Сухий кашель у дорослого - лікування в домашніх умовах

Якщо людина починає часто кашляти, при цьому відсутня відділення мокротиння, потрібно звернути увагу на тривожний знак організму. Це неприємний симптом вірусного захворювання або застуди. Лікарю необхідно правильно диференціювати недуга і вирішити, чим лікувати сухий кашель у дорослої людини.

Ефективне лікування сухого кашлю

Домогтися позитивної динаміки характерного недуги в домашніх умовах не складе складності, якщо спільно з лікуючим лікарем своєчасно і грамотно підібрати ефективну схему лікування. Це можливо тільки після збору даних анамнезу і детальної діагностики. В іншому випадку, тільки посилюється сухий кашель у дорослого – лікування його хронічної форми вельми проблематично. Принцип інтенсивної терапії детально викладено нижче, не варто його порушувати:

  1. Перед тим як вилікувати сухий кашель, потрібно з'ясувати етіологію патологічного процесу. Тільки так можна розраховувати на позитивну і стійку динаміку зазначеного недуги.
  2. Ліки підбирати з відхаркувальним ефектом, інакше «гавкаючий напад» постійно буде посилюватися, може стати хронічним.
  3. Паралельно потрібно посилювати імунітет, особливо якщо хвороби схильна жінка при вагітності, інші пацієнти в період сезонного авітамінозу.
  4. Якщо протягом 7-10 днів прийом призначених ліків виявився неефективним, потрібно переглянути з лікарем запропоновану схему лікування.
  5. Курс лікування підбирається індивідуально, необхідна попередня діагностика.

Чим лікувати сухий кашель

У будь-якому випадку, кашель з'являється при захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Діагнозів може надати декілька, наприклад, гострий бронхіт, фарингіт, ларингіт, грип. Навіть звичайна застуда позбавляє пацієнта сну і спокою. Щоб полегшити загальний стан і дізнатися, що допомагає від сухого кашлю, рекомендується записатися на прийом до дільничного терапевта. Високою ефективністю при такому неприємному симптомі відрізняються наступні лікарські засоби:

  1. Ліки для розрідження мокротиння допомагають швидше відкашлятися, сприяють безперешкодному відтоку слизу, очищення горла. Це Аскорил, Нео-бронхол, АЦЦ лонг, Флавамед, Бромгексин, Мукалтин.
  2. Антибіотики призначаються в ускладнених клінічних картинах, коли першим ділом потрібно придушити патогенну флору слизової ротової порожнини. Представники групи – Цефалексин, Азитроміцин, Сумамед.
  3. Рослинні та гомеопатичні засоби знімають набряк горла, надають щадне вплив на слизову оболонку. Це Бронхипрет, Стодаль, Гербион, Бріоні, Синупрет, Доктор Мом, Доктор Тайс.
  4. Протикашльові препарати призначені для придушення патологічного рефлексу, полегшення загального самопочуття. Це такі медикаменти, як Коделак Нео, Синекод, Проспан, Аскорил, Геделикс.
  5. Народні засоби є лише допоміжним лікування сухого кашлю, але помітно прискорюють одужання дорослого пацієнта, посилюють імунну відповідь ослабленого організму.
  6. Імуностимулятори і вітаміни призначені для підвищення опірності організму патогенної флори, забезпечують скорочення кашльового рефлексу. Це Імудон, Імуноплюс, Аміксин, Имунофан, Риботан, Віферон.

Ліки при затяжному кашлі

  1. Алекс Плюс пастилки з відхаркувальною і протикашльовою дією, які допоможуть швидко зупинити патологічний процес. Дорослому пацієнту показано розсмоктувати під язиком по 1 таблетці до 3-4 разів за добу. Одужання забезпечено вже через 3-4 дні.
  2. Шавлія.
  3. Коделак – це ефективне ліки випускається у формі таблеток і сиропу. Якщо є сумніви, що приймати при сухому кашлі, рослинний препарат – ідеальний варіант. Кодеїн в натуральному складі демонструє в'яжучу дію в організмі. Протягом 5-7 днів випивати по 1 таблетці до 3-4 разів за добу.

