Винилин - інструкція бальзаму Шостаковского

Лікувальний препарат (полівінілбутіловий ефір) часто тримають в аптечці як засіб першої допомоги, адже він універсальний і допомагає в лікуванні багатьох хвороб, навіть ефективний при побутових опіках. Винилин (він же бальзам Шостаковского) має протимікробну і обволікаючим діями, знімає запалення, сприяє загоєнню ран, виразок. Підходить не тільки дорослим, ним лікують стоматит у дітей.

Інструкція по застосуванню Винилина

Полівінілбутіловий ефір являє собою медичний препарат, здатний знімати запалення, очищення рани і виразки, прискорювати їх загоєння. Він обволікаючий ефект і зменшує кількість хвороботворних мікроорганізмів, не дозволяючи їм розмножуватися. Виступає як місцеве знеболююче. Активний компонент препарату: поливинокс.

Продається у вигляді густої і в'язкої рідини світло-жовтого кольору, має сильний запах. Не розчиняється у воді, але добре піддається змішуванню з етиловим ефіром, ізоаміловим і бутиловим спиртами, хлороформом, рідким парафіном і маслами. Існують ще капсули, які містять цей активний компонент. Виготовляють засіб на російському місті Стара Купавна, на фармакологічному підприємстві ВАТ «Завод Химреактивкомплект».

Склад і форма випуску

Діюча речовина лікарського засобу: поливинокс, допоміжних компонентів не має. Представлений у таких формах:

  • Бальзам. Щільна рідина блідо-жовтого кольору, високий відсоток активної речовини. Без смаку, із специфічним запахом. Рідина у воді не розчиняється, утворюючи плівку на поверхні. На відкритому повітрі бальзам не густіє і не засихає. Продається в темних скляних флаконах об'ємом 50 і 100 р.
  • Рідина (для прийому всередину). 20%-ний розчин поставляється у флаконах, обсяг – 100 р.
  • Рідина (для застосування зовнішньо) об'ємом 50 і 100 р.
  • Капсули. Зберігаються у блістері, одна штука містить 1.4 г препарату.

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Поливинокс знімає запалення, сприяє загоєнню тканин і процесу їх регенерації, виробляє місцевий обволікаючий ефект. Виступає в якості антисептичного засобу і знищує хвороботворні мікроорганізми в місці його застосування допомогою дегідратації клітин патогенних і їх коагуляції білка. Протимікробний ефект проявляється у затримці росту і розвитку бактерій. Завдяки комплексному впливу препарату, уражена некрозом тканина поступається місце здоровою, рани стають чистими, відбувається відновлення епітелію.

Показання до застосування

Згідно інструкції препарат застосовують як усередину, так і зовнішньо. Винилин для внутрішнього застосування використовується при комплексній терапії хвороб шлунка, дванадцятипалої кишки (ерозії, виразки), для лікування гіперацидного гастриту з підвищеною секрецією і кислотністю, дизентерії, виразкового коліту кишечника. Для зовнішнього застосування використовують бальзам та олійний розчин 20%, призначення:

  • карбункули, фурункули, трофічні виразки;
  • мастит;
  • гнійні рани;
  • опіки, обмороження;
  • гнійничкові запалення і висипання на шкірі;
  • дерматит;
  • променеві ураження (онкологічні захворювання);
  • стоматит, пародонтоз, гінгівіт, глосит;
  • геморой (тріщини при запорах).

Спосіб застосування і дозування

Мазь Для зовнішнього застосування, бальзам або масляний розчин, що мають у складі Поливинокс, слід нанести на серветку і обробити з її допомогою місце ураження. Всередину засіб приймають 1 раз за добу через 5 годин після вечері. В залежності від обраного способу дозування наступна:

  • у разі виразкової хвороби: 1 чайна ложка (перший день), далі по 1 десертній в день, тривалість курсу: від 17 до 20 діб;
  • печія і гастрит з посиленою секрецією: аналогічна дозування, але тривалість курсу: 10-12 діб;
  • при введенні препарату в пряму кишку ректоскопом доза поступово збільшується до 40 мл бальзаму, а курс триває від 3 до 9 діб;
  • при стоматиті: виразки обробляються ватною паличкою, на яку нанесений бальзам. Процедуру слід повторювати тричі за день. Після протягом півгодини не можна пити або їсти.

