Причини і лікування алергії на обличчі

Алергією прийнято називати ряд захворювань з однаковими клінічними ознаками, які супроводжуються реакцією гіперчутливості. Алергія на обличчі провокується алергеном, який стосується шкіри або проникає всередину організму людини, а потім виявляється такими симптомами, як почервоніння шкіри, свербіж, висип, нежить, сльозотеча очей. Сучасна медицина пропонує безліч високоефективних препаратів для боротьби з цією недугою.

Що таке алергія на обличчі

Прояви хвороби приносять масу негативних емоцій людині, а вона зустрічається у багатьох жителів Землі. Алергія полиморфна, має безліч типів, з-за чого не можна самостійно поставити вірний діагноз. Висипання, ділянки почервоніння, висип, гіперемія, сухість і інші її ознаки можуть виникати при інших захворюваннях, тому консультація дерматолога обов'язкове.

Існує багато причин для появи симптомів алергії, за якими виділяють первинний, вторинний, контактний та інші види захворювання. Алергія на обличчі – це червоні плями розміром від декількох міліметрів, лущення, пухирі, везикули, глибокі прищики і висип. Все це необхідно лікувати спеціальними препаратами, важливо визначитися з алергеном. Патогенез таких проявів можна пояснити збоями в роботі імунної системи, а сенсибілізація (чутливість) – це індивідуальне і непередбачуване явище, що виявляється у кожної людини по-своєму.

Як виглядає алергія на обличчі

Алергічні висипання на обличчі можуть проявлятися парою ознак або цілим комплексом симптомів, які спочатку виглядають як припухлості червоного кольору, лущення або прищі, а при наступній стадії хвороби висипання розкриваються, залишаючи після себе тріщинки, екземи. Тривало протікає алергія на обличчі виглядає не лише неприємно, вона стає небезпечною. Найважчий вид реакції – набряк Квінке, проявляється в яскраво вираженій припухлості всього обличчя і навіть горла. Потрібно терміново починати лікування, інакше може настати швидке ядуха

Ступінь серйозності набряку визначити не так складно, адже відбуваються швидкі зміни зовнішності: обличчя опухає за кілька хвилин, очі і губи затікають, людина починає відчувати труднощі при диханні. Самостійно тут нічого не зробити, потрібно викликати Швидку допомогу. Без кваліфікованого втручання процес набряку може закінчитися анафілактичним шоком. Особливо швидко потрібно діяти у випадках з новонародженими пацієнтами.

Причини алергії на обличчі

Нечасто вдається відразу визначити причину і тип появи алергії на обличчі, а щоб знайти алерген, деколи йдуть місяці. Висип, почервоніння та інші ознаки можуть проявитися через дві доби після попадання шкідливого чинника на організм. Навіть при найменших проявах алергії рекомендується приділити шкірі особливу увагу, щоб вона не стала патологією і не справила негативний вплив на весь організм.

Причини алергії на обличчі:

  • медикаменти;
  • харчовий алерген;
  • тканина одягу;
  • непереносимість консервантів;
  • пліснява;
  • сонячні промені;
  • косметика;
  • пилок різних рослин;
  • здатні викликати проблеми укуси комах;
  • пил.

Алергія на обличчі у дитини

На дитячому обличчі дізнатися алергію легко, вона проявляється лущенням, сльозотечею, а ще чханням. Здатна алергія на обличчі у дитини проявитися і у вигляді набряку Квінке. Якщо набрякають мову і гортань, є велика небезпека ядухи, потрібно негайна допомога фахівців. Настільки гостре перебіг хвороби зустрічається вкрай рідко, найчастіше воно проявляється у формі ексудативного діатезу або екземи, атопічного дерматиту – у вигляді висипу на ручках, особливо ліктях, а без належного лікування висипання здатні мігрувати по всьому тілу.

Види алергії на обличчі

Алергія на щоках буває двох видів: блискавична і уповільнена. Перша відрізняється майже миттєвим появою шорсткого епідермісу і висипань, тоді як другий вид алергії характеризується повільною реакцією. Види алергії на обличчі розрізняють по специфіці проявів, але всі вони супроводжуються зудять висипаннями, які при розчісуванні провокують повторне інфікування шкірного покриву:

  • екзема;
  • контактний дерматит;
  • кропив'янка;
  • нейродерміт.

