Алкогольна епілепсія - симптоми, діагностика, невідкладна допомога при нападі, лікування в клініці і вдома

Часто результатом важкого алкоголізму є епілепсія. Основна ознака цієї недуги – неконтрольовані спалахи конвульсивних судом. Алкогольна епілепсія – це симптом надмірного вживання спиртних напоїв, без лікування якого можна прийти до таких наслідків для організму, як втрата пам'яті, зору, цироз печінки, затяжна депресія, слабоумство. Причиною численних самогубств стають регулярні напади, які виникають на тлі алкоголізму.

Що таке алкогольна епілепсія

У головному мозку у питущої людини виникають незворотні наслідки, тому епілепсія і алкоголь – поняття взаємозалежні. Розвиток епілептичних припадків обумовлено зловживанням спиртних напоїв. Якщо напад одного разу вже трапився, то у великій імовірності станеться знову. Спочатку епілепсія активізується під дією алкоголю, але зі зростанням інтоксикації організму рецидиви трапляються незалежно від вживання спиртного. Це пов'язано із запуском механізму незворотного ураження мозкових оболонок.

Відмітні особливості

Від звичайного епілептичного припадку алкогольна епілепсія відрізняється виникненням рецидиву протягом перших декількох годин або діб після припинення прийому алкоголю. Під час нападу у хворого виникають галюцинації, які властиві важкій формі алкогольної залежності. Після припадку збільшуються ознаки синдрому відміни: порушення сну, психоз, депресія. Хворий під час і після похмілля прискіпливий, озлоблена, уразливий – так виражається алкогольна деградація особистості.

Причини виникнення

Розвивається епілепсія на тлі алкоголізму, коли людина протягом тривалого часу труїть свій організм етанолом. Крім цього, припадки можуть статися при:

  • черепно-мозковій травмі;
  • алкогольної абстиненції;
  • атеросклерозі;
  • пухлини головного мозку;
  • захворювання інфекційного характеру (менінгіт, енцефалопатія та інші);
  • спадкової схильності.

Епілептичний припадок від алкоголю – симптоми захворювання

Виникають у людини симптоми алкогольної епілепсії дуже схожі на звичайні судомні напади, але мають свої особливості. Залежно від тяжкості ознак і черговості їх настання, у хворого можна спостерігати наступні стани:

  1. Напад починається завжди раптово. Однак перед ним людина відчуває важкість і біль у кінцівках, слабкість і нудоту.
  2. Потім з'являються м'язові спазми. У хворого тіло спотворюється в неприродній позі, мимовільно голова закидається.
  3. При знаходженні в непритомному стані виникає пригнічення життєвих функцій: критичним стає пульс, урежается частота дихання, звужуються зіниці, пригнічуються відповіді організму.
  4. Після повернення свідомості людина продовжує відчувати біль. Кінцівки з цієї причини стають знерухомленими, після нападу розвивається алкогольна безсоння, відбуваються напади білої гарячки.

Початкові ознаки перед припадком

Алкоголік поява епілептичного припадку передчуває на кілька днів до його початку. Хоча хвороба характеризується появою м'язових судом, але не завжди напад починається з них. Ознаки початку алкогольної епілепсії:

  • втрата апетиту;
  • порушення сну;
  • погане самопочуття;
  • підвищена дратівливість;
  • сильні болі в голові і м'язах;
  • спазми грудної клітки;
  • хрипке дихання;
  • переднепритомний стан, або непритомність.

Алкогольні судоми

Спровокувати напади епілепсії може гостра алкогольна інтоксикація, отруєння сурогатом або різка відміна прийому алкоголю під час тривалого запою при важких стадіях алкоголізму. Судоми виникають, як одноразово, так і повторюються через певні проміжки часу. Сильні епілептичні припадки починаються з тонічної фази, що триває до 20 секунд, потім змінюються клонической, що триває близько 2 хвилин. Алкогольна епілепсія може прогресувати і призвести людини до припадків вже в тверезому стані.

