Синдром ранньої реполяризації - симптоми, ознаки у дітей і дорослих, лікування

Специфічний кардіологічний синдром, що виявляється не тільки у хворих з порушеннями серцевої діяльності, але і у здорових людей, називають синдромом передчасною або ранньої реполяризації. Патологія довгий час ставилася лікарями до варіанту норми, поки не була виявлена її чітка зв'язок з порушеннями синусового серцевого ритму. Виявлення захворювання ускладнюється із-за його безсимптомного перебігу.

Що таке синдром ранньої реполяризації шлуночків

Зміни на ЕКГ (електрокардіограмі), що не мають явних причин, називаються синдромом ранньої (або прискореної, передчасної) реполяризації серцевих шлуночків (СРРЖ). Патологія не має специфічних клінічних ознак, виявляється після проходження обстеження на електрокардіографі як у пацієнтів із захворюваннями серцево-судинної системи, так і у здорових людей. Код захворювання за МКХ-10 (міжнародна класифікація хвороб) – I 45.6. Хвороби системи кровообігу. Синдром передчасного збудження.

Причини

Серцеві скорочення відбуваються в результаті змін електричного заряду в кардиомиоцитах, під час яких іони калію, кальцію і натрію переходять всередину міжклітинного простору і назад. Процес проходить через дві основні фази, які по черзі змінюють один одного: деполяризацію – скорочення, і реполяризації – розслаблення перед наступним скороченням.

Рання реполяризація шлуночків серця відбувається внаслідок порушення проведення імпульсу по провідних шляхах від передсердя до шлуночків, активації аномальних шляхів передачі электроимпульса. Феномен розвивається із-за дисбалансу між реполяризацией і деполяризацией в структурах верхівки серця і базальних відділах, коли період розслаблення міокарда значно скорочується.

Причини розвитку патології вивчені вченими не до кінця. Основними гіпотезами виникнення ранньої реполяризації є наступні припущення:

  1. Зміни потенціалу дії кардіоміоцитів, пов'язане з механізмом виходу калію з клітин, або підвищена сприйнятливість до серцевого нападу при ішемії.
  2. Порушення перебігу процесів розслаблення і скорочення на окремих ділянках міокарда, наприклад при синдромі Бругада першого типу.
  3. Генетичні патології – мутації генів, що відповідають за балансування процесів надходження іонів всередину клітин і їх вихід назовні.

Згідно зі статистичними даними, синдрому прискореної реполяризації схильне від 3 до 10% здорових людей різного віку. Дана патологія частіше виявляється у молодих чоловіків у віці близько 30 років, спортсменів або ведуть активний спосіб життя людей. Серед неспецифічних факторів ризику лікарі відзначають наступні явища:

  • Довготривале застосування або передозування деяких лікарських препаратів (наприклад, адреноміметиків).
  • Вроджена гіперліпідемія (підвищений вміст жирів в крові), що провокує розвиток атеросклерозу серця.
  • Зміни сполучної тканини серцевих шлуночків, при яких у них утворюються додаткові хорди.
  • Придбані або природжені вади серця.
  • Гіпертрофічна кардіоміопатія.
  • Збої в роботі вегетативної нервової системи.
  • Нейроендокринні проблеми.
  • Порушення електролітного балансу в організмі.
  • Високий рівень холестерину крові.
  • Надмірні фізичні навантаження.
  • Переохолодження організму.

Класифікація

Синдром ранньої реполяризації шлуночків у дітей і дорослих може мати два варіанти розвитку щодо роботи серця, судин і інших причетних до функціонування системи органів – з ураженням серцево-судинної системи і без нього. За характером перебігу патології розрізняють минущий (періодичний) і постійний СРРЖ. Існує класифікація по 3-м типами залежно від локалізації ЕКГ-ознак.

