Як позбутися від запорів - причини і лікування

З проблемою констипации (запору) зустрічався кожна людина. З чим пов'язано таке часте і поширене захворювання? Причин утруднення дефекації дуже багато, починаючи від захворювань шлунково-кишкового тракту, закінчуючи недоліком фізичної активності. Щоб вирішити цю проблему, полегшити життя, потрібно спочатку розібратися в причинах, зрозуміти її фізіологічний сенс.

Що таке запор

Закрепом вважається стан, коли порушена частота дефекації менше встановлених медициною норм або при наявності таких симптомів:

  • відчуття неповного випорожнення після походів в туалет;
  • мала кількість випорожнень, підвищена їх щільність;
  • порушення звичної частоти дефекації або її відсутність протягом кількох днів.

Залишки їжі залишаються в кишечнику, не выводясь повністю. Маса ущільнюється, активно розвивається патогенна мікрофлора. Все це супроводжується зовнішніми симптомами:

  • важкістю і болючим випорожненнями;
  • проблемами зі сном;
  • болями внизу живота;
  • відсутністю апетиту.

Особливо небезпечний хронічний запор, боротьба з якою вимагає тривалого лікування. Причиною може стати холецистит, панкреатит, інсульт, цукровий діабет, дисбактеріоз. В цілому видів констипации дуже багато, і всі вони залежать від причин виникнення:

  • вроджена або з'явилася за причини порушень розвитку ШКТ;
  • внаслідок травм або прийому деяких груп медичних препаратів;
  • із-за малої кількості води, харчових волокон;
  • порушення перистальтики з невстановлених причин.

Можливі причини

Найпоширеніші причини появи цієї проблеми – неправильне харчування. У чому ж воно полягає і як боротися з запором з допомогою корекції раціону? Помилка в тому, що сучасна людина їсть дуже мало клітковини і п'є мало води, що стає вирішальним при появі запору. Для корекції раціону обмежують або відмовляються від:

  • білого хліба;
  • твердих сирів;
  • чаю чорного;
  • кави;
  • оброблених круп, продуктів з борошна.

Краще відмовитися від рафінованого цукру. Перший крок на шляху корекції харчування – введення в раціон овочів і фруктів. Краще їсти грубі овочі, фрукти, багаті грубою клітковиною (груша, морква). Особливу увагу потрібно звернути на кількість вживаної рідини. Мінімальна норма – півтора літра в день. Вживання в цьому обсяг рідини кожен день – чудова профілактика. Корисно пропити перед їжею активоване вугілля.

Що допомагає від запору

Як позбутися від запорів за допомогою яких методів? Існують і методи народної медицини, і препарати, і спеціальна дієта, вправи, масажі. Методи ефективні в разі системного підходу при паралельній консультації з лікарем. Лікування запорів у домашніх умовах може бути успішним за умови не хронічного стану проблеми. Клізма ефективна для видалення калових каменів в кишечнику, але дія – одноразове і не вирішує проблему появи констипации.

Лікарські препарати

Щоб зрозуміти, як позбутися від запору у вашому випадку, потрібно знати причину появи і принцип дії кожного окремого засобу. Перед застосуванням ліки спробуйте вирішити проблему з допомогою коригування раціону і гімнастики природним способом. Якщо ж результат не з'являється довгий час, то позбутися від калових каменів в кишечнику допоможуть проносні. При лікуванні запору застосовують не тільки таблетки, але і сиропи, порошок, розчини, свічки. За принципом дії вони підрозділяються на:

  • подразнюючої дії – подразнення рецепторів кишечнику, що призводить до однократному випорожненню через кілька годин (касторове масло, Тримедат);
  • пребіотики – викликають ріст корисної мікрофлори, яка діє як дратівливе проносне і осмотичний; відновлюють моторику і мікрофлору (Дюфалак, Лактитол, Лактобактерин);
  • осмотичної дії – утримують воду в кишечнику, здатний розм'якшити кал (цитрат, Микролакс);
  • наповнювачі кишечника – діють шляхом збільшення об'єму калових мас і викликають скорочення кишечника (метилцелюлоза, насіння льону).

Народні проносні засоби

Якщо ввести в раціон морквяний або обліпиховий сік, мінеральні води, з'їсти в періодах між їжею висівки пшеничні, інжир, родзинки, курагу, чорнослив, ківі і пити кефір, то можна усунути констипацию. Корисно приймати лляне масло при запорах і оливкова, вазелінове в комплексі з відварами. Проносний в домашніх умовах робиться на основі трав, які допомагають очистити організм, не травмуючи шлунок:

  • лакричника;
  • ревеню хвилястого;
  • алтеї лікарської;
  • листя сени;
  • ромашка.

