Лишай на нозі дитини і дорослого - причини виникнення, різновиди захворювання і симптоми, діагностика

Дорослим людям добре відомо, як виглядає рожевий лишай на нозі, які симптоми і ефективне лікування в домашній обстановці. Найчастіше недуга властивий дітям дошкільного і шкільного віку, має інфекційну природу. Після виникнення висипу потрібно звернутися до дерматолога, оскільки процес регенерації шкірних покривів тривалий. Перш ніж приступити до застосування протигрибкових мазей, потрібно пройти обстеження у стаціонарі. Лишай на нозі у людини – це не тільки естетичний дефект, але і серйозна проблема зі здоров'ям.

Що таке лишай

Відповідно до медичної термінології, лишай – це група інфекційно-алергічних захворювань, які передаються від пацієнта до здорової людини переважно контактно-побутовим шляхом. Інкубаційний період триває від кількох днів до 2 місяців, тому консервативне лікування настільки тривале. Частіше лишай стає ускладненням тривалої хвороби, наслідком ослабленого імунітету і перенесеного стресу. Щоб домогтися повного одужання, потрібно клінічним шляхом виявити різновид хвороби, характер патогенного збудника.

Від чого може бути лишай

Зовні лишай – утворення вузликів, які провокують свербіж, печіння, запалення, некрози верхнього шару епідермісу. Залежно від характеру патогенного збудника існує кілька різновидів цього захворювання. Частіше лишай, вірніше його симптоми на тілі, спровоковані шкідливим грибком або вірусом, який надходить з навколишнього середовища, від зараженої людини. Наприклад, збудниками стригучого лишаю є гриби мікроспори і трихофиты; тоді як рожевий лишай передує виникнення алергічної реакції організму на тлі слабкого імунітету.

Лишай на нервовому грунті

Слабкого імунітету загрожує вкрай небажане інфікування організму, і лишай – не виняток. Серед провокуючих хвороба факторів лікарі виділяють і нестабільність нервової системи, коли органічний ресурс перебуває в стані сильного стресу. Його захисні функції слабшають, створюючи сприятливі умови для розвитку і стрімкого розмноження патогенної флори.

Як виглядає лишай

Якщо на шкірі з'являється безбарвна пляма з вираженим контуром, не виключено, що це одна з форм лишаю. Зовні верхній шар епідермісу виглядає здоровим, але такий аномальний малюнок повинен однозначно наштовхнути пацієнта на тривожні думки. Такі плями на ногах не болять, мають одиничну природу, але при цьому схильні до сильного свербіння і лущення. При появі шкірних висипань необхідно своєчасно звернутися до дерматолога, щоб визначити клінічним шляхом різновид лишаю.

Класифікація

Хвороботворна інфекція вражає не лише верхній шар епідермісу, але і поступово проникає в глибинні шари дерми. Важливо знати характер патогенного збудника, щоб вчасно перейти до консервативного лікування антибіотиком, або за участю антигістамінних та протигрибкових засобів. Нижче представлені різновиди даного захворювання, коли у пацієнта виникає серйозна підозра на лишай на ногах.

Стригучий лишай

Зазначений недуга має умовну класифікацію – мікроспорія і трихофітія. При формі позбавляючи інфікування відбувається від заражених тварин, особливо прогресує навесні і влітку. На початковій стадії трихофітії пацієнта лякає поява округлих плям, присутність яких супроводжується шкірним свербінням, формуванням лусочок. В обох клінічних картинах знищити патогенну флору може використання місцевих препаратів з протигрибковим ефектом. Якщо не вдалося уникнути хронічної трихофітії, вона, подібно нападів екземи, ще не раз нагадає про себе плямами на ногах.

Рожевий лишай

При виникненні лишай Жибера стає очевидно, що імунітет пацієнта патологічно знижений. Рецидиви захворювання не вважаються заразними, тому хвора людина не небезпечний для оточуючих. Частіше поява пласких бляшок вважається неприємним ускладненням інфекційного або вірусного недуги, який довелося довго лікувати за участю антибіотичних засобів. Рожеві плями крім сильного свербежу починають лущитися, але одні зникають, з'являються інші. Специфічного лікування в сучасній медицині не розроблено.

Червоний плоский лишай

Це відносно рідкісна форма лишаю, яка може переважати не тільки на ногах, але і по всьому тілу. Лікарі відносять даний діагноз до категорії аутоімунних захворювань, не можуть достовірно визначити етіологію патологічного процесу. Наявність вогнищ лущення поширене по різних дільницях епідермісу, але такі не мають чітких меж і часто зливаються в одне велике пляма. Специфічної терапії не визначено. Якщо з'явилися червоні плями на ногах, проводиться симптоматичне лікування.

Висівкоподібний

Такий лишай ще називається різнобарвним, а передує патологічного процесу хронічна грибкова інфекція. На ногах вогнища патології з'являються вкрай рідко, але при наявності в інфекційний процес залучені переважно стегна і гомілки. Присутність насичено червоних або рожевих плям супроводжується чіткою облямівкою, а пацієнт скаржиться на сильний свербіж, суху шкіру з її подальшим лущенням в місці ураження патогенних грибком.

