Алергія на крем - симптоми і причини виникнення, методи лікування та профілактичні заходи

Завдяки сучасним косметичним засобам жінки можуть виглядати привабливо і молодо навіть у зрілому віці. Тим не менш застосування кремів не завжди призводить до позитивних змін: іноді вони стають причиною висипань, почервонінь, набряків та інших проявів алергії.

Причини алергії на крем

Головною причиною, по якій на шкірі з'являється алергічна реакція після використання крему є дію речовин, що входять до його складу. Значна частина косметики містить вторинні добавки, здатні посилювати алергенність продукту. Провокувати виникнення алергії можуть такі чинники:

  1. Гормональний рівень. Великий вплив на схильність організму до алергічних реакцій надають гормони. Порушення їх рівня посилює чутливість до алергенів, тому вкрай важливо лікувати гормональні збої своєчасно.
  2. Тип шкіри. Часто шкірні негативні реакції на креми виникають у жінок з підвищеною чутливістю дерми. Висока сприйнятливість може проявлятися у деяких представниць слабкої статі не тільки на косметику, але і на вітер, мороз, сонце, пр.
  3. Стан імунітету. Добре працює імунна система активно бореться з алергенами. При зниженому імунітеті всі органи тіла більш уразливі, включаючи шкірні покриви. Цей стан потребує лікування з застосуванням імуномодуляторів.
  4. Обмін речовин. Чим активніше протікають обмінні процеси, тим нижче ймовірність появи алергії. Хороший обмін речовин забезпечує швидке видалення токсичних речовин з організму до того, як вони встигнуть завдати йому шкоди. На перебіг обмінних процесів впливає склад крові і проведене медикаментозне лікування.

Склад кремів, що провокує алергію

Коли захисна система організму знаходить у складі використовуваних косметичних засобів шкідливі речовини, починається алергічна реакція. Це провокує вироблення підвищеної кількості гістаміну, надлишок якого стає причиною свербіння, набряків, висипань. Алергія на косметику на обличчі частіше виникає, якщо у складі засобу є такі компоненти:

  • пропілпарабен, метилпарабен (консерванти);
  • токоферол ацетат, бутилокситолуол (речовини-антиоксиданти);
  • ланолін (забезпечує глибоке зволоження);
  • діетаноламін, триетаноламін (ці емульгатори здатні викликати сухість і роздратування);
  • арахідонова кислота (пом'якшує шкіру, але може порушувати її флору, знижуючи захисний рівень);
  • віддушки, барвники.

При виборі косметики важливо уважно вивчати склад, зазначений на упаковці, віддаючи перевагу продукції, що містить переважно натуральні компоненти. Часто у жінок виникає алергія на тональний крем, при цьому патологічна симптоматика може виникати з-за тривалого контакту шкіри з хімічними речовинами у складі косметики. Власницям жирної шкіри рекомендується мінімізувати використання тональних і коштів на основі олій.

У багатьох людей алергічні прояви провокують сонцезахисні креми для обличчя: такі продукти містять багато додаткових інгредієнтів типу окси - або авобензона, які забезпечують захист шкіри від УФ-випромінювання.

Звичайні зволожуючі креми для обличчя набагато рідше провокують алергію, а от кошти з антивіковим ефектом або призначені для зони навколо очей набагато частіше викликають неприємні прояви типу свербежу та гіперемії. Алергічну реакцію може викликати і тривале використання одного і того ж кошти за рахунок поступового накопичення активних речовин, що входять до його складу.

Симптоми

Важливо вміти диференціювати алергічну реакцію на шкірі обличчя від симптоматики інших захворювань. Характерними для алергії на крем ознаками є такі:

  • висип у вигляді гнійників, звичайних висипань, папул (загострюються після масок для обличчя);
  • почервоніння шкіри, які можуть локалізуватися не тільки на обличчі, але і шиї, волосистої частини голови;
  • ерозивні освіти;
  • свербіж (провокує розчісування і створює ризик інфікування);
  • печіння (особливо чутлива область під очима);
  • лущення (з'являється, як правило, через 2-3 години після застосування крему);
  • набряк різного ступеня інтенсивності (локалізується навколо повік, очей).

