Видалення зуба мудрості: складні та прості операції

Дана процедура є достатньою мірою складним і відповідальним заходом. При ситуації, коли лікування проблемного зуба не дала очікуваного ефекту, вдаються до хірургічного видалення. Дізнайтеся, чим загрожує несвоєчасно виконана операція.

Потрібно видаляти зуб мудрості

Стоматологічна практика показує, що крайні моляри доставляють безліч проблем вже на етапі прорізування. Так, якщо зуб мудрості, або просто вісімка, зростає під нахилом, він провокує пошкодження м'яких тканин. На тлі постійної травматизації слизової оболонки у роті розвивається запальний процес, що супроводжується підвищенням температури, набряком. В такому випадку уникнути видалення не вдасться.

При ситуації, коли проблемний моляр прорізався частково (ретинированный зуб), розвивається карієс, який важко піддається лікуванню. Такі утворення підлягають видаленню. Трапляється і так, що вісімка не прорізується навіть до 40 років. Розташовуючись в товщі кістки черепа або під яснами, зуб може викликати відчутний дискомфорт. Багато пацієнти живуть з такими вісімками і не відчувають негативних відчуттів. У разі, якщо зуб здоровий, не зростає під нахилом, то видалення надмірно.

Свідчення

Складність лікування крайніх молярів пов'язана з їх анатомічними особливостями: викривленими корінням і кореневими каналами, які важко якісно запломбувати. Певні труднощі викликає і положення зуба в зубному ряду, наприклад, якщо він лежить горизонтально або має значний нахил коронки. Наявність таких особливостей призводить до того, що людина постійно прикушує щоку. Зберігати неправильно розташовані моляри безглуздо. Серед інших показань до видалення вісімок фахівці називають:

  • недолік місця для прорізування;
  • похиле положення;
  • запалення ясенного капюшона (перикоронит);
  • скупченість зубів;
  • сильне руйнування коронки.

Наслідки

В процесі прорізування трапляється так, що горби вісімок залишаються прикритими слизової ясен. Утворюється своєрідний капюшон, під яку потрапляють залишки їжі, служать джерелом харчування для патогенної мікрофлори. В кінцевому підсумку розвивається запалення, основним симптомом якого є наростаюча біль, що виникає під час ковтання і відкривання рота. Нерідко спостерігається підвищення температури, нездужання. Поява таких симптомів вимагає невідкладно лікарського втручання.

Пам'ятайте, що нагноєння вісімки вкрай небезпечно. Можливий догляд патологічного ексудату під нижню щелепу з подальшим розвитком флегмони, абсцесу або сепсису. Буває і так, що крайній моляр впирається в сусіднє освіта, викликаючи періодичні болі, що віддають у вухо, нижню щелепу, скроню. Одним з найбільш неприємних наслідків несвоєчасного видалення крайніх молярів вважається запалення гілок трійчастого нерва, що супроводжується сильними болями.

Зуби мудрості, видаляти чи не видаляти?

Як видаляють зуб мудрості

Витяг вісімок пов'язане з певними труднощами, пов'язаними з особливостями їх розташування і будови. При цьому тривалість процесу екстрагування (видалення) багато в чому визначається професіоналізмом лікаря. У разі, коли моляр прорізався частково, призначається рентген, з допомогою якого фахівець отримує інформацію про становище, конфігурації освіти.

Видалення зуба мудрості на верхній щелепі проходить швидко і безболісно. Лікарі пов'язують це з менш розгалуженою кореневою системою таких вісімок. Видалення зуба мудрості на нижній щелепі вимагає від фахівця професіоналізму. В цілому операція може бути як простою, так і складною. Все залежить від поточного стану вісімки. При стандартній екстракції використовуються елеватори і щипці. Операція проходить без розрізів десни. Складне видалення зуба мудрості проводиться за допомогою бормашини. Операція включає наступні етапи:

  • Збір анамнезу – лікар з'ясовує, чи є у пацієнта алергія на лікарські засоби.
  • Анестезія – операція проходить під місцевим знеболенням.
  • Екстракція – вилучення вісімки з лунки щипцями або елеваторами. За нестандартною процедурою видалення етап екстракції передує розрізанням десни, розпилюванням моляра.
  • Промивання і накладення швів – після обробки лунки антисептиками лікар ушивает рану. Іноді накладають протизапальну і захищає лунку засіб (Альвостаз, Alvogyl).

Просте видалення

Тривалість такої операції становить близько 10 хвилин. При простому видаленні немає необхідності розрізати ясна або розпилювати зуб. Дочекавшись дії анестетика, лікар отримує вісімку щипцями. Верхні вісімки піддаються заморожуванню швидше і простіше, ніж нижні. З цієї причини під час стандартної процедури видалення вважається достатнім обколоти ясен в області проекції верхівки кореня у верхнього восьмого кута моляра.

Екстракція нижніх молярів вимагає тотального знеболювання. Щоб уникнути запалення в лунку віддаленого вісімки закладається протизапальний препарат. Ушивання рани не обов'язково. При правильно проведеній процедурі ризик ускладнень мінімальний. Відновлення після простого видалення триває кілька днів. Больові відчуття проходять через 3-4 доби. Середня вартість процедури – 1500 р.

Складне

Крайній моляр, як правило, нестандартно розташований, тому перед складною операцією завжди робиться рентгенівський знімок. При ситуації, коли вісімка має масивні розгалужені корені, значно відхилена в бік або частково зруйнувалася, лікар розробляє тактику екстракції, яка дозволить максимально швидко отримати неправильно прорезающийся або напівзруйнований зуб. Під час нестандартної процедури видалення використовуються наступні прийоми:

  • висвердлювання кістки;
  • розрізання десни;
  • розпилювання зуба і витяг його фрагментами.

З метою попередження ускладнень лунка після операції промивається антисептиками. Потім рана закладається лікарським препаратом і зашивається. Видалення інфікованої нижній вісімки відрізняється тим, що в цьому випадку місцева анестезія безсила. Питання знеболювання може бути вирішено шляхом застосування загального наркозу. Тривалість процедури – 30 хвилин. У складних випадках процес може затягнутися до двох годин. Середня ціна – 5000 р.

Сучасні методи видалення зуба мудрості без болю

Стоматологія має в своєму арсеналі цілий набір препаратів, що дозволяють проводити операції будь-якої складності практично безболісно. До недавнього часу анестезія проводилася за допомогою Новокаїну. Сьогодні для знеболювання застосовуються більш безпечні та ефективні препарати. Лідокаїн досі використовується в бюджетних клініках. Препарат рідко викликає алергію. Знеболюючий ефект досягається при введенні високої дози анестетика.

Сучасні стоматологи вважають за краще вибирати препарати артікаїнового ряду (Убістезин, Ультракаїн, Септанест), які призначені для карпульного знеболювання (в спеціальний шприц поміщається карпула або ампула з активною речовиною, після чого виконується введення препарату в область проекції верхівки зуба). Пацієнтам із групи ризику (дітям, вагітним жінкам, інвалідам) підбираються склади без адреналіну. У цих випадках знеболювання виконується препаратами амідної групи (Мепивакаин, Скандонест).

Відео

Видалення Зуба Мудрості. Стоматологія Посміхнися.

Жити здорово! Зуби мудрості. (11.04.2016)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!