Ознаки синдрому ранньої реполяризації шлуночків

Синдром передчасного реполяризації шлуночків характеризується головним чином змінами електрокардіограми (ЕКГ). У частини пацієнтів при цьому спостерігаються різні симптоми серцево-судинних порушень, у іншого – повністю відсутні клінічні ознаки захворювання, людина є і відчуває себе абсолютно здоровим (близько 8-10% всіх випадків). Порушення процесу реполяризації на ЕКГ у дитини або дорослої людини відбивається в наступних основних змінах:

  1. Сегмент ST піднімається над изолинией.
  2. На ST-сегменті спостерігається обернена вниз опуклість.
  3. Спостерігається збільшена амплітуда зубця R, паралельно із зменшенням зубця S або його зникненням.
  4. J точка (точка на переході сегмента S у комплекс QRS) розташована вище ізолінії, на проміжку низхідного коліна зубця R.
  5. Комплекс QRS розширений.
  6. На проміжку низхідного коліна зубця R розташована хвиля J, візуально нагадує зазубрину.

Типи змін ЕКГ

За виявленими на електрокардіограмі змін синдром підрозділяють на три типи, для кожного з якого характерна своя ступінь ризику розвитку ускладнень. Класифікація виглядає наступним чином:

  1. Перший тип: ознаки хвороби спостерігаються у здорової людини, у грудних відведеннях, вивчених в бічній площині при ЕКГ (ймовірність розвитку ускладнення низька).
  2. Другий тип: місця локалізація ознак синдрому – ніжнебоковие і нижні відведення ЕКГ (ймовірність ускладнень підвищена).
  3. Третій тип: ознаки реєструються у всіх відведеннях ЕКГ, ризик ускладнень найвищий.

При заняттях спортом тривалістю від 4 годин в тиждень на ЕКГ реєструються ознаки збільшення обсягу серцевих камер, підвищення тонусу блукаючого нерва. Такі зміни не є симптомами патології і не вимагають додаткових обстежень. Під час вагітності ізольована форма захворювання (без впливу на серцеву діяльність матері) ніяк не відбивається на розвитку плоду і на процесі його виношування.

Прояви патології

Клінічні ознаки ранньої реполяризації шлуночків виявляються тільки при формі захворювання з порушеннями роботи серцево-судинної системи. Синдром супроводжується:

  • Різноманітними типами аритмії (шлуночкова екстрасистолія, тахіаритмія – надшлуночкові та інші форми, фібриляція шлуночків, що супроводжується втратою свідомості, зупинкою пульсу і дихання, і ін).
  • Непритомні стани (втрата свідомості).
  • Діастолічна або систолічна дисфункція серця, викликані їй гемодинамічні порушення – гіпертонічний криз, набряк легенів, кардіогенний шок, задишка.
  • Тахикардиальный, гиперамфотонический, ваготонический, дистрофічний синдроми (особливо в дитячому або підлітковому віці), що викликаються впливом гуморальних факторів на гіпоталамо-гіпофізарну систему.

Чим небезпечний синдром реполяризації шлуночків

Феномен ранньої реполяризації шлуночків тривалий час вважався одним з варіантів норми. З часом з'ясувалося, що постійна форма даної патології може провокувати розвиток аритмії, гіпертрофії міокарда, інших ускладнень, стати причиною раптової коронарної смерті. Тому якщо на ЕКГ виявлені характерні зміни, потрібно пройти обстеження для виявлення або виключення більш серйозних захворювань серцево-судинної системи.

Ускладнення

Синдром ранньої реполяризації міокарда може провокувати тяжкі ускладнення, небезпечні для здоров'я і життя пацієнта. Поширені такі важкі наслідки розвитку патології:

  • ішемічні хвороби серця;
  • миготлива аритмія;
  • пароксизмальна тахікардія;
  • серцева блокада;
  • синусова брадикардія і тахікардія;
  • екстрасистолія.

Діагностика

З-за безсимптомного розвитку синдрому передчасної реполяризації він виявляється випадково, в результаті проходження обстеження на електрокардіографі. При виявленні характерних змін показань додатково проводять такі тести, як:

  • Реєстрація ЕКГ під додатковою фізичним навантаженням.
  • Для виразності прояву ознак – проба із застосуванням калію або новокаїнаміду.
  • Добовий моніторинг ЕКГ.
  • Ліпідограма.
  • Біохімічний аналіз крові.