Чим лікувати алергію на обличчі

Вона супроводжується сухістю шкіри, висипки, нежиттю і сльозливість, як під час застуди. При частому виявленні таких ознак хвороби необхідно відвідати алерголога, але чим людина може допомогти собі сам в таких випадках? Лікувати алергію на обличчі в легкій формі (сльози, нежить) можливо краплями і спреями, вони легко знімуть симптоми. Якщо алергія з'являється з-за прийому лікарського засобу або конкретного продукту, від них необхідно негайно відмовитися.

Як позбутися від алергії на обличчі? Слід намагатися уникати того, що може спровокувати її (ліки, фрукти, ягоди, інші продукти харчування). Про наявність такої реакції організму у людини повинні знати його близькі, колеги, лікуючий лікар. Відразу потрібно зауважити, що при анафілактичному шоці, який розвивається за півгодини, без допомоги фахівця не обійтися, і про це необхідно пам'ятати.

Таблетки

Алергічна реакція на обличчі з такими симптомами, як запалення очей, горла, бронхів супроводжується інтенсивної виробленням гістаміну, тому для зняття симптоматики призначають антигістамінні таблетки від алергії на обличчі. Існує три покоління препаратів, які призначаються індивідуально, залежно від наявних у пацієнта симптомів.

Можна назвати такі популярні препарати:

  • Цетиризин. Ефективний антигістамінний засіб, чудово проникає під шкіру, тому нерідко призначається при папулах та висипи на шкірі. При правильному прийомі Цетиризину у малюків з раннім атопічний синдром зменшується можливість у майбутньому розвитку атопічних станів. Цетиризин протипоказаний людям з хворобами печінки і грудним дітям.
  • Фексофенадин. Вплив препарату таке, що пацієнт не відчуває сонливість, тому ліки можна приймати вдень. Цей препарат вважається ефективним і безпечним засобом. Протипоказано ліки пацієнтам до шести років.

Мазь

Алергічна висипка на обличчі може лікуватися негормональними і гормональними мазями. Негормональні препарати не впливають на внутрішні органи, але діють повільніше, ніж гормональні засоби. Вони накопичуються в організмі і не гарантують того, що хвороба не повернеться назад, якщо не усунути причину появи алергії. Прописується мазь від алергії на обличчі в залежності від прояву симптомів.

Медикаментом сильної дії проти алергії на обличчі можна назвати гормональну мазь, яку не призначають початку перебігу хвороби. Її застосовують після негормональних засобів. Лікування проводиться за призначенням дерматолога і обов'язково з дотриманням дозування. Такий тип мазей має ряд протипоказань і побічних дій, але дозволяє досягати гарних результатів за короткий термін.

Найпопулярніші протиалергічні мазі:

  • З антибіотиками – Левомеколь, Левосин, Фуцидин;
  • Гормональні препарати – Адвантан, Элоком;
  • Негормональні засоби – Солкосерил, Радевит, Актовегін.

Народні засоби

Є безліч народних рецептів, здатних допомогти полегшити перебіг алергії особі, але вибирати інгредієнти потрібно з обережністю. Необхідно точно знати свої алергени і не спровокувати загострення хвороби. Щоб виключити можливі негативні наслідки, слід отримати рекомендації дерматолога, прописати точну схему лікування.

Народні засоби від алергії на обличчі:

  • Настоянка з ряски і горілки робиться просто. Чисту, свіжу ряску заливають горілкою, залишають настоюватися тиждень. Приймають засіб по 10 крапель, розбавлених в половині склянки води 4 рази за добу. Терапія проводиться 4 тижні.
  • Відвар проти алергії на обличчі на основі нетреби працює повільно, але надійно. Беруть 20 г трави і суцвіть 200 мл води. Відвар настоюють добу, потім п'ють по 1/3 загального об'єму рідини. Лікування триває півроку.
  • Рецепт з деревію часто застосовується на початку появи алергії. Для його приготування беруть 40 г аптечної трави і склянку води. Сировину заливають окропом на півгодини, зціджують і п'ють 4 рази за добу по 50 р. Курс лікування – мінімум 10 днів.

Профілактика алергії на обличчі

Медицина пропонує для цієї мети мазі і креми, які наносяться ще до контакту з алергеном: вони стануть своєрідною захисною плівкою. Якщо алерген – сонце, то профілактикою алергії на обличчі буде нанесення крему від засмаги і крислатий капелюх. Пацієнтам з неадекватною реакцією при різкій зміні температури потрібно намагатися не перебувати в таких умовах, якщо ж провокують алергію продукти або ліки, вони виключаються з раціону харчування та схеми лікування.

Відео: від чого може бути алергія на обличчі

Алергія на косметику

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!