Прополіс при простатиті - корисні властивості, протипоказання, рецепти настоянок і способи застосування

Від проблем з простатою страждають більше 25% осіб чоловічої статі віком від 20 до 55 років. Щоб позбутися пухлини і запалення, потрібно від 2-х тижнів до 3-х місяців, але ні один курс терапії не гарантує 100-відсоткову позитивну динаміку. Прополіс при простатиті та аденомі зарекомендував себе як дієвий і практично не має протипоказань засіб лікування цих захворювань.

Що таке простатит

Запалення передміхурової залози супроводжується порушенням гормонального фону організму чоловіка. Зміни виділень простатичного соку впливають на склад сперми, тривалість ерекції, відчуття від статевого контакту. Захворювання виникає внаслідок:

  • бактеріальних і вірусних інфекцій;
  • застуди органів малого тазу;
  • рідкісних або занадто частих сексуальних контактів;
  • нестачі руху;
  • носіння незручного або тісної нижньої білизни.

Запалення простати в хронічній формі починається без видимих симптомів, іноді супроводжується неінтенсивними болями в області тазу. Через 1-2 роки виникають періодичні загострення, які змушують пацієнта записатися на прийом до уролога. Затяжний перебіг хвороби небезпечно розвитком аденоми. Для гострої форми запалення характерні наступні ознаки:

  • хворобливе сечовипускання або його затримки;
  • відчуття печіння в області статевого органу;
  • запори, викликані здавленням прямої кишки;
  • жар, лихоманка;
  • сильний різкий біль в промежині.

Лікування простатиту прополісом

Для лікування запалення простати застосовують натуральний прополіс. Його можна купити в аптеках у вигляді 5-грамових плиток. Тривалість терапії при сприятливому прогнозі становить місяць, але при хронічному простатиті потрібно проводити кілька курсів. Припустимо поєднання зовнішнього (мазі, компреси) і внутрішнього (настоянки) способів лікування.

Склад

Бджолиний клей, званий також «узой» і «прополісом», володіє дивним складом. В цьому речовині знайдено понад 200 сполук, серед яких:

  • мікроелементи-фосфор, сірка, магній, залізо, кальцій, мідь;
  • вітаміни: А, В1, В2, С, Е;
  • цукру: глюкоза, фруктоза;
  • амінокислоти;
  • дубильні речовини, які надають узе клейкі якості;
  • флавоноїди – сполуки, які сприяють боротьбі з бактеріями.

Лікувальні властивості та протипоказання

Бджолиний клей володіє бактерицидними властивостями і протизапальним ефектом. Лікування прополісом простатиту дає добрі результати, тому що це речовина:

  • знижує інтенсивність болю, поліпшує сон;
  • зменшує ймовірність появи аденоми;
  • прискорює обмін крові в статевому органі.

Вживання узи можливо і для профілактики простатиту, загального поліпшення імунної системи. Протипоказаннями до застосування бджолиного клею є:

  • астма;
  • гостра екзема;
  • алергія на пергу, мед, інші продукти бджільництва.

Механізм дії

Застосування прополісу при простатиті може бути зовнішнім і внутрішнім. У бджолиному клеї міститься віск, бо це речовина навіть у спирті розчиняється частково. Уза легко засвоюється організмом. Контактуючи зі шкірою, що містяться в бджолиному воску активні компоненти проникають у внутрішні шари епітелію, знищуючи вогнища інфекцій.

Мазі з екстрактом прополісу допомагають не тільки при простатиті, але і при інших запальних процесах. На відміну від лабораторних антибіотиків, бджолиний віск не надає подразнюючої дії на здорові клітини шкіри. Для людей, які не мають протипоказань до вживання прополісу, це природна речовина абсолютно нешкідливо.

Лікування прополісом на спирту

Настоянка прополісу від простатиту готується в посуді з непрозорого скла. Для отримання 0,6 л лікувальної есенції беруть 100 г бджолиного клею і 0,5 л спирту. Інгредієнти змішують і залишають у захищеному від світла місці на 2 тижні. Кожні три дні настоянку збовтують, через 14 днів суміш пропускають через марлю.

