Ознаки злоякісної пухлини стравоходу - причини, симптоми, діагностика, стадії і лікування

Орган виконує сполучну функцію між порожниною рота і шлунком, тому його роль в організмі людини неоціненна. Слизова оболонка є дуже чутливою, тому негативно реагує на будь-які подразники, будь то гаряча, гостра або холодна їжа, напої. Її дуже легко пошкодити, викликавши запальний процес і стимулюючи появу новоутворень, при цьому доброякісна пухлина легко піддається лікуванню, в той час, як рак стравоходу вилікувати вкрай складно.

Що таке рак стравоходу

Хвороба являє собою злоякісну пухлина, що утворюється внаслідок розростання аномальних клітин в тканинах . При цьому хворого турбують неприємні відчуття в горлі, біль під час ковтання твердої їжі. Частіше діагностується у чоловіків після 50 років. На ранній стадії захворювання характеризується слабко вираженими симптомами і швидко піддається терапії, однак виявити рак стравоходу на початку розвитку дуже складно. Цим пояснюється, чому діагноз часто ставлять тоді, коли терапія вже не приносить очікуваного результату.

Симптоми

Розвиток захворювання відбувається пі появі в організмі аномальних клітин (вони пов'язані з мутаціями ДНК), які починають рости і безконтрольно ділитися. Подібні пухлини вражають орган і можуть переходити на поряд розташовані тканини допомогою крово - і лімфообігу. Люди, які уважно стежать за своїм здоров'ям, можуть виявити початкові симптоми раку і збільшити ймовірність успіху лікування. Основні прояви, при виявленні яких слід негайно звернутися до лікаря, - це місцеві симптоми, обумовлені ураженням тканин.

Перші симптоми

Ознаки раку починають проявлятися у пацієнтів лише тоді, коли пухлина досягає великих розмірів. Тоді у хворого починається дисфагія – порушення ковтання. По ходу прогресування хвороби виникають такі симптоми:

  • печіння, біль в області грудей;
  • відрижка із-за часткового перекриття стравоходу;
  • печія;
  • неприємний запах з рота, викликана скупченням залишків їжі біля пухлини.

Симптоми перед смертю

Запущена пухлина перекриває орган більше, ніж наполовину, що сильно ускладнює поглинання їжі, особливо твердої. В даному випадку пацієнти переходять на пюреобразні і рідкі страви. Через брак поживних речовин у хворого знижується вага. Крім того, розвивається пухлини притаманні симптоми інтоксикації:

  • слабкість;
  • блювота/нудота;
  • головний біль;
  • висока стомлюваність.

Якщо пухлина переходить у стадію метастаз, порушується функціонування уражених ними тканин і органів. При ураженні рак голосових зв'язок, у пацієнтів спостерігається:

  • хрипота, неподдающаяся лікування;
  • утруднення дихання;
  • зміна голосу;
  • болі в грудині;
  • кашель;
  • наростаюча задишка.

Ознаки у жінок

Специфічних ознак пухлини в стравоході, характерних лише для жінок, немає. Перелічені нижче симптоми можуть з'являтися і у представників сильної статі. До них відносяться:

  • дисфагія;
  • біль при ковтанні (свідчить про прогресування хвороби);
  • хворобливі відчуття в області шиї, грудей;
  • рефлюкс (відрижка);
  • блювота (іноді з кров'ю, що говорить про гострій фазі хвороби);
  • кров у калі (при виразковій природі злоякісного новоутворення кров потрапляє у шлунок і далі в кишечник);
  • часта гикавка, підвищене виділення слини, що обумовлено складністю ковтання;
  • нездужання, втрата ваги, втома (пояснюються авітамінозом через неможливість повноцінно харчуватися);
  • запалення лімфатичних вузлів;
  • кашель, зміна тембру голосу, захриплість (свідчать про утворення метастазів);
  • неприємний запах з рота.

Причини

Онкологія, як правило, розвивається після перенесення механічних травм і опіків органу, а також як наслідок вживання алкоголю, гострої їжі, куріння сигарет. Існують й інші причини:

  1. Спадковість. Частіше онкологія з'являється у людей, родичі яких хворіли цією патологією. Згідно з результатами досліджень, хвороба розвивається внаслідок мутації певних генів, які відповідають за захист органів травлення від шкідливих факторів.
  2. Нестача вітамінів. Групи В, А, Е відповідають за захист клітин від згубного впливу різних речовин, їх нестача робить людину вразливою перед рак органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
  3. Часті травми, потрапляння сторонніх предметів у стравохід. Ушкодження цілісності тканин стимулює переродження клітин, що призводить до появи пухлин злоякісного виду.
  4. Термічні або хімічні опіки органів ШКТ. При вживанні дуже гострої, холодної або гарячої їжі, попадання в стравохід отрут або агресивних речовин ризик появи онкології зростає.
  5. Ожиріння. Надлишкова маса тіла викликає тиск у черевній порожнині, яке стає причиною викиду соляної кислоти в стравохід. Як наслідок – опік тканин з подальшим переродженням в пухлину.
  6. Неправильне харчування. Ризик появи онкології сильно збільшується при наявності в меню людини їжі з яскраво вираженими смаком. Крім того, стимулювати патологічний стан можна недостатнім вживанням фруктів, овочів.