Лікування стоматиту

Запалення слизової порожнини рота – часте явище. Процес часто доставляє неприємні відчуття дорослим і дітям. Стоматологи призначають Винилин для лікування стоматиту, оскільки препарат вбиває мікроби, віруси і грибки, загоює ранки. На ураженої слизової в результаті утворюється захисна плівка, яка виступає як щит, оберігаючи ранки при контакті з їжею і зменшуючи біль. Стоматологи призначають препарат у вигляді розчину для полоскання рота, бальзамом змащують рани.

Винилин при ангіні

Бальзам Шостаковского використовують для лікування ангіни, але як ефективний засіб народної медицини він не є медикаментом етіотропної або симптоматичної терапії. Для лікування змочіть ватяну паличку в бальзамі, змащуйте мигдалини 3-4 рази за добу. Засіб можна використовувати на фоні прийому антибіотиків або інших медикаментів. Горло дитини змащувати змоченим ватним тампоном пару разів за добу.

При фарингіті

При запаленні слизової оболонки порожнини рота необхідно змащувати препаратом задню стінку горла. Важливо поєднувати процедури з прийомом антибіотиків.

Винилин в гінекології

Гінекологи часто призначають Винилин жінкам, яким ставлять діагноз «мастит» (запалення молочної залози). Засіб усуне біль і зменшить запалення. Бальзамом просочують тканину, прикладають її до ущільнення. Ефективний засіб для лікування запаленої слизової шийки матки (лейкоплакія).

Винилин при геморої

Геморой – це хвороба, при якій вени прямої кишки піддаються тромбозу або розширення, запалюються або набувають вузли. Щоб усунути виникаючі при цьому болю, підійде бальзам Винилин. Зовнішній геморой можна лікувати, прикладаючи до його вузлів, що виникають біля анального отвору, змочену в засобі серветку. Для цього її потрібно на півгодини помістити між сідницями. При цьому треба лежати на животі. Прикладати компрес слід від 2 до 4 разів за день, враховуючи силу болю.

В якості альтернативної процедури можна мазати прояви геморою Вініліном кілька разів в день. Курс триває не менше одного тижня і рідко коли більше чотирнадцяти днів. Бальзам і заліковує тріщини прямої кишки. При внутрішньому геморої роблять мікроклізму. На одноразовий шприц замість голки надягають трубочку довжиною 7 сантиметрів і вводять у пряму кишку теплий препарат в обсязі не менше 2 мл. При запущеній формі хвороби ефективність знижується, і Винилин виступає скоріше як засіб для зменшення болю.

При опіках

Мазь Винилин перешкоджає утворенню пухирів після термічного опіку у побутових умовах (після окропу, гарячого масла). Якщо шкіра пошкоджена, то нанесіть на неї товстим шаром бальзам. Через 10 хвилин біль вщухне. Після перебинтуйте уражене місце, наклавши свіжу пов'язку, просочену лікувальним складом. Якщо сонячний опік, після активного відпочинку на пляжі, то бальзамом треба змастити почервоніння.

Застосування в косметології

Антисептичний компонент у складі гігієнічної помади, кремів (для рук і ніг), мазей, аерозолів.

Особливі вказівки

Препарат можна поєднувати з іншими кремами, мазями на вазеліновій основі. Лікарі у виняткових випадках допускають використання засобу вагітними, але тільки зовнішньо.

Винилин при вагітності

Жінки під час вагітності не повинні застосовувати препарат. Він заборонений і в період лактації. У рідкісних випадках можливе застосування для нанесення на шкіру або слизові оболонки, але виключно після консультації лікаря.

Винилин для дітей

Медикамент не підходить для внутрішнього застосування у педіатрії. Доктор може призначити медикамент для боротьби з дитячим стоматитом і точно позначити при цьому дозування препарату. Перед проведенням процедури дорослому потрібно ретельно вимити руку взяти чисту марлеву серветку, змочити її в Винилине і тонким шаром нанести препарат на піддані хвороби місця в ротовій порожнині дитини. Процедуру треба робити через 2 години після їжі, повторювати 3-4 рази за добу аж до повного зникнення ранок.

Якщо через 5 днів (щонайбільше через тиждень) не настає поліпшення або дитина демонструє алергічну реакцію, використання препарату потрібно зупинити і відвідати фахівця для консультації. Не можна використовувати засіб, якщо є хвороби печінки, нирок або жовчного міхура, при алергії дитини на певні медичні препарати.

Лікарська взаємодія

Препарат поєднується з іншими медикаментами, не викликаючи негативних наслідків. Він навіть сумісний з прийомом спиртовмісних коштів.