Лікування

Для запобігання ускладнень при появі перших ознак алергічної реакції важливо негайно почати терапію. Іноді при появі характерної симптоматики слід ретельно вмитися з дитячим милом і відмовитися від засобу з алергеном. В інших випадках не обійтися без застосування медикаментозних препаратів. Алергія на крем для обличчя лікується такими ліками:

  1. Антигістамінні. Незалежно від причини розвитку алергії, слід негайно прийняти антигістамінний препарат. Він здатний за короткий термін значно поліпшити самопочуття, знизити вираженість неприємних симптомів. Лікарі, як правило, призначають медикаменти нового покоління (без седативного ефекту) типу Зодака, Кларитина та ін.
  2. Кортикостероїди. При тяжких алергічних проявах типу набряку Квінке або інших небезпечних для життя симптомів необхідно використовувати препарати цієї групи, наприклад, Гідрокортизон або Преднізолон.
  3. Елімінаційних препарати. Допомагають не тільки зняти симптоматику, але і попередити її повторне прояв. Перевагою таких ліків є їх повна безпека. Щоб усунути наслідки алергії, потрібно повністю виключити контакт із збудником (кремом) і дочекатися зникнення патологічних ознак.
  4. Засоби для зовнішнього застосування. Гелі, мазі, креми прискорюють регенерацію тканин обличчя, усувають свербіж і печіння. Серед них розрізняють гормональні і негормональні. Останні є максимально безпечними і можуть використовуватися протягом тривалого часу, оскільки украй рідко дають побічні ефекти. До цієї категорії відносяться Актовегін, Видестим. Тим не менш, такі препарати діють не одразу, а лише через кілька днів застосування, що обумовлює доцільність вибору гормональних засобів при сильній реакції організму на алерген. Гормональні мазі і креми забезпечують швидкий ефект і усувають симптоматику за кілька годин. До таких ліків відносяться Адвантан і Елком. Застосовувати їх довго заборонено, оскільки гормональні препарати викликають звикання.
  5. Дезінфікуючі медикаменти. При великому ураженні тканин для запобігання інфікування використовуються Фуцидин, Левоміколь, Левосин.

Народна медицина

Для прискорення процесу відновлення тканин разом з медикаментозною терапією рекомендується одночасно застосовувати народні засоби. До числа найбільш ефективних, здатних дезінфікувати і мають антигістамінну дію натуральних ліків відносяться наступні:

  1. Ромашковий відвар. Усуває висипання, знімає набряк, знижує інтенсивність запалення, викликаного кремом. Щоб приготувати відвар, 1 ст. л. квіток ромашки заливають 200 мл окропу і настоюють 30 хвилин, проціджують і обробляють рідиною уражені зони шкіри за допомогою чистого ватного тампона. Процедури роблять щодня по 3-4 рази до повного загоєння тканин.
  2. Відвар кропиви. Допомагає швидко прибрати висип і почервоніння, усунути свербіж. Для приготування ліків, столову ложку мелених листя (сухих або свіжих) заливають склянкою крутого окропу, залишаючи настоятися 1 годину. Після відвар проціджують і використовують в якості тоніка для обличчя, 2-5 разів за добу протираючи їм шкіру. Крім цього, засіб можна використовувати як основу для примочок: змочені у відварі ватні диски прикладають до уражених ділянок тіла на 15 хвилин.
  3. Кефір. Очистити, зволожити обличчя допомагає кисломолочний продукт. Для прискорення загоєння тканин і зняття неприємної симптоматики, спричиненої алергією на крем, шкіру протирають ватними тампонами, змоченими в свіжому нежирному кефірі.

Відео

Алергія на КРЕМ: Як ЛІКУВАТИ алергію на косметику

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!