Чому виникає тупий, ниючий, що давить і різкий біль в районі сонячного сплетіння

Неприємні відчуття в грудях можуть турбувати людини в різному віці. Головне – вчасно визначити, який патологічний процес характеризує такий симптом. Якщо виникає біль в сонячному сплетінні, не варто ігнорувати цей тривожний сигнал організму, оскільки наслідки можуть виявитися необоротними для здоров'я. Лікарі нагадують, що ця зона зосереджує величезна кількість нервових клітин, розташованих поза органів ЦНС, тому що з'явився дискомфорт свідчить про дії провокуючого фактора.

Причини болю в районі сонячного сплетення у людини

Спазм діафрагми часом виникає у чоловіків і жінок, навіть діти схильні до цього неприємного відчуття в черевній порожнині. Не виключена короткочасна гострий біль під ребром без видимої на те причини, але частіше це красномовний симптом внутрішнього захворювання. Щоб визначити етіологію патологічного процесу з області невралгії, потрібно звернутися до лікаря, пройти повну діагностику, вивчити фото пацієнтів і реальні історії хвороби.

Давить біль в грудній клітці і важко дихати

Якщо ремінь сильно здавлює внизу живота, або пацієнт отримав різкий удар під дих, не виключені травми сонячного сплетення, які на деякий час виводять людину із ладу. Постраждалого мучить напад пекучого болю, інтенсивність якої поступово знижується; задишка, відрижка і спазми шлунка. Порушене дихання доповнюється розладом травлення, блювотними позивами, нудотою. Відчувається, що болить серце, але насправді ниє під ребром. З часом біль проходить, залишаючи тягне відчуття.

Шишка між ребрами в області сонячного сплетіння

Якщо несподівано з'явилася тупий біль в грудній клітці при ковтанні, пацієнт, швидше за все, спочатку не зверне уваги на нездужання. Побоювання за здоров'я виникають, коли при пальпації виявляється новоутворення: це прогресує ліпома або атерома. Зазначені жировики вважаються доброякісною пухлиною, вимагають операбельного втручання. Додатковими симптомами, що змушують запідозрити захворювання, є диспепсія, порушене дихання вночі, неприємне відчуття вранці, надмірна вага.

Печіння в сонячному сплетінні

Якщо дискомфорт у грудній клітці посередині прогресує і вже нагадує нападоподібний больовий синдром, не варто виключати розвиток невриту. При цьому захворюванні пацієнта турбують нестерпні м'язові спазми, порушується фаза сну і неспання. Біль за характером стає різкою і колючих при вдиху, не зникає після прийому знеболюючих препаратів. Тяжкість в сонячному сплетінні не покидає, короткочасне полегшення настає, якщо лежати на боці з підігнутими ногами.

Болить при натисканні

Вогнище патології можливо знаходиться в кишечнику, і больовий напад праворуч свідчить про інфекціях або травмах цієї важливої складової органів ШКТ. Наявність паразитів, вражаючих травний тракт, по симптоматиці схоже з невритом, тому складно диференціювати захворювання без додаткової діагностики. Нити може нижче сонячного сплетіння, іноді пацієнт страждає від нападу пекучого болю. Захворювання називається невралгією, а з'являється болючість при подразненні нервових закінчень.

Болі в животі у сонячному сплетінні

Якщо неприємне відчуття виникає при пальпації характерною зони, лікарі не виключають хронічні захворювання травної системи, що протікають безсимптомно. Серед передумов до патології лікарі виділяють важку їжу, викликає печію, диспепсію, відчуття загального дискомфорту. Хворий може полегшити позиви в області чревного сплетення, якщо вибере лікувальну дієту, прийом ферментних препаратів після їжі. Схоже відчуття часто виникає під час вагітності, але є короткочасним і не свідчить про патологічному процесі.

Біль, що віддає в спину

При запаленні вузлів сонячного сплетіння захворювання прогресує і схильне до періодичних рецидивів. При цьому біль кожного разу має різні характеристики. Вона може оперізувати, іррадіюючи в спину. Іноді біль спочатку зачіпає верхню частину грудної клітки, позбавляє сну і спокою; потім несподівано виникає напад в нижній частині живота. Центр патології складно відшукати, але всі порушення зачіпають травний тракт. Причинами недуги стають емоційні та фізичні перевантаження, переохолодження, хвороби органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Лікування

Біль в області сонячного сплетення може виникнути у дорослого і дитини, патологія вимагає негайної медичної допомоги. Насамперед потрібна детальна діагностика з подальшим призначенням адекватної схеми лікування. Якщо причиною болю є удар в сонячне сплетіння, медикаментозна терапія не потрібна, а ось зайняти горизонтальне положення не завадить. Коли мають місце інші патогенні фактори, лікування призначає лікар суворо за показаннями.

Солярита

При цьому захворюванні необхідно звернутися до невролога, який запропонує комплексний підхід для швидкого одужання. Насамперед потрібно визначити першопричину, особливо якщо мова йде про токсичної або інфекційної формі. Медикаментозним шляхом лікарі усувають первинний діагноз, а для придушення прогресуючого солярита лікувальні заходи включають:

  • курс масажу;
  • лікувальну гімнастику;
  • фізіотерапію;
  • дихальну гімнастику;
  • прийом нестероїдних протизапальних препаратів.

Невриту

Цей діагноз вимагає грамотного визначення першопричини з подальшим її усуненням. Якщо це бактеріальний неврит, без додаткового прийому антибіотиків не обійтися, інакше напади болю все частіше будуть про себе нагадувати. Коли основною причиною больового синдрому є великі патології міокарда, лікарі додатково рекомендують судинозвужувальні препарати. Після усунення основного діагнозу лікування симптоматичне, включає наступні заходи:

  • фізіотерапевтичні процедури;
  • курс масажу;
  • дихальна гімнастика.

Якщо основне захворювання остаточно не усунуто, напади болю з правого або лівого боку сонячного сплетіння більше не турбувати пацієнта.

Відео: що робити, якщо болить грудна клітка в області сонячного сплетіння

3 тіста при болю в грудях. Як дізнатися, що болить за грудиною

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!