Побічні дії

Важливо дотримуватися дозування, яку визначив лікар, щоб не спровокувати появу побічних ефектів. Організм може зреагувати на препарат появою алергічних реакцій.

Передозування

При перевищенні дози можлива алергічна реакція: свербіж, печіння, почервоніння, кропив'янка.

Протипоказання

Препарат не завдає шкоди здоров'ю, але не всім підходить для лікування. Його не можна використовувати в наступних випадках:

  • вагітність, годування груддю;
  • дитячий вік (не можна вживати всередину, але можна використовувати зовнішньо);
  • якщо є індивідуальна непереносимість;
  • хвороби нирок, печінки і жовчного міхура.

Умови продажу та зберігання

Відпускається без рецепта лікаря. Тривалість терміну придатності: 5 років, якщо дотримуються умови зберігання. Медикамент рекомендується тримати в темному приміщенні, при температурі не більше 20 градусів.

Аналоги Винилина

На фармакологічному ринку існують препарати зі схожим складом або ідентичними властивостями. Серед аналогів представлені:

  • Аекол. Комбінований препарат, що містить вітаміни. Підходить для зовнішнього застосування: сприяє загоєнню ран, порізів, опіків. Використовується в гінекології, ефективний при варикозі. Засіб викликає побічні ефекти.
  • Актовегін. Активний компонент: депротеїнізований гемодериват з телячої крові. Випускається форма: крем, гель, мазь, таблетки, розчин. Препарат запускає обмінні процеси.
  • Солкосерил. Випускається форма: мазь, розчин для ін'єкцій, гель для очей, желе і драже. Підходить для лікування травм, опіків, ран, препарат запускає процеси тканинного метаболізму.
  • Декспантенол. Препарат чинить протизапальну дію. Випускається форма: мазь, спрей, розчин, гель.
  • Алантан Плюс. Мазь для загоєння ран. Основні компоненти: алантоїн і D-пантенол.
  • Нафтадерм. Випускається у формі мазі для зовнішнього застосування. Активна речовина: рафінована нафталанской нафти. Дія: протигрибкову, антисептичну, знеболюючу. Знімає свербіж, зменшує запалення.
  • Марганцівка. Випускається форма: порошок (для приготування розчину). Дія: антисептичний, дезодоруючу. Ефективна при лікуванні ран, розчином промивають шлунок при отруєннях.
  • Перекис водню. Антисептик, сприяє утворенню тромбів і зупиняє кровотечу. Випускається форма: розчин для зовнішнього застосування.
  • Йодоформ. Препарат є антисептиком, використовується для загоєння ран, застосовується зовнішньо. Випускається форма: порошок, паста (в стоматології). Активна речовина: трийодметан.
  • Пантоцид. Випускається в таблетках. Дія препарату: антисептик, дезінфікуючий засіб. Відпускається за рецептом.

Ціна

Вартість препарату невисока, в середньому, 150-170 рублів. Продається в аптеці, можна замовити через інтернет-магазин з доставкою додому. Ціни в Москві на препарат наступні:

Препарат, форма

Ціна, руб.

Бальзам, 50 мл

100-150

Бальзам 100 мл

200

Відео

Винилин (бальзам Шостаковского): показання, протипоказання, застосування, побічні дії, аналоги

Відгуки

Марія, 35 роківВинилин для немовлят при стоматиті підходить ідеально. Я наношу препарат на соску, яку Іван з задоволенням жує, поки засіб чинить свою дію на ясна. Мені порекомендував так лікувати стоматит педіатр. Побічних ефектів не виникало. Я ж використовую мазь Шостаковского сама, хочу позбутися від маститу.
Варя, 30 роківВініліном лечу зубний біль, наношу засіб на вразливе місце, стає легше. Можна дотягнути до походу до стоматолога. Чоловік робить клізму, вводячи в пряму кишку грушу з Вініліном, розведеним риб'ячим жиром, оскільки у нього проблеми з випорожненням. Засіб зберігаємо в домашній аптечці як універсальне, допомагає навіть при опіках.
Галина, 39 роківБальзам Шостаковского з обліпиховою олією – ефективний засіб від виразкового коліту. Чоловік так лікується, вранці, обов'язково натщесерце, випиває десертну ложку мікстури, коли болі загострюються, п'є ще перед сном. Бальзам з маслом краще, ніж хімічні ліки, які завдають непоправної шкоди організму.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!