Класифікація раку стравоходу

Під час діагностування лікар визначає форму та ступінь раку стравоходу, тобто він встановлює тип клітин-збудників пухлини. Це необхідно, щоб підібрати ефективне лікування. Онкологію органу травлення ділять на такі види:

  1. Аденокарцинома. Пухлина виникає шляхом переродження залізистих клітин в порожнині рота і локалізується, як правило, в нижньому відділі.
  2. Карцинома. Діагностується частіше інших. Пухлина виникає шляхом переродження клітин плоского епітелію, яким покрита порожнину стравоходу.
  3. Неороговевающий плоскоклітинний рак. Для хвороби характерне розростання аномальних клітин по всій протяжності стравоходу, уздовж його стінок.

Ймовірність виявлення перерахованих типів раку у людини зі злоякісною пухлиною в стравоході становить 90%. Решта 10% припадають на більш рідкісні види онкології:

  • саркому;
  • меланому;
  • лімфому;
  • хориокарцинома.

В залежності від того, як формується і зростає злоякісна пухлина, класифікують такі типи:

  1. Ендофітний. Клітини пухлини ростуть в товщі тканини органу, викликаючи їх поступове ущільнення.
  2. Екзофітний. Пухлина росте, заповнюючи просвіт органа і візуально схоже з цвітною капустою.
  3. Змішаний. Він поєднує ознаки эндофитного і екзофітного типів онкології.

Онкологічний процес, залежно від стадії розвитку, ділять на такі види:

  1. Предраковая ступінь. Аномальні клітини ще не проникли в стінки органу.
  2. Початкова стадія. Пухлина вражає слизову оболонку, не зачіпаючи м'язовий шар стравоходу. Новоутворення поки не дає метастаз, симптоматика практично відсутня або має слабку вираженість.
  3. Друга стадія. Жодні симптоми, крім порушення ковтання, не виникають. Пухлина злоякісного типу може вражати м'язові, сполучної тканини, що є показанням для проведення лапароскопії.
  4. Третя ступінь. Пухлина вражає всі верстви органу, дає метастази, що поширюється далі по організму. При цьому хворий сильно худне, не може нормально ковтати. В даному випадку призначається стентування.
  5. Четверта стадія. Метастази переходять навіть на віддалені органи, лімфовузли. Вкрай важко піддається терапії, має несприятливий прогноз і, як правило, закінчується смертю хворого.

Діагностика

Перш, ніж призначати курс хіміотерапії або променевої терапії, лікар зобов'язаний зробити повне обстеження пацієнта для підтвердження діагнозу. З цією метою використовують такі діагностичні методи:

  1. Езофагогастроскопія. За допомогою цієї процедури можна побачити межі і форму пухлини, визначити, чи можна людину прооперувати. По ходу процедури фахівець вивчає не тільки стравохід, але і поруч розташовані органи. Якщо є необхідність, береться біоматеріал для дослідження в лабораторії.
  2. Рентген. За допомогою даного методу діагностики визначається розмір, місце локалізації, форма пухлини. Завдяки знімку лікар може передбачити і попередити можливі ускладнення.
  3. УЗД. Допомагає підтвердити діагноз, дає точні дані щодо розмірів пухлини, наявності уражених метастазами лімфовузлів.
  4. Томографія. Без проведення біопсії дозволяє діагностувати пухлини глибиною до 2 мм. Являє собою дослідження сканером, роблять знімки.
  5. Аналіз крові на онкомаркери. Ці речовини являють собою особливі білки, кількість яких зростає при ракових захворюваннях. Пухлинні маркери діляться на групи, кожна з яких свідчить про певному виді онкології.

Лікування

Терапію призначає виключно лікар, грунтуючись на проведених раніше дослідженнях. Як правило, лікування включає:

  • хіміотерапію (з допомогою крапельниці вводиться коктейль з декількох протипухлинних препаратів);
  • комбіноване лікування;
  • променеву терапію (пухлина видаляється з допомогою іонізуючого випромінювання);
  • операцію з повним видаленням органа і заміщенням його спеціальною трубкою.

Променева терапія застосовується при наявності протипоказань до операції. Крім того, метод використовується в післяопераційний період з метою скоротити ймовірність рецидиву захворювання і метастазування організму. При розвитку новоутворення в середній або нижній частині органу, часто застосовують комбінацію хіміотерапії, операції і променевої терапії. Якщо пухлина з'явилася у верхньому секторі, використовують лише променеву терапію. При порушенні ковтання і хворим з запущеним раком проводять гастротому – операцію із заміщення органу трубкою.

Коли призначається операція

Оперативна терапія онкології увазі повне видалення пухлини і розташованих поруч з нею лімфовузлів та тканин. При значному ураженні проводять повне висічення стравоходу, після чого з частини шлунка і тонкого кишечника формують новий орган. У випадках, коли хвороба встигла досягти шлунка, його теж видаляють частково або повністю.

