Метод дерматоскопії шкірних новоутворень і родимок - як проводиться і що показує дослідження

У кожної людини хоч раз у житті виникали сумніви з приводу шкірних новоутворень. Коли родимка починає рости і лікар призначає обстеження, у пацієнта відразу виникає питання: дерматоскопія - що це. Процедура спрямована на діагностику новоутворень, що виникають на шкірі з метою раннього виявлення захворювань. В результаті доктор ще до появи симптомів може побачити початок процесу розвитку злоякісної пухлини.

Що таке дерматоскопія і як її роблять

Обстеження на предмет злоякісності новоутворень шкіри проводиться за допомогою медичного приладу – дерматоскопу. Основне значення процедури – виявлення меланом на початковій стадії розвитку. Дерматоскопія родимок дозволяє ставити точний діагноз при наявності хвороб шкіри меланоцитарной і немеланоцитарной етіології. Щоб поставити безпомилковий діагноз, існує кілька дерматоскопических критеріїв. Крім діагностики захворювань шкіри даний метод застосовують для:

  • виявлення ефективності призначеного лікування;
  • вибору способу видалення будь-яких новоутворень;
  • вибору способу лікування родимок;
  • диференціювання патологій волосистої частини голови;
  • діагностики хвороб нігтів різної етіології;
  • спостереження за станом невусів.

Ручна

Обстеження на ручному дерматоскопе допомагає побачити більш глибокі шкірні шари завдяки збільшенню шкірного покриву в 10 разів. Система зручна і проста у повсякденній медичній практиці. Існує два приладу ручного типу – з фотоапаратом і без. Перший виводить на екран монітора зображення, щоб не поспішаючи зробити знімки, вивчити і задокументувати його для подальшого спостереження за змінами. Якщо фотоапарат на приладі відсутня, то лікар повинен самостійно зробити висновок протягом 10 секунд.

Цифрова

З допомогою електронних приладів відбувається цифрове обстеження. Суть його полягає в тому, щоб оцінити параметри новоутворень – розміру ділянки ураження, його структуру, характер країв. Огляд проводиться за допомогою комп'ютера, відеокамери, програмного забезпечення. Після процедури пацієнту видається висновок про досліджуваному об'єкті, де вказаний рівень небезпеки родимки від 0 до 100%.

Эпилюминесцентная

Найбільш сучасним методом діагностики новоутворень є ЕКД. Отже, эпилюминесцентная дерматоскопія – що це? Основною відмінністю даної процедури є застосування поляризованого освітлення, подсвечивающего родимку зсередини. Це дає фахівцеві відмінну можливість краще розглянути всі її особливості. Діагноз рак шкіри за допомогою методу ЕКД ставиться з точністю 95%.

Що показує дерматоскопія

Під час проведення процедури лікар робить замір обстежуваної ділянки, візуально з'ясовує характер країв родимки, оглядає структуру поверхні і наскільки вросли вглиб шкірного покриву пігментовані клітини. Після пацієнту видається графік з трьома кольоровими зонами, кожна з яких характеризує небезпеку новоутворення щодо злоякісності:

  • білий колір – родимка нешкідлива;
  • жовтий – новоутворення не вимагає видалення, але є відносний ризик переродження;
  • червоний – високий ризик переродження родимки з доброякісною в злоякісну.

Показання до проведення

Обов'язкове проведення дерматоскопії показано для передопераційної діагностики, якщо планується видалення пігментного утворення лазером, кріодеструкцією, електрокоагуляції або звичайним хірургічним методом. Особлива увага приділяється світлій шкірі, людям похилого віку, вагітним жінкам і пацієнтам з наявністю генетичної схильності. Також обов'язкове обстеження дерматоскопом призначається при наявності яких-небудь змін при онкообразованиях, наприклад, при асиметрії, лущенні, запаленні, сверблячці та інших.

Дерматоскопія новоутворень шкіри

Особам зі світлою шкірою і наявністю новоутворень шкіри більше 5 штук і розміром до 0,5 сантиметра потрібно обов'язково знати, дерматоскопія – що це і проходити процедуру хоча б раз на півроку. У групі ризику розвитку меланоми веснянкуваті, світловолосі, блакитно-, сірко-, зеленоокі люди і особи з множинними пігментними плямами по всьому тілу або з великою кількістю доброякісних невусів.

Обстеження родимок

Після попередньої консультації лікар може призначити профілактичне вивчення всіх родимок на тілі. Мікроскопія виконується при підозрі патологічних вогнищ в дитячому віці для спростування злоякісної структури родимок. У віці до 20 років ризик малигнизаций невеликий, тому часто видалення новоутворення невиправдано.

