Невринома слухового нерва

Доброякісний тип новоутворень, який утворюється з шванівських клітин мієлінової оболонки, 8-ї пари черепних нервів – це невринома. Це захворювання має ще кілька назв: акустична шваннома, вестибулярна шваннома, акустична невринома. Пухлина слухового нерва діагностується у людей віком 30-40 років.

Як проявляється пошкодження слухового нерва невриномой

Спочатку варто розглянути етапи розвитку онкологічного захворювання. Невринома слухового нерва має три стадії, у кожній з яких своя специфічна симптоматика:

  1. Перший етап акустичної шванноми: доброякісна пухлина з габаритами 2-2,5 сантиметрів. Спостерігається симптоматика, характерна для ураження слуху та вестибулярного апарату: втрата смаку, серйозне порушення слуху (через здавлювання улитковой частини нерва), втрата вестибулярних здібностей, частковий параліч лицьового нерва.
  2. При невриномі 2-ой стадії новоутворення виростає до розмірів волоського горіха. Ознаки: множинний ністагм (ритмічні, спонтанні рухи очних яблук), порушення координації і стійкості.
  3. Третя стадія вестибулярної шванноми: пухлина збільшується до розмірів курячого яйця. Характерні симптоми: різкий грубий ністагм, порушення зорової функції, психічні відхилення внаслідок гідроцефалії (порушення нормальної роботи головного мозку).

Чому виникає вестибулярна шваннома

Реальні, точні причини, що викликають акустичну невриному, на сьогоднішній день поки не визначені. Правда, медики мають на цей рахунок кілька припущень. Спровокувати хворобу можуть такі чинники:

  • вплив на людину деяких видів хімічних речовин та іонізуючого випромінювання;
  • наявність інших доброякісних утворень;
  • генетичні зміни в 22-ій хромосомі;
  • отримання великої дози радіації в ранньому дитинстві;
  • спадкова схильність до хвороби (невринома слухового нерва утворюється у складі серйозного спадкового недуги – нейрофіброматозу).

Як діагностується акустична невринома

Для підтвердження діагнозу найчастіше використовуються такі методики дослідження:

  1. Рентгенографія. За допомогою цього методу можна виявити патології в кісткових структурах, викликані зростанням не злоякісної пухлини.
  2. МРТ (магнітно-резонансна томографія). Процедура дозволяє розглянути не злоякісну невриному слухового нерва на ранніх етапах розвитку.
  3. УЗД (ультразвукове дослідження). Доступна, абсолютно безпечна методу для виявлення змін м'яких тканин в області зростання онкологічного новоутворення.
  4. КТ (комп'ютерна томографія). Дає реальний шанс виявити акустичну шванному габаритами від 1,5 див.
  5. Біопсія. Спосіб діагностування доброякісної пухлини слухового нерва, який передбачає вилучення її частини для отримання зразків тканин.
  6. Аудіометрія або слухові тести. Після дослідження лікар отримує аудиограмму, на якій можна побачити зниження слухової функції при наявності вестибулярної шванноми.

Лікування пухлини слухового нерва

Призначення лікування пацієнтам з акустичною шванномой завжди визначається індивідуально. Різновид терапевтичних заходів залежить від локалізації невриноми, етапу розвитку і топографії захворювання. Як видалити пухлину? У більшості випадків онкологію усувають за допомогою хірургічного втручання або променевої терапії. Іноді для закріплення результатів лікування використовую народні рецепти.

Видалення невриноми слухового нерва

Коли онкологічне доброякісне утворення починає швидко розвиватися, то проводиться променева терапія (наприклад, радіохірургія). Для такого способу лікування використовується спеціальне пристосування під назвою «гама-ніж». Опромінення не приносить хворобливих відчуттів, правда курс лікування може затягнутися на кілька років (залежить від розміру і чутливості пухлини до променів). У деяких випадках після видалення невриноми може знизитися слух, виникнути оніміння слухового нерва.

Іноді для збереження слуху доводиться робити хірургічну операцію. Як правило, лікар приймає таке рішення, коли акустична шваннома виростає до великих розмірів і розташовується в небезпечній близькості до головних частин мозку. Хірургічне втручання виконується для максимального усунення шванноми слухового нерва, а також попередження її подальшого розвитку та виникнення ускладнень. Операцію роблять під загальною анестезією, період реабілітації може тривати до року.

Лікування народними засобами

«Бабусині» рецепти використовуються тільки як доповнення до основного лікувального процесу. Нижче представлено кілька ефективних народних засобів проти вестибулярної шванноми:

  1. Кінський каштан (50 грам) заливається горілкою (півлітра). Настояти 10 днів у темному місці. Проціджують через марлю. Вживається три рази в день по 10 крапель (розчиняти у воді). Курс лікування становить 3 місяці.
  2. Омелу білу (2 ч. л.) заварити окропом (400 мл), залишити на ніч у термосі. Цілющий засіб п'ється по 2 столові ложки тричі на добу перед їжею. Тривалість терапії – 3 тижні.
  3. Насіння головатеня звичайного (1 чайна ложка) подрібнюються. Потім заварюються гарячою водою (300 мл) і проварюються на пару 15 хвилин. Зілля настоюється 2 години, потім проціджують. Вживається народний засіб по 2 столових ложки 4 рази на добу після прийому їжі. Курс – місяць.

Читайте також поради та рекомендації, як правильно вибрати слуховий апарат.

Відео: хірургічне видалення невриноми

Невринома слухового нерва. Від чого дзвенить у вусі

Відгуки

Аліна, 35 років, Кілька років тому при загальному обстеженні виявили невриному на початковій стадії розвитку. Я стала втрачати слух, з'явилися порушення координації, рівновазі. Після ретельної діагностики лікар сказав, що пухлина стрімко зростає. Призначили променеву терапію, лікувалася близько 1,5 років. Поки не було рецидивів захворювання.
Михайло, 41 рікНа тлі кількох доброякісних новоутворень з'явилася акустична шваннома. Це з'ясувалося після проведення МРТ, УЗД і біопсії. Щоб уникнути серйозних проблем у майбутньому, доктор порекомендував провести хірургічне видалення онкології. Після операції трохи погіршився слух, зате я точно знаю, що недуга відступила.
Ольга, 28 роківне Діагностували злоякісну вестибулярну шванному. З'явилося це захворювання унаслідок спадкової схильності. Доброякісне новоутворення почало активно зростати, мене направили на променеву терапію. Поки перебуваю на стадії лікування, вже є позитивна динаміка. Подкрепляю процес одужання народними засобами.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!