Блювота після алкоголю: що робити при отруєнні

Більшість свят супроводжуються розпивання спиртних напоїв, якщо не витримати власну норму, то на наступні день або в цей же, людину можуть спіткати наслідки. Блювота після алкоголю – один з найпоширеніших симптомів отруєння, у деяких випадках цей симптом може становити небезпеку, тому слід знати, що робити, якщо людина перепив і його почало нудити.

Що таке блювання

Це рефлекс, який викликаний скороченням м'язів преса, відбувається викид через стравохід, ротову порожнину вмісту шлунка. Супроводжується цей процес больовим синдромом, людини покриває холодний липкий піт. Гортань, м'яке небо піднімаються, надгортанник опускається, що захищає дихальні шляхи від потрапляння блювотних мас у них. Це складний рефлекс. За який відповідає блювотний центр, знаходиться він в одному із шлуночків головного мозку.

Блювота при алкогольному отруєнні

Сам процес відбувається через отруєння організму токсичними речовинами, вони вивільняються з етанолу. Блювота від алкоголю проявляється, як правило, на наступний ранок після застілля (якщо почалося воно ввечері). Слизова шлунка роздратована і травна система так говорить організму, що необхідно очиститися від токсичних речовин. Це й стає причиною нудотно-блювотного синдрому після алкоголю.

Якщо це звичайна блювота вмістом шлунку (залишки їжі, шлункова кислота), то зупиняти її не рекомендується. Це природний процес очищення від токсинів або відповідна реакція на спиртне, якщо є непереносимість алкогольних напоїв. Лікувати блювотний рефлекс пивом або горілкою теж протипоказано, тому що це погіршить стан людини і може обтяжити похмільний синдром. Якщо ж у блювоті спостерігаються домішки жовчі, крові, необхідно відразу ж звернутися в лікарню до лікаря за допомогою.

Причини

Виникає блювота після п'янки з-за інтоксикаційного впливу продуктів розпаду етанолу: сивушні масла, метанол, ацетальдегід, кислоти тощо Індивідуальна чутливість до алкоголю визначає ступінь отруєння. Для характерних симптомів алкогольної інтоксикації деяким вистачає 1 пляшки пива, але є люди здатні випити самостійно випити пляшку горілки і не відчувати нічого схожого. Виникає блювання у людей, як правило, вранці, але при високій чутливості може проявитися вона незабаром після випитого.

Чорна блювота

В залежності від супутніх захворювань прояву рефлексу можуть супроводжуватися додатковими симптомами. Якщо блювота після випивки має темні відтінки або яскраві червоні домішки крові, то це дуже небезпечне явище, яке потребує невідкладного звернення до лікаря. Такий колір виділень вказує на наявність кровотечі стравоходу або в системі травлення, що може призвести до дуже серйозних ускладнень.

Нудить після алкоголю на наступний день

Це стандартна реакція організм на інтоксикацію після розпаду етанолу. Блювання в результаті похмільного синдрому не містить додаткових домішок. Організм очищається від залишків розпаду алкоголю, їжі. Після цього людині відразу стає легше, загальне самопочуття поліпшується, більш м'яко протікає похмільний синдром. Людині потрібно пити в цей час більше рідини, щоб уникнути зневоднення.

Блювота жовчю

Такі домішки при нудоті вказує на порушення жовчовивідних шляхів. Блювота жовчю після алкоголю має гіркий смак і зеленувато-жовтий відтінок. Якщо ви помітили такі домішки, то може знадобитися лікарська допомога, тому що такі симптоми можуть вказувати на появу запальних процесів в порожнині підшлункової залози. Блювота кислотою з домішкою жовчі може з'явитися на наступний день або найближчим часом після вживання алкоголю.

Небезпека блювоти при алкогольному сп'янінні

Відразу ж після застілля, якщо людину нудить, він відчуває нудоту, блювотні позиви, лягати спати йому не можна. Існує небезпека, що під час сну, лежачи на спині, почнеться блювота і він захлинеться. Хто з оточуючих повинен стежити за сплячим і вчасно його перевернути. Серйозну загрозу становлять випадки з домішкою жовчі і крові, які говорять про розвиток супутніх патологій. Для цього слід уміти відрізняти класичний похмільний синдром від тривожних ознак патологій.

Що робити, якщо рве після алкоголю

Зупиняти позиви слід тільки, якщо присутні домішки крові, жовчі в масах. Якщо ж видно тільки залишки їжі, то потрібно допомогти організму і провести промивання шлунка відразу ж. Як зупинити блювоту після алкогольного отруєння:

  1. Потрібно пити мінеральну або кип'ячену воду у великих кількостях, щоб максимально наповнити шлунок.
  2. Людина обов'язково повинен лежати на боці, на спину класти під час блювоти протипоказано. Ідеальним варіантом буде посадити людину навіть при хворобливих відчуттях, щоб уникнути попадання в дихальні шляхи.
  3. В аптеці можна купити протиблювотні медикаменти, але лікарі не рекомендують їх пити під час позивів.
  4. Народні рецепти допомагають організму швидше очиститись.
  5. Сон – найкращі ліки для хворої людини, якщо не спостерігається активних позивів до блювання.
  6. Після зупинки блювотного рефлексу потрібно давати людині більше водно-сольових розчинів, щоб уникнути зневоднення організму.