Дерматоскопія невусів

Невус – це доброякісне пігментна пляма, або родимка, яке може з'явитися на будь-якому етапі життя людини. Як правило, він не потребує лікування і не впливає на якість життя. Однак деякі види невусів відносяться до передракових станів, а в цьому і полягає їхня небезпека. До групи ризику належать люди:

  • зіштовхуються на робочих місцях з ультрафіолетовим випромінюванням;
  • регулярно відпочиваючі в екваторіальних країнах;
  • тривало приймають гормональні препарати;
  • мають хронічні ендокринні розлади;
  • зі зниженим імунітетом;
  • родичі яких хворіли на рак шкіри.

Як роблять дерматоскопію

Процедура не займає багато часу і абсолютно безболісна. На одну родимку йде близько 3 хвилин. При наявності підозри на онкологію проводиться додаткове обстеження – через час родимки повторно фотографуються, щоб побачити динаміку змін, порівнявши знімки. Якщо злоякісність утворення на шкірі підтверджується, то пацієнт направляється на хірургічне лікування негайно.

Підготовка до процедури

Після того, як дерматологом буде призначена дерматоскопія родимки – що це, було розказано вище, підготовки для її проведення не потрібно. Ні анестезія, не інші методи знеболювання не використовуються, тому їсти і пити воду не заборонено перед процедурою. Єдине побажання фахівців – не наносити на родимки жодних косметичних засобів у день огляду.

Проведення дерматоскопії

Головна перевага дерматоскопії – можливість дослідження родимок самого малого розміру. Процедура проводиться в кілька етапів. Спочатку пацієнт вкладається в зручному положенні на кушетку. Місце пігментації змащується гелем для підвищення прозорості верхнього шару шкірного покриву і для усунення відблисків. Дерматоскоп наводиться на родимку і робиться зйомка, збільшуючи її в десятки разів. Потім лікар визначає параметри новоутворення за спеціальною шкалою, розташованої на приладі і дає заключну оцінку. Закінчується процес зняттям з тіла залишків гелю.

Аналіз результатів обстеження

Спочатку родимку або пігментна пляма обстежує за правилами АВСД. Асиметрія (А) ділиться двома осями, потім оцінюється від 0 до 2 балів. Межі родимки (В) поділяють н 8 сегментів, у кожному з яких порівнюють і відзначають інтенсивність пігментації від 0 до 8 балів. Колір новоутворення (С) оцінюють за шкалою від 1 до 6 балів (білий, чорний, блакитний, темно-коричневий, світло-коричневий, червоний). Структура родимки (Д) складається з 5 елементів: вузлики, точки, неструктуровані області, гіллясті смужки, пігментна мережу. Її оцінюють від 1 до 5 балів.

У підсумку розраховується індивідуальний індекс за формулою: (А)*1.3 + (В)*0.1 + (З)*0.5 + (D)*0.5. Коли індекс менше 5,45, то діагностується меланома з імовірністю 93%. Результати дерматоскопії бувають такими:

  1. Підозра на злоякісне утворення. Потрібне хірургічне втручання з наступним гістологічним дослідженням.
  2. Асиметрія без ознак онкології. Результати зберігаються в базі даних, рекомендовано повторне обстеження через 3-6 місяців.
  3. Симетричні освіти. Рекомендований щорічний огляд.

Де можна зробити дерматоскопію

Провести обстеження та дізнатися, дерматоскопія родимки – що це, можна в будь-якому медичному діагностичному центрі, де присутня дерматоскоп. Протипоказань до проведення процедури немає. Її можна проводити при будь-якому стані здоров'я і в будь-якому віці. Досвідчений дерматовенеролог не тільки обстежує стан новоутворень, виявить меланому на ранній стадії, але і допоможе розробити тактику лікування і прийняти рішення про хірургічному видаленні при сумнівному діагнозі.

Центральне місце в боротьбі зі злоякісними утвореннями на шкірі займає планове обстеження і профілактика:

Ціна проведення дерматоскопії

Вартість процедури залежить від цінової політики клініки, професіоналізму лікаря дерматолога і кількості досліджуваних елементів. При наявності множинних родимок підсумкова ціна складе чималу суму. Середня вартість дерматоскопії в Москві:

Вид дерматоскопії

Ціна за 1 родимку в рублях

Ручна

300-500

Цифрова

500-700

Эпилюминесцентная

800-1000

Відео: Як перевірити родимки дерматоскопом

Дерматоскопія: що це за метод?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!