Чи можна вилікувати глиобластому головного мозку і який прогноз життя при раку

Пухлина мозку – рідкісне захворювання, яке становить всього 1,5% випадків серед ракових патологій. Однак воно важко піддається лікуванню і представляє велику небезпеку для життя людини. Крім цього, глиобластома головного мозку швидко розвивається, поширюючись на навколишні тканини. Внаслідок цього новоутворення не має певних точних меж і часто є неоперабельним. Єдине місце локалізації пухлини – нервова система.

Що означає діагноз глиобластома мозку голови

Хвороба являє собою злоякісну пухлина, що розвивається в черепній коробці. Ракове новоутворення утворюється з гліальних зірчастих клітин (астроцитів), які здатні розмножуватися – на відміну від нейронів. У мозку хворої людини відбувається неконтрольоване поділ астроцитів з супутнім активним ростом тканини. Більшою мірою пухлина головного мозку вражає дітей і молодих людей.

Максимальна кількість випадків гиобластомы головного мозку припадають на чоловічу частину населення вікової групи 40-60 років. Даний діагноз становить 20% від усіх зафіксованих интерцеребральных пухлин. Новоутворення можуть вражати лобову частку, кору мозку, мозочок, стовбур. Гліобластоми відрізняються ступенем злоякісності, яка визначається шляхом біопсії (дослідження клітин пухлини в лабораторних умовах).

Класифікація пухлин

Виділяють 4 ступеня злоякісності пухлини головного мозку. На початковому етапі глиобластома – щось середнє між добро і злоякісним утворенням. Як правило, на першій стадії немає ознак патологічного процесу. Під час другого ступеня розвивається атиповість клітин, пухлини при цьому зростають повільно. На третій стадії ще немає некротичних процесів, однак глиобластома починає рости швидше і переходить у злоякісну форму. Заключна стадія – четверта. Характеризується некрозом тканин і швидко прогресує. Види захворювання:

  1. Пухлина стовбура головного мозку. Дану глиобластому не видаляють за допомогою операції, оскільки в мозковому стовбурі є відділи, що відповідають за життєво важливі функції організму. Стовбур з'єднує головний зі спинним мозком, включає ядра черепних нервів, судиноруховий і дихальний центри. Цим пояснюється, чому при онкології виникають типові симптоми: порушення дихальних функцій, аритмія, інші. Прогноз при такій глиобластоме поганий, а виживаність вкрай низька.
  2. Мультиформна глиобластома. Цей вид відрізняється наявністю величезної кількості різних тканин і клітин, утворенням нових структур. Діагноз становить близько третини всіх випадків новоутворень всередині черепної коробки. Джерелом розвитку мільтиформної гліобластоми служать гліальні клітини, які під дією певних факторів перетворюються в атипові. Як правило, пухлина виникає в півкулях головного мозку, рідше вона розвивається в стовбурі або відділах спинного мозку.
  3. Глиобластома полиморфноклеточного типу. Це часта форма онкологічного захворювання. Діагностують її за допомогою цитологічних методик дослідження. Цитоплазма пухлинних клітин займає незначну площу порівняно з іншими структурами і слабко забарвлюється під час діагностики. Ракові новоутворення відрізняються ядрами різної структури: клітини можуть бути круглими, овальними, у формі бобів, з нерівними контурами.
  4. Изоморфноклеточная пухлина. Глиобластома такого виду зустрічається вкрай рідко. Ракові клітини виглядають одноманітно, однак можуть бути і невеликі відмінності у величині чи формі. Як правило, вони мають круглий або овальний вигляд. Глиобластома, крім клітин, складається з цитоплазми і невеликих клітинних відростків з нечіткими контурами.

Причини виникнення раку голови

Захворіти гліобластомою головного мозку може будь-яка доросла людина чи дитина. Основною причиною її прояви вважаються гени. Успадковується схильність до онкологічних захворювань. Крім того, ризик захворіти зростає при наявності придбаних або вроджених генетичних дефектів. Негативно впливає на здоров'я людини, роблячи його схильним онкологічним хворобам, забруднене навколишнє середовище (електромагнітне випромінювання, радіація, інші впливи).

Ознаки пухлини мозку на ранній стадії

Симптоми гліобластоми можуть відрізнятися у різних людей, оскільки залежить від розташування ракової пухлини в черепній коробці. Найпоширенішим ознакою наявності злоякісного освіти є головні болі. Це обумовлюється підвищеним внутрішньочерепним тиском. Перед проявом чітких симптомів пухлина досягає великого розміру. Крім цього, патологія може давати про себе знати:

  • запамороченнями;
  • порушенням зору;
  • епілептичними припадками;
  • сонливістю;
  • онімінням кінцівок.