Діагностика епілепсії на тлі алкоголізму

Визначається захворювання на підставі огляду та опитування пацієнта. Доктор перевіряє окорухові і сухожильні рефлекси. Обов'язково призначається проведення енцефалографії, по якій легко встановлюється характер патології. При алкогольному варіанті відсутні аномалії, властиві дійсної епілепсії. Пацієнтам, які вживають алкоголь, притаманні звичайні ритми нейронів головного мозку. Якщо при припиненні вживання спиртовмісних рідин напади не зникають, то призначається КТ або МРТ мозку для визначення розширення його бічних шлуночків.

Невідкладна допомога при епілептичному нападі

Тривале вживання алкоголю призводить не тільки до психічної деградації, але й до формування хронічної епілепсії. Навіть короткочасний припадок небезпечний для здоров'я і життя хворого, адже падаючи, людина може отримати серйозні травми. Якщо помічені перші характерні ознаки судом, а лікаря поблизу немає, то важливо не дати хворому впасти. Інструкція першої допомоги пацієнту, який страждає алкогольною епілепсію:

  • покладіть хворого на м'яку поверхню, аби він при падінні уникнув травм і ударів;
  • приберіть подалі від нього небезпечні предмети, які можуть завдати каліцтва;
  • голову поверніть на боці, щоб хворий уникнув захлебывания блювотою і слиною або западання язика;
  • після закінчення припадку людині потрібен відпочинок або сон;
  • якщо напад триває не більше 5 хвилин, то додаткові медичні заходи не вимагаються;
  • при тривалому приступі, який займає більше 5 хвилин, хворому необхідна реанімація – викликайте швидку допомогу.

Допомога при абсансах

Коли у алкоголіків трапляється тимчасове помутніння свідомість – це абсанс. Під час цього стану хворий вимовляє слова і виробляє невмотивовані дії з наступною частковою або повною амнезією. Для таких нападів характерне затемнення свідомості з завмиранням мови і рухів. Часто абсанс настільки короткочасний, що проходить непоміченим. Особливої допомоги при такому стані не потрібно. Рекомендується при порушенні свідомості спостереження за хворим.

Що робити при нападі психомоторному

Епілепсія після алкоголю може виражатися психомоторним нападом. Для нього характерні автоматичні руху алкоголіка з неповним усвідомленням дій. Такий прояв алкогольної епілепсії зустрічається часто. Напад супроводжується неясними відчуттями, спотворенням сприйняття, страхом. Нерідко розвивається послеприступная амнезія. Під час психомоторного припадку рекомендується спостереження за хворим для запобігання травм.

Методи лікування епілепсії при алкоголізмі

Перше, що може допомогти пацієнту з великим алкогольним стажем уникнути епілептичного психозу – це повна відмова від вживання спиртних напоїв. Після консультації невропатолога і постановки діагнозу лікар призначить медикаментозне лікування у вигляді прийому протисудомних препаратів, психолептиков, транквілізаторів і вітамінів. Крім цього, в схему лікування входить соціальна реабілітація та психокорекція хворого. Залежно від ознак захворювання і часу, скільки тривають судоми, терапія підбирається для кожного пацієнта індивідуально.

Табу на вживання спиртних напоїв

При хронічному алкоголізмі у людини розвинена стійка психологічна залежність від спиртного. Якщо пацієнт сам не в змозі відмовитися від будь-яких доз алкоголю, то лікувати алкогольну симптоматику всіх різновидів необхідно не у звичайній лікарні, а в спеціалізованій клініці. Щоб людина отримала повноцінну психологічну допомогу і навчився жити без спиртного, терапія з реабілітацією повинна займати кілька місяців.

Госпіталізація у відділення інтенсивної терапії

Хворих з часто повторюваними нападами, які супроводжуються галюцинаціями та іншими ускладнення алкоголізму, госпіталізують у відділення інтенсивної терапії. Там лікар призначає введення глюкози, сольових розчинів, седативний, снодійних та інших препаратів внутрішньовенно. Після зняття абстинентного синдрому пацієнта оглядає психіатр на наявність алкогольних психозів, а потім направляє на обстеження і лікування психіки алкоголіка в наркологічний диспансер.