Ліки для розрідження мокроти

  1. Бронхикум – відхаркувальний засіб при сухому кашлі, який випускається у формі солодкого сиропу. Приймати по чайній ложці до 4 разів за добу. Курс лікування – 1-2 тижні.
  2. Кофанол – комбінований препарат рослинного походження. Якщо з'явився сухий кашель у дорослого, бажано приймати по 2 таблетки до 4 разів за добу.
  3. Теркодін – ще одна відповідь на питання, що пити при сухому кашлі у дорослих. Препарат розріджує мокротиння, добова доза – по 2 таблетки до 3 разів за добу.

Антибіотики

  1. Гексапневмин – комбінований засіб проти патогенної флори, яке викликає кашльовий рефлекс. Приймати антибактеріальні препарати від сухого кашлю дозволено через тиждень марних спроб вилікуватися. Добова доза – по 1 таблетці 3 рази за добу, курс – не більше 5 днів.
  2. Цефалексин – жовті капсули з мінімальним переліком протипоказань. Приймати по 250-500 мг кожні 6 годин протягом 3-4 днів. Потім спільно з лікарем коригувати, знижувати добові дози.
  3. Сумамед – таблетки або порошок у боротьбі з тривалим сухим кашлем і його причинами. Приймати антибіотик у дозі 500 мг 3 рази на добу. В такому випадку можна позбутися характерного недуги вже через 3-4 дні.

Гомеопатичні та рослинні препарати при сухому кашлі

  1. Бронхипрет – перевірений часом сироп від кашльового рефлексу. Лікування дозволено навіть вагітним жінкам, а список протипоказань мінімальний. Якщо прийняти разову дозу на ніч, вже вранці настав бажане полегшення. Рекомендовано по 20 крапель тричі за добу.
  2. Стодаль – ще один перевірений часом засіб, ніж лікувати сухий кашель у дорослих швидко і недорого. Ліки не має протипоказань, а приймати дорослому необхідно по 15 мг до 3 разів за добу.
  3. Гербион – рослинний сироп від вологого кашлю, який дозволений до застосування дорослим і дітям. Екстракт подорожника відокремлює мокротиння, підвищує захисні властивості імунітету. Приймати по 2 мірні ложки за раз по 3-5 підходів за добу.

Народні засоби від сухого кашлю

  1. Вибираючи народні рецепти від сухого кашлю, необхідно згадати про користь сухої гірчиці. Це сильний засіб прибирає навіть гавкаючий і свистячий кашльовий рефлекс. Необхідно залити чайну ложку порошку склянкою води. Перемішати, покласти на область бронхів серветку, а після помістити матерію, просочену гірчичним складом. Не прибирати компрес 12-15 хвилин.
  2. Заспокоїти сильний кашель допоможе сольовий розчин. В 1 л окропу розчинити сіль кухонну, перемішати, остудити. Вологими серветками, попередньо змоченими в сольовому складі, обкласти область бронхів, не знімати компрес всю ніч, при цьому укутати і створити ефект сауни.
  3. Ще один надійний метод проти сильного сухого кашлю – відвар з трави мати-й-мачуха, який приготувати за класичним рецептом і використовувати для внутрішнього прийому або полоскання хворого горла.

Відео

Як лікувати сухий кашель -швидко і ефективно

Відгуки

Марина, 23 рокиЯ знаю, що робити при сухому кашлі у дорослих, але поняття не мала, як лікувати однорічної дитини. Коли виникла така проблема, змішала сік редьки і мед, щоб прибрати сильний напад. Собі так постійно лечу і дитині спробувала. Реакція – температура спала, кашель зник. Відтепер знаю, яке ефективне лікування застуди.
Олена, 41 рікКоли виникає сухий кашель у дорослого – лікування пропоную швидке та ефективне. На допомогу приходить препарат Імудон, проти кашльового рефлексу – Синупрет, щоб полоскати горло – відвар ромашки. Напад проходить практично відразу, проблема зникає на третю добу, хоча ще недавно роздирала горло.
Ганна, 31 рікМої приступообразні сигнали організму чи до блювоти не доводять. Починається все з першіння, а потім кашляю тільки сильніше. Перевести хворобу в нейтральну стадію допомагають таблетки Шавлія, які в аптеці коштують не більше 200 рублів. Засіб швидко прибирає сухий кашель у дорослих – домашнє лікування миттєве.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!