Гормональні препарати для жінок після 50 років

Представниці прекрасної статі, всі без винятку, мріють завжди залишатися привабливими, але час йде і тіло зазнає неминучі зміни. Прийом спеціальних ліків зменшує ризик розвитку різних захворювань, які загострюються з віком. Безболісно пережити період перебудови організму допомагають гормональні препарати для жінок після 50 років. Жіночі вікові зміни зачіпають практично всі сфери її життя, доставляючи дискомфорт.

Гормональний збій після 50 років

В організмі кожної людини, в тому числі і жіночі, виробляються певні гормони, які мають конкретну функцію. Фізіологічні і обмінні процеси знаходяться під їх контролем. Дисбаланс гормонів призводить до серйозних наслідків. Тіло може по-різному відреагувати на різкі зміни, і навіть невелике прояв симптомів говорить про можливий збій.

Симптоми

Прийом гормональних препаратів для жінок після 50 років часто обумовлений настанням періоду менопаузи. Клімакс у жінок представляє собою зниження секреції гормонів статевої системи. Симптоми клімактеричного синдрому проявляються у вигляді:

  • скорочення менструацій за часом і обсягом;
  • нерегулярних менструальних кровотеч або їх відсутність;
  • припливів крові до верхньої частини тулуба, шиї та голові;
  • нічного потовиділення;
  • сухості слизової піхви;
  • частої зміни настрою;
  • стрибків артеріального тиску;
  • нападів головного болю і прискореного серцебиття;
  • частих випадків раннього пробудження в 4-5 год ранку;
  • стрімкого набору ваги.

Аналіз на жіночі гормони

Перебіг гормональних збоїв може мати легку або важку, а іноді навіть небезпечну форму. Аналізи призначаються на різні жіночі гормони:

1. ФСГ – фолікулостимулюючий гормон, який відповідає за вироблення естрогену. Оптимальний час для його виявлення – 3-6 або 19-21 день циклу. Здача відбувається натще.

2. ЛГ – функцією цього гормону є дозрівання фолікула і утворення жовтого тіла. Здається як ФСГ і порівнюється в співвідношенні з ним же.

3. Пролактин – гормон, що забезпечує овуляцію, а після пологів пригнічує дію ФСГ і є стимулятором лактації. Щоб отримати аналіз на пролактин, необхідно 2 рази здавати кров – в 1 і в 2 фазу, обов'язково вранці натщесерце.

4. Тестостерон – підвищення рівня цього гормону веде до викидня. Перевірка здійснюється в будь-який день.

5. Естрадіол – один з гормонів, що відповідають за розвиток яйцеклітини, тому здається під час всього циклу.

6. Прогестерон – важливий гормон для збереження вагітності, готує матку до прийому заплідненої яйцеклітини. Перевіряти якісний склад прогестерону необхідно строго в період з 19 по 21 день циклу.

7. Гормони щитовидної залози.

Кров на жіночі статеві гормони здають в клініко-діагностичних лабораторіях державних або приватних установ, де забезпечені стерильні умови. За напрямком звертаються до лікаря, який в залежності від виду проблеми призначає жінці аналізи на гормони. Скільки коштує процедура? Середня ціна їх складає 500-600 грн. за один гормон, а комплексне обстеження на кілька показників – 1500-2000 р.

За 8 год до здачі в організмі не повинно бути їжі, а за добу до здачі необхідно відмовитися від:

  • фізичних навантажень;
  • статевих актів;
  • алкогольних напоїв;
  • лазні і сауни;
  • солярію;
  • прийому ліків.

Дізнайтеся більше про гормоні тестостерон у жінок.

Коли жінці приймати гормональні препарати

Складно боротися з віковими змінами, але гормонозаместітельная терапія дозволяє стабілізувати самопочуття організму жінки і виконує ще кілька корисних функцій:

  • усуває «припливи»;
  • покращує настрій;
  • підтримує статеву активність;
  • попереджає розвиток остеопорозу;
  • зменшує ризик інсульту, інфаркту і раку шийки матки;
  • дає жінці додаткові 3-5 років життя.

При менопаузі

Прийом гормонів допомагає жінці протистояти клімактеричним змін, наслідком яких може бути прискорене старіння. В період клімаксу жіночий організм випробовує нестачу естрогену, тому препарати при менопаузі містять цей гормон, іноді в поєднанні з прогестероном чи андрогеном. Прийом ліків повинен бути щоденним і регулярним, але не у випадку раку грудей, ендометрії, дисфункції печінки, міоми й ендометріозу. При цих хворобах жіночі статеві гормони в таблетках приймати не можна.

