Гайморит - симптоми і лікування у дорослих. Які антибіотики і народні засоби приймають при гаймориті

Про гаймориті відомо багато, але дорослі все одно продовжують хворіти запаленням слизової оболонки пазух носа. Недугу в основному схильні молоді люди, пік загострень спостерігається восени, взимку. Щоб попередити запальні процеси, дізнайтесь детальніше про захворювання та лікування при гаймориті у дорослих.

Гайморит – симптоми

Хвороба з'являється при наявності постійних сприятливих умов в носоглотці для розвитку інфекції. Ознаки гаймориту у дорослих залежать від характеру запального процесу і форми протікання. Хронічна і гостра форма проявляються по-своєму. Загальні симптоми при гаймориті у дорослих:

  1. Хворобливі, неприємні відчуття в області носа, запалення пазухи. Симптом посилюється, якщо пацієнт опускає голову вниз. Характер болю: менш виражені вранці, наростають до вечора.
  2. Ніс закладений або спостерігаються гнійні виділення. Голос при цьому гугнявий, хрипкий, дихання утруднене.
  3. Знижений нюх.
  4. Висока температура (при гострій формі).
  5. Слабкість, підвищена втомлюваність, іноді озноб.
  6. Порушення сну.
  7. Погіршення або втрата апетиту.
  8. Напади кашлю.
  9. Припухання м'яких тканин обличчя, почервоніння (при вираженій формі).
  10. Посилена сльозотеча.
  11. Неприємний післясмак після їжі, запах з рота.

Перші ознаки гаймориту

Захворювання починається з нежиті, не викликає побоювання і підозри. Виділення можуть бути прозорими, гнійними, не проходити тривалий час. Один з перших симптомів, який повинен насторожити – неприємні, болючі відчуття у верхньощелепних пазухах, що посилюється у вечірній час. Далі можуть з'явитися ознаки інтоксикації: втома, загальне нездужання, підвищення температури. Інші симптоми при гаймориті у дорослих індивідуальні, залежать від характеру запального процесу.

Хронічний гайморит – симптоми

При діагноз хронічний гайморит – симптоми і лікування у дорослих різноманітні. Форма виявляється проблематично, оскільки має змащену симптоматику. Як проявляється гайморит? Головний і постійний ознака – нежить, який неможливо вилікувати звичайними лікарськими засобами. Також присутній біль в лобовій частині голови, в глибині очей. Йому стає легше, коли займає горизонтальне положення. Інші ознаки гострої форми у дорослих:

  • слабкість, загальне нездужання;
  • знижений нюх;
  • припухлість повік, запалення кон'юнктиви;
  • біль при моргання;
  • температура в межах норми;
  • сухий хронічний кашель.

Дізнайтеся,як проявляється гайморит.

Чим лікувати гайморит

Якщо ігнорувати захворювання, вели ризик розвитку ускладнень: появи отиту, ураження головного мозку, переходу в хронічну форму, запалення глоткових миндали і так далі. З цієї причини усуненням запалення слизової оболонки пазух необхідно зайнятися відразу після виявлення перших симптомів. Чим лікувати гайморит у дорослих? Сучасний підхід передбачає діагностику, комплексний підхід, що включає заходи щодо усунення вогнища інфекції, відновлення нормального дихання, відтоку ексудату з пазухи.

Які антибіотики приймати при гаймориті у дорослих

При діагнозах гайморит, синусит – симптоми і лікування у дорослих визначає лікар. Завжди призначається фармакотерапія, оскільки ліки є невід'ємною частиною ефективного лікування. Антибіотики призначаються у складних випадках і гострій формі, викликаної бактеріями. Поліпшення настає приблизно через 4 дні після початку прийому. Використовуються наступні антибіотики при лікуванні гаймориту у дорослих:

  1. Хемомицин. Ліки, що володіє мінімумом побічних властивостей. Чинить бактерицидну дію на патогенну мікрофлору, починає діяти відразу після всмоктування в кров.
  2. Макропен. Діюча речовина – мидекамицин, ефективний проти гемофільної палички, пневмокока. Використовується, якщо інші антибіотики не приносять результату або при наявності у пацієнта непереносимості пеніцилінів.
  3. Амоксиклав. Ліки, що призначається при отиті, бронхіті, має широкий спектр дії. Діюча речовина пеніцилінового ряду ефективно руйнує стінки бактерій, усуваючи неприємні симптоми.
  4. Офлоксацин. Ліки групи фторхінолонів, має бактерицидну, антибактеріальні властивості. Ефективний від грамнегативних і деяких грампозитивних мікроорганізмів.