Лускатий

Ця хвороба грибкового генезу за симптомами нагадує екзему, але лікарі називають його просто – псоріаз. Вогнищем інфекції стають м'які тканини на ногах, відкриті для контакту з представниками патогенної флори, наприклад, сонячним грибком. В результаті поширення висипки пацієнт скаржиться на сильний свербіж, печіння, набряклість і гіперемію шкірних покривів. Вилікувати такий лишай на нозі у дитини буде непросто, на це йде не один місяць. Мало того, псоріазу властиво хронічне протягом, так що неприємні напади регулярно про себе нагадують.

Оперізуючий лишай

Такий недуг інфекційної природи спровокований герпесом, вірусом вітряної віспи. На ногах шкірний висип з'являється вкрай рідко (частіше висипки локалізуються в області попереку), супроводжується формуванням бульбашок з гнійним вмістом. Симптоми можуть зникнути самостійно, але це не означає, що пацієнту вдалося назавжди позбутися від хвороботворної інфекції. Без прийому противірусних препаратів позитивна динаміка захворювання – лише позірне явище.

Перші ознаки лишай у людини

Фото позбавляючи лякають, проте сам пацієнт не може відразу помітити присутність неприємних симптомів у власному організмі. Після поширення висипки переважає сильний свербіж, при цьому шкіра набуває незвичний, явно нездоровий вигляд. Перші ознаки прогресуючого позбавляючи можуть бути такими:

  • локальна гіперемія шкірних покривів;
  • суха шкіра, схильна до лущення;
  • набряклість верхнього шару епідермісу;
  • об'єднання окремих вогнищ патології;
  • підвищена нервозність пацієнта, поганий сон.

Свербить чи лишай у людини

Якщо говорити про рожевому лишаї, то, крім видимих ділянок лущення дерми, тривожна симптоматика повністю відсутній. Проте так відбувається не з усіма різновидами цього інфекційного захворювання. У більшості клінічних картин лишай доставляє пацієнтові будь-якого віку справжні муки, позбавляє сну і спокою робить нервовим і дратівливим.

Вогнища патології сильно сверблять у будь-який час доби, часом навіть протисвербіжні креми не допомагають впоратися з настільки нестерпним симптоматикою. Щоб забезпечити тимчасове полегшення, доводиться змащувати уражені зони до 3 – 5 разів за добу (обов'язково перед сном). Такий симптом не залежить від характеру патогенної флори, будь то зараження герпесом або золотистим стафілококом.

Діагностика захворювання

Пройти клінічне обстеження необхідно, щоб своєчасно визначити характер збудника, правильно диференціювати діагноз, виключити приєднання вторинної інфекції. Основним клінічним обстеженням є більш детальне вивчення заражених лусочок під мікроскопом. Таким способом можна визначити збудника, підібрати ефективні ліки для його знищення. В цілому, дерматологи вважають достатнім збору даних анамнезу і вивчення скарг пацієнта, щоб поставити остаточний діагноз в конкретній клінічній картині.

Ефективне лікування

Якщо здати аналіз крові, можна визначити список медикаментів, які прискорять процес одужання при прогресуючому лишаї. Наприклад, грибкову інфекцію продуктивно винищують протигрибкові препарати, тоді як у боротьбі із золотистим стафілококом не обійтися без курсу антибіотиків. Поверхневе самолікування повністю виключено, тому рекомендується дотримуватися наступних лікарських рекомендацій:

  1. Першим ділом потрібно переглянути добовий раціон, повністю виключити з нього потенційні харчові алергени, включити натуральні вітаміни для зміцнення ослабленого імунітету.
  2. Якщо в будинку є хворе домашня тварина, його потрібно своєчасно обробити від лишаю, проводити симптоматичне лікування (використовувати протигрибкові та антисептичні розчини).
  3. При стригучому лишаї рекомендується задіяти протигрибкові мазі, наприклад, Клотримазол, Ламізил, Нізорал зовнішньо. Можна довірити йоду вогнища ураження, змащувати їх антисептиком до 3 разів за добу.
  4. При рожевому лишаї лікарі рекомендують частіше бувати на сонці, оскільки вплив ультрафіолету допоможе усунути естетичний дефект на ногах в найкоротші терміни, без ускладнень.
  5. При оперізувальному лишаї чіткі плями на ногах потрібно змащувати Ацикловіром і зеленкою, при цьому обов'язково приймати всередину антигістамінні засоби та анальгетики (при гострих нападах болю).
  6. Крім обробки плям на ногах, потрібно заспокоїти розхитану нервову систему, зміцнити імунітет. Ефективним допоміжним лікуванням у стаціонарі є фізіотерапія, протиалергічну лікування, а мотивацією – фото вогнищ.

Прогноз

Повзучий лишай можна знищити, якщо вчасно звернути увагу на проблему зі здоров'ям. В іншому випадку діагноз стає хронічним, а на ногах час від часу з'являються сверблячі плями. Загрози життю не спостерігається, але пацієнтові доведеться пережити не одну безсонну ніч, корчачись від болю та свербежу.

Фото лишаю

Відео

Лишай На Нозі Лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!