації, зменшують розмір кісти.
  2. Дюфастон. Активним компонентом є – похідні прогестерону. Впливає безпосередньо на кісти, зменшуючи наявні і запобігаючи зростання нових. Лікування фолікулярної кісти яєчника здійснюється даним препаратом.
  3. При гострому перебігу хвороби призначається Ібупрофен (при наявності запалення призначається антибіотик). Він зменшує больові відчуття. Нейтралізує запалення.

Застосування гомеопатичних препаратів

Гомеопатичні засоби здатні не тільки впоратися з кістою, але і боротися з хворобами щитовидної залози, мастопатією, недугами яєчників. Конкретні дози призначаються лікарем і залежать від стадії та виду пухлини. Для лікування цієї недуги застосовують наступні препарати цієї групи:

  1. Берберіс. Якщо перебіг хвороби ускладнено болем колючого характеру, призначається даний препарат.
  2. Апіс. Може застосовуватися при вагітності. Добре допомагає при полікістозі. Нормалізує роботу яєчників.
  3. Аурум Йод. Показаний до застосування при наявності таких супутніх захворювань, як міома матки і атеросклероз.

Народні засоби

Народні методи застосовуються для лікування кіст функціонального виду. Такі рецепти здатні повністю замінити медикаментозну терапію або застосовуватися разом з нею. Відомі такі народні методи лікування кісти яєчника:

  1. Сода. З ранку розведіть 1 ч. л. в склянці води, випийте. Приймати щодня протягом місяця.
  2. Волоський горіх. Робимо відвар: 4 ст. л. перегородок волоського горіха заливаються трьома склянками окропу і залишають на включеній плиті на 20 хв. Застосовується по 0,5 склянки 3 рази на добу. Такий засіб відмінно справляється з гормональним дисбалансом.
  3. З трав лікувальним дією володіють борова матка, чистотіл, лопух, алое. З двох останніх роблять сік і приймають всередину. Інші вживаються у вигляді відварів і настойок.

Відео: 10 способів лікування кісти на яєчнику травами

Деякі рослини мають виражені лікувальні властивості. Терапія травами в деяких випадках стає ефективніше і безпечніше медикаментозної терапії. У наданому відео ви зможете ознайомитися з інформацією про те, що таке кіста яєчника: її лікування без операції, застосування народних рецептів, тривалість та дозування. Докладні інструкції допоможуть приготувати мікстури в домашніх умовах правильно.

10 способів лікування кісти яєчника народними засобами

Відгуки про результати

Марія, 22 роки Після завмерлої вагітності утворилася кіста. Лікар призначив Дюфастон. Після проходження курсу лікування вирушила на повторне УЗД. Як же я була рада, що через місяць кісти не стало. Я дуже переживала і боялася, що доведеться оперувати, але все обійшлося. Препарат діє і побічних явищ при його прийомі не помітила.
Світлана, 26 років Призначили Регивидон для лікування кісти на яєчнику. Це просто жах. Місячні йшли 16 днів без зупинки. Лікар порадив збільшити дозу. Це призвело до того, що груди стали як кам'яна. Думала, скасують або пропишуть інший препарат, але немає – відразу призначили третю пачку. У підсумку довелося пити його більше трьох місяців поспіль. Мій вердикт: можливо і допомагає, але курс проходить жахливо.
Галина, 29 років Кілька років тому зіткнулася з эндометриозной кістою. Позбутися від неї мені допомогла моя бабуся. За її порадою пила сік з лопуха. Добре, що було літо, і в селі його знайти не складало особливих труднощів. Брала його протягом місяця. Симптоми зникли всі (а були жахливі болі і кровотечі), і я вирушила на УЗД. Лікарі не вірили, що я вилікувалася лопухом.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!