Вживають засіб з молоком або водою. На півсклянки теплого молока беруть 30 крапель настоянки узи, змішують, п'ють цю суміш двічі на добу за 15 хвилин до прийому їжі. Лікування триває від одного до 3-х місяців. Тим, не любить або кому протипоказано молоко, потрібно взяти 30 мл холодної води і додати 5-7 крапель настоянки. Цей розчин повинен мати молочний колір. Можна поєднувати лікування прополісом і мікроклізми з трав'яного відвару, які готують з шавлії, липи, ромашки (1 ст. л.), сухоцвіту (2 ст. л.). Бджолиний віск з водою п'ють тричі на добу протягом місяця.

Як лікувати простатит маслом прополісу

Лікування прополісом аденоми простати проводять за допомогою масла, яке отримують наступним способом:

  1. 165 г подрібненої узи закип'ятити, залити спиртом (50 мл).
  2. Окремо довести до кипіння 100 г вазеліну.
  3. Змішати вазелін і 30 г суміші узи і спирту, постійно помішуючи, кип'ятити 5 хвилин, потім відфільтрувати.
  4. Лікувальним маслом змащують запалені місця, зверху покривають марлею.

Свічки

Прополіс при простатиті ефективний у вигляді ректальних свічок. Вводити свічки потрібно по одній щодня протягом місяця. Повторний курс слід провести через 30 днів. Готують домашні свічки за такими рецептами:

  1. Взяти 20 г розтопленого масла какао,1 м випареного прополісу. Змішати, з цієї суміші сформувати свічки (10-15 штук). Зберігати потрібно в холодильнику.
  2. 5 г потовченого бджолиного клею розтопити 50 г вершкового масла. Коли уза розчиниться, зняти суміш з вогню і розлити по формах.
  3. Розтопити 10 г вазеліну з 1 г подрібненого прополісу. З рідкої маси сформировать10 свічок, обернути фольгою, покласти в морозилку до застигання. Коли свічки застигнуть, перекласти їх для подальшого зберігання в холодильник.

Компреси і мазі

Прополіс від простатиту добре діє, якщо використовується у вигляді мазі. Вона може бути 10, 15, 20 і 30-процентної. 20-відсоткова мазь готується таким способом:

  1. Розтопити 80 г вазеліну.
  2. Злегка охолодити суміш, додати 20 г потовченого бджолиного воску, розмішати, помістити на водяну баню.
  3. Постійно помішуючи, довести до кипіння, протримати ще 15 хвилин.
  4. Отриману суміш пропустити через марлю.
  5. Лікувальну мазь слід наносити на промежину двічі на добу, зверху покриваючи бинтом. Курс лікування: від 2-х тижнів до місяця.

Другий рецепт домашньої мазі заснований на суміші узи з рослинним, обліпиховою або оливковою олією:

  1. 200 г масла розтоплюють, доводять до кипіння, забирають з вогню, кладуть в нього 35 г прополісу.
  2. Суміш настоюють на водяній бані до того моменту, поки віск не розчиниться, потім остуджують.

Для приготування компресів треба взяти чисту марлю, скласти її декілька разів просочити маслом. Пов'язку слід обернути навколо поперекового відділу, зафіксувати за допомогою сухого бинта, залишити на 2 години. Такі компреси з лікувальної мазі необхідно ставити щодня протягом 12 днів, потім роблять тижневу перерву і знову повторюють курс.

Як приймати мед з прополісом

Мед з бджолиним воском вживають між прийомами їжі по 1 ч. л. на добу. Курс прийому становить від 2-х тижнів до місяця. Для кращого засвоєння узи можна приготувати домашній мед:

  1. 10 г бджолиного клею нагріти на водяній бані, довести до консистенції киселя.
  2. В розплавлений бджолиний клей влити 90 г меду, потомити на водяній бані 5 хвилин.
  3. Зняти з вогню, остудити.

Відео

Лікування простатиту прополісом

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!