Хто такий дальтонік - причини порушення кольоросприйняття та види захворювання

Існує тип людей, які плутають кольору і не розрізняють відтінки, тому виникає закономірне питання, як дальтоніки бачать. Кольорова сліпота – рідкісне захворювання, спровоковане уродженими дефектами, що не піддається успішному лікуванню. Зовні таких хворих важко відрізнити від здорових людей, однак проблема зі здоров'ям все одно існує. Складно сприймати світ очима дальтонік, однак багато вчених присвятили цій справі все своє життя.

Що таке дальтонізм

Це офіційне захворювання з галузі офтальмології, який характеризується нездатністю зору розрізняти деякі кольори. Частіше має місце спадковий дальтонізм, проте лікарі не виключають факт набутого захворювання. Такого роду дефекти зору складно піддаються успішної корекції, тому пацієнти на всю ставшуюся життя не сприймають фарби. Хвороба проявляється ще в дитинстві, тож турботливі батьки повинні своєчасно звернутися до лікаря за консультацією.

Як бачить дальтонік

На зображеннях видно, що у дальтоніків явні проблеми з сприйняттям червоного кольору, так і з насиченістю жовтого кольору теж виникають видимі відхилення від загальноприйнятих стандартів. Особливості світогляду повністю залежать від кольору, який пацієнти бачать неправильно. Наприклад, у хворих з протанопией відбувається дефект сприйняття червоного кольору і всіх його відтінків, а у пацієнтів з тританопией плутанина спостерігається з сприйняттям жовтого і синього відтінків. Як дальтоніки бачать, повністю залежить від переважаючого типу дальтонізму.

Які кольори дальтоніки бачать

Такий аномальний процес зустрічається нечасто, наприклад, повний дальтонізм з життям у світі чорно-білому переважає всього в 0,1 відсотків усіх клінічних картин. В інших випадках дальтонік сприймає кольори по-своєму, теж бачить кольорові картинки. У сучасній офтальмології зустрічаються такі порушення, які характеризують ту чи іншу форму дальтонізму:

  • при протаномалии пацієнт будь-якого віку плутає червоний колір з коричневим, сірим, чорним, зеленим, бурим;
  • при дейтераномалии спостерігаються певні складнощі сприйняття зеленого відтінку, що його плутають з червоним і оранжевим;
  • при тританопии зі звичного світосприйняття випадає фіолетовий, пацієнти не сприймають синій колір.

Які кольори не розрізняють

Колірну сліпоту діагностують за певним картинок з цифрами, які виконані у формі кольорових кружечків. Навколишній світ не змінює форму, але змінює свій відтінок. Такі аномальні явища сам пацієнт не помічає, забити тривогу можуть його найближчі родичі, батьки. Нерозрізнення основних кольорів може називатися не тільки дальтонізмом, але і колірної сліпотою. Суть справи не міняє – нездатність розрізняти кольорову гаму присутній. Дальтоніки не відрізняються від людей з нормальним сприйняттям кольору, але мають свої особливості.

З таким захворюванням частіше стикаються жінки, перші прояви недуги переважають ще в дитячому віці. При баченні однакових картинок хворий і здоровий дитина дають різні відповіді. Хвороба супроводжується відсутністю сприйняття червоного, синього або зеленого відтінку. Звідси випливають всілякі модифікації, як бачать світ дальтоніки.

Які кольори плутають

При порушенні кольорових спектрів має місце нездатність розрізняти і погано бачити основні тони, правильно визначати предмети різних кольорів. Різновид патології залежить від особливостей кольоросприйняття, як бачать навколишній світ дальтоніки. Одні пацієнти здатні розрізняти частина колірних відтінків, інші – бачать світ у чорно-білій гамі. Як буде називатися тип захворювання, може за спеціальними тестами визначити лікуючий лікар. Дальтоніки плутають червоний, синій, фіолетовий і зелений відтінок.

Види дальтонізму

Визначити причини дальтонізму проблематично, але важливо розуміти, як протікає аномальний процес. Проблема у видозміні спектральної чутливості пігментів, що спотворює яскравість, контрастність картинки. Якщо на сітківці відсутня синій пігмент, і цей стан спадкове, успішне лікування утруднене. Коли розрізняють червоні або інші відтінки, але плутають їх, причому патологія є набутою, усунути її можна носінням спеціальних окулярів. З нездатністю правильно бачити світ можна боротися, все залежить від типів пігментів, форми трихромазии.

Повний

Страждають дальтонізмом жінки і чоловіки, а передує порушення колірного сприйняття ряд патогенних факторів. Якщо люди не здатні сприймати всі відтінки, мова йде про повну трихромазии. Хвороба зустрічається вкрай рідко, помітно обмежує можливості сучасної людини, наприклад, йому не стати художником і не судилося керувати особистим транспортним засобом (проблеми зі світлофором). У патологічний процес залучені всі три оболонки, їх неправильне розвиток.

Частковий

Пацієнти здатні сприймати окремі кольори і відтінки, а деякі серед них все одно плутають, бачать неправильно. Якщо в конкретній клінічній картині люди частково страждають дальтонізмом, лікарі визначають і виділяють наступні різновиди трихромазии і їх короткий опис для кращого розуміння:

  1. Дейтераномалия. У пацієнта присутні складності з сприйняттям зеленого і всіх його відтінків. Реальні фото, як бачать навколишній світ дальтоніки в такому разі, можна знайти на тематичних сайтах мережі, медичних порталах.
  2. Протаномалия. Кожній людині відомо, хто такий дальтонік, але з цим захворюванням стикаються лише ті пацієнти, у яких виникло порушення сприйняття червоного кольору і його відтінків. Вони бачать все по-іншому, але теж в насичених фарбах.
  3. Тританомалия. Синій і фіолетові відтінки людина не бачить, замість них предмети у свідомості дальтоніків стають червоними або зеленими. Це не заважає йому жити повноцінним життям, але труднощі в повсякденності все ж таки зустрічаються.

Знамениті дальтоніки

Як дальтоніки бачать кольори, розповість кваліфікований офтальмолог. Мало того, є величезна кількість довідкової літератури, в якій описані такі патологічні стани. Вчені не одне десятиліття вивчають характерний недуг, особливо його придбану форму. В історії відомі люди, які були дальтониками, але змогли хоча б на грам змінити цей світ, залишили свій відбиток в літопису життя. Ось про які легендарних особистостей йдеться:

  1. Художник Врубель. Його геніальні картини написані в сірих, похмурих, депресивних тонах. Художник так бачив світ, але багато хто з його оточення навіть не здогадувалися, що за життя він був дальтоником.
  2. Шарль Меріон. Дізнавшись про своє невиліковному захворюванні, живописець відразу ж перейшов з картин на графіку. Його легендарні офорти з мальовничими місцями Парижа придбали всесвітню популярність.
  3. Співак Джордж Майкл. Ще одна легенда з таким невиліковним захворюванням. Музикант і талановитий співак з дитинства мріяв стати льотчиком, але недуга розкрив його таланти в іншому напрямку.
  4. Джон Дальтон. Відомий науці вчений, в честь якого і названо зазначене захворювання з галузі офтальмології. Характерний недуга докладно описав своїм станом, світосприйняттям.
  5. Американський режисер Крістофер Нолан. Його картини були удостоєні премії міжнародних фестивалів, а сам діяч кінематографа вважається легендарним у своєму напрямку.

Відео

ЯК ПОДИВИТИСЯ на СВІТ ОЧИМА ДАЛЬТОНІК?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!