Протиблювотні препарати при отруєнні алкоголем

Якщо людина нудить тривалий час і вже не з'являється ніяких виділень крім шлункової кислоти, необхідно приймати медикаментозні препарати, які допоможуть полегшити стан. Виділяють наступні ефективні ліки:

  1. Мотиліум. Цей медикамент допомагає усунути всі симптоми диспепсії, включаючи печію, нудоту, відрижку. По інструкції слід розсмоктати 1 таблетку за 30 хвилин до їжі.
  2. Церукал. Допомагає нормалізувати роботу шлунка, усуває нудоту, печію, нудоту. Дозування 10 мг (1 таблетка) потрібно запити кип'яченою водою і через пів години поїсти.
  3. Зофран. Допомагає зняти нудоту, блокує блювоту. Приймати по1 таблетці, розсмоктувати за 30 хвилин до їжі.

Народні засоби

Головне, щоб чоловік не пішов у запій, тому що деякі намагаються зняти похмільний синдром за допомогою малої дози алкоголю. Це часто стає причиною того, що людина знову перепив до кінця дня. Якщо ви не хочете чекати, коли блювота закінчиться самостійно, можна для домашнього лікування використовувати народні рецепти. Ось кілька перевірених засобів:

  1. Яєчний білок. Відокремте його від жовтка з двох яєць, добре перемішайте і випийте залпом.
  2. Меліса. Візьміть десертну ложку сировини і покладіть в стакан окропу. Пийте по половині склянки, поки не стане ставати легше.
  3. М'ятний чай. Візьміть пару листків рослини, заваріть у склянці окропу протягом 30 хвилин. Випийте весь стакан невеликими ковтками.
  4. Відвар шипшини. Потрібно взяти столову ложку плодів, добре їх подрібнити і залити окропом. Настоятися засіб має 6-7 годин.

Вживати народні рецепти слід після консультації з лікарем, тому що склад медикаментів може викликати негативні реакції при одночасному прийомі з домашніми засобами. Рекомендується вибирати тільки один напрямок лікування: медикаментозне або народними рецептами). Не можна використовувати вищеописані кошти, якщо із-за впливу алкоголю на організм виникає кровотеча. У цьому випадку потрібно одразу викликати швидку.

Що можна їсти, якщо нудить

Якщо у людини спостерігаються явні симптоми похмілля і немає тривожних ознак кровотечі або жовчі в масах, то слід правильно скласти прийоми їжі, щоб позбутися від нападів блювоти. Нудоту можна вгамувати міцним чаєм, додати в нього мед. Для полегшення стану добре підійде наваристий бульйон, прекрасним варіантом стане овочевий. Для відновлення вітамінного балансу добре підійдуть ягідні морси. Чудово справляється з токсинами журавлина, смородина і брусниця, допомагають відновити баланс в організмі.

Щоб повернути природну мікрофлору ШКТ необхідно вживати кисломолочну продукцію. Обов'язково виключіть з раціону цитрусові і соки з них. Кислота, що міститься в них буде дратувати слизову шлунка, яка і так серйозно запалена після спиртного. Суворо заборонено ознаки помелья знімати ще однією дозою алкоголю. Це може спровокувати нові узливання і привести до сильного сп'яніння. Продукти розпаду алкоголю будуть діяти на організм, як отрута.

Лікування в стаціонарі

Якщо людина сильно перепив і йому стало настільки погано, що почалися сильні блювотні позиви, зупинити які не виходить, слід викликати швидку допомогу. Співробітники перевірять пульс, тиск, сатурацію і проведуть візуальний огляд хворого. Якщо настав сильне зневоднення, загальне нездужання супроводжується головним болем, нудотою, пацієнту поставлять крапельницю, введуть знеболюючі ліки і протиблювотні.

Якщо присутні небезпечні ознаки, які свідчать про захворювання печінки, внутрішню кровотечу, хворого госпіталізують в токсикологічне/хірургічне відділення, де будуть проведені додаткові методи діагностики та визначено необхідні заходи. Обсяги допомоги будуть залежати від супутніх патологій та стану пацієнт. З гострим панкреатитом пацієнтам виконують у перші години госпіталізації операцію. Якщо діагностовано сильне алкогольне сп'яніння, виконують очищення крові (гемодіаліз).

Що зробити, щоб не нудило після алкоголю

Якщо настав отруєння після спиртних напоїв є сенс викликати блювоту самостійно, щоб прочистити шлунок від токсинів. Часто після цього відразу стає легше. Якщо ж стан супроводжується нудотою, але явних позивів немає, то можна зробити деякі заходи, які полегшать стан:

  1. Хорошою профілактикою похмільного синдрому є вітамін В6. Потрібно за 12 годин до гулянь прийняти піридоксин гідрохлорид, потім ще раз за 4 години. Це допоможе сильно послабити симптоми похмельные. Це пов'язано зі здатністю вітаміну посилювати ферментативну активність печінки і спростити органу процес обробки надходить алкоголю.
  2. Допоможуть впоратися з позивами після алкоголю ферментні медикаменти, наприклад: Панкреатин, Вобэнзим, Мезим-форте, Креон. Не рекомендується приймати Фестал, тому що має висушена бичача жовч у складі, що знизить активну роботу печінки.
  3. Захисний ефект можна забезпечити за допомогою сорбентів, прийміть Фільтрум, активоване вугілля, Ентеросгель. Обов'язково після цього треба вивести вміст кишечника, щоб всі токсини вийшли назовні.
  4. Антипохмельные препарати теж надають позитивний ефект. Первюу дозу можна приймати до застілля, другу – вранці. Не варто робити це разом з сорбентом, виберіть якийсь один препарат (це важлива умова). Можна випити Зорекс, Алка-Зельтцер, Бізон.
  5. Якщо ви не боїтеся викликати блювотний рефлекс самостійно, то слід це зробити. Після цього виражені симптоми похмілля припиняються і людині простіше відновитися, а шлунок буде чистий від токсинів.

Відео

Як зупинити блювоту і запустити шлунок

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!