Купити гормональні препарати при клімактеричному синдромі можна в аптеці. Список популярних назв ліків для жінок при менопаузі включає наступні:

  • «Веро-Даназол» – для досягнення позитивного ефекту приймається протягом півроку.
  • «Дивина» – гормональний препарат, який приймають за принципом протизаплідних.
  • «Анжелік» – крім полегшення перебігу менопаузи препарат покращує пам'ять і увагу.
  • «Климодиен» – приймають через рік після настання клімаксу.
  • «Ци-Клим» – рослинний препарат для жінок при клімаксі.

Для схуднення

Порушення обміну речовин, за який відповідає щитовидна залоза, веде до набору ваги. Від нього не позбутися в тренажерному залі або за допомогою жорстких дієт. Щоб поліпшити силует, доведеться налагоджувати метаболізм. Препарати «Йодтирокс», «Новотирал» з гормонами щитовидної залози прискорюють обмінні процеси і організм починає скидати зайве. Схуднути допомагає і приймання статевих гормонів, що містяться в контрацептиви, які пригнічують діяльність яєчників. В результаті маса не відкладається в запас. В якості таких препаратів можуть застосовуватися «Новинет» або «Логест».

Коли надлишок жіночих гормонів

Гормони в надлишку теж негативно впливають на стан організму жінки. Наслідки підвищення кількості естрогену – це міома матки, повнота і доброякісні пухлини. Ознаками надлишку є:

  • болючість молочних залоз;
  • болючі менструації тривалі за часом;
  • кровотеча;
  • часті зміни настрою.

Надлишок естрогену виникає ожиріння або тривалого прийому контрацептивів. У більшості випадків знижує кількість цього гормону звичайне дотримання режиму дня, де врівноважені працю, відпочинок, фізичне навантаження і достатню кількість вітамінів і мінералів. Ще необхідно знизити кількість продуктів з вмістом жіночих гормонів: насіння льону, капуста, молочні та бобові культури. Якщо так не виходить нормалізувати гормональний фон, то лікар призначає антиэстрогенные гормональні таблетки для жінок.

Від випадіння волосся

Менопауза – це період, коли жіночі волосся стає помітно тонше. З-за менш активної діяльності яєчників з'являється недолік естрогену і починається випадання волосся. Ще одна причина такого процесу полягає в надлишку андрогенів і тестостерону, які можуть наростати поступово або виникати як раптовий гормональний збій. З-за цього починають випадати волосся, зростає м'язова маса, на руках і ногах з'являється багато «рослинності», стає більше прищів, а менструальний цикл збивається.

Провокаторами зниження зростання локонів можуть бути щитовидна залоза, надниркові залози і гіпофіз. Щоб виявити причину, потрібно відвідати ендокринолога та гінеколога. По аналізах вони зможуть призначити правильне лікування для відновлення густоти волосся, в тому числі і гормонами. Останні містять у собі антиандрогенные речовини. Прикладами таких гормональних препаратів є «Діані-35», «Силест».

Вплив препаратів на організм

Замісна терапія має небезпечний побічний ефект у вигляді підвищення ризику захворювання на рак молочної залози, яєчників або матки. Прийом препаратів навіть протягом кількох років збільшує можливість розвитку ракової хвороби на 40%. З цієї причини лікарі завжди вивчають співвідношення користь/шкоду для конкретної жінки. Анамнез, характер і тяжкість перебігу менопаузи – впливають на призначення гормональних препаратів для жінок після 50 років, а якщо є можливість обійтися без них, то ліки не виписуються.

Відео про прийом гормональних таблеток після 50

Жінки часто самі не знають про те, що відбувається в їх організмі з віком. Це призводить до порушень фізичного і психологічного стану. Наслідками можуть бути захворювання, характерні для жінок. Щоб вчасно помітити можливі патології, необхідно бути в курсі, що за процеси відбуваються в організмі при клімаксі, які з них є нормою. Подивившись корисні відео нижче, ви отримаєте повну інформацію про жіноче здоров'я, гормони і вікових змінах.

Скільки триває клімакс

Тривалість і закінчення клімаксу

Жіночі гормони

3 аналізу на клімакс. Які сигнали подають гормони

Відгуки про гормонозаменяющих засобах для жінок

Валентина, 53 рокиЗа рекомендацією гінеколога приймала препарат «Анжеліка». Вже на другому тижні відчула, як ліки змогло зменшити «припливи». Пропала безсоння, з'явилося настрій і бажання жити. Головне – це здати всі аналізи перед призначенням, щоб не зробити собі тільки гірше. Препарат мені допоміг, тому раджу всім.
Світлана, 50 роківБільше довіряю рослинним препаратам для жінок, тому приймаю «Ци-Клим» вже 5 років. Клімакс протікає не у важкій формі, але симптоми доставляють дискомфорт, а з цими ліками я їх зовсім не відчуваю. Рекомендую спробувати, адже гормональні фітопрепарати більш безпечні для організму.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!