Дізнайтеся, як приймати антибіотики при гаймориті.

Краплі при гаймориті у дорослих

Рідкі ліки ефективно знищують бактерії, полегшують дихання, порівняно з таблетками хороші тим, що не накопичуються в крові і не шкодять кишечнику. Лікування гаймориту у дорослих може проводитися наступними краплями:

  1. Синуфорте. Збільшують вироблення слизу, зменшують набряки і очищають носові пазухи.
  2. Називін. Судинозвужувальні краплі при гаймориті, нормалізують дихання, зменшують кількість виділень.
  3. Изофра. Призначаються при важкій формі, містять антибіотики.
  4. Сиалор. Спрей відмінно допомагає при гострій, алергічній формі, пригнічуючи джерело інфекції.

Таблетки при гаймориті

Існує кілька типів ліків, які можуть зняти симптоми і сприяти швидкому лікуванню. Лікар може виписати такі препарати при гаймориті:

  1. Метронідазол. Ліки з протимікробною, антипротозойним (проти найпростіших патогенів) дією. Швидко проникає всередину одноклітинних і призводить до їх загибелі, ушкоджуючи ДНК.
  2. Ібупрофен. Знеболює, змінюючи чутливість больових рецепторів, усуває запальні процеси, знижує температуру.
  3. Биоран. Імуномодулятор, що складається з рослинних компонентів. Зміцнює захисні сили організму.

Уколи при гаймориті

Використовуються, якщо лікування гаймориту у дорослих пероральними препаратами неефективно, є ризик розвитку сепсису. Засіб підбирається після посіву на чутливість. Призначаються такі уколи від гаймориту:

  1. Пеніцилін. Успішні, якщо ними раніше лікування не проводилося. Щоб досягти потрібної концентрації в крові, їх потрібно вводити кожні 3-4 години – це величезний мінус ліки.
  2. Гентаміцин. Найвідоміший засіб групи аміноглікозидів. Знищує багато видів патогенної мікрофлори, але не ефективний від стрептококів. Уколи робляться тільки під контролем лікаря.
  3. Цефтріаксон. Має схожу з пеніциліном дію. Укол препаратом потрібно робити всього двічі в день.

Народні засоби від гаймориту і у дорослих

Для усунення ознак поряд з медикаментами можна використовувати домашні методи. На замітку: при діагнозі гайморит – симптоми і лікування у дорослих повинен визначити лікар. Після аналізів він призначить ліки і може схвалити або не схвалити інші методи. Народні засоби при гаймориті у дорослих:

  1. Зробити самостійно краплі для носа, змішавши однакову кількість соку алое, меду, чистотілу. Закапувати не менше 3 разів на день.
  2. Використовувати для лікування, профілактики цибуля: змішати рівну кількість соку рослини та спирту, закапувати по вечорах.
  3. Прогрівати носові пазухи. Якщо немає синьої лампи, це можна робити домашніми засобами, наприклад, з допомогою мішечків з прогрітій сіллю (піском).

Промивання гайморових пазух в домашніх умовах

Якщо хочете уникнути хірургічної операції, наприклад, проколу, серйозних наслідків синуситу, варто робити інгаляції. За умови правильного виконання він усунуть запалення, приберуть слиз. Етапи промивання гайморових пазух в домашніх умовах:

  • змішайте 60 мл окропу, по чверті чайної ложки соди, солі;
  • наповніть кухоль зазначеної сумішшю, додайте охолодженої води;
  • влийте рідину в аспіратор;
  • нахиливши голову, влийте розчин в ніздрю, вилийте через іншу.

Як довго лікується гайморит

За умови адекватного лікування (прийому протизапальних, антибактеріальних засобів, муколітиків) захворювання буде тривати не більше 10-12 днів. Як довго лікується хронічний гайморит? Якщо синусит у людини тривалий час, лікар може призначити оперативне втручання, електрофорез. Ефективність цих методів – не менше 95%, відновний період у дорослої людини займає пару тижнів.

Відео: як вилікувати хронічний гайморит

Як вилікувати гайморит без проколів і болю. Жити здорово!(15.12.2015)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!