У дорослих

Симптоми раку головного мозку на ранній стадії поділяються на вогнищеві або загальномозкові. Останні включають вестибулярний (запаморочення, порушення ходи) і гіпертензійного-гідроцефальний (нудота, слабкість, мігрені) синдроми. Вогнищеві симптоми залежать від розташування новоутворення і проявляються у вигляді погіршення пам'яті, порушення мови, неможливість здійснення складних дій. У певних випадках у хворих на тлі головного болю та слабкості розвивається геморагічний інсульт як наслідок обширного крововиливу в мозок.

Симптоми у дітей

Для підлітків ознаками розвитку гліобластоми є сонливість, запаморочення, головні болі, млявість, виникнення парезу. Деколи визначити субтенториальную пухлина складно, оскільки вона маскується під глистні інвазії або інфекційні хвороби. Причиною розвитку гліобластоми головного мозку у дітей вважається прогресуюча гідроцефалія. Рак голови супроводжується такими симптомами:

  • уповільнення зростання;
  • скорочення маси тіла;
  • блювання;
  • підвищена збудливість;
  • відставання в розумовому розвитку;
  • поганий зір;
  • набряк зорового нерва;
  • судоми.

Як діагностувати злоякісне захворювання

Розпізнати глиобластому можна за допомогою МРТ і біопсії. Аналіз взятих тканин показує клітинний некроз. МРТ вважається найбільш безпечним методом діагностики, за допомогою якого виходять інформативні знімки пухлини. Для сканування головного мозку, крім того, використовують МРК. Людині для дослідження вводять контрастну речовину (ракові утворення відрізняються від здорових тканин).

Щоб виявити глиоболастому головного мозку, радіологи застосовують магнітно-резонансну томографію без використання рамки. Під шкірний покрив голови пацієнта розміщують особливі пристрої – маркери. Інформацію, отриману з їх допомогою, обробляє комп'ютер:

  • визначається місце розташування;
  • обраховується розмір пухлини;
  • створюється віртуальна тривимірна модель.

Лікування гліобластоми головного мозку

Варіантів медичного впливу не дуже багато:

  1. Хіміотерапія. Лікувати пухлину за допомогою цієї методики ефективно. Препарати та дози підбираються залежно від ступеня розвитку онкологічного захворювання, стану здоров'я, віку пацієнта та інших факторів. Під впливом засобів хіміотерапії злоякісні клітини вмирають. Сучасні препарати обмежено впливають на кістковий мозок, не провокуючи випадіння волосся.
  2. Променева терапія. Глиобластому вилікувати можливо тільки при комплексному підході, тому одночасно з хіміотерапією проводять променеву терапію. Починати лікування можуть після операційного видалення новоутворення або замінюють променевою терапією хірургічне втручання, якщо пухлина неоперабельная. Як правило, тривалість лікування становить 6-8 циклів (не менше 5 днів). Однак позитивні наслідки (регрес) до терапії випромінюванням зустрічаються лише в 20% випадків.
  3. Підтримуюча терапія. Лікарі в клініках призначають «Темодал», який слід приймати близько місяця після закінчення курсу променевої терапії. Препарат слід пропити за 6 коротких п'ятиденних курсів, роблячи перерву між ними в 23-25 діб.
  4. Операційний метод. У більшості хворих глиобластома є неоперабельний, тому її не видаляють, а лікують іншими методами. Проте в деяких випадках, якщо пухлина має визначене місце розташування, вона може бути видалена хірургічним шляхом. Це значною мірою подовжує життя пацієнта. Після операції хворому треба пройти реабілітацію.
  5. Лікування пухлини головного мозку народними засобами. Незважаючи на швидкий розвиток гліобластоми і смертельну небезпеку захворювання, деякі люди все ж покладають надії на нетрадиційні методики лікування, які більше підходять для профілактики. Для цього використовують сік редьки, який втирають в голову близько 20-30 хвилин. Після волосся покривають хусткою, щоб людина відчувала тепло. Компрес залишають на ніч, а вранці голову миють прохолодною водою. Проводять процедуру щотижня.

Рак головного мозку - прогноз життя

Скільки живуть при пухлини мозку, важко відповісти навіть досвідченим лікарям, адже все залежить від виду новоутворення, його розміру. Глиобластома головного мозку навіть при наявності великого розмаїття сучасних терапевтичних методик погано піддається лікуванню. Середній термін життя людини з пухлиною складає 1-2 роки, а без лікування летальний результат наступає через 1-3 місяці. Проте кожен випадок індивідуальний, деякі зафіксовані в історії хвороби дивують – навіть на 2-3 стадії розвитку гліобластоми люди не вмирають, а виліковуються.

Відео: Як виявити пухлину мозку на ранній стадії

Виявити рак мозку на ранній стадії допоможе окуліст

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!