Меланоформный невус у дитини або дорослого - види, причини виникнення, симптоми і лікування

Пігментні плями і родимки являють собою доброякісні новоутворення на шкірному покриві. Багато з них з'являються на тілі ще під час внутрішньоутробного розвитку дитини, відрізняються розміром, локалізацією і кольором. Меланоформный невус має неуточненное походження і з'являється на тулубі або кінцівках, якщо клітини шкіри наповнюються темними пігментами – меланоцитами, при цьому, незважаючи на передбачувану безпеку такої освіти для людини, в деяких випадках показано його видалення.

Що таке меланоформный невус

Доброякісне утворення має код D22, згідно міжнародної класифікації хвороб, і формується трьома різними типами клітин – невусными, дермальными та епідермальними. Розташування плям може бути будь – яким- новоутворення здатні виникати на будь-якій ділянці тулуба, руках, ногах, обличчі. Якщо меланоцитарный невус формується вже після народження, то меланоформный тип утворень є вродженим, але родимки проявляються лише в підлітковому віці. Протягом життя плями можуть з'являтися, зникати, змінювати розмір.

Зовнішній вигляд

Вроджені родимки, як правило, мають діаметр менше 1 див. В ході росту тіла їх розмір може збільшуватися. Крім того, поступово освіти темніють, все більше виступають над поверхнею шкіри. У людей в зрілому віці на них часто ростуть волоски. Зовнішній вид меланоформного невуса залежить від його типу:

  • для прикордонного освіти характерна гладка плоска форма і рівномірна коричневе забарвлення;
  • интрадермальный невус піднятий над шкірою, має волоски і щодо бліде забарвлення;
  • змішаний меланоцитарный невус виглядає як височіє родимка з волосками, в деяких випадках має бородавчасту поверхню.

Причини виникнення

Меланоформный невус тулуба або інших частин тіла з'являється під впливом кількох чинників. При переміщенні меланобластов з нейроэктодермальной трубки в меланоцити відбуваються порушення, внаслідок чого відбувається скупчення меланіну в одній зоні. Так виникають невуси природним шляхом. При цьому такі утворення у дитини залишаються непомітними. Їх наявність на тілі визначається з віком. Ризик появи ознак переродження доброякісних новоутворень в злоякісні пухлини вище, якщо невуси займають велику площу тіла.

Придбані меланоформные невуси з'являються з різних причин. До найпоширеніших факторів, що викликають розвиток новоутворень на тілі, відносяться:

  • тривале перебування під сонячними променями;
  • часті шкірні захворювання;
  • зміни на гормональному рівні, наприклад, при вагітності.

Фактори ризику утворення меланоми

Як правило, родимки не небезпечні для людського життя, однак під дією певних факторів вони можуть перерости в меланому – рак шкіри. Максимальний ризик переходу родимки з доброякісного в злоякісне стан мають блакитний невус, Ота, гігантський тип новоутворення. Розвитку онкології сприяють наступні фактори:

  1. Великий розмір плям. Чим більшу площу займає невус, тим вище ризик меланоми.
  2. Велика кількість родимок. У групу ризику входять люди, які мали на тілі понад 50 невусів.
  3. Недостатня діяльність імунної системи. Як правило, наявність великих меланоформных невусів вказує на слабке здоров'я людини.
  4. Часто дія УФ-променів на шкіру. Це стимулює переродження новоутворень в злоякісні.
  5. Локалізація родимки у місці тертя. Це збільшує ризик її трансформації в злоякісну пухлину.

Види

Всі меланоформные невуси об'єднує вміст меланіну. Такі новоутворення можуть бути меланомоопасными і меланомобезопасными. Крім того, їх поділяють на такі типи в залежності від походження:

  1. Епідермальні. Гладкі округлі або овальні родимки, для яких характерний волосяний покрив (при цьому волоски на новоутвореннях часто набагато жорсткіше і темніше, ніж в інших місцях). У світлошкірих людей таких утворень не більше 10-15. При перевищенні цієї кількості і сильному выступании над поверхнею шкіри існує ризик розвитку меланоми. Невуси епідермального походження поділяються на прикордонні, складні і внутридермальные.Перші частіше виникають на тілі дитини, утворюючись на підошвах, статевих органах, долонях, мають, як правило, коричневий або сірий колір, рідше – чорний. З віком эпидермальное меланоформное освіта перетворюється в складний або интрадермальный невус. Складні види утворень відносяться до перехідного типу.
  2. Дермальні. Це вроджені меланоформные новоутворення, що мають тілесний колір і вигляд бляшки або одиночних папул. В деяких випадках вони покриті незначною кількістю волосинок. Дермальні невуси вкрай рідко стають причиною інших хвороб, тому лікарі не рекомендують їх видаляти без крайньої необхідності.
  3. Змішаний тип. Для нього характерні риси обох типів родимок.

