Спіраль Мірена – інструкція із застосування, показання, вартість

Сучасний засіб контрацепції – Спіраль Мірена – являє собою ефективну і майже безпечну конструкцію, що користується великою популярністю у гінекологічній практиці. При цьому засіб має ряд протипоказань і побічних ефектів, дізнатися про яких необхідно до початку застосування.

Склад і форма випуску

Мірена проводиться у вигляді внутрішньоматкової лікувальної конструкції (спіралі). Представлена до продажу поштучно у вигляді стерильних блістерів, які розміщені в пачки з картону. Склад спіралі Мірена:

Внутрішньоматкова система Мірена

Зміст

левоноргестрел мікронізований (активний компонент)

52 мг

Допоміжні речовини:

 

Мембрана з полидиметилсилоксанового еластомеру, що включає діоксид кремнію колоїдний безводний

30-40% загальної маси

Серцевина з еластомеру полидиметилсилоксанового

Інші компоненти:

 

Т-подібний корпус з поліетилену, включає до складу сульфат барію

20-24%

Нитка з коричневого поліетилену, пофарбована чорним оксидом заліза

менше 1%

Провідник (механізм доставки)

1 шт

Фармакологічна дія

Внутрішньоматкова спіраль Мірена (Mirena) складається з провідника та внутрішньоматкової системи з вивільненням левоноргестрелу. Це контрацептив, який представляє собою Т-подібну эластомерную систему, чий вертикальний стрижень складається зі спеціального контейнера, покритого мембраною. Через неї безперервно відбувається дифузія активного компонента.

По анатомії, левоноргестрел надходить прямо в порожнину матки, локально впливає на ендометрій, перешкоджає проліферативним процесів у ньому, знижує імплантаційну функцію. Активний компонент підвищує в'язкість слизу цервікального каналу, не дає проникати сперматозоїдів в порожнину матки. Додатково левоноргестрел чинить системну дію, пригнічує овуляцію в деякій кількості циклів, з'єднується з альбуміном.

За рахунок системи " мірена знижується об'єм менструальних кровотеч, зменшуються перед - та менструальні болі. При меноррагиях за 2-3 місяці застосування спіралі обсяг кровотечі скорочується на 90%, що призводить до зниження ризику розвитку залізодефіцитної анемії. Доведено ефективність системи " мірена у попередженні гіперплазії ендометрію при постійній терапії естрогенами.

Показання до застосування системи " мірена

Основним показанням для використання внутрішньоматкової спіралі є попередження небажаної вагітності. Засіб також застосовується при наявності наступних станів:

  • сильні менструальні кровотечі, обумовлені нез'ясованими обставинами (попередньо важливо виключити онкологічні захворювання репродуктивної системи);
  • профілактика гіперплазії ендометрія, наприклад, після двосторонньої овариэктомии або при важко протікає клімаксі (спіраль виконує функцію гестагенного місцевого кошти);
  • лікування менорагії за умови відсутності екстрагенітальних захворювань з яскравою гіпокоагуляцією (хвороба Віллебранда-Эскапела, тромбоцитопенія) і гіперпластичних утворень слизової матки.

Спосіб застосування і дозування

Безпосередньо перед введенням спіраль Мірена витягується з стерильної упаковки. Далі здійснюється введення в маткову порожнину. Всі маніпуляції повинен робити лікар, який має досвід застосування системи Мірена. Жінкам дітородного віку спіраль встановлюється в маткову порожнину протягом 7 днів після початку менструації.

Через 5 років після встановлення система видаляється за допомогою тракційного гачка або витягування ниток щипцями. Установка нової спіралі допустима негайно. Пацієнтці потрібно бути готовою до того, що видалення (як і установці) системи " мірена можуть супроводжувати больовий синдром і кровотечі. Після пологів конструкцію можна встановити через шість тижнів після інволюції матки.

Особливі вказівки

Перед введенням системи Мірена жінці потрібно пройти ретельне загальне і гінекологічне обстеження, обстеження молочних залоз, виключити вагітність та захворювання, що передаються статевим шляхом. Контроль за станом пацієнтки проводиться щороку. Інші особливі вказівки з інструкції:

  1. Ефект системи зберігається п'ять років. Через рік після її видалення у 80% жінок відновлюється здатність до дітородіння.
  2. При терапії можливе підвищення ризику розвитку венозної тромбоемболії. При розвитку односторонніх хворій нозі, набряках, раптової сильної болі в грудях з віддачею в ліву руку, задишки, нападів кашлю, втрати зору, головних болів, афазії, запаморочення, судоми з втратою свідомості, слабкість, моторних порушень слід звернутися до лікаря.
  3. Мірена з обережністю використовується при вроджених або набутих вадах клапанів серця, тому що існує ризик септичного ендокардиту.
  4. Низькі дози левоноргестрелу можуть впливати на толерантність до глюкози.
  5. Нерегулярні кровотечі здатні маскувати прояви поліпозу, раку ендометрія.
  6. Вмс виводять з порожнини матки не рекомендують використовувати у родили жінок, у молодих дівчат в якості першого вибору контрацепції, в постменопаузный період з атрофією матки.
  7. У кожної п'ятої жінки, вставившей вмс виводять з порожнини матки, проявляються симптоми оліго - і аменореї. Якщо поєднувати спіраль з замісної естрогенної терапії, протягом 5 років розвивається аменорея.
  8. У перший місяць після використання спіралі підвищується ризик розвитку інфекцій органів малого таза. Вони несуть небезпечні наслідки: порушення дітородної функції, розвиток ектопічної вагітності (ризик останньої підвищений при операції на маткових трубах, інфекції малого таза).
  9. При рецидиві ендометриту, важких гострих інфекціях систему видаляють.
  10. Ознаками экспульсии при застосуванні внутрішньоматкової спіралі служать кровотеча, біль. Система може непомітно виганятися з організму жінки.
  11. Якщо спіраль поставлено неправильно, її видаляють і вводять нову. При перфорації або пенетрації тіла або шийки матки систему витягають.
  12. Якщо нитки для видалення спіралі втрачені, слід виключити вагітність. Вони можуть втягуватися у порожнину або канал шийки матки, ставати видимими після менструацій. При відсутності вагітності нитки локалізуються за допомогою зондування.
  13. Мірена діє місцево, тому у жінок спостерігаються овуляторні цикли з розривом фолікулів. Іноді їх атрезія затримується, відбувається збільшення фолікулів, які можна сплутати з кістами яєчників.

