Защемлення нерва в шийному відділі

Незручна подушка або ліжко часто стають причиною поганого сну, дискомфорту шиї і хребта. Така проблема виникає у багатьох, однак неприємні відчуття швидко проходять. Справи серйозніше, якщо біль при повороті голови не вщухає протягом доби. У більшості випадків причиною цього стає защемлення нерва в шийному відділі, зображене на фото. Безліч дрібних судин і закінчень у цій зоні роблять лікування складніше, ніж терапію інших місцях хребта.

Причини защемлення нерва в шиї

Больові відчуття виникають у результаті зменшення зазору між хребцями. Послужити можуть грижі, спазмування м'язів або протрузія. Защемлення нерва проявлятися в шийному відділі буде відчутно, ігнорувати його неможливо. Це порушення погіршує кровообіг, роботу важливих органів та мозкової діяльності. Лікувати його обов'язково, інакше можуть атрофуватися деякі частини тіла. Не варто забувати, що запалення потиличного нерва призводить до радикуліту.

Причини, які викликають защемлення шийних хребців:

  • різкі рухи;
  • дуже великі навантаження на хребет;
  • травми шиї;
  • реабілітаційний період після операцій;
  • інфекції;
  • зміщення хребців;
  • зайва вага;
  • недолік рідини;
  • остеохондроз шийного відділу хребта.

У жінок защемлення нерва часто проявляється після пологів. Неправильна постава і важкий плід під час вагітності приводять до порушень, які викликають гострі болі. До додаткових факторів ризику відносять спадкову схильність до захворювання. В такому випадку повністю позбутися від защемлення нерва в шийному відділі буде дуже складно. Недотримання обережності змусить захворювання нагадати про себе через час.

Ознаки і симптоми

Прояв патології залежить від причини виникнення захворювання. Неприємне защемлення шийного нерва, симптоми якого очевидні, проявить себе гострим болем, обмеженням можливості повноцінно здійснювати рухи. Важкі форми захворювання нерва можуть призвести до паралічу. Чим раніше хворий помітить у себе ознаки недуги, тим легше пройде лікування захворювання. Тому до защемлення нерва шиї варто ставитися відповідально і відразу звертатися до лікаря.

Постійне напруження м'язів має стати першим дзвіночком про порушення. Основною ознакою недуги вважаються больові відчуття під час повороту голови в сторони, спазми. Іноді поколювання виникає періодично, що теж відноситься до головних симптомів защемлення хребетних нервів шиї. Початкові прояви захворювання посилюються вночі, при кашлі або переохолодженні організму.

Методи діагностики

Перше, що робити, якщо защеміло шию – це звертатися в клініку до ортопеда, невролога. Затягувати з цим не можна, тому що наслідки защемлення нерва, порушення в шийному відділі можуть бути дуже серйозними. Лікар огляне хворого, оцінить ступінь чутливості і вплив захворювання на інші області. У таких випадках обов'язково робиться рентген в різних проекціях, іноді необхідні томографія і МРТ.

Якщо защемлення шийного нерва призвело до порушення кровообігу, то можливі проблеми із зором. Лікар призначить рєоенцефалографію і відправить на дослідження очного дна. Пацієнту необхідно буде зробити серію аналізів, які допоможуть точно визначити характер захворювання та основні причини виникнення патології.

Як лікувати защемлення нерва в шийному відділі

Для початку потрібно позбутися від больових відчуттів. Такі препарати, як «Ібупрофен», «Диклофенак» приймаються без рецепта або консультації лікаря. Вони нейтралізують неприємні відчуття, болі при остеохондрозі шийного відділу і зменшують запалення ураженої ділянки. Також можна робити компреси, наносити мазі з зігріваючим ефектом. Якщо защемлення нерва викликає м'язовий спазм, то рекомендується приймати міорелаксанти, кортикостероїди. Лікування захворювання такими препаратами проводиться тільки під контролем лікаря.

Існує безліч способів терапії защемлення нерва, шийного відділу. Індивідуальну програму для кожного випадку повинен підбирати фахівець. Це забезпечить максимально ефективний результат. На початкових етапах пацієнтам із защемленням нерва призначають носіння спеціальної фіксує установки в області шиї. Далі терапію можуть становити фізичні маніпуляції, медикаменти та санаторно-курортне лікування. Комплексний підхід і дотримання всіх рекомендацій лікаря дозволить дуже швидко позбавитися від захворювання і неприємних відчуттів в області шиї.

Медикаментозне лікування

Використання зігріваючих мазей, пігулок і уколів незамінне при синдромі защемлення нерва, шийного відділу, остеохондрозі. Їх дія спрямована на зниження больового синдрому, зменшення запалення. Медикаменти здатні розслабити м'язи, поліпшити загальний стан. Розглянемо докладніше препарати:

1. Таблетки. Дозування розраховується індивідуально залежно від віку та характеру порушень. До сильнодіючих, ефективних протизапальних засобів відносять:

  • «Напроксен»;
  • «Кетопрофен»;
  • «Диклофенак».

2. Мазі. В аптечних пунктах хворому запропонують велику кількість кремів, які вирішують проблему защемлення нервів шиї. Наносити засіб необхідно кілька разів в день на хвору ділянку. Рекомендується вибирати препарати комплексної дії:

  • «Долобене»;
  • «Финалгон»;
  • «Нукофлукс».