Діагностика

Наявність на тілі безлічі меланоформных невусів не вказує на те, що це призведе до розвитку меланоми. Тим не менше, потрібно регулярно оглядати родимі плями і при їх зовнішньому зміну звертатися за консультацією до фахівців. Крім того, про відхилення кажуть біль і свербіння в області невусів. Лікар, з допомогою діагностичних методів, визначить, чи є дане новоутворення злоякісним.

Діагностику проводять за допомогою різних методик, проте спочатку лікар проводить звичайний огляд невуса. При наявності будь-яких виділень на його поверхні береться мазок на аналіз, що дозволяє визначити злоякісність пухлини. Даний метод обстеження має істотний недолік – через мікротравми, що наноситься під час процедури, є ризик переходу меланоформного освіти у злоякісну форму. Інші діагностичні заходи, які можуть проводитися при підозрах на меланому - це:

  • огляд за допомогою дерматоскопу (на досліджуваний ділянку тіла наносять масло, після чого невус просвічують спеціальним приладом, що працює як мікроскоп);
  • комп'ютерна діагностика (ефективний метод діагностики, який застосовується лише при вагомих підстав вважати наявність злоякісної пухлини).

Лікування

Меланомоопасные родимки підлягають видалення хірургічним шляхом. Лікар може прийняти це рішення, керуючись трьома основними стимулами, включаючи:

  • незручність, що виникають із-за тертя родимки про шкіру або її зрізання під час гоління;
  • необхідність у проведенні мікроскопічного дослідження освіти при сумніві в правильності діагнозу;
  • естетичні міркування.

Хірургічне видалення

Даний метод застосовується, коли новоутворення активно розростаються і займають велику площу, викликають роздратування або локалізуються у важкодоступних зонах. Під час хірургічного висічення видаляється сам невус і частина прилеглої до нього шкіри. Дітям операцію проводять під загальним наркозом, дорослим – під місцевою анестезією. Основним недоліком видалення родимки за допомогою скальпеля є рубці і шрами, які залишаються після цього. Дана методика надає можливість провести біопсію відтяті тканин. Можливими небезпечними ускладненнями процедури є:

  • підшкірний крововилив;
  • інфікування рани;
  • освіта келоидного рубця на місці шраму.

Кріодеструкція

За допомогою рідкого азоту, вугільної кислоти або льоду уражену ділянку заморожується, завдяки чому на поверхні освіти з'являється щільна кірочка, а під нею – новий шар дермиса. В результаті кріодеструкції не залишається ніяких дефектів у вигляді шрамів/рубців. Перевагою процедури, крім того, є відсутність болю або дискомфорту. Тим не менш, кріодеструкція часто є ефективною , тому її, як правило, проводять кілька разів. Метод застосуємо для видалення невеликих меланомоопасных родимок.

Лазерне видалення

Як і при кріодеструкції, лазерне видалення меланоформных новоутворень не залишає шрамів і є безболісною процедурою. Тим не менш, область шкіри на місці невуса може збліднути і помітно виділятися з-за відсутності пігменту. Під час лазерного лікування вкрай важливо видалити освіта меланоформное повністю, інакше є ризик розвитку ускладнень або збільшення розміру родимки. Дана процедура безпечна, тому її застосовують навіть для видалення судинних невусів на обличчі.

Радіохірургічне видалення

Дана методика почала використовуватися нещодавно, вона передбачає вплив на меланоформный невус радіоножем, який є джерелом випромінювання. Радіохірургічне видалення показано як за уточненою природі родимок, так і для терапії злоякісних утворень. Максимально ефективний метод для невусів великого розміру, при цьому завдяки сверхточному висіченню вирізають виключно родимка, а здорові тканини не ушкоджуються. Рана відразу прижигается і дезінфікується. При використанні радіохірургії є ризик утворення малого червоного рубця.

Електрокоагуляція

Вплив на невус проводиться за допомогою високої температури. Під час припікання меданоформного освіти не виділяється кров, крім того, відсутня необхідність видаляти прилеглу до родимці шкіру. Тим не менш, електрокоагуляція приносить відчутні болю пацієнту, крім того, за допомогою такої операції не вдасться видалити меланоформное новоутворення великого розміру.

Профілактика

При нормальному стані здоров'я невуси меланоформного типу виявляються до 30-40 років. За виникли пізніше утвореннями слід стежити з особливою пильністю. У профілактичних цілях важливо утриматися від тривалого перебування на відкритому сонці або відвідування солярію. Крім цього, профілактичними заходами є:

  • використання захисних кремів з високим SPF;
  • своєчасне лікування шкірних захворювань;
  • уникнення травмування родимок;
  • відвідування лікаря при підозрі на розвиток меланоми (зміна характерною забарвлення родимок, їх розростання, збільшення розміру, тощо);
  • зміцнення імунітету.

Відео

Олена Малишева. Що таке невус?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!