Мірена при міомі матки

Гормональна спіраль Мірена м'яко діє на слизовий шар матки, покращує його стан, робить гладким і еластичним. Лікувальний ефект системи проти міоми полягає в скороченні обсягу, тривалості кровотечі, іноді їх повного припинення. За рахунок цього поліпшується стан пацієнтки, зникають анемія і виражені болі. Спіраль ефективніше працює на початкових стадіях міоми, поки вузли невеликі. На великі освіти вона не впливає. Через п'ять років систему видаляють, міоматозні вузли можуть повторно розростися.

При ендометріозі

Більшість гінекологів відзначають високу ефективність використання спіралі при лікуванні ендометріозу. Аналог жіночого гормону прогестерону, в ній міститься, пригнічує розвиток і зростання нових вогнищ ендометріозу, що попереджає розвиток запальних процесів. За рахунок цього у жінок істотно скорочуються менструальні виділення, а при легких формах хвороби відбувається повне одужання.

Мірена при вагітності

Внутрішньоматкова система Мірена не використовується при вагітності або підозрі на неї. Якщо жінка завагітніла під час застосування спіралі, то контрацептив видаляють зважаючи підвищеного ризику викидня і передчасних пологів. Якщо обережно видалити ВМС не можна, то вагітність переривають штучно (аборт). Ускладненнями при залишенні спіралі стають кольки в животі, лихоманка.

Не можна виключити тератогенну дію гормону на плід. За даними досліджень, малюки, народжені матерями зі спіраллю, не мали вроджених дефектів (хоча їх кількість дуже обмежена). Поставити систему можна через 6 тижнів після народження дитини. Це не впливає на його ріст і розвиток при годуванні груддю.

Лікарська взаємодія

Ефективність гормонального контрацептиву знижують Примідон, Дифенін, барбітурати, Рифампіцин, Карбамазепін, Окскарбазепін, Гризеофульвін, антибіотики. По можливості варто виключити їх прийом при користуванні Миреной.

Побічні ефекти Мірена

Інструкція виділяє можливі побічні реакції при використанні системи:

  • зміна характеру маткових кровотеч;
  • доброякісна кіста яєчників;
  • олігоменорея, аменорея;
  • алопеція, геморагії;
  • гепатит;
  • гірсутизм;
  • депресія;
  • вульвовагініт, запалення піхви;
  • збільшення фолікулів;
  • безпліддя;
  • мажучі виділення, нерегулярні кровотечі.

Протипоказання

Мірена з обережністю використовується при мігрені, ішемії головного мозку, жовтяниці, підвищеному тиску, раку молочної залози, інсульті, інфаркті міокарда. Протипоказаннями є:

  • вагітність;
  • злоякісні новоутворення матки або її шийки;
  • цервіцит;
  • імунодефіцит;
  • запалення органів малого таза;
  • дисплазія шийки матки;
  • післяпологовий ендометрит;
  • вроджені аномалії матки;
  • інфекції нижніх відділів сечовивідних шляхів;
  • патологічні маткові кровотечі;
  • гострі захворювання печінки, пухлини;
  • септичний викидень менше 3 місяців тому;
  • підвищена сприйнятливість до інфекцій;
  • непереносимість компонентів препарату.

Умови продажу та зберігання

Мірена – це рецептурний контрацептив, який зберігається в недоступному для дітей і прямих сонячних променів місці при температурі 15-30 градусів протягом 3 років.

Аналоги

До аналогів системи " мірена відносяться протизаплідні препарати на основі левоноргестрелу:

  • Джайдес – внутрішньоматкова спіраль;
  • Постинор – таблетки для екстреної контрацепції;
  • Эвадир, Эксапел – міні-пілі (таблетки).

Ціна

Вартість спіралі залежить від місця продажу. Приблизні ціни по Москві за одну внутрішньоматкову систему:

Найменування аптеки

Ціна, рублів

Пігулки.ру

13000

Лабораторія краси і здоров'я

13230

Вер.ру

13400

Здравсити

14000

Еаптека

13190

Самсон

13500

Омнифарм

18500

Відео

Внутрішньоматкові спіралі (Мірена). Контрацепція. Часть7. Доктор Назимова

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!