Червоні плями на голові у дитини і дорослого

Вид та відтінок шкіри у людини часто виступає маркером загального стану організму, наявності внутрішніх патологій. Почервоніння на голові вказують на наявність проблеми, яку потрібно терміново вирішувати. Виникати вони можуть з різних причин, наприклад, в результаті алергічної реакції на продукти або в якості симптому серйозної патології: алергії, псоріазу або себорейного дерматиту. Не варто відкладати звернення до лікаря, якщо з'явилися червоні плями на голові.

Причини появи червоних плям на голові

Всі системи внутрішніх органів у тілі людини пов'язані, якщо одна з них починає працювати неправильно, то це обов'язково позначається і на всьому організмі. Якщо з'явилися червоні плями на голові під волоссям, слід обов'язково знайти причину. Розвиток шкірних проявів стає результатом серйозних системних патологій, наприклад:

  • себорейного дерматиту;
  • алергічної реакції;
  • лишаю;
  • грибкової інфекції;
  • псоріазу.

Всі ці захворювання вимагає тривалого комплексного лікування. Симптоматика недуг схожа, але підходить до терапії різний, тому важливо визначити, що викликало появу на голові червоних плям. Існують і інші фактори, які можуть спровокувати схожі ознаки:

  1. Опіки хімічного, сонячного типу. Останні виникають при тривалому перебування під прямими променями без головного убору. Хімічні пошкодження часто виникають при використанні в саду або на городі добрив. На шкіру голови потрапляє дисперсна пил, що і викликає опіки.
  2. Судинні освіти вродженого характеру. Ці ділянки шкіри ще називають «родимі плями», вони можуть з'явитися з часом, змінити форму і колір.
  3. Деформування шкірного покриву, його кольору, складу відбувається при пересушування дерми. Таке пошкодження з'являється при частому використанні фарб, фена, підсушують шампунів, масок для шкіри і волосся.
  4. Педикульоз. При укусі вошей на шкірі голови з'являються червоні плями, які викликають сильний свербіж. Поразка може перейти на шию і торкнутися будь-яку волосисту частину тіла.

Себорея

Червоні плями, що лущаться, на голові – одне з проявів патології. Першою ознакою, які повинен стати для вас сигналом до відвідування трихолога, стане зайва лупа. Симптом викликає тільки естетичний дискомфорт, людина не відчуває інших неприємних відчуттів, тому часто ігнорує факт його появи. Чим раніше лікар вдасться діагностувати захворювання, тим ефективніше буде лікування, тому часто найкращий момент вироблення терапевтичної стратегії упущений. Себорея має такі характерні симптоми:

  • надмірна сальність шкіри;
  • поява рожевих плям на голові;
  • випадання волосся;
  • свербіж по всьому об'єму або в окремих частинах голови.

Місця ураження збільшуються, сильно сверблять, по краях лущаться, з'являється відчуття печіння. При тяжкому перебігу патології до основного недугу можуть приєднатися бактеріальні інфекції. Провокуючим чинником ускладнень може стати нездоровий спосіб життя, стрес, порушення або ослаблення імунного захисту організму. Для лікування патології використовується комплексний підхід. Складається терапія з двох основних етапів:

  1. Місцеве лікування за допомогою антигрибкових медикаментів: лосьйони, шампуні, емульсії. За відгуками лікарів і пацієнтів хороший результат був після застосування Сибазону, Сульсены, Нізорал, які відпускаються в аптеках без рецепта.
  2. Прийом антибактеріальних засобів на основі цинку. До них додатково можуть призначити засоби для посилення лущення, приміром, продукція фірм Kapous, Biolage, Натура Сиберика. На час лікування забороняється використовувати праски для волосся, хімічну завивку, проводити фарбування.

Псоріаз

Найбільш часто зустрічається недугою дерматологічного типу неінфекційного характеру є псоріаз. Основна складність у його перебігу – схильність до переходу в хронічну форму з високою вірогідністю рецидиву. Лікарям складно виявити джерело, який спровокував розвиток патології, але вважається, що сприяє її розвитку запальний процес на шкірі. Червоні бляшки на голові можуть з'явитися з наступних причин:

  • генетична спадковість;
  • ослаблений імунітет;
  • нервове перенапруження;
  • зловживання курінням, наркотиками, алкоголем;
  • перенесені травми голови.

Хвороба не заразна для оточуючих, загрози здоров'ю пацієнта не несе, але виглядає вкрай неестетично. Супроводжується наступними симптомами і зовнішніми проявами:

  1. на окремих ділянках голови з'являються невеликі висипання, які у важкій формі формуються в бляшки червоного кольору по всій площі;
  2. людина відчуває сильний свербіж, печіння;
  3. при розчісуванні місць ураження з'являються тріщини, ранки, які покриваються кіркою і іноді сочатся сукровицею.