Операційне втручання допустимо при віком пацієнта не більше 69 років, має 1, 2,3 стадію раку. При цьому обов'язковою умовою для призначення операції є відсутність метастазів у віддалених органах і лімфовузлах. З метою зниження навантаження на стравохід в післяопераційний період, в кишечник або шлунок вводять трубку, транспортуючу корисні речовини в організм. Крім того, поживні компоненти можуть подаватися за допомогою зонда або крапельниць. Після операції пацієнт перебуває в стаціонарі приблизно тиждень.

Лікування народними засобами

Для досягнення максимального ефекту терапії, хворому рекомендується використовувати засоби народної медицини. З цією метою застосовуються відвари, настої з лікарських трав, соки свіжих овочів і інші натуральні компоненти. Приймати такі кошти бажано лежачи, завдяки чому ліки буде довше знаходиться в стравоході, контактуючи з пухлиною. Ефективні рецепти:

  1. Засіб з картопляних квіток. Свіжі суцвіття картоплі слід висушити в тіні, після заварити 1 ч. л. інгредієнта в 100 мл окропу і настояти 4 години. Отриману рідину приймають по 1 ст. л. 3 рази за день до їжі протягом місяця. Після курсу роблять перерву на 1-2 тижні і повторюють лікування пухлини.
  2. Подорожник, часник, мед. Кілька часникових зубков очищають і пропускають крізь прес. Після з м'якоті слід вичавити сік, для чого використовують марлю. Сік подорожника отримують так: листя разом зі стеблами перемелюються блендером, присипаються невеликою кількістю цукру і настоюються в прохолоді тиждень. Після відокремився відціджують сік крізь марлю і зберігають у холодильнику. Сік часнику п'ють натщесерце вранці, збільшуючи дозу щотижня на 10 крапель, починаючи з 10 і закінчуючи 30 краплями. Засіб слід запивати ½ склянки соку подорожника, а через півгодини з'їдати 1 ст. л. меду. Курс лікування триває 2 місяці, після роблять перерву на пару тижнів і повторюють лікування.
  3. Суміш з лопухом проти пухлин. Свіжий або сухий корінь рослини перемелюють з допомогою блендера, змішують з медом і спиртом у рівних пропорціях і настоюють суміш тиждень в прохолодному місці. Ліки вживають 3 рази на день по 2 ст. л. до їди, курс лікування триває 3 місяці.

Дієта

Під час лікування раку стравоходу важливу роль відводять дієті, оскільки нестача вітамінів і інших корисних речовин призводить до рецидивів онкології. Крім того, авітаміноз здатний погіршити психічний стан хворого. Збалансований раціон при раку є важливою складовою ефективної терапії. Хворого з пухлиною стравоходу потрібно забезпечити всіма необхідними поживними речовинами.

Їсти краще дробово: по 8-10 разів за добу, невеликими порціями. При цьому страви повинні бути однорідними і рідкими. Повністю виключаються з раціону гострі, смажені, копчені, жирні продукти, солодощі, алкоголь, маринади, молоко. Дієта для хворих на рак стравоходу передбачає вживання:

  • яєць;
  • овочевих супів;
  • пісного м'яса, риби;
  • кисломолочних продуктів;
  • вершкового масла;
  • каш;
  • компотів, киселів;
  • фруктів;
  • не менше 1,5 л води за добу.

Прогноз

Ґрунтуючись на результатах діагностики, симптоми раку стравоходу та ефективності лікування раку стравоходу, лікар може дати приблизний прогноз стану пацієнта. При ранній діагностиці пухлини дієвим буде полегшене лікування, що з високим ступенем імовірності призведе до рецидиву. Залежно від стадії та типу раку стравоходу, віку хворого, наявності супутніх захворювань та інших факторів, можна говорити про прогнозованої тривалості життя.

Скільки живуть пацієнти при раку стравоходу 3 ступеня

При запущеному раку середня тривалість життя пацієнта рідко перевищує 8 місяців. Своєчасне звернення до лікаря і проведення лікування може продовжити життя хворого аж до 5 років. Після проведення променевої терапії життя людини з раком стравоходу, як правило, збільшується більше, ніж на 5 років. При видаленні органу з подальшим заміщенням його трубкою або комплексної терапії раку, термін життя у 60% пацієнтів становить 5 і більше років.

Профілактика

Для запобігання розвитку раку стравоходу потрібно відмовитися від будь-яких шкідливих звичок і дотримуватися основи правильного харчування. При цьому продукти харчування повинні містити максимум корисних речовин, включаючи вітаміну. Лікарі радять для профілактики раку обмежити споживання занадто пряних, гострих страв. Важливо своєчасно усувати передракові стани стравоходу, а при найменшій підозрі на захворювання проходити діагностику. Особливо пильно за своїм здоров'ям повинні стежити люди, у яких в родині раніше фіксувалися випадки раку стравоходу.

Відео

Рак стравоходу - діагностика і методи лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!