Відвари готуються просто:

  1. співвідношення рослинної сировини і води – 1:10;
  2. на повільному вогні протягом 20 хвилин поварити;
  3. після охолодження – долити води і приймати по половині обсягу відвару двічі в день.

Клізма

Клізма від запору є радикальним засобом. При правильному її використанні одноразово, має безпечним і якісним впливом. Використовують воду теплу кип'ячену, не більше 2 літрів. Клізму поміщають на півтора метра вище тіла, шланг вводять на 7-10 см в товсту кишку і впускають рідина з резервуара поступово, регулюючи зажимом. Клізму можна робити лежачи або в колінно-ліктьовому положенні. Після 10 хвилин – сходити в туалет і спорожнити кишечник.

Дізнайтеся, як робитьсяклізма в домашніх умовах при запорі.

Вправи при запорі

Ефективні багато вправи. Робити їх треба під час ранкової гімнастики після випитого склянки теплої води. Для активної роботи кишечника корисний масаж за допомогою спеціальних вправ:

  • «велосипед» – лежачи на спині імітуючи їзду, виконувати кілька хвилин, за 2-3 рази;
  • лежачи на спині підтягування ніг до тіла – на 20 секунд щільно притиснути зігнуті ноги до грудей і повільно опустити, виконувати по 20 разів.
  • в колінно-ліктьовий позиції голову опустити між рук і повільно присідати вправо і вліво, торкаючись п'ят.

Масаж

Корисні кругові масажі з невеликими натисканнями на шляху руху калових мас у товстому кишечнику. При хронічному запорі практикують масаж певної точки внизу живота. Вона знаходиться по діагоналі від пупка з лівого боку, де можна промацати товстий кишечник. Масажуючи круговими рухами пальців протягом декількох хвилин кілька разів в день, можна назавжди позбутися навіть від хронічних запорів. Це пов'язано з механічним стимулюванням.

Лікування закрепів у дітей

Проблемний стілець у дитини може бути за порушення мікрофлори, харчової алергії або переходу на тверду їжу. У немовляти запори можуть бути пов'язані з високою жирністю молока. У дітей, яким більше року, запори можуть бути викликані психологічними причинами. Лікування полягає в корекції харчування, фізичної активності і застосування масажів. Небажано застосовувати господарське мило або агресивні проносні.

Засоби від запору у дорослих

Біг, фітнес і заняття йогою, вживання рідини і наявність у раціоні харчових волокон натурального походження – все це фактори, які допоможуть впоратися із запорами. Важливо навіть положення, які ви приймаєте, сидячи на туалеті: ноги повинні бути не на підлозі, а трохи підняті. Таке положення забезпечує невеликий тиск на живіт і легке випорожнення.

Відео про способи лікування запору

Будь-які способи лікування доступні. На відео ви зможете ознайомитися з корисними порадами і методиками для подолання проблем з кишечником. Перше, що потрібно спробувати при появі симптомів – лікування без лікарських препаратів, оскільки переважна більшість проносних викликає звільнення кишечника, але при цьому абсолютно не лікує причину.

Що робити при запорі

Як лікувати запори. 100% працює методика

Позбавлення від хронічного запору

Запор. Як з ним впоратися. Жити здорово! (16.12.2015)

Дієта при запорах

Дієта при запорах у дорослих

Гімнастика

Вправи при запорах

Відгуки

Катерина, 50 роківПісля інсульту з'явилися проблеми з-за малої рухливості. Якщо ви помітили перші симптоми, то реагувати потрібно відразу. Я вилікувалася за допомогою зміни харчування: їла кожен день салат з морквою, капустою. А коли почала робити зарядку вранці, пити розчин соди, то побачила різницю дуже швидко. Раджу більше рухатися – проблем бути не повинно.
Олексій, 25 роківПрацюю постійно за комп'ютером, абсолютно немає часу навіть на пробіжки. Зіткнувся з такою проблемою нещодавно. Почав пити воду з ранку, після додав в «меню» до сніданку рицинова, олія раз в день. Хороші відчуття з'явилися вже через тиждень. Для ефекту знайдіть час для спортзалу.
Євгенія, 43 рокиПісля операції було дуже складно прийти в себе. Мучилася, не допомагали ні масло, ні відвари, запор був сильний. Навіть викликала швидку, так погано стало. Довелося терміново починати з клізми, а потім брала Дюфалак. Тільки через місяць все прийшло в норму. Але іноді виникають незручності, якщо мало рухаюся.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!