Вилікувати хворобу повністю не можна, але можна купірувати симптоми і перевести хворобу в «тиху» фазу. Проводиться комплексна терапія, необхідно приймати системні препарати і обробляти місцевими засобами уражені ділянки шкіри. До складу медикаментів, як правило, входить дьоготь і кетоконазол. Для профілактики добре підходять фізіотерапевтичні процедури, санітарно-курортне лікування.

Якщо при діагностуванні була виявлена супутня бактеріальна інфекція, лікар може прописати прийом антибіотиків. Для запобігання розвитку депресивних станів, нервового виснаження організму хворому прописують додатково психотропні медикаменти, які допомагають:

  • зняти стрес, напругу;
  • адаптуватися в соціумі;
  • впоратися з безсонням.

Алергія

Прояв алергічної реакції залежить від індивідуальних особливостей людини, спровокувати її можуть будь-які внутрішні або зовнішні чинники. Для виявлення алергену потрібно відвідати лікаря відразу, після появи червоних або рожевих плям на голові. Проявлятися алергія може у вигляді уповільненої, динамічного типу, наприклад, вогнищеві великі висипання, кропив'янка. Сверблячка не є обов'язковою ознакою – іноді хворий відчуває біль при пальпації, як при натисканні на підшкірний чиряк.

Перша задача лікаря при алергії – визначити джерело, що викликав реакцію. З урахуванням цього чинника підбирається подальша схема лікування необхідні препарати. Терапія складається, як правило, із наступних етапів:

  1. При розвитку перших ознак призначають антигістамінні ліки: Еріус, Зодак, Кларитин, Цетрин, Алергодил.
  2. Для місцевої терапії алергічної реакції, зняття симптомів використовуються спеціальні мазі: іхтіолова, дегтярна, нафталінова.
  3. При сильному поширенні червоних плям і тяжкому перебігу захворювання призначають для обробки мазі з кортикостероїдами.
  4. Додатковим засобом для терапії стануть ентеросорбенти. Вони допомагають вивести токсини з організму, що сприяють зниженню інтенсивності алергічної реакції.
  5. В склад комплексної терапії входить спеціалізована дієта, яка допомагає поліпшити роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту у дитини і дорослого.

Грибкова інфекція

Якщо у вас з'явилася лупа з червоними плямами на голові, почали випадати волосся, то це вказує на грибок. Існує кілька видів грибкових патологій, симптоматика у них різна, і визначити типу хвороби може тільки лікар. На основі результатів аналізів він призначить лікування. Передається грибок при особистому контакті з носієм, вистачає просто дотику, недотримання правил особистої гігієни.

До основних симптомів грибкової інфекції на голові відносяться наступні прояви:

  • підвищена пітливість шкіри голови;
  • поява рожевих або червоних плям з коричневим ореолом;
  • на місці ураження починає псуватися стан волосся, потім вони випадають і з'являються залисини;
  • свербіж, печіння на місці утворення плям.

Після проведення діагностичних процедур лікар призначає комплексне лікування грибка. Для цього використовуються наступні групи медикаментів:

  1. Кератолические кошти. Медикаменти цієї групи використовуються для лікувальних і косметичних цілей, продаються у вигляді мазей, таблеток: Мікроспор, Термикон, Тербизил, сірчана і саліцилова мазь.
  2. Протигрибкові препарати: Гризеофульвін, Міконазол, Клотримазол.
  3. Протигрибкові шампуні: Микозорал, Нізорал, Себозол.
  4. Імуномодулятори. Ослаблена імунна захист часто стає причиною активізації хвороби, тому її слід укріпити. Для цих цілей використовують Ехінацею, Афлубін, Іммунал.

Загальні рекомендації щодо профілактики

Всі вищеописані патології мають загальні провокуючі фактори. Якщо дотримуватись рекомендацій з профілактики, вдасться значно скоротити ймовірність появи червоних плям, випадіння волосся та інших неприємних симптомів. До профілактичних заходів відносяться наступні правила:

  • мийте голову кип'яченою водою;
  • регулярно пропивайте курс вітамінно-мінеральних комплексів для зміцнення імунітету;
  • уникайте стресових ситуацій, які можуть сприяти активізації шкірних патологій;
  • проходьте курси масажу голови для поліпшення мікроциркуляції крові;
  • виконуйте косметичні процедури, щоб знизити сальність шкіри голови, поліпшити стан шкірного покриву;
  • дотримуйтесь правил особистої гігієни (не користуйтеся чужими рушниками, шапками і т. д.);
  • при появі перших симптомів, як правило, це лупа, відразу ж звертайтеся до лікаря.

Відео

Себорея шкіри голови лікування в домашніх умовах

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!