Що таке фіброзно-жирова інволюція молочних залоз

Жіночий організм – це складна система, яка повинна працювати як годинник. Будь-яке відхилення потрібно помічати і вчасно лікувати. Тому дізнавшись про свій діагноз – фіброзно-жирова інволюція молочних залоз – дами починають панікувати. Що це означає, які симптоми загадкового захворювання і як його лікувати? Розібратися в животрепетної теми допоможе цей огляд.

Що таке інволюція молочних залоз

Складний процес, в результаті якого залозисті елементи поступово трансформуються з інші види тканин (фіброзну або жирову) – це інволюція молочних залоз. Це не захворювання, тому сильно переживати не варто. Відбувається зміна будови тканин в результаті старіння. Жіночий організм втрачає репродуктивну функцію, починається його перебудова, тому орган для вигодовування дитини вже не потрібен.

Якщо вас турбують фіброзні зміни в структурі молочних залоз, що це таке, зрозуміти просто. Груди зменшується в розмірі, а заліза поділяється на невеликі частки, що оточує жирова прошарок і сполучна тканина. Іноді можуть спостерігатися доброякісні порожнинні новоутворення, які відмінно промацуються при самостійному обстеженні. Невеликі ознаки инволюций зустрічаються у молодих мам, які довго годують малюків грудьми.

Фіброзна тканина, що це таке? Часто помилково плутають з онкологією. Не варто турбуватися – це сполучне речовина, яка виконує захисну функцію організму. Жіноча груди складається із залоз, які з віком поступово замінюються на допоміжні компоненти. Порушення фіброзних тканин – це втрата еластичності волокон тіла і відвисання шкіри, м'язів, що характерно при старінні.

Причини виникнення

Инволютивные зміни молочних залоз обумовлені гормональними змінами в організмі жінки. Це відбувається після народження дитини або в літньому віці. Якщо трансформації помічені у родили жінки, то потрібно обов'язково провести обстеження, щоб виключити появу ендокринних патологій. При виявленні перетворення, лікар призначає терапію.

Станом молочних залоз судять про стан здоров'я жінки. При нормальному гормональному фоні констатується правильний розвиток грудей. При будь-якому порушенні починається заміна тканини на жирову або сполучну. Нерідко, у родили жінки в 50 років відмінні показники молочних залоз. Вікові етапи розвитку:

  • дітородний– від початку репродуктивного віку до 45 років;
  • клімактеричний– від 45 до 55 років;
  • старечий– понад 55 років.

Для сорокарічної жінки зміни вважаються нормою, але якщо ознаки виявляються у молодої жінки, яка не народжувала, тоді слід звернутися до фахівця. Це можуть бути ускладнення після хвороб або порушення гормонального фону. Лікар повинен визначити, в чому причина інволюції і як з цим боротися. При перших ознаках потрібно звернутися до фахівця за висновком.

Основні ознаки і симптоми

Як такі симптоми цього процесу відсутні. Іноді пацієнтки скаржаться на незначний біль у молочній залозі при натисканні, яку помилково приписують остеохондрозу хребта. При самостійному огляді залоз виявляються відсутність пружності і відвисання шкіри. Підтвердити або спростувати діагноз можливо тільки при апаратному дослідженні. На рентгенівських знімках добре помітні зміни.

Методи діагностики

Серед основних методів діагностики фіброзно-жирової інволюції молочних залоз використовують УЗД та мамографію. Лікар зобов'язаний провести пальпацію та огляд грудей. Його зацікавить протягом менструального циклу (терміни, симптоматика) і наявність вагітностей, абортів. Можуть направити жінку на комп'ютерну томографію, допоміжну термографію, провести аналіз крові на наявність певних гормонів.

Лікування фіброзно-жирової інволюції молочних залоз

Вікові відхилення в молочних залозах не потребують лікування. Однак не варто забувати про самостійному дослідженні грудей, відвідування мамолога. Молоді жінки проходять терапію після всіх обстежень на наявність ендокринних або онкологічних патологій. Типи лікування:

  • замісне лікування для стабілізації гормонального фону;
  • аналгезуючу препарати (при наявності хворобливих симптомів).

Профілактика захворювання

Щоб інволюційні зміни відбулися пізніше, треба запобігти їх заздалегідь. Тому ведіть активний спосіб життя, займайтеся спортом або банальної розминкою – не сидіть на місці. Частіше дихайте чистим повітрям в лісі або парку. Уникайте стресів і переживань: вони не найкращі помічники для жіночого здоров'я. Не забувайте про повноцінний відпочинок – добре висипайтеся, навчіться розслаблятися.

Перегляньте свій раціон: здорова їжа без хімікатів і зайвих жирів, мінімум алкоголю, свіжі фрукти. Не купуйте їжу в закладах швидкого харчування, напівфабрикати – краще приготуйте самостійно. Тоді ви будете впевнені в якості компонентів. Не забувайте регулярно проходити обстеження у мамолога та гінеколога. Будь-які зміни, що виявлені на ранніх стадіях, швидше локалізуються.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!