3. Уколи. При шийковому защемленні і болях у хребцях таке лікування часто прописують. Приблизно 10 ін'єкцій знімають запалення, неприємні відчуття. Варто бути обережними, адже більшість препаратів мають протипоказання. Рекомендується придбати:

  • «Диклофенак»;
  • «Кетонал»;
  • «Моваліс».

Фізіотерапія

Можливість впливати на суглоби, кістки дозволяє цього лікування активно боротися із защемленням в шийних хребцях. Така терапія практично не має протипоказань і побічних дій, тому підійде багатьом. Процедури можуть проводитися як для профілактики, так і в період загострення. Найпопулярнішими фізіотерапевтичними методами лікування порушення роботи шийних хребців вважають 3 підходи:

  • Ударно-хвильовий спосіб. Спеціальний апарат впливає на уражену ділянку, скорочуючи м'язи. Кілька безболісних сеансів забезпечать легкість в області шиї.
  • Лазерне лікування. Завдяки стимуляції в кісткових тканинах і хрящах поліпшується загальний стан і зменшується больовий синдром. Таке лікування застосовується при корінцевому, рефлекторному синдромі.
  • Електрофорез. З допомогою струму в організм вводять лікарські препарати. Метод знімає напругу з м'язів, зменшує больові відчуття.

Мануальна терапія

Складає комплекс немедикаментозних прийомів, які лікують защемлення шийних нервів і нормалізують їх роботу. Проводити лікування повинен тільки кваліфікований спеціаліст, який детально знайомий з анатомією людини. Неправильний рух під час сеансу лікування защемлення шийного хребця призведе до інвалідності хворого. До поширених видів мануального лікування відносяться:

  • Розслабляючий і сегментарний масаж з інтенсивними маніпуляціями. Відновлює м'язи, усуває гіпертонус і біль. Кілька сеансів з комплексним лікування приберуть спазми шийного хребця.
  • Голковколювання. Лікує неприємні відчуття, напруженість. При запаленні нерва використовується фармакупунктура. Курсу такого лікування повністю вистачає для відновлення.

Лікувальна гімнастика ЛФК та масаж

Існує безліч корисних вправ для виконання в домашніх умовах, які допомагають зменшити больові відчуття при защемленні. Таку терапію слід поєднувати з масажем. Він допоможе розігріти шийний відділ, зняти напругу і поліпшити кровообіг. Результат помітний вже після першого разу. Що стосується гімнастики для лікування защемлення нерва, ось кілька основних вправ:

  1. Лежачи на спині, зробіть 20 спокійних і рівномірних вдихів. Затримайте дихання на 10 секунд, потім видихніть. Зробіть кілька підходів.
  2. Переверніться, випросталась. Постарайтеся максимально високо підняти голову з грудною частиною, повільно опустіть. Зробіть 3 підходи по 20 разів.
  3. Переверніться на спину, ноги зігніть в колінах. Піднімаючи корпус, повертайте його по черзі в різні боки. Повторіть вправу 15-20 разів по кілька підходів.

Хірургічне втручання

Застосовується лише тоді, коли консервативні методи лікування безсилі. Вирішальним фактором для проведення операції є вік, стан здоров'я пацієнта і історія хвороби. Реабілітаційний період триває від 6 тижнів до 2 місяців. Такий метод лікування защемлення шийних хребців часто застосовується при грижах, які можливо видалити тільки хірургічним методом.

Народні засоби

Ось кілька рецептів, які допоможуть полегшити симптоми і прояви захворювання з першого разу:

  1. Листя хрону необхідно обдати окропом, потім накласти на хворе місце. Шию обмотуємо шарфом, залишаємо на ніч. Кілька разів такої терапії усунуть больові відчуття, спазми.
  2. Розплавляємо гірський віск, виливаємо його на дно посудини. Отриманий шматочок прикладаємо до місця з защемленням на ніч, обмотуємо шию шарфом. Процедура протипоказана хворим на гіпертонію.
  3. Витяжка з шабельника болотного надає зігріваючу, протизапальну дію. Хворе місце необхідно натерти ліками, потім утеплити.
  4. Свіжий сир німого побризкати оцтом, викласти масу на компрес. Прикладати до шиї на ніч, укутати рушником.

Заходи профілактики

Повністю виключити можливість появи захворювання шийних нервів складно. Щоб мінімізувати ризик виникнення защемлення, дотримуйтеся простих правил. До профілактичних методів відносять:

  • усунення зайвої ваги;
  • необхідно стежити за поставою;
  • активний спосіб життя, спорт;
  • усунення одностороннього тиску (важка сумка через плече);
  • правильне спальне та робоче місця;
  • своєчасне звернення до лікаря.

Відео: вправи для шийного відділу хребта

У ролику нижче представлена серія вправ для профілактики і лікування порушень шийного відділу хребта. Досвідчений фахівець продемонструє правильну техніку виконання. Завдяки таким заняттям ви зможете усунути запальні процеси і больові відчуття, викликані остеохондрозом або защемленням нерва шиї. Комплекс мануальних прийомів складається з простих вправ, які легко повторити самостійно.

Шийний відділ хребта.

Також читайте: що робити при діагноз остеохондроз шийного відділу хребта - симптоми і лікування, стадії хвороби та комплекс вправ.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!