Лікування у відділенні наркології

Щоб після тривалого зловживання спиртних напоїв домогтися стійкої ремісії, пацієнт повинен перебувати під постійним контролем професіоналів, тому перебувати йому краще в стаціонарі. У клініці застосовують різні методики для лікування:

  1. Прийом медикаментозних препаратів. Терапія починається з призначення таких же протисудомних препаратів, як і при лікуванні звичайної епілепсії (Карбамазепін, Топірамат, Ламотриджин). Обов'язково застосовуються ліки, що знижують тягу до спиртного (Вивитрол, Метадоксил). Необхідний прийом препаратів загальнозміцнюючих (вітамінно-мінеральні комплекси Центрум, Мульти-Табс).
  2. Групова та індивідуальна психотерапія. Лікувати алкогольну залежність потрібно психотерапевтичними засобами. Щоб запобігти епілепсію, застосовуються чотири основні стратегії: «штурм», «позиційне тиск», «конфронтація», «вичікування».
  3. Гипносуггестивные техніки. Самий щадний метод в медицині для запобігання судомних нападів при епілепсії. В ході сеансу лікар працює лише з психікою людини, інші системи та органи не піддаються впливу. Гипносуггестивных технік для лікування пияцтва існує безліч. Психотерапевт вибирає методику, виходячи з індивідуальних особливостей пацієнта. Найвідоміша кодування – за методом Довженка, яка базується на встановленні відрази до виглядом і запахом спиртного.
  4. Медикаментозне кодування з використанням препаратів для внутрішньовенного введення. Хімічна кодування здійснюється введенням в організм препарату, який діє завдяки несумісності зі спиртним, а при реакції з ним може спровокувати важке отруєння аж до летального результату. Процедура передбачає внутрішньовенну або підшкірну імплантацію медикаменту.

Алкогольна епілепсія – лікування в домашніх умовах

Пацієнтам, хворим на епілепсію, в домашніх умовах показана дієта з низьким вмістом білка, оскільки він викликає недолік кальцію, який необхідний при передачі нервових імпульсів. Необхідно обмежити споживання м'яса і молочної продукції, а овочі, фрукти, ягоди і крупи в меню повинні з'являтися частіше. Щоб уникнути появи судом, необхідно ввести заборону на наступні продукти:

  • кави;
  • цукор;
  • шоколад;
  • торти, тістечка, білий хліб;
  • жирний сир твердий;
  • оцет, прянощі;
  • солодкі газовані напої.

Народні засоби від алкоголізму

Народні рецепти позбавити людину від алкогольних припадків не зможуть, але цілком здатні підтримати хворого під час основного лікування. Чим полегшити симптоматичну епілепсію:

  • настоянками або відварами заспокійливих трав, приготовлених без спирту: пустирник, валеріана, корінь оману або лепехи, звіробій;
  • прикраса з міді допоможе уникнути нападу, якщо при настанні перших ознак потерти його між долонями;
  • знизити частоту епілептичних припадків допоможуть ефірні масла: м'ята, мирра, лаванда;
  • ванни з відварами вербової кори, бруньок сосни і кореня валеріани, які проводяться для видалення з організму всіх шкідливих токсинів, потрібно приймати через день по 15 хвилин.

Наслідки алкогольної епілепсії

Будь напад може стати фатальним. При втраті свідомості, що супроводжується блювотою, людині легко травмуватися або захлинутися. Алкогольна епілепсія небезпечна своїми наслідками. Серед них:

  1. Делірій. Несе загрозу і для самого хворого і для оточуючих. Під час психічного розладу хворий може травмувати іншої людини або вчинити суїцид.
  2. Галюцинації. Ймовірність виникнення їх під час інтоксикації головного мозку дуже висока. У пацієнта виявляється самозвинувачення, почуття переслідування, напади ревнощів, що часто призводить до непоправних наслідків.
  3. Патологічний розлад особистості. На тлі хронічного алкоголізму в клітинах мозку розвивається пригнічення пізнавальних процесів, слабоумство, в корі утворюються епілептичні вогнища. Епілепсія при алкоголізмі може викликати гострий токсичний набряк головного мозку.
  4. Соматичні розлади. Прояв відноситься до органів травного тракту. Під впливом спиртних напоїв у алкоголіка розвивається езофагіт, варикозне розширення вени в стравоході, гастрит, виразка, рак шлунка. Від постійного алкогольного сп'яніння страждає печінка, серце, імунна і нервова системи.

Відео

Епілептичні припадки та алкогольна абстиненція

Алкоголь і епілепсія

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!