У процесі діагностики захворювання необхідно диференціювати з перикардитом, гіперкаліємією, синдромом Бругада, порушеннями електролітного балансу, аритмогенною дисплазією у правому шлуночку. Після консультації кардіолог призначає комплексне обстеження, обов'язково включає ехокардіографію (УЗД серця) і кардиоангиографию.

Лікування

Терапія захворювання спрямована на запобігання розвитку серйозних ускладнень з боку серцевої діяльності. При виявленні небезпечних для життя аритмій чи інших патологій пацієнту показано медикаментозне лікування, а в деяких випадках і оперативне втручання. Застосовується інвазивний метод лікування шляхом радіочастотної абляції додаткового пучка.

Важливе значення має корекція способу життя пацієнта, рекомендована лікарем. Хворому з ранньої реполяризацией показано обмеження фізичної активності та психоемоційних навантажень. Необхідна відмова від шкідливих звичок (куріння, вживання алкогольних напоїв) та дотримання пацієнтом спеціального режиму харчування, регулярне спостереження у кардіолога.

Харчування

Корекція харчової поведінки пацієнта проводиться з метою збалансувати його щоденний раціон і збагатити його вітамінами групи В і такими мікроелементами як магній і калій. Необхідно вживати більше сирих овочів і фруктів, обов'язково ввести в меню морську рибу і морепродукти, печінка, бобові і злаки, різні види горіхів, свіжу зелень, соєві продукти.

Медикаментозна терапія

Лікування із застосуванням медикаментозних засобів показане тільки при наявності супутніх патологій серцевої діяльності (аритмії, коронарного синдрому та ін). Терапія лікарськими препаратами необхідна для запобігання ускладнень і настання гострих критичних станів. Можуть призначатися медикаменти наступних фармакологічних груп:

  • Энерготропные препарати. Купируют ознаки синдрому, покращують діяльність серцевого м'яза. Можливі призначення: Нейровітан (по 1 таблетці за добу), Кудесан (доросла доза – по 2 мг на кожен кілограм ваги), Карнітин (по 500 мг двічі на добу).
  • Антиаритмічні ліки. Етмозин (по 100 мг 3 рази за добу), хінідину сульфат (по 200 мг тричі на добу), Новокаїнамід (по 0,25 мг раз на 6 годин).

Оперативне втручання

При збільшенні стану хворого, виражених клінічних симптомах середньої і високої інтенсивності (непритомність, серйозні порушення серцевого ритму), не піддаються консервативному лікуванню, лікарі можуть рекомендувати проведення необхідного оперативного втручання, в тому числі із застосуванням малоінвазивних методів. За показаннями призначаються наступні операції:

  • Радіочастотна абляція (при виявленні додаткових провідних шляхів або вираженої аритмії). Ліквідація додаткового пучка допомагає усунути аритмические порушення.
  • Імплантація кардіостимулятора (при наявності небезпечних для життя порушень серцевого ритму).
  • Імплантація дефібрилятора-кардіовертера (при шлуночкової фібриляції). Під шкіру на грудній клітці міститься невеликий пристрій, від якого в порожнину серця заводяться електроди. За ним у момент аритмії прилад передає прискорений електроімпульс, завдяки чому відбувається нормалізація роботи серця і відновлення серцевого ритму.

Профілактика і прогноз

Прогноз для більшості хворих з діагностованим синдромом передчасної реполяризації серцевих шлуночків є сприятливим. У ряді випадків захворювання може загрожувати виникненням критичної для життя пацієнта ситуації. Завданням кардіолога є своєчасне виявлення такої ймовірності і мінімізація небезпечних наслідків порушення серцевого ритму.

Відео

Урок 6 Синдром ранньої реполяризації шлуночків

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!